Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο λογαριασμός €101 εκατ. της Ε.Ε. στους καταναλωτές

Published

on

Τα κάστανα από τη φωτιά καλείται να βγάλει το υπουργείο Εμπορίου μετά την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, την επιστολή της Κομισιόν αλλά και την ξεχασμένη έξοδο της κινέζικής κοινοπραξίας από το Βασιλικό. Ενώπιον της κυβέρνησης βρίσκονται τρείς προκλήσεις, ο χειρισμός των οποίων θα κρίνει το κόστος που όπως όλα δείχνουν θα επωμισθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Η πρώτη αφορά τις ποινικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, διαδικασία η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει σε δικαστικές περιπέτειες πρόσωπα που χειρίστηκαν τη σύμβαση του ενεργειακού έργου. Η δεύτερη πρόκληση έχει να κάνει με την Κομισιόν η οποία όχι μόνο έκοψε μαχαίρι τη χρηματοδότηση του τερματικού (€101 εκατ.) αλλά ζητά να τις επιστραφούν €68 εκατ. τα οποία ήδη έχουν εκταμιευθεί. Η τρίτη πρόκληση αφορά τους πρώην συνεργάτες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τερματικό του Βασιλικού, οι οποίοι ναι μεν τα βρόντηξαν και έφυγαν, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται διεκδικούν να πάρουν ό,τι μπορούν. Οι Κινέζοι επέστρεψαν στον ιδιοκτήτη του έργου της ΕΤΥΦΑ το τερματικό στο Βασιλικό ωστόσο σε εκκρεμότητα βρίσκεται το πλοίο FSRU «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» το οποίο αν και έχει πληρωθεί η μετατροπή του σε πλωτή μονάδα, η κυριότητά του δεν βρίσκεται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Στο κομμάτι με τους Κινέζους προέκυψε χθες και ένα επιπλέον ζήτημα. Η διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου στο Λονδίνο στο οποίο έχουν προσφύγει οι Κινέζοι διεκδικώντας από την Κυπριακή Δημοκρατία επιπλέον €200 εκατ.

Πολύ μεγαλύτερος από τα €101 εκατ. που ζητά πίσω η Κομισιόν φαίνεται ότι θα είναι ο λογαριασμός για το τερματικό στο Βασιλικό, έργο το οποίο εγκαταλείφθηκε από τους Κινέζους.

Η επιδιαιτησία

Μετά την απόφαση να εγκαταλείψουν το έργο του τερματικού η κινεζική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, επιδίωκαν να τερματιστεί η επιδιαιτησία στο Λονδίνο. Κάτι που απέρριψε η κυπριακή πλευρά θεωρώντας προφανώς πως το Δικαστήριο θα δικαιώσει την ΕΤΥΦΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται με την ποινή που θα επέβαλλε. Ωστόσο χθες κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Ενέργειας που ασχολήθηκε εκ νέου με τα ανοιχτά ενεργειακά θέματα, ο υπουργός ζήτησε ένα μέρος των εργασιών της Επιτροπής να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, επικαλούμενος μια αρνητική εξέλιξη στο Λονδίνο την οποία δεν προσδιόρισε. Ο υπουργός Ενέργειας σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες είπε πως η προχθεσινή τοποθέτηση του Δικαστηρίου στο Λονδίνο είναι ενάντια στα συμφέροντα της Κύπρου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θέτει τη χώρα σε κίνδυνο».

Η Κομισιόν

Από την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν χωρίς να αναμένει το πέρας των ερευνών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ενημέρωσε ήδη τη Λευκωσία πως πρέπει να επιστρέψει το ποσό που έχει εκταμιευθεί από τα €101 εκατ. που αποτελούν την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του τερματικού στο Βασιλικό. Η κυβέρνηση αναμένεται να απαντήσει στην επιστολή της Κομισιόν, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν πηγές από τις Βρυξέλλες, δεν φαίνεται να επηρεάζεται η απόφαση της Κομισιόν. Κοντά στα υπόλοιπα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με το τερματικό στο Βασιλικό, η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει την τρύπα των €101 εκατ. με εθνικούς πόρους προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί, όπως είναι η διακηρυγμένη πρόθεσή της, και να γίνει πραγματικότητα ο στόχος για εισαγωγή Φ.Α. μέσα στο 2025. Η απαίτηση της Κομισιόν αποτελεί αρνητική εξέλιξη πρώτον, γιατί δημιουργεί προηγούμενο με ευρωπαϊκούς θεσμούς και δεύτερο -και πιο σημαντικό-, γιατί η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να μετακυλήσει το κόστος στους συνήθεις ύποπτους που είναι οι καταναλωτές.

Ο λογαριασμός

Στην κυβέρνηση, λένε οι πληροφορίες της «Κ», υπάρχει έντονος πονοκέφαλος για τα €101 εκατ. της Κομισιόν, εξέλιξη που μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς για μη επιβάρυνση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος. Πολιτική απόφαση η οποία εν πολλοίς επηρέασε την απόφαση της ΡΑΕΚ να πει όχι στην επιβολή τέλους στους λογαριασμούς ρεύματος από 1η Ιανουαρίου 2025 για το ηλεκτρικό καλώδιο. Στην περίπτωση του τερματικού τα περιθώρια ελιγμών είναι ασφυκτικά στενά, εκτιμούν στο κυβερνητικό επιτελείο, και οι επιλογές ελάχιστες. Όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές η κυβέρνηση είτε θα μετακυλήσει την απώλεια των €101 εκατ. στους καταναλωτές μόλις το έργο ολοκληρωθεί και γίνει πραγματικότητα η εισαγωγή Φ.Α., είτε θα αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς της για το ίδιο το έργο.

Ωστόσο η κατάσταση φαίνεται να εξελίσσεται περισσότερο ανησυχητική αν λάβουμε υπόψη τη φειδωλή τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής. Τα περί τοποθέτησης του Δικαστηρίου στο Λονδίνο που «θέτει τη χώρα σε κίνδυνο» αφήνει περιθώρια ερμηνειών που αφορούν τη διεκδίκηση των €200 εκατ. από τους Κινέζους. Εάν οι εκτιμήσεις του υπουργού Ενέργειας δεν είναι υπερβολικές και το Δικαστήριο δικαιώσει την πρώην κοινοπραξία του τερματικού, σε αυτή την περίπτωση η οικονομική τρύπα στο Βασιλικό δεν θα κλείσει με το €101 εκατ. της Κομισιόν.

Στο κάδρο της Βουλής πολιτικά πρόσωπα

Η τροπή που έχει πάρει το τερματικό στο Βασιλικό βάζει στο κάδρο του δημόσιου διαλόγου και την πολιτική πτυχή του. Δηλαδή τη διαχείριση της δημόσιας σύμβασης από την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Το θέμα έθιξε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος ζήτησε να κληθούν μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης καθώς, όπως είπε, εμπλέκονται στο όλο θέμα του τερματικού. Συγκεκριμένα, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ ζήτησε να κληθούν οι υπουργοί Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και Νατάσα Πηλείδου, οι υπουργοί Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και Κωνσταντίνος Πετρίδης, η τότε ηγεσία της Γενικής Εισαγγελίας και η τότε ηγεσία της ΔΕΦΑ. Επί του προκειμένου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου σημείωσε πως «εκείνοι που έπαιρναν τις αποφάσεις δεν είναι στο δωμάτιο». Στο ανοικτό κομμάτι της Επιτροπής Ενέργειας ο υπουργός Ενέργειας αποκάλυψε πως ο ιδιοκτήτης της πλωτής μονάδας FSRU, η ΕΤΥΦΑ, δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα ποιος δεν αφήνει το πλοίο να αποπλεύσει από τη Σανγκάη. Ωστόσο αυτό που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά είναι η παραδοχή του κ. Παπαναστασίου ότι υπάρχει σχεδιασμός για κατεπείγον διαδικασία προκειμένου να εντοπισθεί άλλο πλοίο (προφανώς μισθωμένο) που θα καλύψει το κενό του πλοίου που έχει πληρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Σανγκάη.

Πηγή: Kathimerini

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 22/01 στις 9μμ

Avatar photo

Published

on

Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο τρεις καλεσμένους με ουσιαστικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο:

  • Παναγιώτης Σαββίδης – Οικονομικός Αναλυτής
  • Κώστας Μαυρίδης – Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ
  • Νίκος Καραγιαννακίδης – Δικηγόρος

🔎 Θέμα εκπομπής:
Η συμφωνία MERCOSUR, ο ρόλος της Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η στάση του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι επιπτώσεις στους Ευρωπαίους πολίτες.

Μια συζήτηση για τις οικονομικές, νομικές και πολιτικές διαστάσεις μιας συμφωνίας που επηρεάζει άμεσα την ευρωπαϊκή αγορά, τους θεσμούς και την καθημερινότητα των πολιτών.

📡 Απλή Πραγματικότητα
Ανάλυση χωρίς φίλτρα. Ερωτήματα χωρίς εύκολες απαντήσεις.

Continue Reading

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

🎙️ Επί Θέσεως | Podcast Therapy Περικλής Νεάρχου – Μέρος Α

Avatar photo

Published

on

Ο Μιχάλης Γεωργιάδης φιλοξενεί τον Πρέσβη ε.τ. Περικλής Νεάρχου σε μια ουσιαστική συζήτηση για το Κυπριακό. Ανάλυση, τεκμηρίωση και καθαρές θέσεις πάνω σε ένα εθνικό ζήτημα διαρκούς σημασίας.

📅 Κάθε Πέμπτη

🕕 18:00

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Η συγχώνευση των Ελληνικών Κρατών, απαραίτητη προυπόθεση για Απελευθέρωση” – Πάνος Ιωαννίδης (ΒΙΝΤΕΟ)

Avatar photo

Published

on

Στην τοποθέτησή του στη δημόσια εκδήλωση του Κίνημα ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 2025, ο Πάνος Ιωαννίδης παρουσίασε μια ευθεία και αδιαπραγμάτευτη πολιτική ανάγνωση του Κυπριακού, απορρίπτοντας το κυρίαρχο αφήγημα των τελευταίων δεκαετιών και προειδοποιώντας ότι ο χρόνος για το κράτος εξαντλείται.

Όπως τόνισε, τα επόμενα χρόνια δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Η μέχρι σήμερα προσέγγιση του Κυπριακού, βασισμένη στον κατευνασμό και στην ανακύκλωση αποτυχημένων συνταγών, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εθνική ήττα. Κατά τον ίδιο, η πολιτική ηγεσία είτε εθελοτυφλεί μπροστά στις παγίδες που στήνουν ξένες δυνάμεις, είτε λειτουργεί εγκλωβισμένη σε κομματικά και προσωπικά συμφέροντα, αδιαφορώντας για την επιβίωση του κράτους.

Η κριτική του Ιωαννίδη, ωστόσο, δεν σταματά στις ηγεσίες. Αντιθέτως, εντοπίζει την κύρια αιτία της κακοδαιμονίας στην κοινωνική αδιαφορία και στον ευδαιμονισμό. Όπως υπογράμμισε, η έννοια της πατρίδας έχει απογυμνωθεί από το περιεχόμενό της. Πατρίδα δεν είναι τα εδάφη, αλλά οι άνθρωποι που απαιτούν να ζουν ελεύθεροι και με ασφάλεια. Όταν αυτό το αίτημα εγκαταλείπεται, το κράτος καθίσταται κενό περιεχομένου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία απορρίπτεται κατηγορηματικά. Σύμφωνα με τον Ιωαννίδη, δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια και οδηγεί ευθέως στη διάλυση της Κυπριακή Δημοκρατία. Η απελευθέρωση, όπως σημείωσε, δεν αποτελεί ρητορικό σχήμα, αλλά τη μόνη πολιτικά ορθή και βιώσιμη λύση.

Ο Ιωαννίδης προειδοποίησε ότι με τις σημερινές πολιτικές επιλογές οι ημέρες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μετρημένες. Γι’ αυτό, όπως ανέφερε, το Κίνημα κατέθεσε  μια ολοκληρωμένη πρόταση για το άμεσο μέλλον, την οποία χαρακτήρισε ενδεχομένως ως την έσχατη προσπάθεια διάσωσης του τόπου. Μια πρόταση που θεμελιώνεται στον σεβασμό προς όσους θυσιάστηκαν, αλλά και στην ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές.

Κεντρικός πυλώνας αυτής της στρατηγικής είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ Κύπρου–Ελλάδας, κατά το πρότυπο των συμφωνιών που ήδη έχει συνάψει η Κύπρος με γειτονικά κράτη. Μια τέτοια κίνηση, όπως υποστήριξε, θα ακυρώσει στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα ανοίξει τον δρόμο για την ελληνοαιγυπτιακή οριοθέτηση, θα καλύψει το σύνολο της ελληνικής ΑΟΖ έως το Καστελλόριζο και θα θέσει σαφή και νόμιμα όρια στην τουρκική ΑΟΖ, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Παράλληλα, θα αναβαθμίσει καθοριστικά τη γεωπολιτική και οικονομική σημασία του αγωγού EastMed.

Για να καταστεί εφικτή αυτή η στρατηγική, ο Πάνος Ιωαννίδης ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν δύο αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις: η άμεση επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και η διαρκής ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος Ελλάδας και Κύπρου. Η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως τόνισε, δεν μπορεί να τελεί υπό την απειλή του παράνομου τουρκικού casus belli. Δικαιώματα που δεν ασκούνται δεν παραμένουν ανενεργά – ακυρώνονται και χάνονται.

Σε ιστορική αναδρομή, υπενθύμισε ότι επί δεκαετίες ξένες δυνάμεις και εγχώριοι συνεργάτες επιχειρούν να καταργήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς επιτυχία: ούτε με τα γεγονότα του 1963, ούτε με την εισβολή, ούτε με το Σχέδιο Ανάν. Αντίθετα, η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αναστολή του κεκτημένου στα κατεχόμενα. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία 25 χρόνια, Αθήνα και Λευκωσία –κατά τον Ιωαννίδη– επιχειρούν να επιβάλουν μια καταστροφική διευθέτηση, μετατρέποντας το πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε δικοινοτική διαφορά.

Όπως υπενθύμισε ο Πάνος Ιωαννίδης, στο δημοψήφισμα του 1950 το 96% των νομίμων Κυπρίων αξίωσε την ένωση με την Ελλάδα, εκφράζοντας το τότε ιστορικό ζητούμενο του ελληνισμού της Κύπρου. Σήμερα, ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει: υφίστανται δύο ανεξάρτητα, κυρίαρχα και ευρωπαϊκά κράτη. Υπό αυτές τις συνθήκες, το μόνο ρεαλιστικό και πολιτικά συνεπές ενδεχόμενο που μπορεί να τεθεί είναι η συγχώνευση του ελληνισμού της ευρωπαϊκής Κυπριακής Δημοκρατίας με τον ελληνισμό της ευρωπαϊκής Ελληνικής Δημοκρατίας, σε ένα ενιαίο, αδιαίρετο ελληνικό κράτος.

Καταληκτικά, προειδοποίησε ότι η σημερινή πορεία του ελληνισμού είναι αυτοκαταστροφική. Η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η σταδιακή απώλεια ελληνικών εδαφών δεν αποτελούν σενάρια, αλλά ορατούς κινδύνους. Η απάντηση, όπως τόνισε, δεν μπορεί να είναι η αδράνεια. Απαιτείται μια καθοριστική εθνική κίνηση που θα φέρει Ελλάδα και Κύπρο μπροστά στις εξελίξεις.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia