Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όλες οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου

Avatar photo

Published

on

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Λήφθηκαν οι εξής αποφάσεις:

·       Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παράταση για δύο πρόσθετους μήνες, του μέτρου που αφορά στην επιδότηση, από το κράτος, μέρους του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και, συγκεκριμένα, για τις τιμολογήσεις της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023, η οποία αφορά κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται στα €25 εκ. και καλύπτει 449.000 οικίες, 111.500 επιχειρήσεις καθώς και καταναλώσεις για άντληση νερού και η επιδότηση θα καλύψει τους οικιακούς, εμπορικούς, βιομηχανικούς χρήστες καθώς και χρήστες νερού με σκοπό την ύδρευση ή/και άρδευση ή/και άντληση ομβρίων υδάτων διμηνιαίας διατίμησης.

Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν ληφθεί στοχευμένα μέτρα και παρεμβάσεις, ύψους €600εκ. περίπου για στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, νοικοκυριών, επιχειρήσεων καθώς και του τομέα γεωργοκτηνοτροφίας για αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

·       Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής ενίσχυσης, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας για Αντιμετώπιση Προβλημάτων Αρδευτικών Τμημάτων, στα Αρδευτικά Τμήματα «Ακριάδες» Αρακαπά και «Λινός» Οράς, συνολικού ύψους €126.885. Σε ό,τι αφορά το έτος 2022, η αρμόδια Επιτροπή ενέκρινε την παραχώρηση ενίσχυσης ήσσονος σημασίας, συνολικού ύψους €200.000, σε 12 Αρδευτικά Τμήματα που είχαν υποβάλει πλήρως συμπληρωμένη αίτηση, μέχρι τις 31/10/2021, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Σχεδίου.

·       Η Kυβέρνηση αναγνωρίζοντας ότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω των πολύ μεγάλων αυξήσεων στο κόστος ηλεκτρισμού, καυσίμων και λιπασμάτων αποφάσισε την έγκριση καταβολής έκτακτης κρατικής βοήθειας για τον κλάδο της εσπεριδοκαλλιέργειας, μέγιστου συνολικού ύψους €0,5 εκατ., για σκοπούς στήριξης του αγροτικού τομέα, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι  στο συνολικό ποσό που θα προκύψει ανά δικαιούχο, θα γίνει συμψηφισμός με τυχόν οφειλές δικαιούχων προς το κράτος.

·       Το Υπουργικό Συμβούλιο αναγνωρίζοντας το ότι οι μισθοί των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αποκαθίστανται από την 1.1.2023 ενέκρινε  την πλήρη επαναφορά της συνταξιοδοτικής αποζημίωσης των Κοινοταρχών στα επίπεδα του 2013 από την 1.1.2023. Σημειώνεται ότι, το Υπουργικό Συμβούλιο με την Απόφαση ημερ. 18.10.2022, ενέκρινε την παραχώρηση, από 1.1.2023, χωρίς αναδρομική ισχύ, συνταξιοδοτικής μηνιαίας και 13ης αποζημίωσης και στους Κοινοτάρχες των κατεχόμενων Κοινοτήτων, ίσης με το 50% της συνταξιοδοτικής αποζημίωσης που λαμβάνουν από την Κυβέρνηση οι πρώην Κοινοτάρχες των Κοινοτήτων στις ελεύθερες περιοχές, νοουμένου ότι είναι άνω των 60 ετών, υπηρέτησαν τουλάχιστον 30 μήνες στο αξίωμα του Κοινοτάρχη και δεν είναι εν ενεργεία.

·      Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πρόσθετη ενίσχυση  στην οικονομική βοήθεια που χορηγείται στις Αγροτικές Οργανώσεις αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο τους ως προς τη στήριξη των αγροτών για συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα.

·       Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στο Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, ύψους €20.000. Σημειώνεται ότι η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) Π.Ε.Ο., το Σωματείο Ευημερίας Συνταξιούχων Σ.Ε.Κ. και η Οργάνωση Πρεσβυτέρων Πολιτών στον Φορέα Τρίτης Ηλικίας έλαβαν οικονομική βοήθεια από την Πολιτεία ύψους €20.000 με  απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 22/03/2022, ενώ παράλληλα αντίστοιχη απόφαση λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 15/11/2022 και για τον Κλάδο Συνταξιούχων της ΠΑΣΥΔΥ.

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική αντιπαράθεση ανεβαίνει επίπεδο μέσα από το νέο δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel. Με γρήγορο ρυθμό, ξεκάθαρους κανόνες και ουσιαστικές τοποθετήσεις, δύο υποψήφιοι τίθενται αντιμέτωποι σε ένα debate χωρίς περιθώρια υπεκφυγών.

Στο νέο επεισόδιο, στο στούντιο βρίσκονται:
▪️ Απόστολος Ψαράς, υποψήφιος με το ΑΚΕΛ (Λεμεσός)
▪️ Ανδρέας Νικητήρας, υποψήφιος βουλευτής Κερύνειας με το ΔΗΚΟ

Οι δύο υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που καίνε — χωρίς περιστροφές και χωρίς “ασφαλείς” απαντήσεις:

🔴 Κυπριακό
👉 «Ποιος από τους δύο σας λέει την αλήθεια στον λαό για τη λύση — και ποιος συνειδητά τον παραπλανεί;»

💸 Οικονομία / Ακρίβεια
👉 «Αν αύριο κυβερνούσατε, ποιο μέτρο θα παίρνατε άμεσα — και γιατί δεν το έχετε επιβάλει ήδη ή στηρίξει μέχρι σήμερα;»

🏠 Στεγαστικό / Νέοι
👉 «Ποιος ευθύνεται πραγματικά που μια ολόκληρη γενιά δεν μπορεί να ζήσει αυτόνομα — και τι ΔΕΝ κάνατε όταν μπορούσατε;»

Ενέργεια
👉 «Ποιος φταίει που πληρώνουμε από τα ακριβότερα ρεύματα — και ποια δική σας απόφαση ή παράλειψη συνέβαλε σε αυτό;»

🧨 Αξιοπιστία
👉 «Γιατί να σας εμπιστευτεί ξανά ο πολίτης — όταν έχετε ήδη δοκιμαστεί και αποτύχει;»

Με αυστηρό χρόνο, ευθείες ερωτήσεις και πραγματική σύγκρουση, το The Duel δεν αφήνει χώρο για υπεκφυγές — μόνο για καθαρές θέσεις.

📺 Δείτε το επεισόδιο στο Vouli.TV και παρακολουθήστε την πολιτική αντιπαράθεση όπως πραγματικά είναι: άμεση, σκληρή και χωρίς φίλτρα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων

Avatar photo

Published

on

Σημαντική πολιτική εξέλιξη ανακοινώθηκε χθες στη Δημοσιογραφική Εστία, όπου το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου επισημοποίησαν τη συνεργασία τους ενόψει των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων.

Η συνεργασία βασίζεται σε κοινές αξίες και μια κοινή φιλοσοφία που δίνει έμφαση στον σεβασμό προς κάθε μορφή ζωής. Όπως τονίστηκε, τα δύο κινήματα ενώνονται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: την προστασία των ζώων, τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την προώθηση μιας πολιτικής με ουσία για τον άνθρωπο και τη φύση.

Σε μια περίοδο με αυξανόμενες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, η επιλογή της συνεργασίας παρουσιάζεται ως απάντηση στην ανάγκη για σοβαρότητα και πολιτική ευθύνη. Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών υπογράμμισαν ότι στόχος δεν είναι οι εύκολες υποσχέσεις, αλλά η διατύπωση καθαρών θέσεων, η συνέπεια και η συστηματική δουλειά.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, υποψήφιοι που προέρχονται από το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση μιας ενιαίας και ισχυρής φωνής για την οικολογία, την ευημερία και τα δικαιώματα των ζώων, τόσο εντός της Βουλής όσο και στην κυπριακή κοινωνία ευρύτερα.

Η συγκεκριμένη συνεργασία αναμένεται να διαμορφώσει νέα δεδομένα στον χώρο της πολιτικής οικολογίας στην Κύπρο, αναδεικνύοντας ζητήματα που αφορούν όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και την ηθική διάσταση της συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 07/04 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Η επαρχία Λεμεσού βρέθηκε στο μικροσκόπιο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με τον Χάρη Θεραπή να συντονίζει τη συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και τις προτάσεις των κομμάτων.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού: Μιχάλης Καυκαλιάς (ΑΚΕΛ), Ζαχαρίας Αθανασιάδης (ΕΛΑΜ) και Μαρία Κρίδη (Οικολόγοι).
• Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Λεμεσός και ποιες λύσεις προτείνουν τα κόμματα;
• Το κυκλοφοριακό παραμένει ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα, με την πόλη να «πνίγεται» καθημερινά και τους υποψηφίους να καταθέτουν τις προτάσεις τους για αποσυμφόρηση.
• Η ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τα νοικοκυριά, με τα κόμματα να παρουσιάζουν μέτρα για στήριξη των πολιτών.
• Το στεγαστικό επιδεινώνεται, καθώς η πρόσβαση σε προσιτή κατοικία γίνεται ολοένα πιο δύσκολη για τους κατοίκους της πόλης.
• Οι δημόσιες μεταφορές τέθηκαν στο τραπέζι, με συζήτηση για το κατά πόσο υπάρχει ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο που να αντιμετωπίζει την ταλαιπωρία των πολιτών.
• Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους νέους της Λεμεσού, οι οποίοι –λόγω ακρίβειας και στεγαστικού– νιώθουν ότι δεν έχουν χώρο στην ίδια τους την πόλη και αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων, αλλά και την κοινή ανάγκη για ουσιαστικές και άμεσες λύσεις για τη Λεμεσό.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ4 days ago

«Μαζί Γράφουμε Ιστορία»: Το μεγάλο ραντεβού της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην Κύπρο

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE4 days ago

THE DUEL «ΔΗΣΥ VS ΑΛΜΑ», Παρασκευή 10/04 στις 5μμ

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE4 days ago

THE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ

Off the Record4 days ago

Άρον Άρον καρατόμησε Αυτόν… λόγω social!

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ5 days ago

Διεθνής κατακραυγή για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο – Σκιές στην εκεχειρία ΗΠΑ–Ιράν

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ5 days ago

Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων

Off the Record5 days ago

Λάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος

Off the Record5 days ago

Ο Οδυσσέας, οι ΡΟΔΟΣΤΑΥΡΟΙ και η νύφη…

Off the Record5 days ago

Με επιπρόσθετα 200 εκατομμύρια αποδέχονται οι γιατροί αλλαγές στο ΓΕΣΥ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ5 days ago

Ο Τραμπ συμφωνεί σε εκεχειρία δύο εβδομάδων αν το Ιράν ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia