Οριστική αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου, αφού με παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, το ΡΙΚ δεν θα εφεσιβάλει την απόφαση με την οποία καλείται να πληρώσει αποζημίωση 925 χιλιάδων ευρώ στη δημοσιογράφο.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Ευδοκία Λοΐζου, «με την παρούσα ανακοίνωση, επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη για την παρέμβαση του ( την Παρασκευή)- για να τερματίσει ουσιαστικά τη θυματοποίηση μου από το κατεστημένο από το οποίο παλεύω ως δημοσιογράφος και ως πολίτης 13 ολόκληρα χρόνια και μετά από 17 συνεχή ταλαιπωρίας από μια μη γενετική –λοιμώδη παρασιτική νόσο η οποία προκαλείται μόνο από το περιβάλλον και δε στην περίπτωση μου είναι το κρατικό Κανάλι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου σύμφωνα και με το εύρημα του Δικαστηρίου το οποίο από το 2012 παραγνωρίζει την απόφαση του τμήματος επιθεώρησης εργασίας για την επαγγελματική ασθένεια μου».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, «με την προσωπική του παρέμβαση να μην προχωρήσει το ΡΙΚ σε έφεση πραγματικά λυτρώνομαι και επιτέλους έστω και τώρα θα μπορέσω σύντομα να ταξιδέψω με ηρεμία για πρώτη φορά μετά από χρόνια στο Λονδίνο χωρίς τον φόβο ότι κάτι κάποιοι θα επινοήσουν για να μου προκαλέσουν προσκόμματα και εμπόδια σταθεροποίησης της υγείας μου. Όπως πληροφορήθηκα, από την ημέρα πραγματοποίησης της δημοσιογραφικής διάσκεψης η ανακοίνωση για έφεση αποφασίσθηκε από τον γενικό Διευθυντή του ΡΙΚ κον Θανάση Τσώκο και όχι από το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος».

Παράλληλα η κα Λοΐζου πρόσθεσε πως, «αναμένω όλες τις συντεχνίες των εργαζομένων να χαιρετίσουν την προσωπική τόλμη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων με επαγγελματικές ασθένειες βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου όντας σε Ευρωπαϊκή χώρα και να μην ταλαιπωρηθεί άλλος πολίτης σε αχρείαστες δικαστικές διαδικασίες γιατί την αιτιώδη συνάφεια της νόσου με τις εργασιακές συνθήκες την αποφασίζει το τμήμα επιθεώρησης».

Όπως είπε, «με την παρέμβαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη αποτελεί πλέον σταθμός για όλους τους εργαζομένους η πρωτόδικη καταπέλτης απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας 8/2/24 για την επαγγελματική ασθένεια μου και ότι η Αρμόδια Κυπριακή Αρχή για αναγνώριση επαγγελματικών ασθενειών στην Κύπρο είναι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας βάση των Ευρωπαϊκών νομοθεσιών και οδηγιών περί της ασφάλειας και υγείας στην εργασία».

Εξάλλου ανέφερε πως, «για το ζήτημα αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική καταγγελία μου με απαντητική επιστολή της επιβεβαίωσε τις θέσεις μου».

Στη συνέχεια προσθέτει ότι, «για να αποτρέψω τις ”κακοπροαίρετες αναφορές κάποιων” για παρεμπόδιση του δικαιώματος του ΡΙΚ για έφεση, τονίζω ότι ο περί κοινωνικών ασφαλίσεων νόμος αναφέρει ρητά ότι το εκάστοτε υπουργικό συμβούλιο δύναται ανά πάσα στιγμή να αποφασίσει να εισάξει στον υφιστάμενο κατάλογο μια ασθένεια που κρίνει ως επαγγελματική. Η ιογενής εγκεφαλίτιδα μολυσματική νόσος ήδη κρίθηκε ως τέτοια από το Δικαστήριο με απόφαση του. Επίσης σημαντικό στοιχείο ότι το ΡΙΚ Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου βάση νόμου δεσμεύεται από τις αποφάσεις των γιατρών των υγειονομικών υπηρεσιών και όχι από δύο γιατρούς ιδιώτες ο οποίος ο ένας κρίθηκε ως αναξιόπιστος και ο άλλος –νευρολόγος ο οποίος αποφάσισε για ψυχασθένεια δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο».

Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος, «εισηγούμαι με αυτήν την απόφαση όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να εγκύψουν με σοβαρότητα και όσο πιο γρήγορα να προχωρήσουν στην αλλαγή του νόμου περί υποχρεωτικής ασφάλισης ευθύνης εργοδότη και να ασφαλίζουν όλους τους εργαζομένους βάση του ευρωπαϊκού καταλόγου των επαγγελματικών ασθενειών κάτι που γίνεται σ όλη την Ευρώπη – καθώς και βάση του καταλόγου της οδηγίας 2000/54 ασθένειες οι οποίες προκαλούνται από βιολογικούς παράγοντες και να μην είναι ανασφάλιστοι και να αφήσουν τις δήθεν δικαιολογίες ότι πρέπει να σχετίζεται με την φύση του επαγγέλματος η επαγγελματική προέλευση μιας νόσου. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους μου απ’ όλα τα ΜΜΕ . Σας είμαι ευγνώμων».

Πηγή: Reportercy

Vouli TV