ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Όλες οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου
Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Λήφθηκαν οι εξής αποφάσεις:
· Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παράταση για δύο πρόσθετους μήνες, του μέτρου που αφορά στην επιδότηση, από το κράτος, μέρους του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και, συγκεκριμένα, για τις τιμολογήσεις της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023, η οποία αφορά κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται στα €25 εκ. και καλύπτει 449.000 οικίες, 111.500 επιχειρήσεις καθώς και καταναλώσεις για άντληση νερού και η επιδότηση θα καλύψει τους οικιακούς, εμπορικούς, βιομηχανικούς χρήστες καθώς και χρήστες νερού με σκοπό την ύδρευση ή/και άρδευση ή/και άντληση ομβρίων υδάτων διμηνιαίας διατίμησης.
Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν ληφθεί στοχευμένα μέτρα και παρεμβάσεις, ύψους €600εκ. περίπου για στήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, νοικοκυριών, επιχειρήσεων καθώς και του τομέα γεωργοκτηνοτροφίας για αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.
· Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής ενίσχυσης, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας για Αντιμετώπιση Προβλημάτων Αρδευτικών Τμημάτων, στα Αρδευτικά Τμήματα «Ακριάδες» Αρακαπά και «Λινός» Οράς, συνολικού ύψους €126.885. Σε ό,τι αφορά το έτος 2022, η αρμόδια Επιτροπή ενέκρινε την παραχώρηση ενίσχυσης ήσσονος σημασίας, συνολικού ύψους €200.000, σε 12 Αρδευτικά Τμήματα που είχαν υποβάλει πλήρως συμπληρωμένη αίτηση, μέχρι τις 31/10/2021, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Σχεδίου.
· Η Kυβέρνηση αναγνωρίζοντας ότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω των πολύ μεγάλων αυξήσεων στο κόστος ηλεκτρισμού, καυσίμων και λιπασμάτων αποφάσισε την έγκριση καταβολής έκτακτης κρατικής βοήθειας για τον κλάδο της εσπεριδοκαλλιέργειας, μέγιστου συνολικού ύψους €0,5 εκατ., για σκοπούς στήριξης του αγροτικού τομέα, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι στο συνολικό ποσό που θα προκύψει ανά δικαιούχο, θα γίνει συμψηφισμός με τυχόν οφειλές δικαιούχων προς το κράτος.
· Το Υπουργικό Συμβούλιο αναγνωρίζοντας το ότι οι μισθοί των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αποκαθίστανται από την 1.1.2023 ενέκρινε την πλήρη επαναφορά της συνταξιοδοτικής αποζημίωσης των Κοινοταρχών στα επίπεδα του 2013 από την 1.1.2023. Σημειώνεται ότι, το Υπουργικό Συμβούλιο με την Απόφαση ημερ. 18.10.2022, ενέκρινε την παραχώρηση, από 1.1.2023, χωρίς αναδρομική ισχύ, συνταξιοδοτικής μηνιαίας και 13ης αποζημίωσης και στους Κοινοτάρχες των κατεχόμενων Κοινοτήτων, ίσης με το 50% της συνταξιοδοτικής αποζημίωσης που λαμβάνουν από την Κυβέρνηση οι πρώην Κοινοτάρχες των Κοινοτήτων στις ελεύθερες περιοχές, νοουμένου ότι είναι άνω των 60 ετών, υπηρέτησαν τουλάχιστον 30 μήνες στο αξίωμα του Κοινοτάρχη και δεν είναι εν ενεργεία.
· Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πρόσθετη ενίσχυση στην οικονομική βοήθεια που χορηγείται στις Αγροτικές Οργανώσεις αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο τους ως προς τη στήριξη των αγροτών για συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα.
· Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στο Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, ύψους €20.000. Σημειώνεται ότι η Ένωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ) Π.Ε.Ο., το Σωματείο Ευημερίας Συνταξιούχων Σ.Ε.Κ. και η Οργάνωση Πρεσβυτέρων Πολιτών στον Φορέα Τρίτης Ηλικίας έλαβαν οικονομική βοήθεια από την Πολιτεία ύψους €20.000 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 22/03/2022, ενώ παράλληλα αντίστοιχη απόφαση λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 15/11/2022 και για τον Κλάδο Συνταξιούχων της ΠΑΣΥΔΥ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παρουσίαση βιβλίου – Η απόρρητη έκθεση του Νιχάτ Ερίμ
Το 1956 υπήρξε έτος κορύφωσης του κυπριακού αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, με τους αποικιοκράτες Βρετανούς να προχωρούν στην εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε απαγχονισμούς Ελληνοκυπρίων αγωνιστών και στη λήψη άλλων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων. Την ίδια περίοδο, ύστερα από υποκίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετοχή της, μαζί με την Ελλάδα, στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1955, η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στο Κυπριακό ζήτημα.
Πρωθυπουργός της χώρας ήταν τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Αντνάν Μεντερές (1899-1961), ο οποίος, για να μπορέσει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική πολιτική, κάλεσε τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου Νιχάτ Ερίμ (1912-1980), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να υποβάλει σχετικό υπόμνημα εισηγήσεων.
Στόχος της τουρκικής πολιτικής, όπως είχε καθοριστεί, ήταν η ανάκτηση της Κύπρου, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ύστερα από περίοδο τριακοσίων περίπου χρόνων κυριαρχίας.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ
Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).
• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
#exAformis
#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ
Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.
-
EKLOGES20262 weeks agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Behind Politics3 weeks agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 month agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record1 month agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
Off the Record1 month agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record1 month agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς
-
EKLOGES20261 month agoEkloges 2026 – Κράτος σε κλοιό Διαφθοράς | Παρασκευή 06/02, 7μμ
-
#exAformis3 weeks ago#ExAformis – Η θεωρία πίσω απο την Άμεση Δημοκρατία | Σάββατο 21/02 στις 6μμ

