Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι πολιτικές προεκτάσεις της παύσης του Οδυσσέα

Published

on

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να παύσει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη από γενικό ελεγκτή, ήταν αναμφίβολα μία απόφαση ιστορική και για την ουσία αλλά και για το περιεχόμενό της. Πλέον το κεφάλαιο παύσης μετακινείται στην πολιτική σφαίρα. Δεν είναι μόνο το μεγάλο ερώτημα του πως θα κινηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο θέμα αντικατάστασής του Οδυσσέα Μιχαηλίδη αλλά και το κατά πόσο αυτή η απόφαση οδηγεί στην αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έχει αναφέρει ευσχήμως πως θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, πολιτικά στελέχη βρίσκονται στη γραμμή υπεράσπισής του ενώ την ίδια στιγμή μία νέα κόντρα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ανοίγει σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της διαφθοράς.

Οι κινήσεις του Προέδρου

Το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη είναι ένα ζήτημα που άρχισε ήδη να συζητείται στα κομματικά πηγαδάκια. Επί του παρόντος εκτελών χρέη γενικού ελεγκτή αναλαμβάνει ο βοηθός γενικός ελεγκτής. Αυτό ωστόσο όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές δεν θα διαρκέσει μέχρις ότου ψηφιστεί ο νόμος για το ελεγκτικό συνέδριο. Ήδη υπάρχουν σκέψεις για την αντικατάσταση, δίδοντας έμφαση σε πρόσωπα που γνωρίζουν καλά την δημόσια υπηρεσία. Σε ο,τι αφορά την αντικατάσταση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη μάλιστα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε πως θα ακολουθηθούν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες και το επόμενο διάστημα αναμένεται ο Πρόεδρος να πάρει τις αποφάσεις του για την αντικατάσταση του Γενικού Ελεγκτή. Σχετικά με τις αναφορές του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για προσπάθεια «φαγώματός» του και από τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση απορρίπτει τις αναφορές, με τον κ. Λετυμπιώτη να αναφέρει χαρακτηριστικά, «από την πρώτη στιγμή υπήρξε μια προσπάθεια να ταυτιστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη σοβαρή σύγκρουση των δύο ανεξάρτητων θεσμών. Σας θυμίζω ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συνυπόγραψε την αίτηση προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, η απόφαση του οποίου είναι απόλυτα σεβαστή, όπως απόλυτα σεβαστή θα ήταν σε κάθε περίπτωση». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απουσίαζε στην Ελλάδα την ώρα που λαμβανόταν η απόφαση και αυτό από μόνο του προκάλεσε μία σειρά συζητήσεων. Όχι μόνο γιατί αναγκάστηκε η Πρόεδρος της Βουλής να υπογράψει την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή, αλλά γιατί δόθηκε η αίσθηση πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφεύγει να πάρει θέση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή.

Το μανιφέστο του Οδυσσέα

Όσο όμως κι αν το Προεδρικό θέλει να τηρήσει αποστάσεις από την κατάσταση, η αλήθεια είναι πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έβαλε τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στο κάδρο του πολιτικού συστήματος που προσπάθησε να τον αποδομήσει. Το ερώτημα που εγείρεται πλέον είναι κατά πόσο ο κ. Μιχαηλίδης θα εμπλακεί στην πολιτική ή αν θα κλείσει το κεφάλαιο της δημόσιας παρουσίας του με την έξοδό του από την ελεγκτική υπηρεσία. Ήδη με την έξοδό του από την αίθουσα του ανώτατου δικαστηρίου, μέρος των παρευρισκόμενων φώναξε πως καλό θα ήταν να κατέλθει στις προεδρικές εκλογές. Την ίδια στιγμή δεν είναι λίγες οι φωνές που βλέπουν τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να κατέρχεται στην πολιτική αρένα έχοντας στο πλευρό του μία ομάδα πολιτικών προσωπικοτήτων που βρίσκονται ήδη στη βουλή αυτή τη στιγμή.

Ερωτηθείς για το εάν προτίθεται να εμπλακεί στην πολιτική, ο ίδιος απάντησε πως «νιώθει την υποχρέωση όπως την ένιωθε πάντα να υπηρετήσει την πατρίδα του, και αυτό, όπως είπε, δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη εμπλοκή με την πολιτική, αλλά υποχρέωση ενασχόλησης με τα κοινά». Απευθυνόμενος μάλιστα προς τους λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης τόνισε πως θα βρει τον τρόπο να αγωνίζεται για αυτόν τον τόπο. Η εν λόγω τοποθέτηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη θεωρήθηκε για πολλούς πάντως ως το πολιτικό του αφήγημα με το οποίο θα εισέλθει στην πολιτική.

Η σύγκρουση των μεγάλων

Η παύση του γενικού ελεγκτή υπήρξε και η αιτία να ανοίξει ένας νέος κύκλος σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Το ΑΚΕΛ μέσα από δήλωση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος, Στέφανου Στεφάνου προχωρά σε διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα της Κυριακής καλώντας «όλους τους πολίτες που ασφυκτιούν από την κατάσταση» να διαδηλώσουν μαζί τους. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η επιτροπή Ελέγχου έκανε στάση εργασίας το πρωί της Πέμπτης εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την παύση του κ. Μιχαηλίδη. Σε αυτό το πλαίσιο, αντέδρασε ο ΔΗΣΥ και μέσω ανακοίνωσης έκανε λόγο για απόπειρες πολιτικής εκμετάλλευσης της απόφασης του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου από πολιτικά πρόσωπα και κόμματα, φωτογραφίζοντας το ΑΚΕΛ. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι ο λαϊκισμός και η χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών του κράτους πλήττει πρωτίστως τη δημοκρατία και κάλεσαν τον Πρόεδρο όπως λάβει σύντομα τα μέτρα που πρέπει για την ομαλή λειτουργία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Πηγή: Kathimerini

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Η Διαφθορά σκοτώνει το Μέλλον της Νέας Γενιάς | Παρασκευή 20/02 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Με αιχμηρές παρεμβάσεις και έντονο προβληματισμό από τη σκοπιά της νέας γενιάς συνεχίστηκε η πολιτική εκπομπή Ekloges2026 με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φέρνοντας στο επίκεντρο τα διαχρονικά προβλήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από τα μάτια των νέων.
Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν ο Αντιπρόεδρος του Volt Χαρίλαος Βελάρης, ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους, υποψήφιος συνεργαζόμενος με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στη Λευκωσία, καθώς και η Κατερίνα Παπαραδαμάνθους, υποψήφια με το ΑΛΜΑ για την επαρχία Κερύνειας.
🧭 Η Κύπρος μέσα από το πρίσμα της νεολαίας
Κεντρικός άξονας της συζήτησης αποτέλεσε η οπτική της νεολαίας για τα προβλήματα της χώρας, με τους συμμετέχοντες να καταθέτουν τις ανησυχίες των νέων για το πολιτικό σύστημα και την καθημερινότητά τους.
🏛️ Διαφθορά και παθογένειες του κράτους
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της διαφθοράς και στις διαχρονικές αδυναμίες των θεσμών να αντιμετωπίσουν φαινόμενα αυθαιρεσίας στο πολιτικό σύστημα. Οι καλεσμένοι υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας και αποτελεσματικότερων μηχανισμών ελέγχου, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση τέτοιων φαινομένων.
📚 Ιστορική αναδρομή και «ρίζα» του προβλήματος
Στη συζήτηση έγινε εκτενής ιστορική αναδρομή από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το πρώτο Σύνταγμα, μέχρι την εφαρμογή του Δικαίου της Ανάγκης. Όπως επισημάνθηκε, το συγκεκριμένο πλαίσιο επηρεάζει τη θεσμική λειτουργία του κράτους, με τους συμμετέχοντες να συγκλίνουν ότι το Κυπριακό παραμένει η βαθύτερη ρίζα πολλών δυσλειτουργιών.
🏠 Στεγαστικό, ακρίβεια και υπογεννητικότητα
Στο επίκεντρο βρέθηκε και το στεγαστικό πρόβλημα που πλήττει κυρίως τους νέους. Τονίστηκε ότι ο συνδυασμός υψηλών ενοικίων, ακρίβειας και χαμηλών απολαβών καθιστά δύσκολη την αυτονόμηση και τη δημιουργία οικογένειας, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την αυξανόμενη υπογεννητικότητα.
🏦 Υπερκέρδη τραπεζών και κοινωνική πολιτική
Οι καλεσμένοι τοποθετήθηκαν επίσης για τα αυξημένα κέρδη των τραπεζών, εκφράζοντας θέση υπέρ της φορολόγησης των υπερκερδών στο πλαίσιο μιας πιο δίκαιης κοινωνικής πολιτικής
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με τη φωνή της νέας γενιάς, στον δρόμο προς τις κάλπες.

 

Continue Reading

50 +1 χρόνια μετά

Γη, κατοχή και ευθύνες: Το ζήτημα των αγοραπωλησιών στην Καρπασία

Avatar photo

Published

on

Μια σοβαρή υπόθεση με εθνικές προεκτάσεις εκτυλίσσεται στην Καρπασία: Πρόθυμοι Ελληνοκύπριοι φέρονται να «νομιμοποιούν» παράτυπες αγοραπωλησίες περιουσιών προς εισβολείς και εποίκους.
Τούρκοι, Τουρκοκύπριοι αλλά και Ελληνοκύπριοι διαμεσολαβητές εμφανίζονται να δραστηριοποιούνται έντονα το τελευταίο διάστημα στην πώληση ακινήτων στην Καρπασία, με το φαινόμενο να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βάσου Βασιλείου στον «Φιλελεύθερο», κυβερνητική πηγή που μίλησε στην εφημερίδα επιβεβαίωσε την άνοδο στις αγοραπωλησίες ακινήτων στην περιοχή. Η ίδια πηγή εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις, καθώς και απογοήτευση για το γεγονός ότι όσοι εμπλέκονται στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών φαίνεται να διευκολύνονται από Ελληνοκύπριους.

Διευκρινίστηκε περαιτέρω ότι ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι μεγάλος. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, για τέτοιου είδους συναλλαγές δεν απαιτείται μεγάλος αριθμός προσώπων. Την ίδια ώρα τονίστηκε πως, επειδή οι πράξεις αυτές δεν δηλώνονται επισήμως, το Τμήμα Κτηματολογίου δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες περιουσίες μεταβιβάζονται.

Η κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η αύξηση που παρατηρείται ενδέχεται να συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, με το γεγονός ότι οι αρχικοί ιδιοκτήτες σταδιακά αποβιώνουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι κληρονόμοι – παιδιά ή και εγγόνια – που έχουν μεταναστεύσει και στους οποίους μεταβιβάστηκαν τα ακίνητα, ενδέχεται να αγνοούν ακόμη και τη γεωγραφική θέση της περιουσίας τους. Έτσι, όταν προσεγγίζονται, είναι πιο εύκολο να εξετάσουν το ενδεχόμενο πώλησης, έχοντας αποκοπεί από κάθε δεσμό.

Ερωτηθείσα σχετικά, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «στο ζήτημα των πωλήσεων ακινήτων στα κατεχόμενα δραστηριοποιούνται κυρίως Τουρκοκύπριοι δικηγόροι και Τούρκοι μεσίτες».

Όπως εξηγήθηκε, τα πρόσωπα αυτά κινούν τις διαδικασίες, ενθαρρύνοντας ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε πώληση βάσει του καθεστώτος που ισχύει στο αποκαλούμενο κτηματολόγιο του ψευδοκράτους. H τακτική προσέγγισης
Η μέθοδος που ακολουθείται περιλαμβάνει την προσέγγιση των κληρονόμων και τη διερεύνηση της πρόθεσής τους να διαθέσουν προς πώληση την περιουσία που τους έχει μεταβιβαστεί. Συχνά προβάλλεται το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται ποτέ να την ανακτήσουν ή ότι μελλοντικές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε απώλειά της, ούτως ή άλλως.

Εφόσον οι κληρονόμοι ανταποκριθούν θετικά και εισέλθουν στη διαδικασία πώλησης, τους ζητείται να προσκομίσουν πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι τα τεμάχια που κληρονόμησαν έχουν μεταβιβαστεί μέσω του Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με την κατάθεση των σχετικών πιστοποιητικών (τίτλων ιδιοκτησίας), το αποκαλούμενο κτηματολόγιο αποδέχεται τα έγγραφα και προχωρεί στην ολοκλήρωση της πώλησης προς Τούρκο έποικο ή άλλο ενδιαφερόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιπτώσεις ιδιοκτητών που διαμένουν στη Βρετανία, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε στερλίνες, στοιχείο που έχει διαβιβαστεί ως πληροφορία σε αρμόδιους φορείς.

Αντίστοιχες πρακτικές φαίνεται να εφαρμόζονται και σε σχέση με κληρονόμους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω πράξεις δεν αφορούν περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες επιλέγουν να απευθυνθούν στη λεγόμενη «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» των κατεχομένων, αλλά πρόκειται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εκτός αυτής της διαδικασίας.

Όταν πρόκειται για καθαρά ιδιωτική συμφωνία, το κύκλωμα φέρεται να έχει βρει τρόπο πρόσβασης σε δεδομένα ιδιοκτητών, οι οποίοι προσεγγίζονται με πρόταση πώλησης των περιουσιών τους σε εποίκους ή γενικότερα σε Τούρκους επενδυτές, οι οποίοι ενδέχεται να μην κατοικούν καν στα κατεχόμενα αλλά ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα.

Τα επιχειρήματα
Μεταξύ των επιχειρημάτων που προβάλλονται είναι και το ακόλουθο: «Αντί να αποταθείς στην “επιτροπή ακίνητης περιουσίας” και να λάβεις περίπου το 10% της αξίας της περιουσίας σου, όπως αυτή είχε εκτιμηθεί το 1974, υπάρχει ενδιαφερόμενος και μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερο τίμημα».

Για να ολοκληρωθεί η πράξη, ο ιδιοκτήτης καλείται είτε να προσκομίσει τον τίτλο ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας – το οποίο φυσικά δεν γνωρίζει τον σκοπό για τον οποίο ζητείται – είτε, εναλλακτικά, Τουρκοκύπριος δικηγόρος αναλαμβάνει να πιστοποιήσει ότι εξέτασε τα έγγραφα της Δημοκρατίας και διαπίστωσε πως ο κληρονόμος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης.

Μια επιπλέον πτυχή που προκαλεί ανησυχία αφορά το γεγονός ότι ορισμένοι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική στήριξη από την Κυπριακή Δημοκρατία, φέρονται ταυτόχρονα να διαδραματίζουν ρόλο στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα εγκλωβισμένα χωριά.

Η συγκεκριμένη διάσταση της υπόθεσης ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο αρμόδιας εξέτασης.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην πρώτη γραμμή κατά της συμφωνίας ΕΕ – MERCOSUR

Avatar photo

Published

on

Έντονο ήταν το μήνυμα που στάλθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου έξω από το Σπίτι της Ευρώπης, στη Λεωφόρο Βύρωνος στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτικών, συνδικαλιστικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων ενάντια στη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της MERCOSUR (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη).

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ήταν το μόνο πολιτικό κόμμα που στήριξε επίσημα την εκδήλωση, ευθυγραμμιζόμενο με τη στάση των Ευρωπαίων Πράσινων που έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά της συγκεκριμένης εμπορικής συμφωνίας.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, επιδόθηκε ψήφισμα με αποδέκτη την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ αντίστοιχο κείμενο θα παραδοθεί και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης καθώς και στα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Οι διοργανωτές εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της συμφωνίας στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, στην επισιτιστική ασφάλεια και στο μέλλον του πρωτογενούς τομέα, τονίζοντας ότι η «αυτόνομη Ευρώπη» δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω στην αυξημένη εξάρτηση από εισαγωγές τροφίμων τρίτων χωρών.

Στο ψήφισμα γίνεται ειδική αναφορά στο χαλλούμι ΠΟΠ, το οποίο – παρά τη σημασία του ως βασικό εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου – δεν έχει συμπεριληφθεί ρητά στη συμφωνία. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα εισαγόμενα προϊόντα ενδέχεται να παράγονται με χημικές ουσίες που στην Ευρώπη έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες.

Σε δηλώσεις της, η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, κ. Έλενα Κοζάκου Λυμπουρή, υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν την ώρα που η ΕΕ πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, να τίθενται σε αμφισβήτηση – για χάρη εμπορικών συμφερόντων – η ασφάλεια, η υγεία των πολιτών και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα». Όπως τόνισε, για το Κίνημα Οικολόγων προτεραιότητα παραμένει η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή τάχθηκε απέναντι στη συμφωνία.

Στην αντιπροσωπεία του Κινήματος συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο τέως Πρόεδρος κ. Γιώργος Περδίκης, καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές Λευκωσίας Κυριάκος Τσιμίλλης, Oz Karahan και Nicol Petrou Louka, όπως και η υποψήφια βουλευτής Αμμοχώστου Εύη Σταύρη.

Οι παρευρισκόμενοι έκαναν λόγο για μια συμφωνία που ευνοεί κυρίως μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις της Ευρώπης, εις βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και των καταναλωτών, ενώ επανέλαβαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αίτημα την πλήρη επανεξέταση της συμφωνίας.

Το μήνυμα της διαμαρτυρίας ήταν σαφές: η υγεία των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούν να υποχωρούν μπροστά σε εμπορικές σκοπιμότητες.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia