Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όλες οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου

Avatar photo

Published

on

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Λήφθηκαν οι εξής αποφάσεις:

·       Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παράταση για δύο πρόσθετους μήνες, του μέτρου που αφορά στην επιδότηση, από το κράτος, μέρους του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και, συγκεκριμένα, για τις τιμολογήσεις της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023, η οποία αφορά κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται στα €25 εκ. και καλύπτει 449.000 οικίες, 111.500 επιχειρήσεις καθώς και καταναλώσεις για άντληση νερού και η επιδότηση θα καλύψει τους οικιακούς, εμπορικούς, βιομηχανικούς χρήστες καθώς και χρήστες νερού με σκοπό την ύδρευση ή/και άρδευση ή/και άντληση ομβρίων υδάτων διμηνιαίας διατίμησης.

Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν ληφθεί στοχευμένα μέτρα και παρεμβάσεις, ύψους €600εκ. περίπου για στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, νοικοκυριών, επιχειρήσεων καθώς και του τομέα γεωργοκτηνοτροφίας για αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

·       Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής ενίσχυσης, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας για Αντιμετώπιση Προβλημάτων Αρδευτικών Τμημάτων, στα Αρδευτικά Τμήματα «Ακριάδες» Αρακαπά και «Λινός» Οράς, συνολικού ύψους €126.885. Σε ό,τι αφορά το έτος 2022, η αρμόδια Επιτροπή ενέκρινε την παραχώρηση ενίσχυσης ήσσονος σημασίας, συνολικού ύψους €200.000, σε 12 Αρδευτικά Τμήματα που είχαν υποβάλει πλήρως συμπληρωμένη αίτηση, μέχρι τις 31/10/2021, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Σχεδίου.

·       Η Kυβέρνηση αναγνωρίζοντας ότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω των πολύ μεγάλων αυξήσεων στο κόστος ηλεκτρισμού, καυσίμων και λιπασμάτων αποφάσισε την έγκριση καταβολής έκτακτης κρατικής βοήθειας για τον κλάδο της εσπεριδοκαλλιέργειας, μέγιστου συνολικού ύψους €0,5 εκατ., για σκοπούς στήριξης του αγροτικού τομέα, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι  στο συνολικό ποσό που θα προκύψει ανά δικαιούχο, θα γίνει συμψηφισμός με τυχόν οφειλές δικαιούχων προς το κράτος.

·       Το Υπουργικό Συμβούλιο αναγνωρίζοντας το ότι οι μισθοί των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αποκαθίστανται από την 1.1.2023 ενέκρινε  την πλήρη επαναφορά της συνταξιοδοτικής αποζημίωσης των Κοινοταρχών στα επίπεδα του 2013 από την 1.1.2023. Σημειώνεται ότι, το Υπουργικό Συμβούλιο με την Απόφαση ημερ. 18.10.2022, ενέκρινε την παραχώρηση, από 1.1.2023, χωρίς αναδρομική ισχύ, συνταξιοδοτικής μηνιαίας και 13ης αποζημίωσης και στους Κοινοτάρχες των κατεχόμενων Κοινοτήτων, ίσης με το 50% της συνταξιοδοτικής αποζημίωσης που λαμβάνουν από την Κυβέρνηση οι πρώην Κοινοτάρχες των Κοινοτήτων στις ελεύθερες περιοχές, νοουμένου ότι είναι άνω των 60 ετών, υπηρέτησαν τουλάχιστον 30 μήνες στο αξίωμα του Κοινοτάρχη και δεν είναι εν ενεργεία.

·      Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πρόσθετη ενίσχυση  στην οικονομική βοήθεια που χορηγείται στις Αγροτικές Οργανώσεις αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο τους ως προς τη στήριξη των αγροτών για συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα.

·       Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στο Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, ύψους €20.000. Σημειώνεται ότι η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) Π.Ε.Ο., το Σωματείο Ευημερίας Συνταξιούχων Σ.Ε.Κ. και η Οργάνωση Πρεσβυτέρων Πολιτών στον Φορέα Τρίτης Ηλικίας έλαβαν οικονομική βοήθεια από την Πολιτεία ύψους €20.000 με  απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 22/03/2022, ενώ παράλληλα αντίστοιχη απόφαση λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 15/11/2022 και για τον Κλάδο Συνταξιούχων της ΠΑΣΥΔΥ.

VOULI REPORT

Vouli Report — Γιώργος Πενηνταέξ | Δευτέρα 22/12 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Στο νέο επεισόδιο του Vouli Report, καλεσμένος είναι ο Γιώργος Πενηνταέξ, ο 56ος βουλευτής που εισήλθε πρόσφατα στη Βουλή, μετά τον διορισμό του Μαρίνος Μουσιούττας στη θέση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε μια ουσιαστική και ανθρώπινη συζήτηση, μιλά για:

Συζητάμε:
• 🏛️ Τα νέα του κοινοβουλευτικά καθήκοντα και τον ρόλο που καλείται να αναλάβει στη Βουλή.
• 🎗️ Την προεδρία του Συνδέσμου για παιδιά με καρκίνο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» και τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς.
• 🧑‍🦽 Τη ζωή του και τις προσωπικές του εμπειρίες, μιλώντας ανοιχτά για τον τραυματισμό του κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
• 🇨🇾 Μνήμες πολέμου και αντοχή, πώς οι εμπειρίες αυτές διαμόρφωσαν τη στάση ζωής και την κοινωνική του δράση.

🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης
🗓️ Δευτέρα 22/12 στις 7μμ
📺 Vouli Report — αποκλειστικά στο Vouli.TV

 

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Ο Χάρης Θεραπής φιλοξενεί τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, επικεφαλής του ΑΛΜΑ – Πολίτες της Κύπρου, και τον Στέλιο Ξιουρή, σε μια ουσιαστική συζήτηση με επίκεντρο τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των εκλογών.

Στην εκπομπή συζητούνται:

  • Η εκτίμηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης του Vouli TV
  • Τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες μέσα από τα δεδομένα της έρευνας
  • Η παρουσίαση των βασικών θέσεων και προτεραιοτήτων του κόμματος ΑΛΜΑ

Μια συζήτηση για τις τάσεις, τις επιλογές και το πολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται στον δρόμο προς τις εκλογές.

exAformis – Πολιτική συζήτηση με ουσία και καθαρό λόγο.
Παρασκευή 19/12 στις 7μμ

📺 Ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli.TV

Continue Reading

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 18/12 στις 9μμ

Avatar photo

Published

on

🗣️ ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ με τον Πέτρο Φαναρή

Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής, ο Πέτρος Φαναρής φιλοξενεί στο στούντιο:

🔹 Παναγιώτη Σαββίδη, Οικονομικό Αναλυτή

μια συζήτηση ευθεία, χωρίς φίλτρα, για όσα καθορίζουν την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.

🔍 Στο τραπέζι της συζήτησης:
• Ευχές και πολιτικά μηνύματα ενόψει Χριστουγέννων – τι σημαίνει «Καλά Χριστούγεννα» για την κοινωνία
• Πρωτογενής τομέας και πράσινη πολιτική: η μεγάλη «κολοτούμπα» της Ε.Ε. – ξαφνικά ξεχάστηκαν οι εκπομπές και τα πράσινα αφηγήματα
• Προϋπολογισμός στη Βουλή: τι δείχνουν οι αριθμοί και τι κρύβεται πίσω από τις εξαγγελίες
• Κρατικό μισθολόγιο: οι δηλώσεις Αβέρωφ και οι αυξήσεις – ποιος πληρώνει τελικά τον λογαριασμό
• Παιδεία – συνέχεια και σύγκρουση: κλιμάκωση μέτρων από τους εκπαιδευτικούς για την αξιολόγηση
• Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: αποφάσεις, αντιδράσεις και πολιτικό κόστος

🎯 Καθαρός λόγος
🎯 Οικονομική και πολιτική τεκμηρίωση
🎯 Απλή Πραγματικότητα

🗓️ Πέμπτη 18/12 στις 9μμ 
📺 Αποκλειστικά στο Vouli.TV

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia