Την απολογία του προς τους πληγέντες της φονικής πυρκαγιάς στη Λεμεσό απηύθυνε ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, Νίκος Λογγίνος. Υπογράμμισε ότι οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες, με 13 κοινότητες να απειλούνται και να απαιτείται η εκκένωσή τους, προκειμένου – όπως χαρακτηριστικά είπε – «να μην ζήσουμε ό,τι στο Μάτι». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι την επιχειρησιακή ευθύνη φέρει ο ίδιος, απαλλάσσοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης από οποιαδήποτε ευθύνη ως προς τις αποφάσεις που ελήφθησαν.

Σε παρέμβασή του το πρωί στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Λογγίνος δήλωσε: «Ζητούμε συγχώρεση, αν δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε όλα τα περιστατικά ταυτόχρονα. Οι πόροι μας δεν ήταν ανεξάντλητοι. Δίναμε προτεραιότητα στις πιο κρίσιμες ανάγκες των συμπολιτών μας. Αν μας έλεγαν πως κάποιος είναι εγκαυματίας, τον τοποθετούσαμε στην κορυφή της λίστας».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η φωτιά προκλήθηκε από εμπρησμό, διευκρινίζοντας ότι το γεγονός αυτό δεν χρησιμοποιείται ως δικαιολογία. «Το 95% των πυρκαγιών οφείλεται είτε σε κακόβουλες ενέργειες είτε σε ανθρώπινη αμέλεια. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο εμπρησμός ήταν εσκεμμένος».

Προετοιμασία από την προηγούμενη μέρα

Όπως ανέφερε, την προηγούμενη ημέρα είχε υπάρξει σχετική προετοιμασία, καθώς υπήρξε ενημέρωση για ακραίες καιρικές συνθήκες. «Είχα ειδοποιηθεί από το Τμήμα Μετεωρολογίας ότι η επόμενη ημέρα θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων, ειδικά στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Είχα συνεννοηθεί με τον Επαρχιακό Λεμεσού για ενίσχυση των περιπολιών. Παράλληλα, επικοινώνησα με τον Διοικητή της Μοίρας Πτητικών Μέσων και του ζήτησα να διατηρηθεί συνεχής παρουσία των εναέριων μέσων έως το βράδυ, ξεπερνώντας τα όρια των συνήθων περιπολιών. Αυτό έγινε, αλλά, δυστυχώς, η φωτιά ξέσπασε νωρίτερα απ’ ό,τι αναμέναμε».

Η Πυροσβεστική, τόνισε, είχε ήδη να διαχειριστεί εκείνη τη μέρα μια απαιτητική πυρκαγιά στη Λευκωσία. «Έπειτα ξέσπασε η πυρκαγιά στη Λεμεσό. Από τα δεδομένα που είχα, κατανόησα ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση, αν και δεν φανταζόμασταν ότι θα έφτανε σε αυτά τα επίπεδα. Άμεσα έθεσα σε εφαρμογή το Σχέδιο “Πυρσός” και μέσα σε μισή ώρα αποφασίστηκε η εγκαθίδρυση κέντρου επιχειρήσεων. Ζήτησα από τον Αρχηγό της Αστυνομίας το μεγάλο κέντρο και ξεκίνησα την ενημέρωση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών. Στη συνέχεια, ενεργοποιήθηκε και το Σχέδιο “Ίκαρος ΙΙ”. Επικοινώνησα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον ενημέρωσα ότι κατευθυνόμουν στη Λεμεσό και μου ανέφερε πως θα μετέβαινε κι εκείνος. Το ίδιο συνέβη και με την Υπουργό Γεωργίας. Στα 35 χρόνια που υπηρετώ, ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Πιθανόν το ίδιο να πουν και πρώην διευθυντές – δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι παρόμοιο».

Δεν αποφασίζει ο Πρόεδρος, τόνισε

Ο κ. Λογγίνος σημείωσε ότι το ανάγλυφο της περιοχής έκανε την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. «Οι άνεμοι έπνεαν με ένταση 6-7 μποφόρ και με ισχυρές ριπές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που παρευρέθηκε στην περιοχή, είχε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό. Μπήκε μάλιστα στο όχημά μου, καθώς επιθυμούσε να ζήσει από κοντά το συμβάν, να αποκτήσει εικόνα και να εκτιμήσει την κατάσταση. Όταν αντιλήφθηκε ο ίδιος και οι Υπουργοί το μέγεθος της απειλής, ξεκινήσαμε τη διαδικασία συντονισμού του μηχανισμού σε συνεργασία και με άλλα ευρωπαϊκά κράτη».

Ωστόσο, ο Αρχιπύραρχος υπογράμμισε ότι τις επιχειρησιακές αποφάσεις λαμβάνει αποκλειστικά ο ίδιος. «Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας έξι εναέρια μέσα, ενώ και άλλα κράτη περιμένουν απάντηση για το αν απαιτείται επιπλέον βοήθεια. Η απόφαση αν θα τη ζητήσουμε είναι δική μου. Το ίδιο ισχύει και για την εφαρμογή του Σχεδίου “Πυρσός” ή “Ίκαρος”. Ούτε ο Υπουργός, ούτε ο ίδιος ο Πρόεδρος μπορούν να μου υποδείξουν την εφαρμογή ενός σχεδίου – αυτό επαφίεται αποκλειστικά στη δική μου κρίση».

Οι 13 κοινότητες

Αναφερόμενος στην έκταση της πυρκαγιάς, σημείωσε πως είχαν να διαχειριστούν 13 κοινότητες. «Κάθε σπίτι ζητούσε βοήθεια – είτε γιατί υπήρχε τραυματίας, είτε γιατί καιγόταν, είτε επειδή κάποιοι αρνούνταν να αποχωρήσουν. Έπρεπε να διασφαλίσουμε την ασφαλή εκκένωση όλων. Σε μια φάση, διασχίζοντας τη διαδρομή από το Όμοδος προς Λεμεσό, απόσταση περίπου 17 χιλιομέτρων, η περιοχή καιγόταν υπό την επίδραση δυνατών ανέμων. Όλες αυτές οι κοινότητες έπρεπε να εκκενωθούν άμεσα για να μην ζήσουμε νέα τραγωδία όπως στο Μάτι. Επικοινώνησα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας ώστε να σταλεί η Τροχαία και να απομακρυνθούν οι ουρές των οχημάτων».