Μπορεί το εκλογικό αποτέλεσμα των διπλών εκλογών να έδωσε την πρωτιά στον ΔΗΣΥ, ωστόσο δεν φέρεται να κατάφερε να επουλώσει πληγές του πρόσφατου παρελθόντος, αντίθετα το κόμμα βυθίστηκε ακόμα περισσότερο στην εσωστρέφεια. Σε κάποιες περιπτώσεις η ένταση είναι έκδηλη ακόμη και μεταξύ των συμμετεχόντων στον πρωινό καφέ της Πινδάρου, όπου ενίοτε αναλώνονται σε μη πολιτικού περιεχομένου ζητήματα, όπως τις κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες παρευρέθηκαν ορισμένοι και τις πιθανές συναντήσεις με στελέχη που πιστεύεται ότι δουλεύουν εναντίον της ηγεσίας. Πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, όπου θα γίνει και η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος Ευθύμιος Δίπλαρος που είχε, βάσει και του καταστατικού, και το γενικό πρόσταγμα των δημοτικών εκλογών, αναμένεται να προχωρήσει σε απολογισμό, τονίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αλλά και κάτω από ποιες συνθήκες έφτασαν στο μάλλον απογοητευτικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου. Πιθανόν να του ζητηθούν ευθύνες σε σχέση με συγκεκριμένες επιλογές που προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, όπως και για τις περιπτώσεις που το κόμμα δεν είχε ενώπιον επιλογές, καταλήγοντας να υποστηρίζει το μη χείρον βέλτιστον. Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει και για τον Δήμο Λευκωσίας και την υποψηφιότητα Νίκου Τορναρίτη, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρχει και δημόσια παραδοχή της ηγεσίας ότι τελικά ήταν λάθος επιλογή.
Πάντως, ο Ευθύμιος Δίπλαρος σε αυτή την αποτίμηση θα έχει σύμμαχό του την Αννίτα Δημητρίου, μιας και αυτή την ώρα δεν υπάρχει περιθώριο η πρόεδρος να ανοίξει μέτωπο με τον δεύτερο τη τάξει στο κόμμα. Άλλωστε η κα Δημητρίου έχει ήδη να διαχειριστεί την πικρία που εκφράζουν στελέχη, θεωρώντας ότι δεν έλαβαν την ανάλογη υποστήριξη από την Πινδάρου κατά την προεκλογική περίοδο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πάφος και ο υποψήφιος για την προεδρία του επαρχιακού οργανισμού Κώστας Κωνσταντίνου. Μία επιλογή του κόμματος που από την αρχή προκάλεσε αντιδράσεις κυρίως από κομματικά στελέχη της επαρχίας, μιας και ήταν από τους ανθρώπους που στήριξε δημοσίως στις προεδρικές εκλογές την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη και όχι του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Η αντιπαράθεση των δύο κρατάει χρόνια, ενώ όπως διαμηνύεται στο βιβλίο πολιτικού περιεχομένου που ετοιμάζει ο κ. Κωνσταντίνου, θα υπάρχει εκτενής αναφορά για τους λόγους των κακών σχέσεων με τον τέως πρόεδρο του ΔΗΣΥ.
Πέρα από τη συγγραφή ο κ. Κωνσταντίνου θα διατηρήσει το Πολιτικό Γραφείο, παραμένοντας στην ενεργό δράση. Μάλιστα, κάνει λόγο για μη κομματική στήριξη προεκλογικά, όπως και για πολεμική εναντίον του από συγκεκριμένα στελέχη και ξεκαθαρίζει πως οι χιλιάδες των ψηφοφόρων που τον στήριξαν του δίνουν δύναμη να συνεχίσει πάντα εντός του ΔΗΣΥ, αν και υπήρξε ήδη βολιδοσκόπηση από πολιτικά ενεργούς πολίτες που συζητούν πλέον ανοιχτά τη δημιουργία νέου κόμματος που θα στηρίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Συζητήσεις για το νέο κόμμα φέρεται να έχει και ο τέως δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους που, αν και υπήρξαν φωνές διαμαρτυρίας πως είχε τη στήριξη του Προεδρικού, δεν επανεξελέγη. Η Πινδάρου δεν θέλησε να στηρίξει τον κ. Παπαχαραλάμπους, δίνοντας τον δήμο στη ΔΗΠΑ, θέλοντας να αποφύγει περαιτέρω διενέξεις, μιας και ο τέως δήμαρχος ήταν και αυτός θερμός υποστηρικτής της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, με αποτέλεσμα ο ΔΗΣΥ να χάσει άλλο ένα δήμο που παραδοσιακά θεωρείται συναγερμικός.
Πάντως, ο κ. Παπαχαραλάμπους δηλώνει και αυτός πολιτικά ενεργός, άλλωστε παραμένει στέλεχος του ΔΗΣΥ, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει τις επόμενες κινήσεις του για τις οποίες φέρεται να είναι ενημερωμένος και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ αναμένεται και η αναφορά του βουλευτή του κόμματος Δημήτρη Δημητρίου, για την ανάγκη πραγματικών τομών και δομικών αλλαγών, με τον ίδιο να δηλώνει παρών σε αυτή την προσπάθεια –όπως το διατυπώνει και μέσα από το άρθρο του με τίτλο «Ανακουφιστήκαμε, δεν νικήσαμε» που δημοσιεύτηκε στην «Κ», στις 16 Ιουνίου.
Αν και το περιεχόμενο της τοποθέτησης του κ. Δημητρίου δεν φέρεται να άρεσε σε στελέχη της ηγεσίας που εξέφρασαν τη σκέψη να του αποσταλεί και σχετική επιστολή (η δεύτερη, παρόμοιου περιεχόμενου μετά από εκείνη του Οκτωβρίου με την οποία του είχε επισημανθεί η δυσαρέσκεια του κόμματος για τις δημόσιες παρεμβάσεις του ενόψει των εκλογών), ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο φέρεται να είναι απομακρυσμένο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες η πρόεδρος του κόμματος να έχει μία κατ’ ιδίαν συζήτηση μαζί του τόσο για εσωκομματικά ζητήματα όσο και για θέματα που προκύπτουν μέσα από το κοινοβουλευτικό έργο.
Χάθηκε η επαφή
Στο ΑΚΕΛ, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 9ης Ιουνίου, η απογοήτευση και –σε κάποιες περιπτώσεις– ο θυμός είναι έκδηλα ακόμη και σήμερα. Μπορεί να βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ωστόσο επί της ουσίας το φθινόπωρο αναμένεται να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις. Πάντως, το ποσοστό που έλαβε η Άννα Θεολόγου δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από το κόμμα που συνεχίζει τις επαφές και τη συνεργασία στο πλαίσιο της κοινωνικής συμμαχίας. Η ίδια η κα Θεολόγου πάντως δηλώνει παρούσα σε δημόσιες παρεμβάσεις κυρίως επί οικονομικών θεμάτων, ενώ για τα περαιτέρω πολιτικά βήματά της αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό από Σεπτέμβριο.
Σε σχέση με τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, που δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, η ηγεσία του κόμματος επιθυμεί στενή συνεργασία μαζί του. Άλλωστε το ποσοστό των Τουρκοκυπρίων που επέλεξαν να έρθουν στις κάλπες, πολύ μικρότερο από ό,τι υπολογιζόταν, αυξάνει την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών με την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Σημειώνεται πάντως ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό όπως και η στάση του Ερσίν Τατάρ δεν βοήθησαν στην προσέλευση των ψηφοφόρων, σε αντίθεση με τις εκλογές του 2019 και τη στάση που είχε τηρήσει ο Μουσταφά Ακιντζί.
Την ίδια ώρα, στο ΑΚΕΛ αντιλαμβάνονται πως ένα από τα μεγάλα προβλήματα που τους οδήγησαν στο κακό αποτέλεσμα των εκλογών είναι και το γεγονός ότι έχασαν την επαφή με τον κόσμο. Θα πρέπει, όπως σημειώνεται, να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και με επιτυχία να περνούν σε αυτούς τα πολιτικά μηνύματα. Στο ΑΚΕΛ σημειώνεται ότι πιθανότατα να πρέπει να γίνει δουλειά και σε σχέση με τις θέσεις του κόμματος για την Ευρώπη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι εναντίον σε αυτό τον θεσμό, αλλά αντιθέτως παλεύει για τη βελτίωσή του. Σε όλη αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να θεωρείται αμελητέα η καλή πορεία του κόμματος στις δημοτικές εκλογές, γι’ αυτό, όπως σημειώνεται από κάποιους, θα πρέπει να την εκμεταλλευτούν με τα άτομα που βρίσκονται κοντά στους πολίτες, ώστε να ακούσουν και να ακουστούν.
Oι προθέσεις Νικόλα
Στο ΔΗΚΟ τα πράγματα παραμένουν μουδιασμένα μετά την πέμπτη θέση και το ποσοστό του 9,7%. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν φέρεται να έχει διάθεση να μοιραστεί τις σκέψεις και τις προθέσεις ακόμη και με τους στενούς του συνεργάτες, πριν από τη συνεδρία της Κ.Ε. του κόμματος, όπου και αναμένεται να αναλύσει τις προθέσεις του για την επόμενη μέρα στο κόμμα.
Πάντως, δεν φέρεται να υπάρχει θέμα εκλογικού συνεδρίου, μιας και τα πλείστα μέλη της ηγεσίας δεν θεωρούν ότι οι ευθύνες που τους αναλογούν είναι ισότιμες. Άλλωστε, ενώ προεκλογικά υπήρχε δυσαρέσκεια και μουρμουρητά από ανώτατα στελέχη της ηγεσίας σε σχέση με τον τρόπο που ο πρόεδρος του κόμματος λάμβανε αποφάσεις, θεωρώντας ότι τους άφηνε εκτός, και μάλιστα συζητούσαν και το ενδεχόμενο να θέσουν θέμα ηγεσίας, τώρα δεν φέρεται να τίθεται τέτοιο ζήτημα, όπως δεν συζητείται και η απομάκρυνση από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.
Πηγή: Kathimerini
Comments are closed for this post.