«Οι θέσεις αυτές έχουν διατυπωθεί και στο παρελθόν και έχουν τύχει της αρμόζουσας απάντησης τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Αίγυπτο. Το διεθνές δίκαιο δεν διαμορφώνεται από μονομερείς ρηματικές διακοινώσεις ή ευσεβείς πόθους τρίτων», δηλώνουν κατηγορηματικά ελληνικές διπλωματικές πηγές, με αφορμή τη νέα προκλητική ρηματική διακοίνωση που κατέθεσε η Λιβύη στα Ηνωμένα Έθνη, συνοδευόμενη από χάρτη στον οποίο παρουσιάζεται η λιβυκή υφαλοκρηπίδα να εκτείνεται μέχρι την Κρήτη.
Η συγκεκριμένη διακοίνωση, κατατεθειμένη στις 27 Μαΐου, αποτελεί τη δεύτερη που δημοσιεύεται μέσα στον Ιούλιο. Η Λιβύη επικαλείται το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, υποστηρίζοντας πως στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και χαρακτηρίζοντας άκυρη τη συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την ΑΟΖ, θεωρώντας την «ασύμβατη» με τις δικές της θέσεις.
Η Λιβύη ισχυρίζεται ότι η οριοθέτηση με την Ελλάδα θα πρέπει να γίνεται μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών, αγνοώντας την ύπαρξη νησιών. Όπως υποστηρίζει, τα νησιά δεν διαθέτουν αυτόματα δικαίωμα δημιουργίας θαλάσσιων ζωνών και συνεπώς πρέπει είτε να αγνοούνται είτε να έχουν περιορισμένη επίδραση, αναλόγως των περιστάσεων. Επιπλέον, επισημαίνει ότι σε κάθε συζήτηση για θαλάσσιες οριοθετήσεις θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η λιβυκή εθνική νομοθεσία για ζώνες όπως η αλιευτική ή η συνορεύουσα, καθώς και το ίδιο το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.
Στο ίδιο έγγραφο, η λιβυκή πλευρά χαρακτηρίζει ως παράνομη τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου, ισχυριζόμενη ότι δήθεν παραβιάζει τη λιβυκή υφαλοκρηπίδα.
Αντίστοιχα, αμφισβητεί τη νομιμότητα της μονομερούς κήρυξης ΑΟΖ από την Ελλάδα στο Ιόνιο Πέλαγος, αλλά και τον Ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, καταλογίζοντας παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Παράλληλα, καλεί την Ελλάδα και την Αίγυπτο να ανακαλέσουν τις άδειες που έχουν εκδώσει για έρευνες υδρογονανθράκων έως ότου επιλυθούν οι μεταξύ τους διαφορές.
Τέλος, η Λιβύη εκφράζει τη διαθεσιμότητά της για διάλογο και δηλώνει ανοιχτή σε όλες τις μορφές ειρηνικής επίλυσης διαφορών που προβλέπει το Άρθρο 33 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης και της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Τι απαντούν διπλωματικές πηγές
Η ελληνική πλευρά αντέδρασε άμεσα, με διπλωματικές πηγές να σημειώνουν:
«Η Ρηματική Διακοίνωση της 27ης Μαΐου 2025 από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη, ως αντίδραση σε ελληνικές πρωτοβουλίες άσκησης νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων, αποτυπώνει σταθερές λιβυκές θέσεις, ωστόσο δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.
Οι απόψεις αυτές έχουν ήδη τεθεί στο παρελθόν και έχουν τύχει τεκμηριωμένης απάντησης τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Αίγυπτο.
Το διεθνές δίκαιο δεν διαμορφώνεται μέσα από μονομερείς δηλώσεις ή ευσεβείς πόθους. Παρόμοιες θέσεις δεν καταδεικνύουν πρόθεση για ουσιαστική επανέναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με την οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει αταλάντευτα να πορεύεται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και μέσα από ισχυρές περιφερειακές συμμαχίες, που ενισχύουν την διπλωματική της ισχύ.
Σε αντίθεση με ανυπόστατες και άκυρες συμφωνίες, η Ελλάδα ενεργεί με απόλυτη συνέπεια στις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεν διστάζει να εκφράζει ανοιχτά τις θέσεις της σε κάθε συνομιλητή – όπως έπραξε πρόσφατα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη».
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.gr
Be the first to write a comment.