Του Πέτρου Ζαρούνα*

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν σημάνει συναγερμό στα πλείστα κόμματα καθώς βλέπουν τα ποσοστά τους να καταρρέουν. Αυτό ισχύει κατά κύριο λόγο στον ΔΗΣΥ και τα κόμματα της συμπολίτευσης. Σε πρώτη φάση επιχειρούν την ενίσχυση των ψηφοδελτίων τους για τις ευρωεκλογές κατά πρώτο για να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους και κατά δεύτερο για τον επιμερισμό της πολιτικής ευθύνης για το διαφαινόμενο αρνητικό αποτέλεσμα.

Στον ΔΗΣΥ τα πράγματα είναι φαινομενικά ευκολότερα αφού υπάρχουν τα στελέχη εκείνα που είναι πρόθυμα να συμπληρώσουν το ψηφοδέλτιο και ταυτόχρονα να καλύψουν διαφορετικά πολιτικά ρεύματα που συνυπάρχουν εντός του κόμματος. Τα πράγματα όμως γίνονται δύσκολα σε ότι αφορά τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης όπου πλεονάζουν οι εν δυνάμει υποψήφιοι που δεν κάνουν πίσω θέτοντας ως προτεραιότητα τους τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της κατάστασης είναι η ελεύθερη Αμμόχωστος. Πέραν των προσωπικών φιλοδοξιών τη κατάσταση επιδεινώνουν οι έριδες που δημιουργήθηκαν κατά τις προεδρικές εκλογές και οι συγκρούσεις ανάμεσα σε εκείνους που επέλεξαν Νίκο Χριστοδουλίδη και εκείνους που στήριξαν την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Η νέα και νεαρή ηγεσία του ΔΗΣΥ δεν φαίνεται να διαθέτει το κύρος και τη πειθώ να επιβάλει τις θέσεις της. Οι δε δελφίνοι βλέποντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και τις μεγάλες διαρροές προς ΕΛΑΜ ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα.

Στο ΔΗΚΟ υπάρχει πλέον πανικός καθώς το κόμμα φαίνεται να πληρώει τις επιλογές Νικόλα Παπαδόπουλου για στήριξη Νίκου Χριστοδουλίδη και για πρόσκληση προς το ΔΗΣΥ να συμμετάσχει στη κυβέρνηση. Η πολιτική κυριαρχία του Κώστα Μαυρίδη και η βέβαια εκλογή του αναμένεται να δυσκολέψει τη συσπείρωση του κόμματος. Όλα δείχνουν ότι το ΔΗΚΟ θα πέσει στη τέταρτη θέση και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πάρει ένα ποσοστό ελαφρά πάνω από το 10%. Αν το δεύτερο δεν συμβεί και μείνει σε μονοψήφιο ποσοστό τότε θα τεθεί ενδεχομένως θέμα ηγεσίας.

Η κατάσταση στην ΕΔΕΚ είναι απελπιστική. Στην ουσία έχουμε κατάρρευση των δημοσκοπικών της ποσοστών που σε συνδυασμό με την διάσπαση και την πολιτική απομόνωση μόνο κακά προμηνύουν.

Ο Μάριος Καρογιάν ελπίζει ότι ακόμα μία φορά θα κάνει την έκπληξη και η ΔΗΠΑ θα ανατρέψει τα δημοσκοπικά δεδομένα με τη κρυφή ψήφο και τη συνεργασία με το κόμμα των κυνηγών. Όμως όπως όλα δείχνουν και τα δύο αυτά δεν θα τον σώσουν. Όπως οι διαδικτυακές έρευνες, όπου δεν υπάρχει κρυφή ψήφος έδειξαν το ποσοστό του δεν ξεπερνά το 2%. Αντίστοιχα οι Κυνηγοί όπως φάνηκε σε παγκύπριες αλλά και τοπικές έρευνες στην Αμμόχωστο έχουν ξεφουσκώσει και δεν θα του φέρουν πέραν από 1%.

Αντίθετο το κλίμα στους Οικολόγους που φιλοδοξούν να αξιοποιήσουν την διαφαινόμενη πτώση των ποσοστών του ΔΗΣΥ και να πάρουν τη μία από τις δύο έδρες.

Στο ΑΚΕΛ επικρατεί εδώ και καιρό κλίμα ευφορίας. Προχωρούν τα σχέδια για κάποιες έστω περιορισμένες μεταρρυθμίσεις πχ εκλογή του νέου ΓΓ από το συνέδριο και όχι από την Κεντρική Επιτροπή που ισχύει σήμερα. Παρ όλα αυτά ακόμα μία φορά η ηγεσία του ΑΚΕΛ και ειδικότερα της ΠΕΟ δυσκολεύεται να ακολουθήσει το πνεύμα των καιρών και να καταδικάσει ξεκάθαρα τις φρικαλεότητες της Χαμάς. Όλα αυτά πλήττουν την όλη προσπάθεια εκσυγχρονισμού και διεύρυνσης που επιχειρεί ο Στέφανος Στεφάνου.

Τέλος τα πράγματα στο ΕΛΑΜ είναι πολύ αισιόδοξα. Αν το ίδιο δεν υποπέσει σε σημαντικά πολιτικά και επικοινωνιακά σφάλματα τότε στις 9 Ιουνίου του 2024 θα πανηγυρίσει μία ιστορική επιτυχία. Απαραίτητα στοιχεία η επικοινωνιακή του ενδυνάμωση, η τήρηση μίας μετριοπαθούς πολιτικής που θα φέρει κοντά του τους δεξιούς νοικοκυραίους και η πολιτική και οργανωτική του ένταξη σε ευρωπαικό συντηρητικό κόμμα της ΕΕ.

Τέλος ο εν εξελίξει πόλεμος στη Γάζα και οι φρικαλεότητες της Χαμάς αναμένεται να επηρεάσουν το πολιτικό κλίμα ενισχύοντας το αντιμεταναστευτικό κλίμα ανάμεσα στους Κύπριους πολίτες και ειδικότερα τη στάση τους απέναντι σε μουσουλμάνους μετανάστες.

 

* Ο κ. Πέτρος Ζαρούνας είναι διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής

Vouli TV