Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κόμματα στα πρόθυρα κρίσης

Published

on

Μπορεί το εκλογικό αποτέλεσμα των διπλών εκλογών να έδωσε την πρωτιά στον ΔΗΣΥ, ωστόσο δεν φέρεται να κατάφερε να επουλώσει πληγές του πρόσφατου παρελθόντος, αντίθετα το κόμμα βυθίστηκε ακόμα περισσότερο στην εσωστρέφεια. Σε κάποιες περιπτώσεις η ένταση είναι έκδηλη ακόμη και μεταξύ των συμμετεχόντων στον πρωινό καφέ της Πινδάρου, όπου ενίοτε αναλώνονται σε μη πολιτικού περιεχομένου ζητήματα, όπως τις κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες παρευρέθηκαν ορισμένοι και τις πιθανές συναντήσεις με στελέχη που πιστεύεται ότι δουλεύουν εναντίον της ηγεσίας. Πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, όπου θα γίνει και η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος Ευθύμιος Δίπλαρος που είχε, βάσει και του καταστατικού, και το γενικό πρόσταγμα των δημοτικών εκλογών, αναμένεται να προχωρήσει σε απολογισμό, τονίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αλλά και κάτω από ποιες συνθήκες έφτασαν στο μάλλον απογοητευτικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου. Πιθανόν να του ζητηθούν ευθύνες σε σχέση με συγκεκριμένες επιλογές που προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων, όπως και για τις περιπτώσεις που το κόμμα δεν είχε ενώπιον επιλογές, καταλήγοντας να υποστηρίζει το μη χείρον βέλτιστον. Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει και για τον Δήμο Λευκωσίας και την υποψηφιότητα Νίκου Τορναρίτη, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρχει και δημόσια παραδοχή της ηγεσίας ότι τελικά ήταν λάθος επιλογή.

Πάντως, ο Ευθύμιος Δίπλαρος σε αυτή την αποτίμηση θα έχει σύμμαχό του την Αννίτα Δημητρίου, μιας και αυτή την ώρα δεν υπάρχει περιθώριο η πρόεδρος να ανοίξει μέτωπο με τον δεύτερο τη τάξει στο κόμμα. Άλλωστε η κα Δημητρίου έχει ήδη να διαχειριστεί την πικρία που εκφράζουν στελέχη, θεωρώντας ότι δεν έλαβαν την ανάλογη υποστήριξη από την Πινδάρου κατά την προεκλογική περίοδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πάφος και ο υποψήφιος για την προεδρία του επαρχιακού οργανισμού Κώστας Κωνσταντίνου. Μία επιλογή του κόμματος που από την αρχή προκάλεσε αντιδράσεις κυρίως από κομματικά στελέχη της επαρχίας, μιας και ήταν από τους ανθρώπους που στήριξε δημοσίως στις προεδρικές εκλογές την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη και όχι του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Η αντιπαράθεση των δύο κρατάει χρόνια, ενώ όπως διαμηνύεται στο βιβλίο πολιτικού περιεχομένου που ετοιμάζει ο κ. Κωνσταντίνου, θα υπάρχει εκτενής αναφορά για τους λόγους των κακών σχέσεων με τον τέως πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Πέρα από τη συγγραφή ο κ. Κωνσταντίνου θα διατηρήσει το Πολιτικό Γραφείο, παραμένοντας στην ενεργό δράση. Μάλιστα, κάνει λόγο για μη κομματική στήριξη προεκλογικά, όπως και για πολεμική εναντίον του από συγκεκριμένα στελέχη και ξεκαθαρίζει πως οι χιλιάδες των ψηφοφόρων που τον στήριξαν του δίνουν δύναμη να συνεχίσει πάντα εντός του ΔΗΣΥ, αν και υπήρξε ήδη βολιδοσκόπηση από πολιτικά ενεργούς πολίτες που συζητούν πλέον ανοιχτά τη δημιουργία νέου κόμματος που θα στηρίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Συζητήσεις για το νέο κόμμα φέρεται να έχει και ο τέως δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους που, αν και υπήρξαν φωνές διαμαρτυρίας πως είχε τη στήριξη του Προεδρικού, δεν επανεξελέγη. Η Πινδάρου δεν θέλησε να στηρίξει τον κ. Παπαχαραλάμπους, δίνοντας τον δήμο στη ΔΗΠΑ, θέλοντας να αποφύγει περαιτέρω διενέξεις, μιας και ο τέως δήμαρχος ήταν και αυτός θερμός υποστηρικτής της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, με αποτέλεσμα ο ΔΗΣΥ να χάσει άλλο ένα δήμο που παραδοσιακά θεωρείται συναγερμικός.

Πάντως, ο κ. Παπαχαραλάμπους δηλώνει και αυτός πολιτικά ενεργός, άλλωστε παραμένει στέλεχος του ΔΗΣΥ, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει τις επόμενες κινήσεις του για τις οποίες φέρεται να είναι ενημερωμένος και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ αναμένεται και η αναφορά του βουλευτή του κόμματος Δημήτρη Δημητρίου, για την ανάγκη πραγματικών τομών και δομικών αλλαγών, με τον ίδιο να δηλώνει παρών σε αυτή την προσπάθεια –όπως το διατυπώνει και μέσα από το άρθρο του με τίτλο «Ανακουφιστήκαμε, δεν νικήσαμε» που δημοσιεύτηκε στην «Κ», στις 16 Ιουνίου.

Αν και το περιεχόμενο της τοποθέτησης του κ. Δημητρίου δεν φέρεται να άρεσε σε στελέχη της ηγεσίας που εξέφρασαν τη σκέψη να του αποσταλεί και σχετική επιστολή (η δεύτερη, παρόμοιου περιεχόμενου μετά από εκείνη του Οκτωβρίου με την οποία του είχε επισημανθεί η δυσαρέσκεια του κόμματος για τις δημόσιες παρεμβάσεις του ενόψει των εκλογών), ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο φέρεται να είναι απομακρυσμένο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες η πρόεδρος του κόμματος να έχει μία κατ’ ιδίαν συζήτηση μαζί του τόσο για εσωκομματικά ζητήματα όσο και για θέματα που προκύπτουν μέσα από το κοινοβουλευτικό έργο.

Χάθηκε η επαφή

Στο ΑΚΕΛ, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών της 9ης Ιουνίου, η απογοήτευση και –σε κάποιες περιπτώσεις– ο θυμός είναι έκδηλα ακόμη και σήμερα. Μπορεί να βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ωστόσο επί της ουσίας το φθινόπωρο αναμένεται να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις. Πάντως, το ποσοστό που έλαβε η Άννα Θεολόγου δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από το κόμμα που συνεχίζει τις επαφές και τη συνεργασία στο πλαίσιο της κοινωνικής συμμαχίας. Η ίδια η κα Θεολόγου πάντως δηλώνει παρούσα σε δημόσιες παρεμβάσεις κυρίως επί οικονομικών θεμάτων, ενώ για τα περαιτέρω πολιτικά βήματά της αναμένεται να ξεκαθαρίσει το σκηνικό από Σεπτέμβριο.

Σε σχέση με τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, που δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, η ηγεσία του κόμματος επιθυμεί στενή συνεργασία μαζί του. Άλλωστε το ποσοστό των Τουρκοκυπρίων που επέλεξαν να έρθουν στις κάλπες, πολύ μικρότερο από ό,τι υπολογιζόταν, αυξάνει την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών με την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Σημειώνεται πάντως ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό όπως και η στάση του Ερσίν Τατάρ δεν βοήθησαν στην προσέλευση των ψηφοφόρων, σε αντίθεση με τις εκλογές του 2019 και τη στάση που είχε τηρήσει ο Μουσταφά Ακιντζί.

Την ίδια ώρα, στο ΑΚΕΛ αντιλαμβάνονται πως ένα από τα μεγάλα προβλήματα που τους οδήγησαν στο κακό αποτέλεσμα των εκλογών είναι και το γεγονός ότι έχασαν την επαφή με τον κόσμο. Θα πρέπει, όπως σημειώνεται, να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και με επιτυχία να περνούν σε αυτούς τα πολιτικά μηνύματα. Στο ΑΚΕΛ σημειώνεται ότι πιθανότατα να πρέπει να γίνει δουλειά και σε σχέση με τις θέσεις του κόμματος για την Ευρώπη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι εναντίον σε αυτό τον θεσμό, αλλά αντιθέτως παλεύει για τη βελτίωσή του. Σε όλη αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να θεωρείται αμελητέα η καλή πορεία του κόμματος στις δημοτικές εκλογές, γι’ αυτό, όπως σημειώνεται από κάποιους, θα πρέπει να την εκμεταλλευτούν με τα άτομα που βρίσκονται κοντά στους πολίτες, ώστε να ακούσουν και να ακουστούν.

Oι προθέσεις Νικόλα

Στο ΔΗΚΟ τα πράγματα παραμένουν μουδιασμένα μετά την πέμπτη θέση και το ποσοστό του 9,7%. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν φέρεται να έχει διάθεση να μοιραστεί τις σκέψεις και τις προθέσεις ακόμη και με τους στενούς του συνεργάτες, πριν από τη συνεδρία της Κ.Ε. του κόμματος, όπου και αναμένεται να αναλύσει τις προθέσεις του για την επόμενη μέρα στο κόμμα.

Πάντως, δεν φέρεται να υπάρχει θέμα εκλογικού συνεδρίου, μιας και τα πλείστα μέλη της ηγεσίας δεν θεωρούν ότι οι ευθύνες που τους αναλογούν είναι ισότιμες. Άλλωστε, ενώ προεκλογικά υπήρχε δυσαρέσκεια και μουρμουρητά από ανώτατα στελέχη της ηγεσίας σε σχέση με τον τρόπο που ο πρόεδρος του κόμματος λάμβανε αποφάσεις, θεωρώντας ότι τους άφηνε εκτός, και μάλιστα συζητούσαν και το ενδεχόμενο να θέσουν θέμα ηγεσίας, τώρα δεν φέρεται να τίθεται τέτοιο ζήτημα, όπως δεν συζητείται και η απομάκρυνση από την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Πηγή: Kathimerini

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Το ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;

Avatar photo

Published

on

2 Ιανουαρίου 2026
Aziz Şah

Στις 30 Δεκεμβρίου, η Fileleftheros δημοσίευσε είδηση σύμφωνα με την οποία, τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου, δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες που όργωναν τα χωράφια τους κοντά στη Ζώνη Ασφαλείας, στην περιοχή της Μάμμαρι, δέχθηκαν επίθεση από περισσότερους από 20 Τούρκους στρατιώτες και «αστυνομικούς», ενώ —όπως αναφέρεται— έγινε προσπάθεια να συλληφθούν.

Περίπου δύο μήνες νωρίτερα, το πρωί του Σαββάτου 8 Νοεμβρίου, είχε προηγηθεί άλλο περιστατικό στη Δένεια: Ελληνοκύπριος αγρότης, που εισήλθε με τρακτέρ στη Ζώνη για να οργώσει τη γη του, φέρεται να παρεμποδίστηκε από Τούρκους στρατιώτες, με την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ να καταφθάνει στη συνέχεια στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τότε το περιστατικό, το χαρακτήρισε «αρνητική εξέλιξη που δυναμιτίζει το καλό κλίμα» και διαβεβαίωσε ότι έγιναν άμεσα «όλες οι απαραίτητες ενέργειες» ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχες κινήσεις.

Τι ακολούθησε; Αντί να εκτονωθεί, η ένταση κλιμακώθηκε: το μεμονωμένο επεισόδιο του Νοεμβρίου «μεγάλωσε» αισθητά τον Δεκέμβριο.


Στην Παλαιστίνη, επιθέσεις δυνάμεων κατοχής και εποίκων κατά αγροτών εν ώρα εργασίας είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο — και συχνά καταλήγουν σε αρπαγή γης. Το άρθρο θέτει το ερώτημα: τι σημαίνει αυτό για την Κύπρο και ποια είναι η λειτουργία του μηχανισμού στη Ζώνη Ασφαλείας;

Η βασική θέση που προβάλλεται είναι ότι ο ρόλος της Ζώνης —όπως εφαρμόζεται στην πράξη— δεν περιορίζεται στη «διατήρηση ηρεμίας», αλλά συνδέεται με έναν ευρύτερο έλεγχο του πεδίου: να «πειθαρχεί» τον ΟΗΕ και την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να διευρύνει, σταδιακά, τα τετελεσμένα της κατοχής.

Στην Κύπρο υπάρχει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος: η Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία κατέχει το 37% του εδάφους της. Και, όπως υποστηρίζεται, εδώ και 51 χρόνια δεν υπάρχει υπογεγραμμένη Συμφωνία Ανακωχής ούτε καθορισμένη Γραμμή Ανακωχής. Έτσι, η λεγόμενη «Ζώνη Ασφαλείας» περιγράφεται ως περιοχή πέραν της γραμμής που κατέλαβε ο τουρκικός στρατός, με αποτέλεσμα —κατά τον αρθρογράφο— να υφίσταται «διπλή κατοχή»: από την Τουρκία και από τον ΟΗΕ, μέσω του ειδικού καθεστώτος της Ζώνης.

Η εικόνα που περιγράφεται είναι συγκεκριμένη: αγρότες που προσπαθούν να καλλιεργήσουν τη δική τους γη, με τον στρατό κατοχής παρόντα στην περίμετρο και με την UNFICYP, στην πράξη, να τους εμποδίζει να σπείρουν ή να οργώσουν. Την ίδια στιγμή, σημειώνεται ότι μετανάστες που εισέρχονται μέσω Τουρκίας περνούν τη Ζώνη χωρίς ουσιαστική παρέμβαση, ενώ όταν πρόκειται για καλλιέργεια, «ο αγρότης βρίσκει απέναντί του τον ΟΗΕ».

Στο πλαίσιο αυτής της «ελεγχόμενης έντασης», όπως την ονομάζει, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι επί δεκαετίες σημειώνονται περιοδικές επιθέσεις εναντίον Ελληνοκυπρίων αγροτών και αμάχων στη Ζώνη. Παράλληλα, επιμένει ότι η Τουρκία δεν δέχθηκε ούτε καν να υπογράψει Συμφωνία Ανακωχής ώστε να οριοθετηθεί γραμμή, ενώ συγκρίνει το γεγονός με άλλες περιπτώσεις όπου έχουν υπογραφεί συμφωνίες ανακωχής ακόμη και με αντιμαχόμενους που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Το συμπέρασμα που επιχειρείται είναι αιχμηρό: μια δύναμη κατοχής που δεν αποδέχεται ούτε τα στοιχειώδη δεσμευτικά πλαίσια, μπορεί πράγματι να επιτρέψει «συνολική λύση»;

Στη συνέχεια, το κείμενο αναπτύσσει τη λογική ότι η απουσία καθορισμένου «συνόρου» ευνοεί τον κατακτητή, διότι αφήνει περιθώριο επέκτασης, παραπέμποντας σε ανάλογες στρατηγικές που εφαρμόστηκαν αλλού. Από αυτή τη σκοπιά, εξηγεί γιατί —κατά την εκτίμησή του— δεν υπάρχει πραγματικό σύνορο ανάμεσα στην κατεχόμενη και τη μη κατεχόμενη περιοχή: η Κύπρος δεν είναι «διχοτομημένη», αλλά «υπό κατοχή». Και η κατοχή, μαζί με την εποικιστική αποικιοκρατία, παρουσιάζεται ως φαινόμενο που «δεν αναγνωρίζει όρια».

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι αυτό ακριβώς είναι που αρνούνται να αποδεχθούν η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι ελληνοκυπριακές ελίτ: ότι, επιδιώκοντας τη διατήρηση ενός «καλού κλίματος», στην πράξη αποδέχονται την πραγματικότητα της κατοχής και προσπαθούν να διασφαλίσουν τη μετα-1974 τάξη πραγμάτων.

Και προσθέτει, παραφράζοντας το γνωστό απόφθεγμα του Τρότσκι, ότι ακόμη κι αν δεν ασχολείσαι με την κατοχή, η κατοχή θα ασχοληθεί μαζί σου — γιατί λειτουργεί σαν «καρκίνος», με «όγκο» την εποικιστική πολιτική.


Το ερώτημα «γιατί συνέβη στη Μάμμαρι;» συνδέεται, τέλος, με όσα αποδίδονται στον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Holguín. Σύμφωνα με το κείμενο, ο Holguín έχει διατυπώσει σε κλειστές συναντήσεις τη θέση ότι «δεν βλέπει πρόβλημα στην Κύπρο» και δεν κατανοεί «τι δουλειά έχει η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στο νησί».

Στο ίδιο δημοσίευμα της Fileleftheros αναφέρεται επίσης ότι ο νεαρός αγρότης, Γαβριήλ Γερόλεμος, δήλωσε πως το περιστατικό συνέβη εντός της Ζώνης Ασφαλείας και ότι οι στρατιώτες της UNFICYP που έφτασαν στο σημείο περιορίστηκαν στο να παρακολουθούν και να καταγράφουν όσα συνέβησαν, χωρίς να επέμβουν.

πηγή: https://www.cumhuriyetci.cy/2026/01/02/holguinin-bm-baris-gucu-ne-ise-yarar-sorusu-ve-tufan-erhurmanin-sartlari-mammaride-iki-kibrisli-rum-ciftci-neden-saldiriya-ugradi/

Continue Reading

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Από τη Κύπρο στη Σομαλιλάνδη: Ο τούρκο-ισραηλινός γεωστρατηγικός ανταγωνισμός δημιουργεί νέα δεδομένα

Avatar photo

Published

on

του Πέτρου Ζαρούνα*

Η αναγνώριση της αποσχισθείσας από τη Σομαλία περιοχής της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ έρχεται να προστεθεί στον ευρύτερο γεωστρατηγικό ανταγωνισμό μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Ο ανταγωνισμός αυτός περιλαμβάνει το Αζερμπαιτζάν, τη Κύπρο, τη Συρία, το Λίβανο, τη Γάζα, το Περσικό Κόλπο και τώρα και το Κέρας της Αφρικής στο οποίο ευρίσκεται η Σομαλιλάνδη.

Η αναγνώριση αυτή προέκυψε ως μία στρατηγική κίνηση του Ισραήλ η οποία αποβλέπει από τη μία να αντιμετωπίσει την απειλή των Χούθι της Υεμένης και τη προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας στα στενά του Μπαμ Ελ Μαντέπ και από την άλλη να εξισορροπήσει την τουρκική πολιτική, οικονομική και στρατιωτική παρουσία στη Σομαλία. Η παρουσία αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Τουρκίας να επεκτείνει την επιρροή της στην αφρικανική ήπειρο καθώς επίσης και στην δημιουργία κέντρου πυραυλικών δοκιμών αλλά και διαστημικού κέντρου αξιοποιώντας το γεγονός ότι η Σομαλία ευρίσκεται επί του Ισημερινού κάτι που διευκολύνει αυτού του είδους τις δραστηριότητες.

Η κίνηση του Ισραήλ έχει προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις από διεθνείς οργανισμούς όπως η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Ισλαμική Διάσκεψη. Ισχυρότερα αντέδρασαν χώρες που επηρεάζονται άμεσα όπως η Σομαλία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Τζιπούτι και η Σαουδική Αραβία. Το θέμα παραπέμφθηκε στο ΣΑ του ΟΗΕ το οποίο τελικά δεν πήρε την όποια απόφαση αλλά τα 14 από τα 15 μέλη καταδίκασαν την ισραηλινή κίνηση. Συζητήθηκε επίσης κατά τη συνάντηση Νετανιάχου-Τράμπ στη Φλώριδα. Οι ΗΠΑ επιμένουν επί του παρόντος στη πολιτική για μία Σομαλία παρά τις σκέψεις που γίνονται από διάφορα κέντρα αποφάσεων εντός της χώρας για διαφοροποίηση της.

Τα νέα αυτά δεδομένα επηρεάζουν και το Κυπριακό που από τμήμα του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού μετατρέπεται σταδιακά σε τμήμα του τούρκο-ισραηλινού. Με τη πώληση των ισραηλινής κατασκευής πυραύλων BARAK MX στην ΚΔ και την ανάπτυξη τους στη Κύπρο η κυπριακή αεράμυνα καθίσταται σε ένα βαθμό προέκταση της ισραηλινής χάρις στο ισχυρό ραντάρ που τους συνοδεύει και της διασύνδεσης του με τα συστήματα του Ισραήλ.

Αναμένεται να ακολουθήσει η ενεργειακή σύνδεση των δύο χωρών με την υλοποίηση του τμήματος του GSI που θα συνδέσει τη Κύπρο με το Ισραήλ. Πέραν αυτού ευρίσκεται σε εξέλιξη και η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Energean στην ισραηλινή ΑΟΖ με τις ενεργειακές υποδομές της Cyfield στο Βασιλικό. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα με την Αφροδίτη να παραμένει όμηρος των Ισραηλινών λόγω της εκκρεμότητας γύρω από το κοίτασμα Ισάι που αποτελεί προέκταση της Αφροδίτης εντός της ισραηλινής ΑΟΖ.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η πρόσφατη δήλωση Φιντάν για πάγωμα των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και σε επικέντρωση στη συνεργασία στα θέματα του τουρισμού και της ενέργειας. Οι δηλώσεις της Ολγκίν για αναβολή της διευρυμένης σύσκεψης αμέσως μετά τη συνάντηση της με τον Φιντάν είναι ενδεικτικές των προθέσεων και της στροφής της Τουρκίας. Αντί της διεκδίκησης δικαιωμάτων σε ολόκληρη τη Κύπρο μέσα από μία συνομοσπονδιακή λύση η Τουρκία φαίνεται τώρα να προσανατολίζεται στη διατήρηση του στάτους κβο και την ενίσχυση και σταθεροποίηση του μέσα από κάποια ΜΟΕ.

*Ο Πέτρος Ζαρούνας είναι ο Διεθνολόγος.

Continue Reading

VOULI REPORT

Vouli Report — Γιώργος Πενηνταέξ | Δευτέρα 22/12 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Στο νέο επεισόδιο του Vouli Report, καλεσμένος είναι ο Γιώργος Πενηνταέξ, ο 56ος βουλευτής που εισήλθε πρόσφατα στη Βουλή, μετά τον διορισμό του Μαρίνος Μουσιούττας στη θέση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε μια ουσιαστική και ανθρώπινη συζήτηση, μιλά για:

Συζητάμε:
• 🏛️ Τα νέα του κοινοβουλευτικά καθήκοντα και τον ρόλο που καλείται να αναλάβει στη Βουλή.
• 🎗️ Την προεδρία του Συνδέσμου για παιδιά με καρκίνο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» και τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς.
• 🧑‍🦽 Τη ζωή του και τις προσωπικές του εμπειρίες, μιλώντας ανοιχτά για τον τραυματισμό του κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
• 🇨🇾 Μνήμες πολέμου και αντοχή, πώς οι εμπειρίες αυτές διαμόρφωσαν τη στάση ζωής και την κοινωνική του δράση.

🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης
🗓️ Δευτέρα 22/12 στις 7μμ
📺 Vouli Report — αποκλειστικά στο Vouli.TV

 

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia