ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανταγωνιστική αλλά κοινωνικά δίκαιη Ευρώπη το μήνυμα του Άτυπου Συμβουλίου Απασχόλησης
Τον στόχο η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης να μη γίνει εις βάρος των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, ανέδειξε το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία υπό την Κυπριακή Προεδρία.
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία την Παρασκευή, η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ροξάνα Μινζάτου, σημείωσε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει εντός του έτους Πακέτο για τη Δίκαιη Κινητικότητα της Εργασίας, καθώς και Πράξη για Ποιοτικές Θέσεις Εργασίας τον Δεκέμβριο του 2026, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να διασφαλιστεί ότι η ευρωπαϊκή επιδίωξη για ανταγωνιστικότητα δεν θα υπονομεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και την κοινωνική προστασία.
Η κ. Μινζάτου τόνισε ότι η βασική πρόκληση που απασχόλησε τους Υπουργούς ήταν το πώς μπορούν να ευθυγραμμιστούν οι εθνικές φιλοδοξίες και οι φιλοδοξίες σε επίπεδο ΕΕ για ποιοτικές θέσεις εργασίας, κοινωνική δικαιοσύνη, πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας και μακροχρόνια φροντίδα.
Ένα από τα σαφέστερα πολιτικά μηνύματα που προέκυψαν, σημείωσε, ήταν η ισχυρή στήριξη στην άποψη ότι «μια κοινωνική Ευρώπη συμβαδίζει με μια ανταγωνιστική Ευρώπη». Παρότι οι Υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη για απλούστερους κανόνες και μεγαλύτερη ευελιξία για τις επιχειρήσεις, η κ. Μινζάτου υπογράμμισε ότι αυτό «δεν σημαίνει απορρύθμιση».
Ανέφερε επίσης ότι εκφράστηκε ευρεία πολιτική στήριξη για τις επικείμενες πρωτοβουλίες της Επιτροπής στον τομέα της κινητικότητας της εργασίας. Το Πακέτο για τη Δίκαιη Κινητικότητα της Εργασίας, το οποίο αναμένεται αργότερα εντός του έτους, θα επικεντρώνεται στη «αξιοπρεπή και δίκαιη εργασία για τους ανθρώπους που μετακινούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ενιαίας αγοράς». Τονίζοντας την ανθρώπινη διάσταση της ενιαίας αγοράς, σημείωσε ότι αυτή «δεν αφορά μόνο το κεφάλαιο» ή τις εταιρείες, αλλά και όσους ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται διασυνοριακά.
Μεταξύ των μέτρων που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνεται η εισαγωγή ενός ψηφιακού δελτίου κοινωνικής ασφάλισης (ESSPASS), το οποίο θα επιτρέπει τον ψηφιακό έλεγχο των κοινωνικών εισφορών των κινητών εργαζομένων, προσφέροντας ισχυρότερη προστασία έναντι του κοινωνικού «ντάμπινγκ».
Η κ. Μινζάτου διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η εργασία για την Πράξη για Ποιοτικές Θέσεις Εργασίας, με διαβουλεύσεις σε εξέλιξη με συνδικαλιστικές οργανώσεις και επιχειρήσεις και ότι η Επιτροπή προγραμματίζει την παρουσίασή της τον Δεκέμβριο του 2026.
Πρόσθεσε ότι οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία, όχι μόνο ως προς τη δομή των θέσεων εργασίας, αλλά και ως προς τη σχέση μεταξύ συστημάτων ΤΝ και ανθρώπινων εργαζομένων. Τόνισε την ανάγκη για μια «ανθρωποκεντρική» προσέγγιση, επισημαίνοντας ότι, παρότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο καθεστώς και την ενδυνάμωση των εργαζομένων.
Σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική, ανέφερε ότι τα μέτρα κατά της φτώχειας έτυχαν ευρείας στήριξης, υπενθυμίζοντας τον στόχο της ΕΕ για μείωση της φτώχειας έως το 2030 και τη μακροπρόθεσμη φιλοδοξία, που έχει ανακοινώσει η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για στήριξη των κρατών μελών στην εξάλειψη της φτώχειας έως το 2050. Κεντρικό θέμα αποτέλεσαν και οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό, με την κ. Μινζάτου να υπογραμμίζει την πρόταση της Επιτροπής στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για διάθεση τουλάχιστον 14% των εθνικών σχεδίων σε κοινωνικές δαπάνες.
Η μακροχρόνια φροντίδα περιγράφηκε ως «μόνο η αρχή της συζήτησης», στο πλαίσιο της γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Η κ. Μινζάτου ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει την επόμενη χρονιά μια Ευρωπαϊκή Συμφωνία για τη Φροντίδα, με έμφαση στο εργατικό δυναμικό που φροντίζει ηλικιωμένους και παιδιά, έναν τομέα που χαρακτηρίζεται από ελλείψεις προσωπικού, επισφαλείς συνθήκες και υψηλό ποσοστό άτυπης και γυναικείας απασχόλησης.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς μπορεί να επιδιωχθεί η ανταγωνιστικότητα χωρίς αποδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας, η κ. Μινζάτου ανέφερε ότι οι ποιοτικές θέσεις εργασίας αποτελούν «μέρος της συνταγής για την ανταγωνιστικότητα». Παρέπεμψε στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, στο επικείμενο δεύτερο σχέδιο δράσης, στην Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας που εγκρίθηκε στις αρχές του 2025 και στον Οδικό Χάρτη για Ποιοτικές Θέσεις Εργασίας που παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Αναφέρθηκε επίσης σε εργαλεία όπως το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, σε προτεινόμενη σύσταση για το ανθρώπινο κεφάλαιο που αφορά ελλείψεις σε εργασία και δεξιότητες, καθώς και στο πλαίσιο κοινωνικής σύγκλισης, με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι δημοσιονομικές και οικονομικές προσαρμογές δεν θα γίνονται εις βάρος των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, η κ. Μινζάτου ξεχώρισε την παιδική φτώχεια και την Εγγύηση για το Παιδί ως ιδιαίτερα σημαντικές, ανακοινώνοντας ότι θα επιστρέψει στην Κύπρο τον Μάιο για να παρουσιάσει τη στρατηγική της ΕΕ κατά της φτώχειας και ειδικά της παιδικής φτώχειας.
Μουσιούττας: Η Κυπριακή Προεδρία έθεσε συνειδητά τη δίκαιη απασχόληση στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ατζέντας
Η Κυπριακή Προεδρία έθεσε συνειδητά τη δίκαιη απασχόληση στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ατζέντας, με τον Υπουργό Εργασίας Μαρίνο Μουσιούττα να τονίζει ότι η δίκαιη απασχόληση για κοινωνική δικαιοσύνη δεν αποτελεί επικοινωνιακό σύνθημα αλλά συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικών παρεμβάσεων.
Ο κ. Μουσιούττας ανέφερε η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε μια καθοριστική συγκυρία για την Ευρώπη και τον κόσμο της εργασίας, καθώς η ψηφιοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη, η πράσινη μετάβαση και η δημογραφική γήρανση μεταμορφώνουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες με πρωτοφανή ταχύτητα. Οι εξελίξεις αυτές, όπως είπε, δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες, την ίδια στιγμή όμως εγκυμονούν κινδύνους, όπως ανισότητες, ανασφάλεια και κοινωνικούς αποκλεισμούς.
Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η απάντηση της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι ούτε η αδράνεια ούτε η απορρύθμιση, τονίζοντας ότι «η απάντηση πρέπει να είναι ξεκάθαρη: περισσότερη δίκαιη απασχόληση για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη».
Πρόσθεσε ότι η δίκαιη απασχόληση μεταφράζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες τέθηκαν επί τάπητος κατά τις συζητήσεις του Συμβουλίου. Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά στην ισότιμη πρόσβαση σε αξιοπρεπείς και ποιοτικές θέσεις εργασίας, στην επάρκεια των μισθών, στην ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας, στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και στην ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη αποφασιστικών επενδύσεων στην ανάπτυξη και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, καθώς, όπως σημειώθηκε, η τεχνολογία αλλάζει τις θέσεις εργασίας με πρωτοφανή ταχύτητα. Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να αισθάνεται ότι μένει πίσω επειδή δεν είχε πρόσβαση στην κατάρτιση ή στην επανακατάρτιση.
«Το μήνυμα είναι σαφές: η καινοτομία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο – όχι να τον αντικαθιστά ή να τον αποδυναμώνει», είπε, προσθέτοντας ότι οι Υπουργοί Απασχόλησης οφείλουν να διασφαλίσουν πως η τεχνολογία θα ακολουθεί κανόνες και ότι η ψηφιακή μετάβαση θα προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη προστασίας των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι νέοι, οι γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία και οι χαμηλόμισθοι. Όπως επεσήμανε, η ουσιαστική συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας δεν αποτελεί μόνο ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και βασική προϋπόθεση για την οικονομική ανθεκτικότητα της Ευρώπης, ιδιαίτερα εν μέσω της δημογραφικής γήρανσης.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κυπριακής Προεδρίας να κλείσει ένας ευρωπαϊκός κανονισμός που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και δέκα χρόνια, σημειώνοντας ότι η Κύπρος ανέλαβε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και «βαρύ» έργο.
Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι ο συγκεκριμένος φάκελος «ήταν στον προθάλαμο για να αποσυρθεί από τη Δανική Προεδρία».
Πρόκειται, όπως εξήγησε, για τον κανονισμό 883», προσθέτοντας ότι «από την πρώτη στιγμή η Κυπριακή Προεδρία ανέλαβε το βάρος της ευθύνης να φέρει αυτό το αποτέλεσμα σε αίσιο τέλος».
Ο κ. Μουσιούττας ανέφερε ότι σήμερα πραγματοποιήθηκαν πέντε διμερείς συναντήσεις με κράτη μέλη, με στόχο την εξήγηση και την οικοδόμηση συναίνεσης, ώστε όταν έρθει η ώρα, την οποία τοποθέτησε εντός Απριλίου, «να μπορεί με τον τρίλογο που θα γίνει να μπορέσουμε ναι, αυτή η οδηγία, αυτός ο κανονισμός να εγκριθεί και να γίνει νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Όπως σημείωσε, η έγκριση του κανονισμού θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της κινητικότητας των εργαζομένων στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι «αυτή ήταν η υπόσχεσή μας από την πρώτη στιγμή και αυτή η υπόσχεση συνεχίζει και μέρα με τη μέρα βλέπουμε ότι οι πιθανότητες να το πετύχουμε είναι ακόμα περισσότερες».
Παπαέλληνα: Η Κύπρος ηγείται της πρώτης στρατηγικής της ΕΕ για καταπολέμηση της φτώχειας
Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Κλέα Παπαέλληνα σημείωσε την προώθηση της πρώτης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την καταπολέμηση της φτώχειας που βρέθηκε στο επίκεντρο του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων.
«Ως Κυπριακή Προεδρία, είμαστε στην κομβική αυτή θέση να ηγούμαστε των εργασιών για την προώθηση της επερχόμενης, πρώτης, Στρατηγικής για την Καταπολέμησης της Φτώχειας και την ενίσχυση της μακροχρόνιας φροντίδας και της ενεργού γήρανσης, και να συμβάλουμε στο έναυσμα μιας εξαιρετικά δυναμικής πρωτοβουλίας που αφορά στην καθημερινότητα εκατομμυρίων Ευρωπαίων», σημείωσε.
Η Υφυπουργός τόνισε ότι η κοινωνική ατζέντα αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας, αναφέροντας πως «η αρχή ότι κανένας δεν μένει πίσω συνιστά βασικό πυλώνα της κοινωνικής μας πολιτικής». Παράλληλα, σημείωσε ότι στόχος είναι να αξιοποιηθεί αυτή τη δυναμική και να προωθηθεί η καταπολέμηση της φτώχειας, μια ισχυρή ευρωπαϊκή προσέγγιση για την μακροχρόνια φροντίδα και ενεργό γήρανση, ως εγγύησή για το μέλλον.
«Μια Ευρώπη ισχυρή, κοινωνική, δίκαιη, ανταγωνιστική και ευημερούσα», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι, η συνάντηση παρείχε την ευκαιρία για ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την επερχόμενη Ευρωπαϊκή Στρατηγική Καταπολέμησης της Φτώχειας, σημειώνοντας ότι τα συμπεράσματα των συζητήσεων προσφέρουν «πολύτιμη πολιτική καθοδήγηση για τα επόμενα βήματα».
Έκανε λόγο για «μια ανοικτή, ουσιαστική και ιδιαίτερα εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων στην κοινωνική πολιτική», ενώ δήλωσε ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία τους επόμενους μήνες με τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς, υπουργούς κρατών-μελών και κοινωνικούς εταίρους για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΗΣΥ: Αβέρωφ ή Παμπορίδης; Επιστροφή ή αλλαγή σελίδας για το 2028
Δεν είναι απλώς μια εσωκομματική εκλογή. Είναι μια αναμέτρηση για το ποιος ΔΗΣΥ θα πάει στις Προεδρικές του 2028. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ζητά την πολιτική του επιστροφή. Ο Γιώργος Παμπορίδης επιχειρεί να εκφράσει την αλλαγή σελίδας. Και αυτή τη φορά, την απάντηση θα δώσει απευθείας η βάση.
Η μάχη άρχισε και επίσημα.
Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργος Παμπορίδης πέρασαν τη Δευτέρα το κατώφλι της Πινδάρου και υπέβαλαν τις υποψηφιότητές τους για το χρίσμα του Δημοκρατικού Συναγερμού στις Προεδρικές Εκλογές του 2028.
Πίσω όμως από την τυπική διαδικασία κρύβεται ένα πολύ μεγαλύτερο πολιτικό δίλημμα.
Επιστροφή Αβέρωφ ή αλλαγή σελίδας με Παμπορίδη;
Αυτό είναι, σε μεγάλο βαθμό, το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν στις 28 Νοεμβρίου τα σχεδόν 50.000 μέλη του ΔΗΣΥ.
Και η απάντησή τους δεν θα καθορίσει μόνο ποιος θα είναι ο προεδρικός υποψήφιος της παράταξης. Θα δείξει προς ποια κατεύθυνση θέλει να κινηθεί ο ίδιος ο Συναγερμός μετά τις πληγές του 2023.
Αβέρωφ: «Επιστροφή στο σπίτι»
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου μπήκε στην αναμέτρηση με ένα σαφές πλεονέκτημα: γνωρίζει τον ΔΗΣΥ όσο λίγοι.
Πρώην πρόεδρος του κόμματος, με πολυετή παρουσία στην πρώτη γραμμή, ισχυρές οργανωτικές διασυνδέσεις και βαθιά γνώση του κομματικού μηχανισμού, επιστρέφει για να ζητήσει από τη βάση μια δεύτερη ευκαιρία για τη μεγάλη μάχη.
Η εικόνα της υποψηφιότητάς του ήταν χαρακτηριστική.
Η αναφορά του στον ΔΗΣΥ ως το «σπίτι» και την «οικογένειά» του συμπύκνωσε ουσιαστικά ολόκληρο το πολιτικό αφήγημά του: επιστροφή στις ρίζες, εμπειρία, κομματική συνέχεια και επανασυσπείρωση.
Οι περισσότερες από 3.000 υπογραφές που συγκέντρωσε, όταν απαιτούνταν 500, αποτελούν παράλληλα σαφή επίδειξη οργανωτικής ισχύος.
Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι άλλο:
Μπορεί η ισχυρή παρουσία του Αβέρωφ στον κομματικό μηχανισμό να μετατραπεί ξανά σε πλειοψηφικό πολιτικό ρεύμα;
Γιατί από τις Προεδρικές του 2023 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά.
Και η νέα κάλπη δεν αφορά μόνο την αποτίμηση του παρελθόντος, αλλά κυρίως το ποιος μπορεί να κερδίσει το 2028.
Παμπορίδης: Το στοίχημα της αλλαγής
Απέναντι στον Αβέρωφ βρίσκεται μια διαφορετική πολιτική πρόταση.
Ο Γιώργος Παμπορίδης δεν διαθέτει την ίδια διαδρομή στον κομματικό μηχανισμό. Διαθέτει, όμως, κυβερνητική εμπειρία και επιχειρεί να παρουσιάσει την υποψηφιότητά του ως επιλογή ανανέωσης και νέας πολιτικής αφετηρίας.
Ακόμη και η εικόνα της επίσημης υποβολής της υποψηφιότητάς του ήταν διαφορετική.
Χωρίς οργανωμένη κινητοποίηση υποστηρικτών και με χαμηλότερους τόνους, έδωσε έμφαση στην ανάγκη για ποιοτική και αδιάβλητη διαδικασία και, κυρίως, στην επόμενη ημέρα.
Το δικό του στοίχημα είναι διαφορετικό από εκείνο του Αβέρωφ.
Πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να μετατρέψει το αίτημα για ανανέωση σε πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στην ίδια τη συναγερμική βάση.
Και ότι μπορεί να προσελκύσει όχι μόνο όσους θέλουν αλλαγή προσώπου, αλλά και εκείνους που αναζητούν έναν υποψήφιο με δυνατότητα διεύρυνσης πέρα από τα παραδοσιακά όρια του ΔΗΣΥ.
Η σκιά του 2023 παραμένει
Υπάρχει όμως και ένας τρίτος «πρωταγωνιστής» σε αυτή την αναμέτρηση.
Το 2023.
Οι προηγούμενες Προεδρικές Εκλογές άφησαν βαθιά σημάδια στον Δημοκρατικό Συναγερμό.
Η ήττα Αβέρωφ, η εκλογή Νίκου Χριστοδουλίδη, οι εσωτερικές διαφοροποιήσεις και όσα ακολούθησαν εξακολουθούν να επηρεάζουν τις πολιτικές ισορροπίες.
Γι’ αυτό και η κάλπη της 28ης Νοεμβρίου μπορεί να λειτουργήσει και ως μια καθυστερημένη απάντηση της βάσης σε όσα συνέβησαν τότε.
Θέλει επιστροφή σε μια δοκιμασμένη κομματική ηγετική φυσιογνωμία;
Ή θεωρεί ότι ο κύκλος εκείνης της περιόδου έχει κλείσει και χρειάζεται μια νέα πολιτική πρόταση;
Και στο βάθος… Χριστοδουλίδης
Υπάρχει, ασφαλώς, και το μεγάλο ερώτημα των Προεδρικών του 2028.
Ο πραγματικός αντίπαλος του νικητή της 28ης Νοεμβρίου δεν θα είναι ο ηττημένος της εσωκομματικής αναμέτρησης.
Θα βρίσκεται έξω από την Πινδάρου.
Και εκεί η συζήτηση για τον Νίκο Χριστοδουλίδη αποκτά αναπόφευκτα ιδιαίτερη σημασία.
Ο ΔΗΣΥ πρέπει να αποφασίσει όχι μόνο ποιον θα κατεβάσει στις Προεδρικές, αλλά και με ποια στρατηγική θα επιχειρήσει να επιστρέψει στην εξουσία.
Πώς θα τοποθετηθεί απέναντι στον σημερινό Πρόεδρο;
Πώς θα επαναπατρίσει ψηφοφόρους που απομακρύνθηκαν;
Και, κυρίως, ποιος από τους δύο μπορεί να οικοδομήσει ευρύτερες συμμαχίες όταν η αναμέτρηση μεταφερθεί από την εσωκομματική κάλπη στην κοινωνία;
Η Αννίτα στη μέση μιας δύσκολης εξίσωσης
Για την Αννίτα Δημητρίου η διαδικασία αποτελεί επίσης μια σημαντική πολιτική δοκιμασία.
Μετά την απόφασή της να μη διεκδικήσει το χρίσμα, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ καλείται τώρα να εγγυηθεί μια διαδικασία που δεν θα αφήσει πίσω της έναν νικητή και δύο στρατόπεδα.
Γιατί η μεγαλύτερη πρόκληση για την Πινδάρου ίσως να μην είναι η 28η Νοεμβρίου.
Ίσως να είναι η 29η.
Ο νικητής θα πρέπει να ενώσει την παράταξη. Ο ηττημένος θα πρέπει να αποδεχθεί έμπρακτα το αποτέλεσμα. Και η ηγεσία θα πρέπει να μετατρέψει μια σκληρή εσωκομματική αναμέτρηση σε κοινή πορεία προς τις Προεδρικές.
Η βάση καλείται να επιλέξει πορεία
Για πρώτη φορά ο προεδρικός υποψήφιος του ΔΗΣΥ θα αναδειχθεί απευθείας από τη βάση του κόμματος.
Και αυτό δίνει στην αναμέτρηση χαρακτηριστικά πολύ μεγαλύτερα από μια συνηθισμένη εσωκομματική διαδικασία.
Στη μία πλευρά βρίσκεται ένας πρώην πρόεδρος που επιστρέφει ζητώντας να ολοκληρώσει μια πολιτική διαδρομή που έμεινε ανολοκλήρωτη το 2023.
Στην άλλη, ένας πρώην υπουργός που επιχειρεί να πείσει ότι το 2028 χρειάζεται διαφορετική αφετηρία.
Αβέρωφ ή Παμπορίδης. Επιστροφή ή αλλαγή σελίδας.
Στις 28 Νοεμβρίου, τα μέλη του ΔΗΣΥ δεν θα επιλέξουν απλώς υποψήφιο Πρόεδρο.
Θα επιλέξουν προς ποια κατεύθυνση θέλουν να κινηθεί ο Συναγερμός στην πιο κρίσιμη πολιτική μάχη των επόμενων χρόνων.
Άρθρα Χάρη Θεραπή
Η Ιφιγένεια του ΔΗΣΥ: Αρκεί η «θυσία» της Αννίτας για να φυσήξει ούριος άνεμος;
Ποιος έπαιξε τον ρόλο του Αγαμέμνονα στη περίπτωση της θυσίας της Αννίτας και τελικά θα φυσήξει ούριος άνεμος;
- Η απόσυρση της Αννίτας Δημητρίου: Απέτρεψε μια μετωπική σύγκρουση στον ΔΗΣΥ, αλλά άφησε ανοικτό το ερώτημα για το πώς οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση.
- Η επόμενη μέρα του ΔΗΣΥ: Η κρίση δεν τελείωσε. Μεταφέρεται πλέον στη μάχη για το ποιος θα καθορίσει την πολιτική φυσιογνωμία και την προεδρική επιλογή της παράταξης.
- Το ζήτημα της πολιτικής ισχύος: Η νυν πρόεδρος αποσύρθηκε, ενώ ο τέως πρόεδρος παρέμεινε στη διεκδίκηση, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για τις πραγματικές ισορροπίες στο κόμμα.
- Η κρίση πολιτικού πολιτισμού: «Προδοσίες», παρασκήνιο, προσωπικές αιχμές, πιέσεις και «κηδεμόνες» δείχνουν μια πολιτική αντιπαράθεση που ξεπερνά πλέον τα όρια της σκληρής πολιτικής διαφωνίας.
Η Αννίτα Δημητρίου έκανε πίσω και ο ΔΗΣΥ απέφυγε, προς το παρόν, μια μετωπική σύγκρουση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποκαταστάθηκε η εσωκομματική ομαλότητα. Αντίθετα, ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν τα γεγονότα άφησε πίσω του ένα δύσκολο ερώτημα: ποιος καθορίζει σήμερα το παιχνίδι στον Δημοκρατικό Συναγερμό;
Η πολιτική εικόνα είναι απλή. Η νυν πρόεδρος αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση του χρίσματος, ενώ ο τέως πρόεδρος παρέμεινε. Προηγήθηκαν δημόσιες παρεμβάσεις, αιχμές, καταγγελίες, συναντήσεις και έντονο παρασκήνιο. Γι’ αυτό και η απόφαση της Αννίτας δεν μπορεί να εξεταστεί μόνο ως πράξη «ενότητας», χωρίς να εξεταστούν οι συνθήκες που την προκάλεσαν.
Η απόφαση της Αννίτας
Η Αννίτα Δημητρίου επέλεξε να μην οδηγήσει τον ΔΗΣΥ σε μια εσωκομματική αναμέτρηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σύγκρουση χωρίς εύκολη επιστροφή. Υπό αυτή την έννοια, η απόφασή της έχει πολιτική λογική και ενδεχομένως προστατεύει τόσο την ίδια όσο και την παράταξη από έναν νέο βαθύ διχασμό.
Το πρόβλημα βρίσκεται στη διαδρομή που προηγήθηκε. Η αρχική αντίδραση της ηγεσίας στην ανακοίνωση Αβέρωφ ήταν η υποψηφιότητα Αννίτας και η επιτάχυνση των εσωκομματικών διαδικασιών. Στη συνέχεια τα χρονοδιαγράμματα χαλάρωσαν και τελικά η ίδια η πρόεδρος απέσυρε το ενδιαφέρον της, μετά από ημέρες δημόσιας αντιπαράθεσης και έντονων παρασκηνιακών διεργασιών.
Αυτή είναι και η πολιτική αντίφαση που δύσκολα παρακάμπτεται: δεν έκανε πίσω ο τέως πρόεδρος για να διευκολύνει τη νυν πρόεδρο, αλλά η νυν πρόεδρος για να αποφευχθεί η σύγκρουση με τον τέως. Η εξέλιξη αυτή δεν ακυρώνει το επιχείρημα περί ενότητας, αλλά αναπόφευκτα δημιουργεί ερωτήματα για τις πραγματικές ισορροπίες ισχύος μέσα στον ΔΗΣΥ.
Ποιος έχει τον πρώτο λόγο;
Μέχρι πρόσφατα, η εικόνα που εξέπεμπε η παράταξη ήταν ότι η πρόεδρος έχει τον πρώτο λόγο και, εφόσον επιθυμεί να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, θα αποτελούσε την προφανή επιλογή του κόμματος. Η εξέλιξη των τελευταίων ημερών ανέτρεψε αυτή την εικόνα και επανέφερε στο προσκήνιο τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως καθοριστικό παράγοντα των εξελίξεων.
Το πραγματικό ερώτημα της επόμενης ημέρας, συνεπώς, δεν περιορίζεται στο ποιος θα πάρει τελικά το χρίσμα. Αφορά το ποιος διαθέτει την πολιτική ισχύ να καθορίζει την πορεία της παράταξης. Και αν για να αποφευχθεί η εσωκομματική σύγκρουση χρειάστηκε να αποχωρήσει η ίδια η πρόεδρος από τη διεκδίκηση, τότε ο ΔΗΣΥ οφείλει κάποια στιγμή να απαντήσει πού βρίσκεται το πραγματικό κέντρο αποφάσεων.
Η επόμενη μέρα δεν θα είναι ήρεμη
Η απόσυρση της Αννίτας δεν τελειώνει την εσωκομματική συζήτηση. Υπάρχει ο Ιωνάς Νικολάου, υπάρχει ο Γιώργος Παμπορίδης, υπάρχουν διαφορετικά κέντρα επιρροής και μια μεγάλη κομματική βάση που θα κληθεί να τοποθετηθεί. Το διακύβευμα, μάλιστα, είναι μεγαλύτερο από την επιλογή ενός υποψηφίου για το 2028.
Ο ΔΗΣΥ καλείται να αποφασίσει ποιος θέλει να είναι πολιτικά. Θα επιστρέψει σε μια προηγούμενη περίοδο, θα επενδύσει στην ανανέωση ή θα συνεχίσει να ισορροπεί ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές, προσωπικές στρατηγικές και κέντρα εξουσίας; Η αποχώρηση μιας υποψηφιότητας δεν δίνει απάντηση. Απλώς μεταθέτει τη συζήτηση για αργότερα.
Οι «κηδεμόνες» και το παρασκήνιο
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η ειρωνική αναφορά του Γιώργου Παμπορίδη ότι «φαίνεται πως ο καθένας θέλει τον κηδεμόνα του στις συναντήσεις» αποτυπώνει μια άλλη διάσταση της υπόθεσης. Πίσω από την ατάκα υπάρχει ένα ουσιαστικό ερώτημα για το ποιοι συμμετέχουν στις κρίσιμες πολιτικές διαβουλεύσεις, με ποια ιδιότητα και με ποια πραγματική επιρροή στις αποφάσεις.
Οι διαβουλεύσεις και οι συμβιβασμοί αποτελούν μέρος της πολιτικής. Το πρόβλημα αρχίζει όταν δημιουργείται η εντύπωση ότι οι αποφάσεις δεν διαμορφώνονται μέσα από καθαρές πολιτικές διαδικασίες, αλλά μέσα από προσωπικές παρεμβάσεις, παρασκηνιακές συναντήσεις και πιέσεις. Τότε τα όρια ανάμεσα στην πολιτική συνεννόηση και στην επιβολή γίνονται επικίνδυνα δυσδιάκριτα.
Η διολίσθηση του πολιτικού πολιτισμού
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο των τελευταίων ημερών ίσως δεν αφορά καν το ποιος θα είναι υποψήφιος. Αφορά τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται πλέον η πολιτική αντιπαράθεση. «Προδοσίες», υπονοούμενα, προσωπικές αιχμές, διαρροές, συναντήσεις που αποκτούν σχεδόν συνωμοτικό χαρακτήρα και δημόσιες επιθέσεις δημιουργούν ένα πολιτικό περιβάλλον στο οποίο η διαφωνία εύκολα μετατρέπεται σε προσπάθεια αποδόμησης του αντιπάλου.
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη σκληρή πολιτική σύγκρουση και στην πολιτική εξόντωση. Όταν ο στόχος παύει να είναι η αντιπαράθεση θέσεων και γίνεται η αμφισβήτηση των κινήτρων, της αξιοπιστίας ή ακόμη και της πολιτικής ηθικής του άλλου, τα όρια ξεπερνιούνται. Και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση δεν εξαφανίζονται επειδή στο τέλος ακολουθούν χειραψίες, χαμόγελα και δηλώσεις ενότητας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, μετά την απόσυρση της Αννίτας Δημητρίου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε για «σώφρονα και υπεύθυνη απόφαση». Το ερώτημα είναι τι άλλαξε μέσα σε λίγες ημέρες. Οι πολιτικές διαφορές και όσα είχαν προηγηθεί ή απλώς η αποχώρηση μιας υποψηφιότητας που στεκόταν απέναντί του; Οι λέξεις στην πολιτική έχουν βάρος και δεν μπορούν να διαγράφονται ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής.
Η κοινωνία παρακολουθεί εμβρόντητη
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σοβαρότερα ζητήματα. Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, η ακρίβεια πιέζει τα νοικοκυριά, η στέγαση εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα και η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς δοκιμάζεται. Οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις για προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα, όχι για τις προσωπικές στρατηγικές του 2028.
Κι όμως, η πολιτική συζήτηση έχει ήδη αρχίσει να περιστρέφεται γύρω από το ποιος θα είναι υποψήφιος, ποιος θα αποσυρθεί, ποιος συναντήθηκε με ποιον και ποιος «πρόδωσε» ποιον. Όσο η πολιτική εγκλωβίζεται σε προσωπικές φιλοδοξίες, παρασκήνιο και αλληλοεξοντώσεις, τόσο περισσότερο απομακρύνεται από τον πραγματικό λόγο ύπαρξής της: την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας.
Η Αννίτα έκανε πίσω και ο ΔΗΣΥ απέφυγε την άμεση σύγκρουση. Η πραγματική δοκιμασία όμως αρχίζει τώρα: να αποδείξει ότι μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσα από καθαρές διαδικασίες και πολιτικές επιλογές, χωρίς εκβιαστικά διλήμματα, προσωπικές βεντέτες και χτυπήματα κάτω από τη μέση.
Γιατί το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι μόνο ποιος θα πάρει το χρίσμα του ΔΗΣΥ για το 2028. Είναι τι πολιτική και τι πολιτικός πολιτισμός θα έχουν απομείνει μέχρι τότε.
Off the Record
Όταν ο «στενότερος των στενοτέρων» φιλοδοξεί να μάθει στην Αννίτα… πολιτικό πόκερ!
Τελικά, στην πολιτική τίποτα δεν πάει χαμένο. Ούτε καν η προϋπηρεσία στο… πόκερ.
Γυρίζοντας το ημερολόγιο δεκαπέντε χρόνια πίσω, βρίσκουμε ένα δημοσίευμα της «Σημερινής» και του SigmaLive με ημερομηνία 9 Απριλίου 2011 και τίτλο «Κύπρος: Ο νέος “παράδεισος” του πόκερ!». Πρωταγωνιστής, μεταξύ άλλων, ο Κρις Παναγιώτου, ο οποίος παρουσιαζόταν τότε ως πρόεδρος της νεοσύστατης Κυπριακής Ομοσπονδίας Πόκερ.
Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, το όνομά του βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα. Όχι γύρω από τραπέζι πόκερ, αλλά γύρω από ένα άλλο τραπέζι: εκείνο της περιβόητης συνάντησης σε ψαροταβέρνα της Λευκωσίας με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και την Αννίτα Δημητρίου.
Ο Αβέρωφ είχε αρχικά μιλήσει για τον «στενότατο των στενοτάτων συνεργάτη» της Προέδρου του ΔΗΣΥ. Στις 29 Σεπτεμβρίου, απαντώντας στη δημόσια τοποθέτηση του Κρις Παναγιώτου, τον κατονόμασε και υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση δεν έγινε υπό την ιδιότητά του ως εκδότη.
Και κάπου εδώ το παλιό βιογραφικό αποκτά μια σχεδόν κινηματογραφική ειρωνεία.
Γιατί το πόκερ, όπως μας εξηγούσε εκείνο το δημοσίευμα του 2011, είναι παιχνίδι στρατηγικής. Θέλει υπομονή. Θέλει διάβασμα του αντιπάλου. Θέλει να ξέρεις πότε κρατάς κλειστά τα χαρτιά σου και πότε τα ανοίγεις.
Κυρίως, όμως, θέλει να ξέρεις πότε ο απέναντι μπλοφάρει.
Και κάπως έτσι φτάσαμε στο πολιτικό τραπέζι του 2026.
Σύμφωνα με την εκδοχή του Αβέρωφ Νεοφύτου, στο επίμαχο δείπνο τού ζητήθηκε να συμβάλει στην επανεκλογή της Αννίτας Δημητρίου στην Προεδρία της Βουλής, με αναφορά σε κοινή πορεία προς τις Προεδρικές του 2028. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν χρειαζόταν ανταλλάγματα για να στηρίξει την παράταξή του.
Ο Κρις Παναγιώτου δίνει εντελώς διαφορετική εκδοχή. Υποστηρίζει ότι επρόκειτο για συνάντηση στο πλαίσιο επαφών που πραγματοποιεί ως εκδότης με πολιτικούς αρχηγούς και απορρίπτει κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας για τις Προεδρικές του 2028.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι γνωστά: η Αννίτα Δημητρίου επανεξελέγη Πρόεδρος της Βουλής στις 4 Ιουνίου 2026, συγκεντρώνοντας στον δεύτερο γύρο 29 ψήφους, με τη στήριξη ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Άμεσης Δημοκρατίας.
Και τώρα ο Αβέρωφ άνοιξε τα δικά του χαρτιά για το 2028.
Οπότε το ερώτημα αποκτά ενδιαφέρον:
Μήπως ο άνθρωπος που κάποτε επιχειρούσε να βάλει το κυπριακό πόκερ στον χάρτη, αποφάσισε χρόνια αργότερα να παραδώσει μαθήματα… πολιτικού πόκερ στην Πινδάρου;
Γιατί άλλο Texas Hold’em και άλλο… Pindarou Hold’em.
Στο πρώτο παίζεις με μάρκες.
Στο δεύτερο οι μάρκες είναι πολιτικές συμμαχίες, κομματικές ισορροπίες, αξιώματα και —κυρίως— το 2028.
Και υπάρχει ακόμη μία μικρή λεπτομέρεια που κάνει την ιστορία πιο ενδιαφέρουσα: στο πόκερ μπορείς να είσαι εξαιρετικός παίκτης χωρίς να δείξεις ποτέ τα χαρτιά σου.
Στην πολιτική όμως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να αποφασίσει κάποιος άλλος στο τραπέζι να τα ανοίξει πρώτος.
Αυτό ακριβώς έκανε ο Αβέρωφ.
Και τώρα στην Πινδάρου δεν συζητούν απλώς ποιος κρατά τον άσο.
Συζητούν ποιος μοίραζε τελικά την τράπουλα.
–Sniper–
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή4 weeks agoΗ τέλεια καταιγίδα της Πινδάρου: Ο Αβέρωφ αποφάσισε, οι «πιστοί» του 2023 τι κάνουν;
-
LIVE4 weeks ago1η Οκτωβρίου 2026: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η στρατιωτική παρέλαση
-
Off the Record1 month agoΨάχνουν τον νέο Χριστοδουλίδη. Ο παλιός είναι ακόμη στο Προεδρικό!
-
voulitv1 month agoΧριστοδουλίδης 2028: Χρειάζεται το ΕΛΑΜ, αλλά πόσο κοντά το αντέχει;
-
Off the Record1 month agoΤο είπα-ξείπα της Αννίτας
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΧρίστος Κληρίδης: Γιατί να παραμένουμε στη ΔΔΟ όταν η Τουρκία την έχει απορρίψει;
-
Off the Record1 month agoΤορναρίτης στο Προεδρικό: Αξιοποίηση εμπειρίας ή μήνυμα προς την Πινδάρου;
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 month agoΠρέπει πρώτα να κερδίσει τον ΔΗΣΥ για να διεκδικήσει την Κύπρο;
-
Off the Record4 weeks agoΌταν ο «στενότερος των στενοτέρων» φιλοδοξεί να μάθει στην Αννίτα… πολιτικό πόκερ!
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ4 weeks agoΑβέρωφ Νεοφύτου: «Ο προδομένος ποτέ δεν προδίδει, αλλά δεν θα ξαναπροδοθεί»






