του Πέτρου Ζαρούνα*
Εδώ και δύο μήνες διάφοροι δημοσιογράφοι και αναλυτές σε κυπριακά και ελληνικά ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν με το ενδεχόμενο σύναψης τουρκοσυριακού μνημονίου στα πρότυπα του αντίστοιχου τουρκολιβυκού. Κυκλοφόρησαν και σχετικοί χάρτες που δείχνουν τη επιθυμητή από τους Τούρκους οριοθέτηση σε βάρος της ΑΟΖ της ΚΔ.
Έχω την άποψη ότι για μία σειρά λόγους, τους οποίους εξηγώ παρακάτω, κάτι τέτοιο αποτελεί μύθο και πολύ δύσκολα θα λάβει χώρα.
Πρώτο η κυβερνώσα οργάνωση στη Συρία η HTS ΔΕΝ είναι πειθήνιο όργανο της Άγκυρας παρά τις προηγούμενες στενές σχέσεις που είχαν όταν οι τότε αντικαθεστωτικοί ήταν απομονωμένοι στο Ιντλίμπ. Πειθήνιο όργανο των Τούρκων είναι ο SNA (Συριακός Εθνικός Στρατός) ο οποίος ελέγχει τμήματα εκείνα της βόρειας Συρίας τα οποία κατελήφθησαν κατά τις τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Τούρκων που προηγήθηκαν της πτώσης του καθεστώτος Άσαντ.
Δεύτερο η νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό έχει ως πρώτη προτεραιότητα της την ειρήνευση της χώρας. Γι αυτό και παρά της τουρκικές πιέσεις και παροτρύνσεις δεν επιτίθεται κατά των δυνάμεων του SDF που ελέγχουν οι Κούρδοι.
Τρίτο δύο άλλες εξ ίσου σημαντικές προτεραιότητες της κυβέρνησης του Αλ Σαραά είναι η ανοικοδόμηση της Συρίας που εκτιμάται πως θα κοστίσει περί τα 400δις και η επαναλειτουργία της συριακής οικονομίας που σήμερα παράγει μόλις 9δις το χρόνο. Στην ανοικοδόμηση χρειάζονται να συνεισφέρουν ξένες χώρες όπως οι αραβικές χώρες του Κόλπου αλλά και η ΕΕ. Η Τουρκία αδυνατεί να το πράξει. Απλά περιμένει να εξευρεθούν τα χρήματα οπότε και οι κατασκευαστικές της εταιρείες να πάρουν κάποια από τα συμβόλαια. Ούτως εχόντων των πραγμάτων ο πραγαμτιστής Αλ Σαραά δεν αναμένεται να κάνει κάτι που θα ενοχλήσει χώρες μέλη της ΕΕ όπως η ΚΔ και η Ελλάδα κάτι που θα του κοστίσει τη μη άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας (όπου χρειάζεται ομοφωνία στα ευρωπαϊκά όργανα) και θα δυσκολέψει τη χρηματοδότηση από την ΕΕ.
Τέταρτο και ιδιαιτέρως σημαντικό η οριοθέτηση όπως τη προτείνει η Τουρκία εξ υπακούει την αναγνώριση από τη Συρία της τουρκικής κυριαρχίας στο Χατάι. Αυτό είναι κάτι που ΚΑΜΙΑ συριακή κυβέρνηση δεν έχει πράξει όλα αυτά τα χρόνια από το 1938 που έγινε η ενσωμάτωση της περιοχής στο τουρκικό κράτος.
Πέμπτο η Συρία σήμερα δεν επείγεται για την εξερεύνηση και αξιοποίηση τυχόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της αφού κάτι τέτοιο ακόμα και εάν είχε θετικά αποτελέσματα θα έπαιρνε χρόνια για να δημιουργήσει έσοδα για το συριακό κράτος.
Έκτο το τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ που η Τουρκία προτείνει να πάρει η Συρία είναι κατ’ αρχή πολύ μικρό και επιπλέον δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εκεί υπάρχουν τα όποια κοιτάσματα.
Με βάση όλα τα πιο πάνω θεωρώ ότι ο αποδεδειγμένα πραγματιστής ηγέτης της Συρίας Αλ Σαραά δεν πρόκειται να κάνει το χατίρι της Τουρκίας και του Ερντογάν και να προχωρήσει στην υπογραφή ενός τουρκοσυριακού μνημονίου.
* Ο κ. Πέτρος Ζαρούνας είναι διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής
Be the first to write a comment.