ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ – ΜΕΡΟΣ Γ΄

ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Του Χάρη Θεραπή

Σε κάθε δημοσκόπηση η πρόθεση ψήφου είναι για τους περισσότερους τηλεθεατές/ αναγνώστες ίσως το σημαντικότερο εύρημα. Στην προκειμένη δημοσκόπηση το μεγάλο δείγμα (πέραν του 6% του εκλογικού σώματος) δίνει μία σοβαρή και αξιόλογη ένδειξη των τάσεων που επικράτησαν κατά την διάρκεια της δημοσκόπησης (20-26/9/2023). Σημαντική σημείωση επίσης το γεγονός ότι η δημοσκόπηση αυτή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ αλλά πρωτοβουλία του CityChannel, επομένως δεν εξυπηρετεί καμία απολύτως σκοπιμότητα.

Η πληθώρα υποψηφίων από τον χώρο του ΔΗΣΥ για την προεδρία του περιφερειακού συμβουλίου, την δημαρχία του δήμου Παραλιμνίου-Δερύνειας αλλά και για την αντιδημαρχία του ιδίου δήμου, δημιουργούν ένα πολύ ενδιαφέρον όσο και αβέβαιο σκηνικό. Εκτιμήσεις τονίζουν ότι η φαινομενική αδυναμία του ΔΗΣΥ να επιβάλει πειθαρχία στα στελέχη του, όσο και οι γενικές τάσεις ανεξαρτοποίησής που παρατηρούνται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση σε τοπικό επίπεδο, θα διατηρήσουν την αβεβαιότητα σε ψηλά επίπεδα ίσως μέχρι και το τέλος.

Ποιο/-α από τους ακόλουθους θα ψηφίζατε ως Πρόεδρο του Περιφερειακού
Συμβουλίου εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα;
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ                               32,818  | ΕΓΚΥΡΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ (2016)            22,621
ΨΗΦΙΣΑΝ                                             1002    | ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΕΓΚΥΡΩΝ                   5.97%

Γιάννης Καρούσος               364
Γιώργος Νικολέττος              337
Μαρία Τοφινή – Τσαντίλα     98
Γιαννάκης Κοιτάζος              97
Άντρος Καραγιάννης           88
Άλλος/-η                                18

Η πρόθεση ψήφου όσο αφορά τον Πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ξεχώρισαν δύο φαβορί (Γιάννης Καρούσος και Γιώργος Νικολέττος) οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά με διαφορά μόλις 3%, ποσοστό που βρίσκεται στα πλαίσια του στατιστικού λάθους. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η δεύτερη ομάδα με την Μαρία Τοφινή-Τσαντίλα και τους Γιάννη Κοιτάζο και Άντρο Καραγιάννη, οι οποίο συγκεντρώνουν μαζί ποσοστό 31% μαζί με το 2% του «Άλλος».

Αν λάβουμε υπόψιν ότι οι δύο πρώτοι είναι κομματικά στελέχη του ΔΗΣΥ, πιθανή συμμετοχή και των δύο στην εκλογική διαδικασία πιθανόν να ανοίξει τον δρόμο για μία τρίτη υποψηφιότητα – πιθανή συνεργασία ΑΚΕΛ μαζί με κόμματα του ενδιάμεσου χώρου – η οποία θα μπορούσε να μπει σφήνα στις δύο υποψηφιότητες που προέρχονται από τον ΔΗΣΥ. Μία τέτοια εξέλιξη ανοίγει πιθανή προοπτική ακόμη και ανατροπής στην επαρχία Αμμοχώστου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι λανθασμένα εκλαμβάνεται η θέση του Προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου ως εκτελεστική, αντίθετα πρόκειται για καθαρά τεχνοκρατική θέση με ιδιαίτερες απαιτήσεις, ειδικά στο ξεκίνημα της υλοποίησης της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Ποιο από τους ακόλουθους θα ψηφίζατε Δήμαρχο Παραλιμνίου – Δερύνειας εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα;
Ψήφισαν 712 / 9.72% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων του 2016
Κλεάνθης Κουτσόφτας                     159
Κώστας Φυτιρής                               138
Χρυσόστομος Φλουρέντζου              92
Άλλος/-η                                          79
Θεόδωρος Πυρίλης                           57
Μιχάλης Ζουβάνης                           48
Άντρος Καραγιάννης                         45
Λούκας Πολυκάρπου                        36

Αμφίρροπη προβλέπεται η μάχη για την δημαρχία του νέου δήμου Παραλιμνίου – Δερύνειας. Ξεχωρίζουν οι Κλεάνθης Κουτσόφτας (24%) και Κώστας Φυτιρής (21%). Όλες οι υποψηφιότητες -πλην του νυν δημάρχου Δερύνειας Άντρου Καραγιάννη- προέρχονται από το Παραλίμνι. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η πρωτιά του νεαρού στελέχους του ΔΗΣΥ Κλεάνθη Κουτσόφτα αλλά και η δεύτερη θέση του ανεξάρτητου υποψηφίου Κώστα Φυτιρή, ο οποίος έχει εξαγγείλει ήδη την υποψηφιότητα του.

 

Ποιο από τους ακόλουθους θα ψηφίζατε Δήμαρχο Αγίας Νάπας εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα;   290 ψήφοι

Χρήστος Ζαννέττος      118        40.69%

Αιμιλία Ξυδιά              79      27.24%

Μάριος Αδάμου           63       21.72%

Άλλος/-η                     30      10.34%

Ξεκάθαρη η πρωτιά του Χρήστου Ζανέττου για την δημαρχία της Αγίας Νάπας, χωρίς ουσιαστικά αντίπαλο μέχρι στιγμής. Σε συνδυασμό και με την πρωτιά του στην αξιολόγηση των νυν δημοτικών αρχόντων, του δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα.

Ποιο από τους ακόλουθους θα ψηφίζατε Αντιδήμαρχο Παραλιμνίου εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα;  587 ψήφους

Λοϊζος Α. Λοΐζου                            120               20.44%

Μαρία Μουλαζίμη                          85                14.48%

Γιώργος Καράς                              83                14.14%

Χρυσόστομος Φλουρέντζου          81                13.79%

Αναστάσης Βλίττης                        72                12.26%

Κυριάκος Ιωακείμ                            60                10.22%

Άλλος/-η                                        45                7.66%

Αβραάμ Μουλαζίμης                     41                6.98%

 

Η «αλληλοεξόντωση» των υποψηφίων προερχομένων από τον ΔΗΣΥ έφερε ως αποτέλεσμα την πρωτιά του Λοϊζου, του μοναδικού υποψηφίου ο οποίος δεν προέρχεται από τον συγκεκριμένο χώρο! Λαμβάνοντας υπόψιν ότι κανείς -πλην του Αβραάμ Μουλαζίμη – δεν έχει ακόμη εξαγγείλει επίσημα την υποψηφιότητα του και εν μέσω πληροφοριών ότι ο ΔΗΣΥ θα προχωρήσει σε ευρεία δημοσκόπηση στην επαρχία για να λάβει τις τελικές του αποφάσεις, το ρευστό σκηνικό αναμένεται να συνεχιστεί και μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του ΔΗΣΥ.

 

Ποιο από τους ακόλουθους θα ψηφίζατε Αντιδήμαρχο Δερύνειας εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα;   162 ψήφους

Δημήτρης Μαρτής     69

Άντρος Καραγιάννης 60

Άλλος/-η                     33

Δεν είναι έκπληξη το αποτέλεσμα για την αντιδημαρχία της Δερύνειας, δεδομένου ότι ο νυν δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης έχει εκφράσει το μή ενδιαφέρον του για αυτή, ο δε Δημήτρης Μαρτής δεν έχει εξαγγείλει υποψηφιότητα, ενώ η πιθανή δυνατή υποψηφιότητα του νυν δημοτικού συμβούλου Λούκα Πολυκάρπου δεν πρόκειται να συμβεί αφού ενδιαφέρεται για την δημαρχία του Παραλιμνίου-Δερύνειας. Σημαντικό το αποτέλεσμα για την επόμενη κίνηση, ειδικά του ΑΚΕΛ, αφού ο εν λόγω δήμος θεωρείται προπύργιο της αριστεράς.

 

Ποιο/-a από τους ακόλουθους θα ψηφίζατε Αντιδήμαρχο Αγίας Νάπας εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα; 159 ψήφους          6.13% εκλογικού σώματος

Αιμιλία Ξυδιά                         62

Αντώνης Χρίστου                 41

Μαρία Τοφινή – Τσαντίλα     37

Άλλος/-η                               19

Η πρωτιά της Αιμιλίας Ξυδιά, προερχόμενη από το ΑΚΕΛ, ακολουθείται από δύο υποψηφιότητες προερχόμενες από τον χώρο του κέντρου. Εάν δεν υπάρξουν τελικά συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων και λαμβάνοντας υπόψιν κάποιες ιδιάζουσες συνθήκες, η εκτίμηση είναι ότι η αντιδημαρχία μένει ανοικτή υπόθεση μέχρι την τελευταία στιγμή.

 

Ποιο/-a από τους ακόλουθους θα ψηφίζατε Αντιδήμαρχο Σωτήρας εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα;   165 ψήφους

Μάριος Αδάμου         95
Αντώνης Κουμή          34
Φλωρεντία Σάββα       19
Μαρτής Μαρτή           12
Γεώργιος Τάκκας        5

 

Ποιο από τους ακόλουθους θα ψηφίζατε Αντιδήμαρχο Φρενάρου εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα;  167 Ψήφοι

Κώστας Μιχαήλ (Βαρνάβα)    74
Μιχάλης Χατζηγιώρκας          63
Θεόδωρος Βασιλείου              18
Χριστιάνα Σιοπαχά                 9
Νικόλας Προδρόμου               2
Άλλος/-η                                1

 

Μεγάλη μάχη για την αντιδημαρχία του Φρενάρου μεταξύ του νύν προέδρου του ΚΣ Μιχάλη Χατζηγιώρκα και του νυν κοινοτικού συμβούλου Κώστα Μιχαήλ. Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει το ΚΕΚ – με σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων στο Φρέναρος – αλλά και οι τελικές αποφάσεις του ΑΚΕΛ.

Εδώ ολοκληρώνεται η παρουσίαση της πρώτης δημοσκόπησης για τις τοπικές εκλογές στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Η επόμενη δημοσκόπηση θα γίνει τον Νοέμβριο όπου και αναμένεται να ξεκαθαρίσει αρκετά το σκηνικό με τις υποψηφιότητες.

1ο Μέρος Δημοσκόπησης – Ποιοτικά χαρακτηριστικά

2ο Μέρος δημοσκόπησης – Αξιολόγηση νυν δημοτικών αρχόντων

3ο Μέρος Δημοσκόπησης – Πρόθεση Ψήφου

 

 

Vouli TV