ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαμαρτυρήθηκαν οι αγρότες για τη συμφωνία Mercosur και έδωσαν ψήφισμα προς την Ούρσουλα
Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας της ΕΕ με τις χώρες της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουραγουάη και Παραγουάη) πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου έξω από το Σπίτι της Ευρώπης, στη Λευκωσία, αγροτικές οργανώσεις και άλλοι φορείς, οι οποίες παρέδωσαν ψήφισμα για να δοθεί στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Αντίστοιχο ψήφισμα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα δοθεί και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Στο ψήφισμα τους ζητούν την άμεση επανεξέταση της στάσης της ΕΕ και την υιοθέτηση δεσμευτικών μέτρων προστασίας εκφράζοντας ταυτόχρονα ανησυχία για τη συμφωνία και τις «σοβαρές επιπτώσεις της στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, ιδίως των πιο ευάλωτων ομάδων».
Αναφέρουν ότι το σύνθημα για μια αυτόνομη Ευρώπη δεν μπορεί να υλοποιηθεί με την αύξηση της εξάρτησης της ΕΕ από την εισαγωγή τροφίμων από τρίτες χώρες.
Επίσης λένε ότι στην ουσία η συμφωνία αυτή ευνοεί τις μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανικές χώρες που θα εξάγουν βιομηχανικά παράγωγα και προϊόντα τεχνολογίας σε βάρος της ευρωπαϊκής μικρομεσαίας οικογενειακής γεωργικής και κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και σε βάρος των Ευρωπαίων καταναλωτών.
Στο ψήφισμα τους οι διαμαρτυρόμενοι αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι έχουν τεθεί κάποιες «δικλείδες ασφαλείας» για τα Προϊόντα της Ονομασίας Προέλευσης, το χαλλούμι ΠΟΠ που είναι το κύριο εξαγωγικό αγροτικό προϊόν αλλά και ένα από τα τρία πρώτα εξαγώγιμα προϊόντα της Κύπρου δεν έχει συμπεριληφθεί στη Συμφωνία.
Σημειώνουν ότι τα εισαγόμενα προϊόντα δεν είναι ασφαλή όπως τα ευρωπαϊκά, λόγω χρήσης χημικών ουσιών που στην Ευρώπη απαγορεύονται.
Επιπλέον, αναφέρουν πως το επιχείρημα ότι θα ωφεληθούν οι καταναλωτές από τη μείωση των δασμών στα γεωργικά κτηνοτροφικά προϊόντα είναι «παραπλανητικό» για τους Κύπριους πολίτες αφού οι μεσάζοντες, οι υπεραγορές, τα μονοπώλια εμπορίας, θα επωφεληθούν εξ ολοκλήρου την κατάργηση των δασμών.
Το ψήφισμα συνυπογράφουν οι ΠΕΚ, EKA, Παναγροτικός, Νέα Αγροτική Κίνηση, ΝΕΔΗΠΑ, TERRA CYPRIA, ΠΕΟ, Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση, Σύνδεσμος Καταναλωτών, Ευρωαγροτικός, ACCEPT LGBTI CYPRUS, ΠΟΓΟ, ΚΟΣΠ, ΕΣΕΜ, Προοδευτική, ΕΔΟΝ, ΠΟΑ, Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ΝΕΔΗΚ/ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, Ίδρυμα LAONA, Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου και Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών.

Κατά την εκδήλωση, στην οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, βουλευτές του ΑΚΕΛ και ο πρώην Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, οι αγροτικές οργανώσεις παρέδωσαν στους παρευρισκόμενους πλαστικές σακούλες οι οποίες περιείχαν μεταξύ άλλων αγγουράκια, ντομάτες, πατάτες και μελιτζάνες, ζητώντας επιτακτικά να τερματιστεί η συμφωνία ΕΕ – Mercosur.
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου είπε ότι «θέλουμε ελεύθερο εμπόριο αλλά θέλουμε και συμφωνίες δημοκρατικά δομημένες» και πρόσθεσε ότι αυτή η συμφωνία υπέσκαψε το ίδιο το βέτο, ενώ δεν λαμβάνει υπόψη τα εθνικά κοινοβούλια, τους αγρότες, την κοινωνία και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και την ψήφο του Ευρωκοινοβουλίου. Είπε ότι παραπέμπεται αυτή η συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «για να δούμε αν είναι συμβατή με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και συνθήκες».
Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοστεί η συμφωνία προσωρινά, αλλά «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».
Ο κ. Γεωργίου είπε ότι η ουσία της συμφωνίας αποτυπώνεται σε ένα σύνθημα που είναι «Cars for cows» και πρόσθεσε πως «αυτοί που θα επωφεληθούν είναι οι μεγάλες βιομηχανίες της Γερμανίας που έχουν πολλά προβλήματά το τελευταίο διάστημα».
«Θα έρχονται προϊόντα τα οποία θα ψεκάζονται με φυτοφάρμακα, τα οποία εδώ και 50 χρόνια είναι απαγορευμένα στην Ευρώπη αλλά εξάγονται, στην Mercosur», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας «για την ανάγκη να πάει η συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» και πρόσθεσε πως ο μόνος αγώνας που θα μπορέσει να ευοδωθεί και «να υποσκάψει αυτό το έκτρωμα της συμφωνίας της Mercosur είναι αυτό που κάνουμε τώρα, το οποίο θα πρέπει να συνεχιστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και χώρες».
Σε δηλώσεις στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ είπε ότι το ψήφισμα της Ολομέλειας της Βουλής ενάντια στη συμφωνία της Mercosur και η σημερινή κινητοποίηση αναδεικνύουν την ανάγκη «να συνεχίσουμε τους αγώνες μας, για να έχουμε ασφαλή τρόφιμα στο τραπέζι μας, να έχουμε ισχυρή επισιτιστική ασφάλεια».
«Πράγματα τα οποία μέσα από αυτήν τη συμφωνία καταπατούνται, καταστρέφονται και δεν υπάρχει ούτε επισιτιστική ασφάλεια, ούτε ίσος ανταγωνισμός», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «είναι μια αθέμιτη πρακτική η οποία εφαρμόζεται για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα» που είναι «τα συμφέροντα των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών της Γερμανίας» εξού και θέλουν να προχωρήσουν στην ενδιάμεση εφαρμογή της συμφωνίας αυτής, όπως συμπλήρωσε.
Ο κ. Γαβριήλ είπε ότι «θα πρέπει να ακούσει τις κραυγές του κόσμου η φον ντερ Λάιεν και να μην προχωρήσει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, μέχρι να εξεταστεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Εξάλλου, μιλώντας στην εκδήλωση, ο ΓΓ της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου (ΠΕΚ), Χρίστος Παπαπέτρου εξέφρασε ανησυχία και παρέπεμψε στον «τρόπο που ανακαλύψαν για να περάσουν την συμφωνία».
Ανέφερε ότι τη συμφωνία την χώρισαν σε δύο μέρη, «κατάφεραν να καταργήσουν το βέτο και την πέρασαν με μια ειδική πλειοψηφία γιατί γνώριζαν ότι αρκετές χώρες θα αντιδράσουν» και πρόσθεσε ότι η συμφωνία είναι «καθαρά συμφωνία διασφάλισης μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, η οποία θυσιάζει τους Ευρωπαίους καταναλωτές και τον αγροτικό κόσμο».
Η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ότι «αρνούμαστε να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς» και πρόσθεσε ότι «αυτό που έχει αποφασιστεί από τα κέντρα των Βρυξελλών είναι ακόμη μια επιβεβαίωση ότι τα συμφέροντα των πολυεθνικών μπαίνουν πάνω από τα συμφέροντα και την υγεία των εργαζομένων και του κόσμου».
Ανέφερε ότι η ΠΕΟ βρίσκεται εδώ για να συμπαρασταθεί στους αγρότες της Κύπρου γιατί γνωρίζει ότι «αν χάσουμε τον πρωτογενή τομέα χάνουμε μια από τις βασικές συνιστώσες της οικονομίας μας», ενώ χάνουν και οι εργαζόμενοι και έστειλε το μήνυμα όλοι μαζί να αντιπαλέψουν αυτές τις «αντιδημοκρατικές πολιτικές».
Ο Πρόεδρος της Νέας Αγροτικής Κίνησης Τάκης Χριστοδούλου είπε ότι με τη συμφωνία εφαρμόζεται το δόγμα (του πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι) Κίσινγκερ που είναι «ελέγξετε την ενέργεια και ελέγχετε την ήπειρο, ελέγξετε την οικονομία και ελέγχεται την χώρα, ελέγξετε την τροφή και ελέγχεται τον άνθρωπο», προσθέτοντας ότι με την συμφωνία «οι πολυεθνικές θα ελέγξουν την διατροφή των Ευρωπαίων πολιτών».
Ο κ. Χριστοδούλου διερωτήθηκε ποιος θα σταματήσει την αποκοπή δέντρων του Αμαζονίου, ο οποίος προσφέρει στο πλανήτη το 37% του οξυγόνου, για να κάνουν γεωργική γη μετά την αύξηση των καταναλωτών κατά 500 εκ. μέσω της συμφωνίας.
Εκπρόσωπος του Κινήματος Οικολόγων είπε ότι ήταν από την πρώτη στιγμή ενάντια σε αυτή τη συμφωνία και «καλέσαμε την Κυπριακή Δημοκρατία που ασκεί αυτή την στιγμή την Προεδρία της ΕΕ να μην προχωρήσει σε υπογραφή αυτής της συμφωνίας».
Ανέφερε ότι για το Κίνημα «η υγεία είναι πάνω από τα συμφέροντα των πολυεθνικών» και πρόσθεσε πως την στιγμή που η ΕΕ έθεσε τόσους περιορισμούς γιατί ήθελε να είναι πρωτοπόρα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για χάρη των εμπορικών της συμφερόντων «κάνει κάποιες εκπτώσεις που είναι εις βάρος της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος».
Ο ΓΓ του Ευρωαγροτικού Λάμπρος Αχιλλέως είπε ότι η Κύπρος συνταυτίστηκε με τις μεγάλες εξαγωγικές βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης που έκοψαν και έραψαν μια συμφωνία στα μέτρα τους και πρόσθεσε ότι με τη συμφωνία αυτή «θα κατακλυστεί η Κύπρος με αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα, με πολύ χαμηλού κόστους προϊόντα, και τότε θα είναι το τέλος της αγροτικής οικονομίας της Κύπρου».
Ο ΓΓ του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης εξέφρασε ανησυχία για την υγεία των καταναλωτών και ιδιαίτερα για την υγεία των παιδιών, ενώ αναφέρθηκε στον αθέμιτο ανταγωνισμό που θα έχει ο Κύπριος αγρότης και απαίτησε δίκτυ προστασίας από την ΕΕ όσον αφορά αυτό τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
«Δεν μπορούμε να υπογράψουμε μια συμφωνία που έγινε ειδικά για τον αγροτικό τομέα αλλά δεν είμασταν μέρος του διαλόγου», πρόσθεσε.
Ο ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας είπε ότι υπερασπίζονται όλους αυτούς που έκτισαν την μεσογειακή διατροφή και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση την ώρα που τασσόταν μαζί με την Γερμανία και τους υπολοίπους «έπρεπε να σκεφθεί και να στηρίξει αυτή την διατροφική συνήθεια που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας». Είπε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας για να πάρουμε ισχυρή ψήφο στο Ευρωκοινοβούλιο.
Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου ανέφερε ότι σε ομόφωνη απόφαση της συντονιστικής επιτροπής της Ομοσπονδίας εκφράζεται η στήριξη σε αυτό τον αγώνα γιατί «πάνω από τα κέρδη και τα συμφέροντα οποιουδήποτε είναι το περιβάλλον και η υγεία των ανθρώπων» και πρόσθεσε πως η συμφωνία «προκαλεί ζημιά και στην υγεία και στο περιβάλλον».
Εκπρόσωπος της ΠΟΓΟ είπε ότι μεταφέρει την αγωνία πολλών γυναικών και αγροτισσών της Κύπρου και πρόσθεσε πως μας ενδιαφέρει το τι θα φτάνει στο σπίτι μας, να παραμείνει ο κόσμος στην ύπαιθρο για να μπορέσει να έχει θέσεις εργασίας.
Εκπρόσωπος της ΕΔΟΝ είπε ότι η ΕΔΟΝ ενώνει τη φωνή της με το αγροτικό κίνημα και με όλη την κοινωνία ενάντια στη συμφωνία και πρόσθεσε ότι η Mercosur δεν είναι ελεύθερο εμπόριο, είναι ελεύθερη εκμετάλλευση και δεν ενώνει τους αγρότες αλλά τα μονοπώλια.
Εκπρόσωπος της ΝΕΔΗΚ/ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ανέφερε ότι η συμφωνία κρύβει πολλούς κινδύνους για τη νέα γενιά και πρόσθεσε ότι το ελεύθερο εμπόριο δεν μπορεί να λειτουργεί εις βάρος των πολιτών.
Εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Κίνησης Κύπρου είπε ότι αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο για τα συμφέροντα των αγροτών αλλά όλων των πολιτών, Κυπρίων και Ευρωπαίων και πρόσθεσε πως η Ευρώπη καταπατά τους νόμους που η ίδια κάνει.
Εκπρόσωπος της ACCEPT LGBTI CYPRUS είπε ότι η οργάνωση που παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι δίπλα στους αγρότες και πρόσθεσε ότι ζητούν από τον κάθε αγρότη να ριχτεί σε μια άνιση μάχη όπου το αποτέλεσμα είναι δεδομένο, ενώ ανέφερε ότι «όταν είμαστε ενωμένοι δεν θα χάσουμε».
Εκπρόσωπος των φίλων του Ακάμα είπε ότι υποστηρίζουν τους αγώνες, το περιβάλλον και ζητούν «προϊόντα που να μην είναι μολυσμένα από διάφορα χημικά».
Εκπρόσωπος του Παγκύπριου Αντιλευχαιμικού Συνδέσμου Κύπρου αναφέρθηκε σε αγωνία του συνδέσμου και των ασθενών με λευχαιμία γιατί «αυτή η συμφωνία θα επιτρέπει να έρχονται προϊόντα από χώρες που χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα και άλλα φάρμακα αντίθετα με την υγεία του κυπριακού λαού».
Πηγή: ΚΥΠΕ
Off the Record
Όταν ο «στενότερος των στενοτέρων» φιλοδοξεί να μάθει στην Αννίτα… πολιτικό πόκερ!
Τελικά, στην πολιτική τίποτα δεν πάει χαμένο. Ούτε καν η προϋπηρεσία στο… πόκερ.
Γυρίζοντας το ημερολόγιο δεκαπέντε χρόνια πίσω, βρίσκουμε ένα δημοσίευμα της «Σημερινής» και του SigmaLive με ημερομηνία 9 Απριλίου 2011 και τίτλο «Κύπρος: Ο νέος “παράδεισος” του πόκερ!». Πρωταγωνιστής, μεταξύ άλλων, ο Κρις Παναγιώτου, ο οποίος παρουσιαζόταν τότε ως πρόεδρος της νεοσύστατης Κυπριακής Ομοσπονδίας Πόκερ.
Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, το όνομά του βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα. Όχι γύρω από τραπέζι πόκερ, αλλά γύρω από ένα άλλο τραπέζι: εκείνο της περιβόητης συνάντησης σε ψαροταβέρνα της Λευκωσίας με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και την Αννίτα Δημητρίου.
Ο Αβέρωφ είχε αρχικά μιλήσει για τον «στενότατο των στενοτάτων συνεργάτη» της Προέδρου του ΔΗΣΥ. Στις 29 Σεπτεμβρίου, απαντώντας στη δημόσια τοποθέτηση του Κρις Παναγιώτου, τον κατονόμασε και υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση δεν έγινε υπό την ιδιότητά του ως εκδότη.
Και κάπου εδώ το παλιό βιογραφικό αποκτά μια σχεδόν κινηματογραφική ειρωνεία.
Γιατί το πόκερ, όπως μας εξηγούσε εκείνο το δημοσίευμα του 2011, είναι παιχνίδι στρατηγικής. Θέλει υπομονή. Θέλει διάβασμα του αντιπάλου. Θέλει να ξέρεις πότε κρατάς κλειστά τα χαρτιά σου και πότε τα ανοίγεις.
Κυρίως, όμως, θέλει να ξέρεις πότε ο απέναντι μπλοφάρει.
Και κάπως έτσι φτάσαμε στο πολιτικό τραπέζι του 2026.
Σύμφωνα με την εκδοχή του Αβέρωφ Νεοφύτου, στο επίμαχο δείπνο τού ζητήθηκε να συμβάλει στην επανεκλογή της Αννίτας Δημητρίου στην Προεδρία της Βουλής, με αναφορά σε κοινή πορεία προς τις Προεδρικές του 2028. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν χρειαζόταν ανταλλάγματα για να στηρίξει την παράταξή του.
Ο Κρις Παναγιώτου δίνει εντελώς διαφορετική εκδοχή. Υποστηρίζει ότι επρόκειτο για συνάντηση στο πλαίσιο επαφών που πραγματοποιεί ως εκδότης με πολιτικούς αρχηγούς και απορρίπτει κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας για τις Προεδρικές του 2028.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι γνωστά: η Αννίτα Δημητρίου επανεξελέγη Πρόεδρος της Βουλής στις 4 Ιουνίου 2026, συγκεντρώνοντας στον δεύτερο γύρο 29 ψήφους, με τη στήριξη ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Άμεσης Δημοκρατίας.
Και τώρα ο Αβέρωφ άνοιξε τα δικά του χαρτιά για το 2028.
Οπότε το ερώτημα αποκτά ενδιαφέρον:
Μήπως ο άνθρωπος που κάποτε επιχειρούσε να βάλει το κυπριακό πόκερ στον χάρτη, αποφάσισε χρόνια αργότερα να παραδώσει μαθήματα… πολιτικού πόκερ στην Πινδάρου;
Γιατί άλλο Texas Hold’em και άλλο… Pindarou Hold’em.
Στο πρώτο παίζεις με μάρκες.
Στο δεύτερο οι μάρκες είναι πολιτικές συμμαχίες, κομματικές ισορροπίες, αξιώματα και —κυρίως— το 2028.
Και υπάρχει ακόμη μία μικρή λεπτομέρεια που κάνει την ιστορία πιο ενδιαφέρουσα: στο πόκερ μπορείς να είσαι εξαιρετικός παίκτης χωρίς να δείξεις ποτέ τα χαρτιά σου.
Στην πολιτική όμως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να αποφασίσει κάποιος άλλος στο τραπέζι να τα ανοίξει πρώτος.
Αυτό ακριβώς έκανε ο Αβέρωφ.
Και τώρα στην Πινδάρου δεν συζητούν απλώς ποιος κρατά τον άσο.
Συζητούν ποιος μοίραζε τελικά την τράπουλα.
–Sniper–
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αβέρωφ Νεοφύτου: «Ο προδομένος ποτέ δεν προδίδει, αλλά δεν θα ξαναπροδοθεί»
Σκληρή απάντηση στην ηγεσία του ΔΗΣΥ μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητας του
Με μια ματιά (Τα 5 βασικά σημεία):
-
Μήνυμα στην Πινδάρου: Ξεκαθαρίζει πως «ο προδομένος ποτέ δεν προδίδει, αλλά πρέπει να μεριμνήσει να μην ξαναπροδοθεί», αναφερόμενος στα γεγονότα του 2023.
-
Απόρριψη κατηγοριών για διάσπαση: Αρνείται ότι εκβιάζει τις διαδικασίες του κόμματος και καταγγέλλει ότι κάποιοι άλλοι έκαναν την ενότητα της παράταξης «κουρελόχαρτο».
-
Παρασκήνιο για την Αννίτα Δημητρίου: Υπενθυμίζει ότι τη στήριξε αποφασιστικά για την προεδρία της Βουλής όταν άλλοι της έλεγαν «να κάτσει τη μάππα χαμαί».
-
Το «μυστικό» δείπνο: Αποκαλύπτει δεσμεύσεις και υποσχέσεις που του δόθηκαν σε δείπνο παρουσία της Προέδρου του ΔΗΣΥ και στενού της συνεργάτη.
-
Απευθείας στη βάση: Δηλώνει ότι δεν πλήγωσε ποτέ κανέναν συναγερμικό και στέλνει σαφές μήνυμα ότι η υποψηφιότητά του για το 2028 δεν ανατρέπεται.
Σε μια εφ’ όλης της ύλης και φορτισμένη συνέντευξη, ο τέως πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ανοίγει τα χαρτιά του μετά την απόφασή του να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, αποκαλύπτει παρασκήνιο για την ηγεσία του κόμματος και απαντά στις επικρίσεις περί διάσπασης.
Λίγες μόλις ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τις Προεδρικές Εκλογές του 2028 και την ανακοίνωση-απάντηση της Πινδάρου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε στο vidcast του philenews και στον Φρίξο Δαλίτη, εκπέμποντας σαφή πολιτικά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.
Το μήνυμα στην Πινδάρου και το «τραύμα» του 2023
Κεντρικός άξονας της τοποθέτησης του κ. Νεοφύτου ήταν η απάντηση στην κριτική που δέχεται για την πρόωρη εξαγγελία και τις αιτιάσεις ότι θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της παράταξης.
«Ο προδομένος ποτέ δεν προδίδει, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να μεριμνήσει να μην ξαναπροδοθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας ευθέως στα γεγονότα των εκλογών του 2023 και στο εσωκομματικό ρήγμα που οδήγησε στην ήττα.
Ο κ. Νεοφύτου απέρριψε κατηγορηματικά ότι εκβιάζει τις διαδικασίες ή τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, τονίζοντας πως ο ίδιος ουδέποτε πλήγωσε τον συναγερμικό κόσμο. Αντιθέτως, άφησε αιχμές για όσους επικαλούνται σήμερα την ενότητα, σημειώνοντας πως «κάποιοι την ανατίναξαν και την έκαναν κουρελόχαρτο».
Οι αποκαλύψεις για την Αννίτα Δημητρίου
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις του τέως προέδρου του ΔΗΣΥ για τις σχέσεις του με τη νυν πρόεδρο, Αννίτα Δημητρίου. Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στο παρασκήνιο που προηγήθηκε της εκλογής της στην Προεδρία της Βουλής, υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος στάθηκε στο πλευρό της όταν στελέχη εντός του κόμματος την προέτρεπαν «να κάτσει τη μάππα χαμαί».
Παράλληλα, αποκάλυψε συμφωνίες και δεσμεύσεις που δόθηκαν σε δείπνο παρουσία της κας Δημητρίου και στενού της συνεργάτη, θέτοντας προ των ευθυνών τους όσους σήμερα αμφισβητούν τη νομιμοποίηση ή το δικαίωμά του να απευθυνθεί στη βάση της παράταξης και στην κοινωνία.
Διαδικασίες και επόμενη μέρα
Στο ερώτημα κατά πόσο η υποψηφιότητά του θα τεθεί υπό την κρίση των καταστατικών διαδικασιών του ΔΗΣΥ ή αν θα προχωρήσει ανεξάρτητα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθάρισε ότι απευθύνεται πρωτίστως στους πολίτες και τη βάση της παράταξης, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω.
Η κίνηση αυτή αναδιατάσσει πλήρως το πολιτικό σκηνικό στον χώρο της κεντροδεξιάς, ανοίγοντας πρόωρα αλλά καθοριστικά τον κύκλο της συζήτησης για την επόμενη προεδρική αναμέτρηση.
Άρθρα Χάρη Θεραπή
Η τέλεια καταιγίδα της Πινδάρου: Ο Αβέρωφ αποφάσισε, οι «πιστοί» του 2023 τι κάνουν;
του Χάρη Θεραπή
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν υπήρξε ποτέ ένας συμβατικός παίκτης της κυπριακής πολιτικής σκακιέρας. Όταν όμως αποφασίζει να ρίξει το πολιτικό του «μπουρλότο», το κάνει με τρόπο που προκαλεί σεισμικές δονήσεις στα θεμέλια του οικοδομήματος που ο ίδιος διηύθυνε για μια δεκαετία. Η αιφνιδιαστική εξαγγελία της ανεξάρτητης υποψηφιότητάς του για τις Προεδρικές Εκλογές του 2028 —παρακάμπτοντας εμπράκτως τα θεσμοθετημένα κομματικά όργανα και τις καταστατικές διαδικασίες του Δημοκρατικού Συναγερμού— δεν συνιστά απλώς μια πρόωρη προεκλογική κίνηση. Συνιστά μια ευθεία πράξη πολιτικής αμφισβήτησης και ένα ανελέητο τεστ αντοχής για τη συνοχή της παράταξης.
Προτάσσοντας το τέλμα στο Κυπριακό και τη «νιρβάνα της παθητικότητας», ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ επιλέγει τη φυγή προς τα εμπρός. Με μια κίνηση-ρελάνς, προλαβαίνει την Πινδάρου και τη νυν πρόεδρο Αννίτα Δημητρίου πριν καν ανοίξουν οι εσωκομματικές κάλπες, στέλνοντας σαφές μήνυμα: δεν περιμένει χρίσματα, δεν ζητά άδεια και δεν πρόκειται να εγκλωβιστεί σε συμμαχίες διαδρόμων.
Η Πινδάρου στο εκτελεστικό απόσπασμα του τριπλού διχασμού
Για την ηγεσία της Αννίτας Δημητρίου, η κίνηση Αβέρωφ ισοδυναμεί με απόλυτο εφιάλτη. Η προσπάθεια της Πινδάρου να διατηρήσει ισορροπίες, να εμφανιστεί ως η θεσμική εγγυήτρια της ενότητας και να δρομολογήσει τις διαδικασίες για το χρίσμα, δέχθηκε καίριο πλήγμα.
Ο ΔΗΣΥ βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με το πιο καταστροφικό σενάριο της ιστορίας του: δύο υποψηφιότητες από τα σπλάχνα του, ενός τέως και μιας νυν προέδρου, αλλά και μία τρίτη υποψηφιότητα, εκείνη του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ανδρώθηκε πολιτικά στον ΔΗΣΥ και εξακολουθεί να αντλεί ζωτικό οξυγόνο από τη συναγερμική δεξαμενή.
Πρόκειται για έναν πρωτοφανή τριπλό κανιβαλισμό του ίδιου πολιτικού χώρου. Η αναμέτρηση δεν θα διεξαχθεί σε κάποιο συνέδριο, αλλά στο ανοιχτό πεδίο της κοινωνίας, όπου τρία πρόσωπα με κοινή αφετηρία θα διεκδικούν τα ίδια συντρίμμια μιας διασπασμένης εκλογικής βάσης. Η εμπειρία του 2023, που οδήγησε την παράταξη στην αντιπολίτευση και στον κατακερματισμό, όχι απλώς δεν έγινε μάθημα, αλλά επιστρέφει ως πολιτική τραγωδία με ανεξέλεγκτες συνέπειες.
Τα «ορφανά» της δεύτερης Κυριακής: Ώρα μηδέν για τους συμπορευτές
Πέρα όμως από την κεντρική πολιτική σκηνή, το πραγματικό δράμα εκτυλίσσεται στα παρασκήνια και αφορά τα πρόσωπα. Η κίνηση Αβέρωφ φέρνει σε δεινή θέση μια ολόκληρη φουρνιά πρωτοκλασάτων στελεχών: εκείνους που στη δραματική δεύτερη Κυριακή των προεδρικών εκλογών του 2023 τάχθηκαν αναφανδόν στο πλευρό του, συγκρούστηκαν με το «προεδρικό στρατόπεδο» του Νίκου Αναστασιάδη, αρνήθηκαν κατηγορηματικά να στηρίξουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη και έφτασαν μέχρι το σημείο να προκρίνουν ανοικτά ή συγκεκαλυμμένα την υπέρβαση με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.
Σήμερα, αυτά τα στελέχη βρίσκονται μπροστά σε αμείλικτα και υπαρξιακά ερωτήματα:
-
Θα ακολουθήσουν τον Αβέρωφ στον δρόμο του αντάρτικου;
Όσοι επιλέξουν να σταθούν δημόσια δίπλα στον κ. Νεοφύτου γνωρίζουν ότι θέτουν εαυτούς εκτός κομματικής πειθαρχίας, ρισκάροντας τη διαγραφή ή την πλήρη περιθωριοποίησή τους από τα όργανα του ΔΗΣΥ. Έχουν το πολιτικό σθένος να εγκαταλείψουν την ασφάλεια του κομματικού μαντριού για χάρη ενός προσωπικού εγχειρήματος;
-
Πώς θα δικαιολογήσουν τη στροφή προς την κομματική νομιμότητα;
Αν επιλέξουν να πειθαρχήσουν στην επίσημη υποψηφιότητα του κόμματος (ή της Αννίτας Δημητρίου), πώς θα αντικρίσουν τον άνθρωπο για τον οποίο έδωσαν σκληρές μάχες και συγκρούστηκαν με τη βάση της παράταξης; Μπορεί η επίκληση της «ενότητας» να ξεπλύνει την πολιτική ασυνέπεια;
-
Ποια στάση θα κρατήσουν απέναντι στον Νίκο Χριστοδουλίδη;
Η συμπόρευση με τον Αβέρωφ το 2023 είχε ως βασικό άξονα την άρνηση συνδιαλλαγής με τον «αποστάτη» Νίκο Χριστοδουλίδη. Σήμερα, με τρεις πόλους συναγερμικής προέλευσης να μάχονται για την εξουσία, μήπως το αντάρτικο Αβέρωφ καταλήξει να λειτουργήσει –για άλλη μια φορά– ως ο απόλυτος καταλύτης για την επανεκλογή Χριστοδουλίδη;
-
Έχει ο Αβέρωφ τη δυναμική να τους προστατεύσει πολιτικά;
Ο τέως πρόεδρος δεν διαθέτει πλέον στα χέρια του τα κλειδιά της Πινδάρου, ούτε τη νομή της κομματικής εξουσίας. Μπορεί ένα προσωποπαγές εγχείρημα να προσφέρει πολιτικό οξυγόνο και μελλοντική προοπτική σε στελέχη που φιλοδοξούν να έχουν ρόλο στα δημόσια πράγματα;
Το τέλος των ψευδαισθήσεων
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επέλεξε να κάψει τις γέφυρες πίσω του. Με την κίνησή του αυτή, δεν αφήνει περιθώρια για επιτήδεια ουδετερότητα. Οι συνοδοιπόροι του 2023 καλούνται τώρα να διαλέξουν: είτε θα γίνουν συμμέτοχοι σε ένα ριψοκίνδυνο πολιτικό αντάρτικο με άγνωστη κατάληξη, είτε θα υποκλιθούν στην κομματική ορθοδοξία της Πινδάρου, αφήνοντας τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της παράταξης μόνο του στην πιο μοναχική και ίσως τελευταία πολιτική του μάχη.
Στον ΔΗΣΥ, η αυλαία της εσωστρέφειας δεν έκλεισε ποτέ· απλώς άνοιξε η δεύτερη, πιο αδυσώπητη και κατακερματισμένη πράξη της.
-
Off the Record1 month agoΑβέρωφ Νεοφύτου: Ορμώμενος εξ Αργάκας, ξανακτυπά
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 month agoΔΗΣΥ: Ο καλύτερος σύμμαχος του Χριστοδουλίδη
-
Off the Record1 month agoΔΗΣΥ: Η Αννίτα λέει «όχι», ο Αβέρωφ «ίσως» και ο Παμπορίδης… σιωπά
-
Off the Record4 weeks agoΠερί Προεδρικής λιμουζίνας
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month agoMecca and the new Middle East: what it means for Cyprus
-
Off the Record3 weeks agoΨάχνουν τον νέο Χριστοδουλίδη. Ο παλιός είναι ακόμη στο Προεδρικό!
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή5 days agoΗ τέλεια καταιγίδα της Πινδάρου: Ο Αβέρωφ αποφάσισε, οι «πιστοί» του 2023 τι κάνουν;
-
Off the Record3 weeks agoΤο είπα-ξείπα της Αννίτας
-
voulitv3 weeks agoΧριστοδουλίδης 2028: Χρειάζεται το ΕΛΑΜ, αλλά πόσο κοντά το αντέχει;
-
LIVE3 days ago1η Οκτωβρίου 2026: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η στρατιωτική παρέλαση









