Την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαν την Πέμπτη τα κόμματα, καθώς συνεδρίασε για πρώτη φορά το Εθνικό Συμβούλιο.

Στο διάστημα που μεσολάβησε υπήρξε η επίσκεψη της Βοηθού ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο και το ταξίδι του στις Βρυξέλλες. Είχε την ευκαιρία να αναπτύξει την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε αρχηγούς κρατών και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Η πρόταση αυτή ήταν και το επίκεντρο της συζήτησης, καθώς τα κόμματα υπέβαλαν τα ερωτήματά τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ανέφερε πως η πρότασή του αντιμετωπίστηκε με ενδιαφέρον και θετική ματιά από τους Θεσμούς και από κάποιους ομολόγους του.

Ενημέρωσε επίσης τα κόμματα για τη συγκρότηση ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, στα πρότυπα που λειτουργεί σε άλλες χώρες. Θα αποσταλούν στους πολιτικούς λεπτομέρειες ώστε να ακούσει τις απόψεις τους, καθώς το ΣΕΑ θα έχει συμβουλευτικό ρόλο και προς το Εθνικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος εξήγησε ότι θα απαρτίζεται από τεχνοκράτες κατά κύριο λόγο. «Χρειαζόμαστε την τεχνοκρατική, επιστημονική στήριξη στην προσπάθεια και για το Κυπριακό και άλλων θεμάτων που άπτονται της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας, της πολιτικής προστασίας», πρόσθεσε, ενώ επισήμανε πως είμαστε η μόνη χώρα στην περιοχή και στην ΕΕ που δεν διαθέτουμε τέτοιο όργανο.

 

Πηγή: REPORTER

Έλενα Θεραπή