ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι πολιτικές προεκτάσεις της παύσης του Οδυσσέα
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να παύσει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη από γενικό ελεγκτή, ήταν αναμφίβολα μία απόφαση ιστορική και για την ουσία αλλά και για το περιεχόμενό της. Πλέον το κεφάλαιο παύσης μετακινείται στην πολιτική σφαίρα. Δεν είναι μόνο το μεγάλο ερώτημα του πως θα κινηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο θέμα αντικατάστασής του Οδυσσέα Μιχαηλίδη αλλά και το κατά πόσο αυτή η απόφαση οδηγεί στην αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έχει αναφέρει ευσχήμως πως θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, πολιτικά στελέχη βρίσκονται στη γραμμή υπεράσπισής του ενώ την ίδια στιγμή μία νέα κόντρα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ανοίγει σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της διαφθοράς.
Οι κινήσεις του Προέδρου
Το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη είναι ένα ζήτημα που άρχισε ήδη να συζητείται στα κομματικά πηγαδάκια. Επί του παρόντος εκτελών χρέη γενικού ελεγκτή αναλαμβάνει ο βοηθός γενικός ελεγκτής. Αυτό ωστόσο όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές δεν θα διαρκέσει μέχρις ότου ψηφιστεί ο νόμος για το ελεγκτικό συνέδριο. Ήδη υπάρχουν σκέψεις για την αντικατάσταση, δίδοντας έμφαση σε πρόσωπα που γνωρίζουν καλά την δημόσια υπηρεσία. Σε ο,τι αφορά την αντικατάσταση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη μάλιστα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε πως θα ακολουθηθούν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες και το επόμενο διάστημα αναμένεται ο Πρόεδρος να πάρει τις αποφάσεις του για την αντικατάσταση του Γενικού Ελεγκτή. Σχετικά με τις αναφορές του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για προσπάθεια «φαγώματός» του και από τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση απορρίπτει τις αναφορές, με τον κ. Λετυμπιώτη να αναφέρει χαρακτηριστικά, «από την πρώτη στιγμή υπήρξε μια προσπάθεια να ταυτιστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη σοβαρή σύγκρουση των δύο ανεξάρτητων θεσμών. Σας θυμίζω ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συνυπόγραψε την αίτηση προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, η απόφαση του οποίου είναι απόλυτα σεβαστή, όπως απόλυτα σεβαστή θα ήταν σε κάθε περίπτωση». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απουσίαζε στην Ελλάδα την ώρα που λαμβανόταν η απόφαση και αυτό από μόνο του προκάλεσε μία σειρά συζητήσεων. Όχι μόνο γιατί αναγκάστηκε η Πρόεδρος της Βουλής να υπογράψει την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή, αλλά γιατί δόθηκε η αίσθηση πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφεύγει να πάρει θέση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή.
Το μανιφέστο του Οδυσσέα
Όσο όμως κι αν το Προεδρικό θέλει να τηρήσει αποστάσεις από την κατάσταση, η αλήθεια είναι πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έβαλε τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στο κάδρο του πολιτικού συστήματος που προσπάθησε να τον αποδομήσει. Το ερώτημα που εγείρεται πλέον είναι κατά πόσο ο κ. Μιχαηλίδης θα εμπλακεί στην πολιτική ή αν θα κλείσει το κεφάλαιο της δημόσιας παρουσίας του με την έξοδό του από την ελεγκτική υπηρεσία. Ήδη με την έξοδό του από την αίθουσα του ανώτατου δικαστηρίου, μέρος των παρευρισκόμενων φώναξε πως καλό θα ήταν να κατέλθει στις προεδρικές εκλογές. Την ίδια στιγμή δεν είναι λίγες οι φωνές που βλέπουν τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να κατέρχεται στην πολιτική αρένα έχοντας στο πλευρό του μία ομάδα πολιτικών προσωπικοτήτων που βρίσκονται ήδη στη βουλή αυτή τη στιγμή.
Ερωτηθείς για το εάν προτίθεται να εμπλακεί στην πολιτική, ο ίδιος απάντησε πως «νιώθει την υποχρέωση όπως την ένιωθε πάντα να υπηρετήσει την πατρίδα του, και αυτό, όπως είπε, δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη εμπλοκή με την πολιτική, αλλά υποχρέωση ενασχόλησης με τα κοινά». Απευθυνόμενος μάλιστα προς τους λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης τόνισε πως θα βρει τον τρόπο να αγωνίζεται για αυτόν τον τόπο. Η εν λόγω τοποθέτηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη θεωρήθηκε για πολλούς πάντως ως το πολιτικό του αφήγημα με το οποίο θα εισέλθει στην πολιτική.
Η σύγκρουση των μεγάλων
Η παύση του γενικού ελεγκτή υπήρξε και η αιτία να ανοίξει ένας νέος κύκλος σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.
Το ΑΚΕΛ μέσα από δήλωση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος, Στέφανου Στεφάνου προχωρά σε διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα της Κυριακής καλώντας «όλους τους πολίτες που ασφυκτιούν από την κατάσταση» να διαδηλώσουν μαζί τους. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η επιτροπή Ελέγχου έκανε στάση εργασίας το πρωί της Πέμπτης εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την παύση του κ. Μιχαηλίδη. Σε αυτό το πλαίσιο, αντέδρασε ο ΔΗΣΥ και μέσω ανακοίνωσης έκανε λόγο για απόπειρες πολιτικής εκμετάλλευσης της απόφασης του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου από πολιτικά πρόσωπα και κόμματα, φωτογραφίζοντας το ΑΚΕΛ. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι ο λαϊκισμός και η χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών του κράτους πλήττει πρωτίστως τη δημοκρατία και κάλεσαν τον Πρόεδρο όπως λάβει σύντομα τα μέτρα που πρέπει για την ομαλή λειτουργία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Πηγή: Kathimerini
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε απεργιακή κινητοποίηση οι δεσμοφύλακες της «Ισότητας» έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης
Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρά σήμερα το Κλαδικό Συμβούλιο Δεσμοφυλάκων της παγκύπριας συντεχνίας Ισότητα. Η απόφαση λήφθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού συμβουλίου δεσμοφυλάκων, με τη διαμαρτυρία να πραγματοποιείται έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διεκδικώντας μεταξύ άλλων ασφαλείς συνθήκες εργασίας και σεβασμό προς τον συνδικαλισμό.
Ο κλάδος ζητά, μεταξύ άλλων, άμεση και ουσιαστική συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με τη Συντεχνία, επισημαίνοντας ότι «μέχρι σήμερα αρνείται να μας δει και να μας απαντήσει. Δεν θα ανεχθούμε άλλο τη σιωπή». Παράλληλα, απαιτεί την άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης για τους δεσμοφύλακες, το οποίο, όπως αναφέρεται, σήμερα απουσιάζει πλήρως, καθώς και τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας.
Παράλληλα, προβάλλονται διεκδικήσεις που χαρακτηρίζονται ως μη διαπραγματεύσιμες, όπως η άμεση ακύρωση της πειθαρχικής διαδικασίας εις βάρος του Αντιπροέδρου του Κλαδικού Συμβουλίου Δεσμοφυλάκων της συντεχνίας «Ισότητα» στην Κύπρο, καθώς και «κάθε μορφής αντίποινα προς εκλεγμένους συνδικαλιστές».
Η συντεχνία ζητά ακόμη θεσμοθετημένη και υποχρεωτική διαβούλευση για κάθε απόφαση που αφορά το προσωπικό, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των συντεχνιών στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τους εργαζομένους αποτελεί πάγια αρχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Παράλληλα, απαιτείται «άμεση ανάκληση της παράνομης διαταγής που τιμωρεί όσους κάνουν χρήση άδειας ασθενείας με αποκλεισμό από υπερωρίες», όπως αναφέρεται, ενώ ζητείται η απόσυρση και επανεξέταση των σχετικών πρωτοκόλλων μέσα από ουσιαστική διαβούλευση με τη συντεχνία και η επαναφορά τους σε πιλοτική εφαρμογή μέχρι την τελική αξιολόγησή τους. Επιπρόσθετα, ζητείται αλλαγή του οργανογράμματος και «διορισμός ανεξάρτητου Διευθυντή Φυλακών, εκτός Στρατού και Αστυνομίας, με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στη σωφρονιστική πολιτική». Παράλληλα, προτείνεται η τοποθέτηση τεσσάρων λειτουργών αμέσως κάτω από τον Διευθυντή, με εξειδίκευση στην εγκληματολογία και τη διοίκηση προσωπικού.
Η συντεχνία διαμηνύει ότι, σε περίπτωση που οι πιο πάνω διεκδικήσεις δεν ικανοποιηθούν, «θα κλιμακώσουμε εκ νέου τα μέτρα μας, με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό μέσο που διαθέτει το συνδικαλιστικό κίνημα».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της απεργίας, από τον Δεκέμβριο του 2025, όταν ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου της Συντεχνίας, Γιώργος Μαλτέζος, έφερε δημόσια στο προσκήνιο ζητήματα υπερπληθυσμού, διακίνησης ναρκωτικών και υποστελέχωσης στις Φυλακές, άρχισε — όπως υποστηρίζεται — μια μεθοδευμένη προσπάθεια στοχοποίησής του.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε πρόσφατη διαταγή, σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι που λαμβάνουν άδεια ασθενείας αποκλείονται από υπερωριακή εργασία για δέκα ημέρες. Η συντεχνία χαρακτηρίζει το μέτρο παράνομο και τιμωρητικό, υποστηρίζοντας ότι συγκρούεται με βασικές αρχές του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου.
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας, η συντεχνία καταγγέλλει σοβαρή υποστελέχωση, με αναλογίες που — όπως αναφέρει — φθάνουν σε έναν δεσμοφύλακα ανά 60 έως 70 κρατούμενους ή δύο δεσμοφύλακες ανά 100 έως 120 κρατούμενους, γεγονός που, σύμφωνα με τη συντεχνία, καθιστά αδύνατη την ασφαλή λειτουργία των πτερύγων.
Η συντεχνία σημειώνει ακόμη ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι δεσμοφύλακες παραμένουν κλειδωμένοι εντός των πτερύγων μαζί με τους κρατουμένους κατά τη διάρκεια της βάρδιας, χωρίς άμεση δυνατότητα απομάκρυνσης ή ενίσχυσης, κάτι που — όπως υποστηρίζει — θέτει σε κίνδυνο τόσο το προσωπικό όσο και τους ίδιους τους κρατουμένους. Προσθέτει δε ότι οι καταγγελίες της επιβεβαιώνονται, όπως αναφέρει, από αποφάσεις του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις της χωρίς υπαναχωρήσεις.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βαραίνει το κλίμα μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συναγερμός στους κτηνοτρόφους – Έκτακτη σύσκεψη στη Χοιροκοιτία για τον αφθώδη πυρετό
-
Off the Record1 month agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
Off the Record4 days agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
EKLOGES20263 weeks agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
voulitv1 month agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 17/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ
-
LIVE4 weeks ago65η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ 2026, Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00

