του Χάρη Θεραπή *

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ έχουν θέσει φυσιολογικά σε δεύτερη μοίρα το θέμα των επικείμενων εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση. Όχι όμως και για τις αρμόδιες κομματικές επιτροπές οι οποίες συνεχίζουν εντατικά τις διαβουλεύσεις για τις τελικές τους αποφάσεις όσο αφορά τους υποψηφίους για όλες τις θέσεις.

Στον ΔΗΣΥ την καυτή πατάτα των αποφάσεων έχει «αναλάβει» η κομματική δημοσκόπηση, η οποία καλείται να παίξει τον ρόλο του μνήματος του Αγίου Νεοφύτου! Στις πιέσεις των ενδιαφερομένων υποψηφίων προς την ηγεσία του κόμματος για στήριξη τους, η επαναλαμβανόμενη απάντηση είναι η ίδια: “Το κόμμα έχει έλθει σε συμφωνία με εταιρεία διεξαγωγής δημοσκοπήσεων και το αποτέλεσμα θα πρέπει να το σεβαστείτε όλοι». Οι πολιτικές αποφάσεις δηλαδή έχουν ανατεθεί στο αποτέλεσμα μίας δημοσκόπησης η οποία θα διεξαχθεί 8 μήνες πριν τις εκλογές και για την οποία δεν δίνονται και πολλές εξηγήσεις. Θα ήταν όμως εξαιρετικά χρήσιμο εάν δίνονταν διευκρινήσεις σε όλους τους ενδιαφερόμενους (κομματικούς υποψηφίους) στα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Ποια εταιρεία θα διεξάγει την δημοσκόπηση και βάση ποιας διαδικασίας έχει επιλεγεί;
  2. Πόσο θα είναι το δείγμα της δημοσκόπησης;
  3. Ποια μεθοδολογία θα χρησιμοποιήσει στη συλλογή των δειγμάτων;
  4. Πως διασφαλίζεται ότι δεν θα προωθηθούν συγκεκριμένοι υποψήφιοι;
  5. Με ποιο τρόπο θα επιβάλει η ηγεσία του ΔΗΣΥ το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης στους υποψηφίους;

Ειδικά στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου έχουμε εν δυνάμει δύο υποψηφίους που διεκδικούν την προεδρία του περιφερειακού συμβουλίου από τον χώρο του ΔΗΣΥ. Όσοι γνωρίζουν προσωπικά τους Καρούσο και Νικολέττο θεωρούν πολύ δύσκολο έως αδύνατον να υποχωρήσει ένας εκ των δύο που δεν θα πάρει το κομματικό χρίσμα. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι όσο διατηρείται ο «εμφύλιος» κομματικός πόλεμος, ανοίγει ο δρόμος για τρίτη υποψηφιότητα από ίσως μία ευρύτερη συμμαχία κομμάτων πλην του ΔΗΣΥ. Η πρόσφατη δημοσκόπηση της Unitrust Media για το Vouli.TV κατέδειξε ότι το 1/3 των συμμετεχόντων ψήφισαν εκτός των δύο φαβορί και λαμβάνοντας υπόψιν ότι εάν παραμείνουν και οι δύο υποψήφιοι μέχρι τέλους θα έχουμε μία σκληρή αντιπαράθεση (ακόμη και για τοπικά χαρακτηριστικά όπως το μέρος καταγωγή τους) δεν μπορεί να αποκλειστεί κανέναν ενδεχόμενο.

Όσο δε αφορά τους υποψήφιους για την Δημαρχία Παραλιμνίου – Δερύνειας έφτασαν αισίως σε διψήφιο αριθμό(!) με τους περισσοτέρους εξ αυτών να προέρχονται από τον χώρο του ΔΗΣΥ! Η μεσοβέζικη λύση της δημοσκόπησης μοιάζει με ουτοπία ότι θα επιλύσει τις αναμενόμενες αναταράξεις στη τοπική κοινωνία. Η αποφασιστικότητα τουλάχιστον τεσσάρων (4) εκ των υποψηφίων να προχωρήσουν ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Να υπενθυμίσουμε ότι οι υποψηφιότητες του νυν δημάρχου Παραλιμνίου Θεόδωρου Πυρίλλη και του Κώστα Φυτιρή είναι ανεξάρτητες και δεν περνάνε μέσα από τις αποφάσεις του ΔΗΣΥ. Στο ΑΚΕΛ ακόμη δεν έχουν πάρει τις τελικές του αποφάσεις με επικρατέστερους τον νυν δήμαρχο Δερύνειας Άντρο Καραγιάννη και το βουλευτή Αμμοχώστου Γιαννάκη Γαβριήλ, χωρίς βέβαια να λαμβάνουμε υπόψιν ότι μπορεί τελικά να γίνει μία ευρύτερη συνεργασία με τα κόμματα του κέντρου με κοινό υποψήφιο. Καταληκτικά, η εκτίμηση είναι ότι ο αριθμός των υποψηφίων για την δημαρχία Παραλιμνίου -Δερύνειας θα είναι τουλάχιστον πέντε, γεγονός που μπορεί να τελικά να παίξει τον πρωτεύοντα ρόλο στην επανεκλογή Πυρίλλη αφού «ξεκινάει με ένα σίγουρο 10-12% των ψήφων τοπικά» όπως εκτιμά σημαντικό πολιτικό πρόσωπο που γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις στο Παραλίμνι.

Όσο αφορά τον δήμο Αγίας Νάπας τα πράγματα είναι απλούστερα, με τον νυν δήμαρχο Χρήστο Ζανέττου να απολαμβάνει το ψηλότερο ποσοστό αποδοχής και πρόθεσης ψήφου (δημοσκόπηση Unitrust Media 9/23) χωρίς ανθυποψήφιο μέχρι αυτή την στιγμή τουλάχιστον. Φήμες για σύμπτυξη μετώπου από τις κοινότητες, πλην της Αγίας Νάπας, με κοινό υποψήφιο δεν έχουν διασταυρωθεί επομένως καταγράφονται με κάθε επιφύλαξη.

Σε αναμονή λοιπόν της δημοσκόπησης…

*Διευθυντή του ομίλου Unitrust Media

Vouli TV