Σε μια προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον παρουσίασε σε Ευρωπαίους συμμάχους ένα πλαίσιο προτάσεων, που περιλαμβάνει τη χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, υπό την προϋπόθεση επίτευξης διαρκούς κατάπαυσης του πυρός. Η πρόταση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια συναντήσεων στο Παρίσι και στοχεύει να «παγώσει» τη σύγκρουση, αφήνοντας υπό ρωσικό έλεγχο τα ήδη κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.

Η εν λόγω αμερικανική προσέγγιση αποκλείει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στο Κίεβο. Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να συνοδευτεί από σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα οποιασδήποτε συμφωνίας. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουκρανίας αναμένεται να συνεχιστούν στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, καταγράφεται κινητικότητα και στο οικονομικό πεδίο των σχέσεων Ουάσιγκτον – Κιέβου, με την υπογραφή «μνημονίου προθέσεων» για τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου, που αφορά την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της Ουκρανίας. Το σχετικό προσχέδιο μνημονίου, όπως αποκαλύπτει ο Guardian, αναγνωρίζει την ουσιαστική οικονομική και στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο από την έναρξη του πολέμου, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν τα κέρδη από μελλοντικές επενδύσεις θα λειτουργούν ως «ανταπόδοση» για την υποστήριξη αυτή.

Εν μέσω των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, διαφοροποιούνται οι θέσεις κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, εξέφρασε σκεπτικισμό για τις πιθανότητες επιτυχούς συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα συνεχίσει επ’ αόριστον τις προσπάθειες, αν δεν υπάρξουν απτές ενδείξεις προόδου. Από την άλλη πλευρά, ο Αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς εμφανίστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας πως υπάρχει περιθώριο για ειρηνευτική διευθέτηση, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και τη Ρώμη.

Το γεωπολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό, καθώς και η στάση της Ευρώπης φαίνεται διστακτική. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι, αν και δεν αναγνωρίζουν τα κατεχόμενα εδάφη ως ρωσικά, συμμετέχουν στις συνομιλίες, τονίζοντας την ανάγκη για εγγυήσεις και σταθερότητα. Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, η επόμενη εβδομάδα αναμένεται κρίσιμη, με επίκεντρο τις διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου συμφωνίας που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο προς την ειρήνη.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ