Απορίες αναδύονται για τα κίνητρα που βρίσκονται πίσω από τις τελευταίες επιθέσεις χάκερς σε δημόσιους οργανισμούς. Από την επίθεση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, που έτυχε χειρισμού πριν οι χάκερς προλάβουν να μπουν στα συστήματα του, μέχρι την επίθεση που παρέλυσε το Κτηματολόγιο και την πιο πρόσφατη στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στην οποία ήδη διέρρευσαν προσωπικά δεδομένα, οι οργανισμοί του δημοσίου αυταπόδεικτα βρίσκονται υπό πολιορκία και απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση.
Εξάλλου, η πρώτη αντίδραση που επικρατεί σε όσους ενημερώνονται για αυτές τις επιθέσεις, είναι πως πίσω από αυτές κρύβονται χάκερς που επιδιώκουν το οικονομικό όφελος. Άλλωστε στην επίθεση στο Κτηματολόγιο, το επίσημο αφήγημα ήταν πως δε ζητήθηκαν και δε δόθηκαν λύτρα. Περίπου το ίδιο ισχύει και για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο οποίο υπήρξε η απειλή για διαρροή δεδομένων εάν δε δοθούν 100 χιλιάδες δολάρια, ωστόσο επίσημα, η τοποθέτηση που γίνεται είναι πως δε δόθηκαν και ούτε πρόκειται να δοθούν
Πιθανόν πίσω από το ντόμινο να μην κρύβονται αποκλειστικά οικονομικά κίνητρα. Τόσο στο Κτηματολόγιο, όσο και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στα χέρια των χάκερς δε βρέθηκαν μόνο ονόματα, διευθύνσεις και προσωπικά δεδομένα, αλλά και πληροφορίες από συμβάσεις, συμβόλαια και άλλα ευαίσθητα δεδομένα που διαχειρίζονται οι αντίστοιχοι οργανισμοί.
Ο φόβος που πλέον είναι διάχυτος είναι ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος των διαφόρων ομάδων χάκερς.
Σύμφωνα με τον Σύμβουλο Ασφάλειας Διαδικτύου, Ντίνο Παστό, η συγκεκριμένη ομάδα χάκερς που κτύπησε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η οποία είναι γνωστή στον κόσμο των κυβερνοεπιθέσεων, δεν έχει λάβει ποτέ χρηματικό ποσό από τους οργανισμούς στους οποίους επιτέθηκε στο παρελθόν και ως εκ τούτου τα αρχεία και τα δεδομένα που κατάφερναν να συλλέξουν από άλλες επιθέσεις τελικά διέρρεαν, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση σε διάφορους οργανισμούς ανά το Παγκόσμιο.
Πηγή: REPORTER
Comments are closed for this post.