Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να παύσει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη από γενικό ελεγκτή, ήταν αναμφίβολα μία απόφαση ιστορική και για την ουσία αλλά και για το περιεχόμενό της. Πλέον το κεφάλαιο παύσης μετακινείται στην πολιτική σφαίρα. Δεν είναι μόνο το μεγάλο ερώτημα του πως θα κινηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο θέμα αντικατάστασής του Οδυσσέα Μιχαηλίδη αλλά και το κατά πόσο αυτή η απόφαση οδηγεί στην αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έχει αναφέρει ευσχήμως πως θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, πολιτικά στελέχη βρίσκονται στη γραμμή υπεράσπισής του ενώ την ίδια στιγμή μία νέα κόντρα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ανοίγει σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της διαφθοράς.
Οι κινήσεις του Προέδρου
Το ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη είναι ένα ζήτημα που άρχισε ήδη να συζητείται στα κομματικά πηγαδάκια. Επί του παρόντος εκτελών χρέη γενικού ελεγκτή αναλαμβάνει ο βοηθός γενικός ελεγκτής. Αυτό ωστόσο όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές δεν θα διαρκέσει μέχρις ότου ψηφιστεί ο νόμος για το ελεγκτικό συνέδριο. Ήδη υπάρχουν σκέψεις για την αντικατάσταση, δίδοντας έμφαση σε πρόσωπα που γνωρίζουν καλά την δημόσια υπηρεσία. Σε ο,τι αφορά την αντικατάσταση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη μάλιστα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε πως θα ακολουθηθούν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες και το επόμενο διάστημα αναμένεται ο Πρόεδρος να πάρει τις αποφάσεις του για την αντικατάσταση του Γενικού Ελεγκτή. Σχετικά με τις αναφορές του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για προσπάθεια «φαγώματός» του και από τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση απορρίπτει τις αναφορές, με τον κ. Λετυμπιώτη να αναφέρει χαρακτηριστικά, «από την πρώτη στιγμή υπήρξε μια προσπάθεια να ταυτιστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη σοβαρή σύγκρουση των δύο ανεξάρτητων θεσμών. Σας θυμίζω ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συνυπόγραψε την αίτηση προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, η απόφαση του οποίου είναι απόλυτα σεβαστή, όπως απόλυτα σεβαστή θα ήταν σε κάθε περίπτωση». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απουσίαζε στην Ελλάδα την ώρα που λαμβανόταν η απόφαση και αυτό από μόνο του προκάλεσε μία σειρά συζητήσεων. Όχι μόνο γιατί αναγκάστηκε η Πρόεδρος της Βουλής να υπογράψει την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή, αλλά γιατί δόθηκε η αίσθηση πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφεύγει να πάρει θέση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή.
Το μανιφέστο του Οδυσσέα
Όσο όμως κι αν το Προεδρικό θέλει να τηρήσει αποστάσεις από την κατάσταση, η αλήθεια είναι πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έβαλε τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στο κάδρο του πολιτικού συστήματος που προσπάθησε να τον αποδομήσει. Το ερώτημα που εγείρεται πλέον είναι κατά πόσο ο κ. Μιχαηλίδης θα εμπλακεί στην πολιτική ή αν θα κλείσει το κεφάλαιο της δημόσιας παρουσίας του με την έξοδό του από την ελεγκτική υπηρεσία. Ήδη με την έξοδό του από την αίθουσα του ανώτατου δικαστηρίου, μέρος των παρευρισκόμενων φώναξε πως καλό θα ήταν να κατέλθει στις προεδρικές εκλογές. Την ίδια στιγμή δεν είναι λίγες οι φωνές που βλέπουν τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να κατέρχεται στην πολιτική αρένα έχοντας στο πλευρό του μία ομάδα πολιτικών προσωπικοτήτων που βρίσκονται ήδη στη βουλή αυτή τη στιγμή.
Ερωτηθείς για το εάν προτίθεται να εμπλακεί στην πολιτική, ο ίδιος απάντησε πως «νιώθει την υποχρέωση όπως την ένιωθε πάντα να υπηρετήσει την πατρίδα του, και αυτό, όπως είπε, δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη εμπλοκή με την πολιτική, αλλά υποχρέωση ενασχόλησης με τα κοινά». Απευθυνόμενος μάλιστα προς τους λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης τόνισε πως θα βρει τον τρόπο να αγωνίζεται για αυτόν τον τόπο. Η εν λόγω τοποθέτηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη θεωρήθηκε για πολλούς πάντως ως το πολιτικό του αφήγημα με το οποίο θα εισέλθει στην πολιτική.
Η σύγκρουση των μεγάλων
Η παύση του γενικού ελεγκτή υπήρξε και η αιτία να ανοίξει ένας νέος κύκλος σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.
Το ΑΚΕΛ μέσα από δήλωση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος, Στέφανου Στεφάνου προχωρά σε διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα της Κυριακής καλώντας «όλους τους πολίτες που ασφυκτιούν από την κατάσταση» να διαδηλώσουν μαζί τους. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η επιτροπή Ελέγχου έκανε στάση εργασίας το πρωί της Πέμπτης εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την παύση του κ. Μιχαηλίδη. Σε αυτό το πλαίσιο, αντέδρασε ο ΔΗΣΥ και μέσω ανακοίνωσης έκανε λόγο για απόπειρες πολιτικής εκμετάλλευσης της απόφασης του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου από πολιτικά πρόσωπα και κόμματα, φωτογραφίζοντας το ΑΚΕΛ. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι ο λαϊκισμός και η χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών του κράτους πλήττει πρωτίστως τη δημοκρατία και κάλεσαν τον Πρόεδρο όπως λάβει σύντομα τα μέτρα που πρέπει για την ομαλή λειτουργία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Πηγή: Kathimerini
Comments are closed for this post.