Τσουνάμι οργής για τις πολιτικές της κυβέρνησης για τις συλλογικές συμβάσεις και την ανεξέλεγκτη παραχώρηση αδειών για ξένους εργάτες
Φωνές από συντεχνίες κατά Χριστοδουλίδη για εξυπηρέτηση και συμφερόντων
Τσουνάμι οργής από το Συνδικαλιστικό Κίνημα έχουν προκαλέσει οι αναφορές και οι παραλείψεις του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης για το 2024.
Τα σημεία τα οποία έχουν ενοχλήσει περισσότερο τις συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι οι υποσχέσεις οι οποίες δόθηκαν από τον ΠτΔ προς τις εργοδοτικές οργανώσεις για τη σύναψη συμβάσεων με σκοπό τη μαζική κάθοδο εργαζομένων από τρίτες χώρες εκτός της ΕΕ, καθώς και η επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων χωρίς κοινωνικό διάλογο και δομημένες διαδικασίες, αλλά και η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στις συλλογικές συμβάσεις και στην ανάγκη για προστασία των εγχώριων εργαζομένων και του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.
Οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ (Σωτηρούλα Χαραλάμπους, Ανδρέας Μάτσας και Στέλιος Χριστοδούλου αντίστοιχα) μιλώντας χθες σε χθεσινή κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη έστειλαν αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και προσωπικά τον ΠτΔ σε σχέση με τις πολιτικές οι οποίες ακολουθούνται στα εργασιακά θέματα. Προειδοποίησαν μάλιστα με τη λήψη δυναμικών μέτρων και υπέδειξαν με νόημα ότι «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ιδιαίτερα στους δύο μεγάλους κλάδους της οικονομίας (ξενοδοχεία και οικοδομές) και δεν θα φέρουν την ευθύνη εάν οδηγηθούμε σε εργασιακή αναταραχή κατά την κρίσιμη περίοδο που ξεκινά σε λίγους μήνες». Ζήτησαν επίσης την άμεση σύγκληση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ).
Η Γ.Γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους κατήγγειλε την κυβέρνηση για περιφρόνηση των θέσεων των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Κατήγγειλε επίσης ότι παραχωρούνται με αδιαφανείς διαδικασίες άδειες για απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες, ακόμη και σε χώρους εργασίας στους οποίους είτε δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις είτε παραβιάζονται. Ακόμη, έκανε λόγο για «στοιχεία δουλεμπορίου στη διαδικασία».
Εξίσου έντονος ήταν και ο Γ.Γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, ο οποίος κατήγγειλε ότι «τα πράγματα εξελίσσονται ύποπτα και επικίνδυνα». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι «αντικαθιστά την ανθρωποκεντρική προσέγγιση με την εξυπηρέτηση εργοδοτικών, ενδεχομένως και άλλων, σκοπιμοτήτων και συμφερόντων». Διαμήνυσε παράλληλα με νόημα ότι «οι εργαζόμενοι έχουν τρεις δυνατότητες διεκδίκησης: την ψήφο τους, την αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου του κοινωνικού διαλόγου και την αντίδραση».
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν επιτακτικά οι άδειες για εργαζόμενους από τρίτες χώρες να δίνονται μέσα από μία δομημένη διαδικασία που θα λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες, όπως το διαθέσιμο ντόπιο εργατικό δυναμικό σε κάθε τομέα και επάγγελμα, τη δυνατότητα προσέλκυσης και κοινοτικών εργαζομένων, την εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων. Ζητούν επίσης την επαναλειτουργία των τεχνικών επιτροπών αξιολόγησης των αιτήσεων.
Πηγή: Dialogos
Comments are closed for this post.