Η προσπάθεια να καθησυχαστεί η Τζόρτζια Μελόνι, ώστε να συναινέσει στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να στηρίξει το τρίο Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στην Κομισιόν, Αντόνιο Κόστα στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και Κάγια Κάλας στη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου, μονοπώλησε την προσοχή στις Βρυξέλλες καθ’ όλη τη διάρκεια της συνόδου της Πέμπτης, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί τελικά ο στόχος να υπάρξει ομοφωνία στην επιλογή των ονομάτων.
Όπως έγινε γνωστό γύρω στα μεσάνυχτα ώρα Κύπρου (μετά τις 23:00 τοπική ώρα), η Ιταλίδα πρωθυπουργός ψήφισε κατά της επιλογής του κ. Κόστα και της κ. Κάλας, ωστόσο τήρησε αποχή για το πράσινο φως για την κ. Φον ντερ Λάιεν. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ψήφισε εναντίον της κ. Φον ντερ Λάιεν, υπέρ του κ. Κόστα, ενώ απείχε στην περίπτωση της κ. Κάλας.
Οι επιλογές αυτές στέλνουν η κάθε μία το δικό της πολιτικό μήνυμα για τις θέσεις των δύο ηγετών, ωστόσο το μεγαλύτερο μερίδιο στη σεναριολογία της επόμενης ημέρας ανήκει δικαίως στην επιλογή της Τζόρτζια Μελόνι να τηρήσει αποχή, αντί να καταψηφίσει, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Τρισδιάστατο παζλ
Το «ακόμα ένα βήμα που απομένει», όπως είπε η Πρόεδρος της Κομισιόν στη διάσκεψη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, είναι η ψηφοφορία επικύρωσης της υποψηφιότητας της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στην ψηφοφορία, οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και των φιλελευθέρων έχουν μεν θεωρητικά τις απαραίτητες έδρες για έγκριση της δεύτερη θητείας της κ. Φον ντερ Λάιεν, όμως λόγω των αναμενόμενων απωλειών οι ψήφοι του κόμματος της κ. Μελόνι θα έχουν αποφασιστικό ρόλο. Ήδη το βράδυ της Πέμπτης η κ. Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι θα ξεκινήσει την προσπάθεια εξασφάλισης της ψήφου από τις τρεις ομάδες, αλλά και από ευρωβουλευτές από άλλες πολιτικές ομάδες και ειδικότερα σε επίπεδο εθνικών αντιπροσωπειών.
Ως εκ τούτου η προσοχή τώρα μετατοπίζεται στο τι ακριβώς ζητά η κ. Μελόνι για αυτή τη στήριξη, ενδεχομένως σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο (ή αντιπροεδρία) που θα λάβει η Ιταλία στην επόμενη Κομισιόν, και μηνύματα προς τις πολιτικές ομάδες στο Κοινοβούλιο όσον αφορά τις προεδρίες των επιτροπών.
Και όλα αυτά, σε συνάρτηση με το «τρισδιάστατο παζλ» της επιλογής των μελών της Επιτροπής όπως το χαρακτήριζε τις προηγούμενες ημέρες ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν, καθώς εφόσον η κ. Φον ντερ Λάιεν επικυρωθεί θα ζητήσει από όλα τα κράτη μέλη τις προτάσεις τους για τη στέλεχωση του Κολλεγίου, και αμέσως μετά θα πρέπει να εξισορροπήσει το προφίλ του κάθε υποψηφίου με το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η κάθε χώρα, τις δυνατότητες επικύρωσης του από την Ολομέλεια, και την τήρηση της ισότητας των δύο φύλων.
Γιατί διαφώνησε
Σε ανάρτησή της αμέσως μετά τη συνάντηση, η κ. Μελόνι επανέλαβε τη θέση της πως η πρόταση των τριών πολιτικών ομάδων για την ηγεσία της ΕΕ «είναι λανθασμένη τόσο στη μεθοδολογία όσο και στην ουσία της» και πως αποφάσισε να μην τη στηρίξει «από σεβασμό προς τους πολίτες» και των επιλογών τους στις ευρωεκλογές, ενώ πρόσθεσε ότι «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να δοθεί επιτέλους στην Ιταλία το βάρος το οποίο της αξίζει στην Ευρώπη».
Στα όσα έγιναν την Πέμπτη ξεχώρισε και το γεγονός πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήταν ο μόνος ηγέτης που είχε συνάντηση με την κ. Μελόνι, συνάντηση που είχε διευθετηθεί από το βράδυ της Τετάρτης. Οι ερμηνείες στα πηγαδάκια των δημοσιογράφων ήταν αρκετές, χωρίς κανένας να είναι βέβαιος κατά πόσο ο κ. Χριστοδουλίδης αποτέλεσε ενδιάμεση επαφή του ΕΛΚ με τη κ. Μελόνι, ή αν οι δύο αξιοποίησαν την ευκαιρία να περάσουν τα αντίστοιχα τους αφηγήματα ενόψει της συνόδου.
Πηγή: Kathimerini
Comments are closed for this post.