Την έκπληξη της προέδρου της Βουλής, την αντίδραση κομμάτων και την κατακραυγή πολιτών προκάλεσε η κατάθεση, για πολλοστή φορά, κανονισμών της κυβέρνησης, μέσω των οποίων παραχωρείται λιμουζίνα επί 24ώρου βάσεως σε περίπου 18 νέους αξιωματούχους, με επαναλαμβανόμενο κόστος για τους φορολογούμενους.

Οι κανονισμοί για την δωρεάν διακίνηση καλύπτουν τους γενικούς διευθυντές της Βουλής, των υπουργείων, των υφυπουργείων, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, καθώς και τον γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, όπως πληροφορείται ο «Φ», αντιδράσεις προκλήθηκαν ακόμη και σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι θεωρούν πως η ζημιά που δυνατόν να προκληθεί θα είναι μεγαλύτερη από το όποιο όφελος.

Πάντως, ύστερα από τις αντιδράσεις, κάποιοι θεωρούν πως οι κανονισμοί πρέπει να αποσυρθούν για να δοθεί διέξοδος τόσο στην κυβέρνηση όσον και στον ΔΗΣΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν έκρυβαν την έντονη διαφωνία τους με τους υπό αναφορά κανονισμούς, αν και δημοσίως ουδείς τόλμησε να πει έστω και μία λέξη.

Η ιστορία των λιμουζίνων στρέφεται χρόνια πίσω όταν με τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας (με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016) οι γενικοί διευθυντές και άλλοι αξιωματούχοι δεν δικαιούνταν να χρησιμοποιούν τα υπηρεσιακά τους οχήματα για προσωπικούς σκοπούς. Στο τέλος Φεβρουαρίου 2017 κατέθεσε σχετική πρόταση Νόμου ο Δημήτρης Συλλούρης ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 υπεβλήθη άλλη πρόταση νόμου από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Γιώργο Γεωργίου για αύξηση του κυβισμού των λιμουζίνων η οποία στη συνέχεια αποσύρθηκε. Στις 20/11/2019 ο τέως υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κατέθεσε ανάλογους κανονισμούς. Στις 20 Φεβρουαρίου το θέμα των κανονισμών οδηγήθηκε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής αλλά επειδή ήταν εμφανές ότι δεν θα εγκρίνονταν, απεσύρθησαν.

Αξίζει να καταγραφεί το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία ύστερα από ερώτημα του Γενικού Ελεγκτή γνωστοποίησε πως οι αξιωματούχοι δεν έχουν καθόλου υπηρεσιακά οχήματα, με εξαίρεση τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και αυτό νοουμένου ότι δεν υπάρχουν οχήματα δημόσιας χρήσης στην περιοχή που διαμένουν.

Από πλευράς κομμάτων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου από τον οποίο ζητήσαμε να σχολιάσει τους κανονισμούς, ανέφερε ότι το κόμμα θα εκφράσει την θέση του όταν το θέμα συζητηθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Ανάλογη στάση θα τηρήσει και το ΔΗΚΟ, όπως μας διαμηνύθηκε από βουλευτή του κόμματος.

Αυτοί δικαιούνται από τη νομοθεσία

Με βάση τη νομοθεσία (ο περί παροχής ορισμένων ωφελημάτων σε καθορισμένους δικαιούχους του κρατικού τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα Νόμος του 2014), άρθρο 4, όχημα 24 ώρες το 24ωρο δικαιούνται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο πρόεδρος του Ανωτάτου, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής.

Εξάλλου, με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς και συγκεκριμένα τον κανονισμό 7, δικαιούχοι οχήματος σε 24ωρη βάση είναι οι υπουργοί, οι υφυπουργοί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ και ο προϊστάμενος της ΚΥΠ.

29οι οι γενικοί διευθυντές με βάση το Πρωτόκολλο

Αξίζει να σημειωθεί, πως με βάση την εσωτερική εθιμοτυπική κατάταξη (“Πρωτόκολλο”) της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως καθορίζεται στον Πίνακα του Νόμου 59(I)/1996, οι γενικοί διευθυντές υπουργείων κατατάσσονται στην 29η θέση. Διευκρινίζεται πως όσοι προηγούνται των γενικών διευθυντών δεν είναι κατ’ ανάγκην αξιωματούχοι του δημοσίου, για να δικαιούνται λιμουζίνα.

Συγκεκριμένα η σειρά του πρωτοκόλλου έχει ως εξής:

Πρόεδρος Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Πρόεδρος Βουλής, Αρχηγοί ή εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Γενικός Εισαγγελέας, πρόεδρος Ανώτατου Δικαστηρίου, μέλη Υπουργικού Συμβουλίου, Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι κομμάτων, πρώην Πρόεδροι Βουλής, Βουλευτές, αρχηγοί ή εκπρόσωποι μη κοινοβουλευτικών κομμάτων, μέλη Ανώτατου Δικαστηρίου, κυβερνητικός Εκπρόσωπος, υφυπουργός παρά τω Προέδρω, πρόεδρος Ένωσης Δήμων, δήμαρχοι, Αρχηγός Εθνικής Φρουράς, Αρχηγός Αστυνομίας, Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, πρώην Υπουργοί και πρώην Βουλευτές, διοικητής Κεντρικής Τράπεζας, σύμβουλοι Προέδρου της Δημοκρατίας, αρχηγοί ή εκπρόσωποι άλλων θρησκευτικών ομάδων, πρόεδρος και Μέλη Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, πρόεδρος και Μέλη Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, Γενικός Ελεγκτής, Επίτροπος Διοικήσεως και τέλος, Γενικοί Διευθυντές της Βουλής των Αντιπροσώπων, των Υπουργείων και του Γραφείου Προγραμματισμού.

Πηγή : philenews.com

Vouli TV