Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κύπρος στο Συμβούλιο για την Ειρήνη ως παρατηρητής

Avatar photo

Published

on

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει λάβει και αποδεχθεί πρόσκληση για συμμετοχή, με καθεστώς Παρατηρητή, στην επικείμενη συνάντηση για τη Γάζα του Συμβουλίου για την Ειρήνη που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον στις 19 Φεβρουαρίου 2026, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

«Η συμμετοχή της χώρας μας εντάσσεται στον σταθερό και ενεργό περιφερειακό ρόλο που διαδραματίζει από την πρώτη στιγμή της κρίσης, με πρωτοβουλίες και συγκεκριμένες προτάσεις προς διεθνείς εταίρους», επεσήμανε.

«Η Κύπρος, ως το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πλησιέστερα στην περιοχή, έχει παρουσία στις υπό διαμόρφωση εξελίξεις και συμβάλλει έμπρακτα στις προσπάθειες σταθερότητας και ειρήνευσης», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι στη συνάντηση θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα υλοποίησης του Σχεδίου του Προέδρου Τραμπ, όπως υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με το Ψήφισμα 2803, επί των προτάσεων που έχουν ήδη υποβληθεί.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετείχε στη Σύνοδο του Σαρμ ελ Σέιχ, στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε σχετική πρόταση υλοποίησης του Ειρηνευτικού Σχεδίου, σε σχέση με τον μηχανισμό εφαρμογής του Σχεδίου και την περιφερειακή διάσταση στήριξής του.

Το επίπεδο εκπροσώπησης θα καθοριστεί σε συνεννόηση με τους διοργανωτές, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

#exAformis

#ExAformis – Δείκτης Αξιολόγησης Βουλευτών | Τρίτη 12/05 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

📺Σήμερα στις 5μμ στο #exAformis του Vouli.TV παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του Δείκτη Αξιολόγησης Βουλευτών, ενός καινοτόμου εργαλείου που καταγράφει και αναλύει την κοινοβουλευτική δραστηριότητα μέσα από αντικειμενικά και μετρήσιμα δεδομένα.

Η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, καθώς οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το πραγματικό κοινοβουλευτικό έργο των βουλευτών, πέρα από συνθήματα και προεκλογικές υποσχέσεις.

🔹 Ποιες ήταν οι πιο ενεργές κοινοβουλευτικές παρουσίες;
🔹 Πώς αξιολογείται η δράση των βουλευτών;
🔹 Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τη λειτουργία του κοινοβουλίου;

Ο Χάρης Θεραπής φιλοξενεί τον Εκτελεστικό Διευθυντή του OxYGen for Democracy, Γιώργος Ησαΐα, και τον δημοσιογράφο Στέλιο Ξιουρή, σε μια ουσιαστική συζήτηση για τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αξία της τεκμηριωμένης ενημέρωσης στην προεκλογική περίοδο.

📍 Σήμερα στις 5μμ στο Vouli.TV και στα ψηφιακά μέσα της Unitrust Media.

Continue Reading

Behind Politics

Behind Politics | Επεισόδιο 5: Ρίκκος Μαππουρίδης, Τρίτη 12/05 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Η λειτουργία της πολιτικής σκηνής και ο τρόπος λήψης αποφάσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων βρέθηκαν στο επίκεντρο της νέας συζήτησης του Behind Politics, με φιλοξενούμενο τον Ρίκκο Μαππουρίδη, δικηγόρος, πρώην βουλευτής με τον Δημοκρατικό Συναγερμό και πρώην εισαγγελέας της Δημοκρατίας, σε μια εκπομπή που παρουσιάζει ο Παύλος Λιασίδης.
Στη διάρκεια της εκπομπής έγινε μια ουσιαστική ανάλυση της λειτουργίας του κοινοβουλευτικού συστήματος, με έμφαση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στις ισορροπίες που διαμορφώνονται μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον βαθμό ύπαρξης διακομματικών συνεργασιών, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο κατά πόσο αυτές αποτελούν ουσιαστικό εργαλείο για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων, όπως το Κυπριακό και η φορολογική μεταρρύθμιση.
Στο τραπέζι τέθηκαν επίσης οι δυνατότητες που έχουν οι βουλευτές στην προώθηση νέων νομοθεσιών, αλλά και οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν, με έμφαση στα στενά θεσμικά πλαίσια μέσα στα οποία καλούνται να κινηθούν.
Παράλληλα, συζητήθηκε το ζήτημα των εισηγητικών εκθέσεων, με αναφορές στο γιατί συχνά χάνονται στην πορεία της νομοθετικής διαδικασίας και κατά πόσο μπορούν να θεωρηθούν ως ένα είδος προοιμίου ενός νόμου.
Μια συζήτηση με θεσμικό και πολιτικό βάθος, που φωτίζει κρίσιμες πτυχές της λειτουργίας του κοινοβουλίου και των διαδικασιών που καθορίζουν τη λήψη αποφάσεων, ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli TV.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Τρίτη 12/05 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Με την προεκλογική περίοδο να κορυφώνεται ενόψει των βουλευτικών εκλογών, στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026» βρέθηκαν τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Ο Χάρης Θεραπής συντόνισε μια πολιτική συζήτηση με διαφορετικές προσεγγίσεις και έντονες τοποθετήσεις από τους καλεσμένους.
Στο στούντιο βρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές Φωτεινή Χαραλάμπους (ΑΚΕΛ, Λάρνακα), Ελευθέριος Αντωνίου (ΔΗΠΑ, Λευκωσία) και Μιχάλης Καλοπαίδης (Volt, Λάρνακα), καταθέτοντας τις θέσεις τους για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.
Συζήτησαν για:
• Το στεγαστικό πρόβλημα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην εξεύρεση προσιτής κατοικίας και τα μέτρα που πρέπει να λάβει το κράτος για στήριξη της στεγαστικής πολιτικής.
• Τα υψηλά επιτόκια και τη δυσκολία δανειοδότησης των νέων ζευγαριών, καθώς και τις πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά από το αυξημένο κόστος ζωής.
• Τις αδυναμίες του κοινωνικού κράτους και κατά πόσο λειτουργεί ισότιμα για όλους τους πολίτες ή εξυπηρετεί κυρίως όσους έχουν πρόσβαση στους μηχανισμούς εξουσίας.
• Τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος, αλλά και τη στροφή μέρους της κοινωνίας προς νεοφανή και «αντισυστημικά» κόμματα.
• Τις χαμηλές συντάξεις, τα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων και τη διαχείριση του ελλείμματος που δημιουργήθηκε στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
• Τον ρόλο που μπορεί να έχει το κράτος με πιο παρεμβατική πολιτική στην οικονομία, με αναφορές στη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και στη μείωση των οικονομικών ανισοτήτων.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις γύρω από κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia