Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πώς τα «κλουβιά» του UFC έγιναν οι νέες εκκλησίες της Αμερικής

Published

on

Δύο άνθρωποι με ματωμένα πρόσωπα κυλιούνται στο πάτωμα ενός κλουβιού. Ο ένας προσπαθεί απεγνωσμένα, μετά από πολλά χτυπήματα, να οδηγήσει σε πνιγμό (κεφαλοκλείδωμα) τον αντίπαλό του. Το πλήθος -κατά κύριο λόγο νεαροί άνδρες στα 20 ή 30 τους- ζητωκραυγάζει εκστασιασμένο. Δίπλα στο κλουβί, σε μια καρέκλα, με το γνωστό του μειδίαμα, βρίσκεται ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ. Λίγο πιο πέρα, με ακουστικά στα αφτιά μπροστά στο μικρόφωνο, ο παρουσιαστής και host ενός από τα διασημότερα podcast στον πλανήτη, Τζο Ρόγκαν.

Την «αγία τριάδα» στον ναό των αιματοβαμμένων μαχητών συμπληρώνει ένας άλλος κύριος, με το όνομα Ντάνα Γουάιτ. Είναι ο άνθρωπος που κατάφερε μέσα σε μία εικοσαετία να μεταμορφώσει το πιο βίαιο άθλημα στον κόσμο. Πριν από εκείνον, ήταν απλά ένα περιθωριοποιημένο σπορ της καλωδιακής τηλεόρασης. Μετά από εκείνον, έγινε μία παγκόσμια «θρησκεία» που συνοψίζεται σε τρία γράμματα: UFC. Ναι, οι μέθοδοι που ακολούθησε ο Γούαιτ δεν ήταν πάντα θεμιτοί.

Τα θεμέλια μιας νέας αυτοκρατορίας

Θα μπορούσε κανείς να πει πως οι τρεις αυτοί άνδρες σήμερα ζουν μεγάλες στιγμές. Βρίσκονται στο απόγειο της δύναμής τους, διαθέτοντας μια τεράστια σφαίρα επιρροής, η οποία μεταφράζεται σε ένα φανατικό ποίμνιο. Οι αντιλήψεις του τελευταίου ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις δικές τους· το πρότυπο του σύγχρονου αρσενικού καθώς και το αμερικανικό όνειρο στην εποχή της μετα-αλήθειας έχουν την τιμητική τους. Πώς όμως ξεκίνησαν όλα αυτά;

«Αυτό που ένωσε αυτούς τους τρεις άνδρες, πάνω απ’ όλα, ήταν η πεποίθηση ότι ένα σχετικά άγνωστο και με ελάχιστους κανόνες άθλημα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη λανθάνουσα δίψα της Αμερικής για βία και κάθαρση», διαβάζουμε στο Rolling Stone.

Κάποτε, το UFC θεωρούνταν μια «ανθρώπινη κοκορομαχία», όπως την είχε χαρακτηρίσει ο τότε γερουσιαστής Τζον Μακέιν – το άθλημα του ΜΜΑ (μεικτές πολεμικές τέχνες) υπόκειτο σε αυστηρούς κανονισμούς που το έκαναν να εξαφανιστεί από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ. Όλα έμελλε να αλλάξουν όμως τον Ιανουάριο του 2001, όταν ο Ντάνα Γουάιτ, ένας πρώην ερασιτέχνης μποξέρ από τη Βοστώνη που έγινε ιδιοκτήτης γυμναστηρίων στο Λας Βέγκας, έπεισε δυο επιτυχημένους επιχειρηματίες και φίλους του, Λορέντζο και Φρανκ Φερτίτα, να αγοράσουν μαζί το πρωτάθλημα του UFC, το οποίο τότε βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας, για μόλις 2 εκατομμύρια δολάρια.

Για να «καθαρίσει» την εικόνα του αθλήματος, ο Γουάιτ και οι φίλοι του προχώρησαν σε μεγάλες αλλαγές. Εισήγαγαν διαφορετικές κατηγορίες βάρους και έθεσαν αυστηρότερους κανόνες. Έτσι, έγινε το πρώτο βήμα για να γίνει το άθλημα πιο ασφαλές και αποδεκτό από το ευρύ κοινό. Η συμφωνία με το Spike TV για τη μετάδοση του ριάλιτι σόου «The Ultimate Fighter» έμελλε να δημιουργήσει ένα φανατικό κοινό και να καθιερώσει το UFC στη mainstream κουλτούρα.

Ποιοι πρωταγωνιστούν;

Στο ΜΜΑ, οι αθλητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέλη του ανθρώπινου σώματος. Μπορούν να ρίξουν γροθιές, γονατιές, κλωτσιές, αγκωνιές. Μόνο κάποιες κινήσεις όπως οι κουτουλιές, το δάγκωμα, το χτύπημα στα μάτια και τα χτυπήματα στο πίσω μέρος του κρανίου απαγορεύονται.

Οι αθλητές που μπαίνουν στο κλουβί είναι πολύ συχνά νεαροί που μεγάλωσαν σε φαβέλες και έχουν σκοπό να γίνουν εκατομμυριούχοι – κάποιοι από αυτούς τα καταφέρνουν. Όπως αναφέρει το Rolling Stone, «αυτή η επιχείρηση βασίζεται σε μια αιματοβαμμένη εκδοχή του αμερικανικού ονείρου: ότι κάθε αγώνας μπορεί να είναι το χτύπημα-σταθμός στην καριέρα σου, η μεγάλη σου ευκαιρία. Και ότι οποιοσδήποτε, ακόμα και ένας Βενεζουελάνος μετανάστης που δεν έχει να αγοράσει τρόφιμα, μπορεί κάποτε να φτάσει σε έναν αγώνα τίτλου, αρκεί να δουλέψει αρκετά σκληρά, να ιδρώσει αρκετά, να ματώσει αρκετά».

Κοκορομαχία μεταξύ ανθρώπων

Όταν οι ιδιοκτήτες αθλητικών χώρων απέρριπταν το UFC στα πρώτα του βήματα, ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης καζίνο τότε, που του άνοιξε την πόρτα. Είδε κάτι σε αυτό το άθλημα – ή στον Ντάνα Γουάιτ – και το Trump Taj Mahal του Atlantic City «στέγασε» τις δύο πρώτες διοργανώσεις. Η φιλία τους κρατά εδώ καιο δεκαετίες.

Ο άλλος σύμμαχος του Γουάιτ, ο Τζο Ρόγκαν, ξεκίνησε να εργάζεται το 1997 ως σχολιαστής στο UFC και σήμερα αποτελεί τον τρίτο κρίκο αυτής της ισχυρής αλλά άτυπης συμμαχίας. «Είμαι σαν ο μεσάζοντας σε αυτή τη σχέση», έχει δηλώσει ο Γουάιτ στο Rolling Stone. «Είμαι πολύ κοντά και πιστός στον Ρόγκαν, και ο Ρόγκαν είναι πολύ κοντά και πιστός σε μένα· και έπειτα είμαι πολύ κοντά και πιστός στον Τραμπ, και ο Τραμπ είναι πιστός σε μένα. Και όλοι μας είμαστε συνδεδεμένοι μέσω αυτού του πράγματος που λέγεται UFC».

Οι αριθμοί δεν αφήνουν αμφιβολία. Όπως διαβάζουμε στο Economist, το 2023 το UFC είχε έσοδα-ρεκόρ 1.3 δισεκατομμύρια δολάρια και 770 εκατομμύρια δολάρια σε ακαθάριστο λειτουργικό κέρδος, ενώ διπλασίασε την αγοραστική του αξία σε 24 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, 700 εκατομμύρια άνθρωποι σε 170 χώρες είναι θαυμαστές του, οι περισσότεροι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 37 χρόνια στις ΗΠΑ. «Αν θέλετε να καταλάβετε την Αμερική του Τραμπ, πρέπει να καταλάβετε το UFC», αναφέρει το Rolling Stone. Μένει να δούμε για πόσα χρόνια θα βασιλεύει.

voulitv

ΠτΔ: Η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ ολοκληρώθηκε με ουσιαστικό και παραγωγικό έργο

Avatar photo

Published

on

Ως μία από τις πιο ουσιαστικές και παραγωγικές προεδρίες του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης των τελευταίων ετών αποτίμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, την Κυπριακή Προεδρία, ανακοινώνοντας παράλληλα τη διατήρηση του Υφυπουργείου Ευρωπαϊκών Θεμάτων και των ευρωπαϊκών κλιμακίων στα υπουργεία, ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε.

Κατά την τελετή λήξης της Προεδρίας που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενεί» στην παρουσία εκατοντάδων κρατικών λειτουργών, εθελοντών και όλων όσων συνέβαλαν στο εγχείρημα, η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά και ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, έκαναν επίσης λόγο για μια διεθνώς αναγνωρισμένη επιτυχία που ενίσχυσε τον ρόλο και τη φωνή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία και απέδωσε το αποτέλεσμα στην πολύμηνη προετοιμασία, τον επαγγελματισμό και τη συλλογική προσπάθεια όσων εργάστηκαν για την υλοποίησή της.

«Πίσω από κάθε πετυχημένη σύνοδο, πίσω από κάθε συμφωνία, πίσω από κάθε θετικό σχόλιο που ακούσαμε αυτούς τους έξι μήνες υπήρχαν άνθρωποι. Και αυτοί οι άνθρωποι είστε όλοι εσείς», είπε απευθυνόμενος στους λειτουργούς και εθελοντές που συμμετείχαν στην προετοιμασία και υλοποίηση της Προεδρίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η Κύπρος απέδειξε πως, παρά το μικρό της μέγεθος και το γεγονός ότι είναι το μοναδικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξακολουθεί να τελεί υπό κατοχή, μπορεί να οργανώνει και να ηγείται με επιτυχία μιας τόσο σημαντικής ευρωπαϊκής διαδικασίας.

«Η μικρή Κύπρος, το μόνο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό κατοχή, μπορεί να οργανώνει, μπορεί να συντονίζει και να ηγείται μιας τόσο μεγάλης προσπάθειας με τρόπο που να κερδίζει τον σεβασμό όλων», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αυτοπεποίθηση με την οποία η Κύπρος άσκησε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, σημειώνοντας ότι, παρά το μικρό της μέγεθος, διεκδίκησε ενεργό ρόλο και πέτυχε ουσιαστικά αποτελέσματα.

«Κάποτε με θράσος, οφείλω να πω, αν σκεφτώ το μέγεθος της χώρας μας απέναντι στα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχαμε πολύ θράσος σε αυτή την Προεδρία, με σημαντικά αποτελέσματα», ανέφερε.

Όπως είπε, η προσέγγιση αυτή συνέβαλε ώστε η Κυπριακή Προεδρία να αναγνωριστεί διεθνώς ως μία από τις πιο ουσιαστικές και παραγωγικές των τελευταίων ετών, παρά τις ιδιαίτερα απαιτητικές γεωπολιτικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις του εξαμήνου, σημείωσε ότι η Κυπριακή Προεδρία κλήθηκε να αντιμετωπίσει περισσότερες από μία διεθνείς κρίσεις.

«Μας έπεσαν πάνω από μία κρίση και θεωρώ ότι ανταποκριθήκαμε σε αυτές τις κρίσεις με απόλυτη επιτυχία. Ήταν ακόμη μία πρόκληση για την Προεδρία μας, ένα περαιτέρω εμπόδιο που ξεπεράσαμε», είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μαριλένα Ραουνά, την οποία ευχαρίστησε για τον συντονισμό της προσπάθειας, λέγοντας ότι «χωρίς τη Μαριλένα δεν θα τα καταφέρναμε», ενώ συνεχάρη επίσης τον Υπουργό Εξωτερικών, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τους λειτουργούς όλων των υπουργείων, των κρατικών υπηρεσιών και τους εθελοντές, όπως και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που κάλυψαν την Προεδρία.

Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει τόσο το Υφυπουργείο Ευρωπαϊκών Θεμάτων όσο και τα ευρωπαϊκά κλιμάκια στα υπουργεία, ώστε να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε.

«Αποφασίσαμε να διατηρήσουμε το Υφυπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και να κρατήσουμε όλα τα ευρωπαϊκά κλιμάκια στα υπουργεία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ρόλος μας σε αυτήν δεν είναι απλώς μέρος της εξωτερικής μας πολιτικής. Είναι, σε μεγάλο βαθμό, θέμα εσωτερικής πολιτικής, γιατί στην Ευρώπη λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα του Κύπριου πολίτη», ανέφερε.

Κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε όλους όσοι εργάστηκαν για την Κυπριακή Προεδρία να αισθάνονται υπερήφανοι για τη συμβολή τους.

«Να είστε περήφανοι, γιατί αυτή η επιτυχία είναι και δικό σας προσωπικό επίτευγμα», κατέληξε.

Ραουνά: Η Κυπριακή Προεδρία απέδειξε ότι η αποτελεσματικότητα μετρά περισσότερο από το μέγεθος μιας χώρας

Μήνυμα ότι η Κύπρος απέδειξε στην πράξη πως ακόμη και ένα μικρό κράτος μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον διαθέτει σχέδιο, αποτελεσματικότητα και ισχυρή προετοιμασία, έστειλε η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά, κατά την τελετή λήξης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Ενδεχομένως πριν αναλάβουμε κάποιοι να σκέφτηκαν: ένα μικρό κράτος μέλος με ένα μεγάλο πολιτικό πρόβλημα, πόσα θα καταφέρει; Αποδείξαμε όμως ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι τα τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι αυτό που φέρνουμε στο τραπέζι. Είναι η αποτελεσματικότητά μας», ανέφερε.

Η κ. Ραουνά ανέφερε ότι η Κυπριακή Προεδρία κατάφερε να αναδείξει την Κύπρο σε αξιόπιστο διαμεσολαβητή, επιτυγχάνοντας πρόοδο σε σειρά δύσκολων ευρωπαϊκών φακέλων.

«Η Κύπρος αναδείχθηκε ως παράδειγμα, ως έντιμος διαμεσολαβητής, φέρνοντας αποτελέσματα σε φακέλους που βρίσκονταν σε αδιέξοδο για περισσότερο από μία δεκαετία», είπε, αναφερόμενη σε ζητήματα όπως η άμυνα και η ασφάλεια, η ανταγωνιστικότητα, η διεύρυνση, η προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό της κυπριακής Προεδρίας, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πραγματοποιήθηκαν περίπου 1.600 συναντήσεις στις Βρυξέλλες, περισσότερες από 300 διοργανώσεις στην Κύπρο, 19 άτυπες υπουργικές συναντήσεις, καθώς και η πρώτη άτυπη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που φιλοξενήθηκε ποτέ στην Κύπρο, ενώ η χώρα υποδέχθηκε περισσότερους από 30.000 επισκέπτες.

Η Υφυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας δημιουργήθηκε από την αρχή, παράλληλα με την προετοιμασία του εγχειρήματος.

«Φτιάξαμε μια υπηρεσία από το μηδέν και όλα αυτά, καθώς ταυτόχρονα υλοποιούσαμε το έργο προετοιμασίας της Κυπριακής Προεδρίας», είπε.

Απευθυνόμενη στους λειτουργούς της δημόσιας υπηρεσίας, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, των σωμάτων ασφαλείας και στους εθελοντές, τόνισε ότι η επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας.

«Η επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας είναι η δική σας επιτυχία», ανέφερε.

Η κ. Ραουνά είπε ότι η ολοκλήρωση της Κυπριακής Προεδρίας δεν σηματοδοτεί το τέλος της προσπάθειας, αλλά την αρχή μιας νέας περιόδου αξιοποίησης της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που αποκτήθηκε κατά το εξάμηνο, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας και του ρόλου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μπορεί να κλείνει το κεφάλαιο του εξαμήνου, ανοίγει όμως ένα άλλο, στο οποίο θα χτίσουμε πάνω στην παρακαταθήκη που αφήνει η Κυπριακή Προεδρία. Έχουμε ισχυρότερη φωνή, ισχυρότερο ρόλο και αυτά θα τα αξιοποιήσουμε προς όφελος της Κύπρου και των πολιτών της», ανέφερε.

Όπως σημείωσε, κατά την προετοιμασία και υλοποίηση της Προεδρίας δημιουργήθηκε ένας αποτελεσματικός επιτελικός μηχανισμός συντονισμού μεταξύ της Γραμματείας της Προεδρίας, των υπουργείων, των υφυπουργείων και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στις Βρυξέλλες, ο οποίος, όπως είπε, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τη μελλοντική διαχείριση των ευρωπαϊκών υποθέσεων της χώρας.

Κόμπος: Η Κυπριακή Προεδρία αναγνωρίστηκε από όλους, παρά τις πολλαπλές διεθνείς κρίσεις

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, χαρακτήρισε την Κυπριακή Προεδρία μια εθνική αποστολή που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, σημειώνοντας ότι η θετική αποτίμησή της δεν προέρχεται από την κυπριακή πλευρά, αλλά από τους Ευρωπαίους εταίρους και τους θεσμούς της ΕΕ.

«Το αποτέλεσμα δεν είναι κάτι που εμείς χαρακτηρίζουμε ως επιτυχημένο. Είναι από τις σπάνιες φορές που το λένε όλοι οι άλλοι», ανέφερε, προσθέτοντας ότι όσοι βρέθηκαν στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια του εξαμήνου διαπίστωσαν το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που επικρατούσε για την Κυπριακή Προεδρία.

Ο κ. Κόμπος σημείωσε ότι η Κυπριακή Προεδρία κλήθηκε να διαχειριστεί, πέραν των υποχρεώσεών της, σειρά σοβαρών διεθνών εξελίξεων, αναφέροντας ενδεικτικά τη Βενεζουέλα, τη Γροιλανδία και το Ιράν. Όπως είπε, σε διαφορετικές συνθήκες οι κρίσεις αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία μιας προεδρίας, ωστόσο στην περίπτωση της Κύπρου «θεωρώ ότι αυτό δεν έγινε. Το αντίθετο».

Αναφερόμενος στην προετοιμασία της Κυπριακής Προεδρίας, ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι, όταν ξεκίνησε η προσπάθεια, η χώρα δεν διέθετε ούτε τις απαραίτητες υποδομές ούτε τον μηχανισμό που απαιτούνταν για την ανάληψη του έργου.

«Έπρεπε να βρούμε κτήριο που δεν είχαμε, να χτίσουμε ομάδα που δεν υπήρχε και, κυρίως, να βρούμε χρήματα που επίσης δεν υπήρχαν», είπε, αποδίδοντας ιδιαίτερα εύσημα στην Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά, για τον συντονισμό της συνολικής προσπάθειας.

Ο κ. Κόμπος ευχαρίστησε επίσης τους λειτουργούς του Υπουργείου Εξωτερικών και ιδιαίτερα τους διπλωμάτες, οι οποίοι, όπως ανέφερε, επωμίστηκαν σημαντικό πρόσθετο φόρτο εργασίας κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι η μεγαλύτερη απόδειξη της επιτυχίας της Κυπριακής Προεδρίας είναι πως, όταν πρόσφατα ερωτήθηκε σε συνέντευξη τι δεν πέτυχε η Κύπρος κατά τη διάρκειά της, η μόνη απάντηση που μπορούσε να δώσει ήταν ότι «αν είχαμε ακόμη λίγες ημέρες, θα κλείναμε ακόμη ένα-δύο θέματα που είχαν πλέον ωριμάσει», χαρακτηρίζοντας αυτό ως την καλύτερη επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας της κυπριακής προσπάθειας.

Α. Μιχαηλίδου: Παρακαταθήκη η Κυπριακή Προεδρία ΕΕ στην Παιδεία

Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αφήνει παρακαταθήκη στους τομείς της Παιδείας, της Νεολαίας και του Αθλητισμού, ανέφερε την Τρίτη η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή την ολοκλήρωση του εξαμήνου της Προεδρίας.

Όπως σημείωσε, «σήμερα ολοκληρώνεται ένα ιστορικό εξάμηνο για την Κύπρο», κατά το οποίο η χώρα άσκησε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης «με υπευθυνότητα, συνέπεια, έντιμη διαμεσολάβηση και ευρωπαϊκό προσανατολισμό».

Στον τομέα της Παιδείας, ανέφερε ότι το Υπουργείο εργάστηκε με στόχο «να αφήσει ένα ουσιαστικό αποτύπωμα», σημειώνοντας μεταξύ άλλων την επίτευξη συμφωνίας Μερικής Γενικής Προσέγγισης για τον νέο Κανονισμό του Προγράμματος Erasmus+ 2028-2034, την προώθηση πολιτικών για ενίσχυση των βασικών και ψηφιακών δεξιοτήτων και τη διαμόρφωση κοινού πολιτικού οράματος για τους εκπαιδευτικούς στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.​

​Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Προεδρία συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη συμφωνίας επί του νέου στρατηγικού πλαισίου για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης 2026-2030, ενώ ανέδειξε τη σημασία της διά βίου μάθησης και της ποιοτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Σε σχέση με τη Νεολαία, η Υπουργός ανέφερε ότι προωθήθηκαν η ενεργός συμμετοχή των νέων και η φιλικότητα των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών προς αυτούς. Για τον Αθλητισμό, σημείωσε ότι τέθηκε για πρώτη φορά στο επίκεντρο ο αθλητικός τουρισμός, με αναγνώριση της συμβολής του στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην κοινωνική συνοχή και στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ανέφερε ακόμη ότι προωθήθηκαν ζητήματα ψυχικής υγείας στον αθλητισμό, ενεργού γήρανσης και σωματικής δραστηριότητας για την προαγωγή της υγείας.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της Κυπριακής Προεδρίας, πρόσθεσε, αποτέλεσε «καρπό συλλογικής προσπάθειας». Η Υπουργός εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη για την εμπιστοσύνη, τη σταθερή καθοδήγηση και τη στήριξή του καθ’ όλη τη διάρκεια της Προεδρίας, καθώς και προς την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μαριλένα Ραούνα και τη Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας για τον συντονισμό και τη συνεργασία.

Ευχαρίστησε επίσης τους λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τους συνεργάτες από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της προσπάθειας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες, λέγοντας ότι «αγκάλιασαν την Κυπριακή Προεδρία με φαντασία, δημιουργικότητα και αγάπη» και, μέσα από δράσεις και διαγωνισμούς, «έδωσαν ζωή στις αξίες της Ευρώπης».​

​«Η Κυπριακή Προεδρία ολοκληρώνεται, όμως η παρακαταθήκη της παραμένει», ανέφερε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης που οικοδομήθηκαν, οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν και οι πολιτικές που προωθήθηκαν αποτελούν ισχυρή βάση για τη συνέχεια.

Καταληκτικά, σημείωσε ότι η Κύπρος «απέδειξε ότι, ανεξαρτήτως μεγέθους, μπορεί να ηγείται με αξιοπιστία, να οικοδομεί συναινέσεις και να διαμορφώνει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading

#exAformis

Όταν η Δικαιοσύνη καλείται να κρίνει… τον ίδιο της τον εαυτό

Avatar photo

Published

on

του Χάρη Θεραπή

Η υπόθεση TAXAN δεν αφορά μόνο τον Μαρίνο Σιζόπουλο και τα υπόλοιπα πρόσωπα που κατονομάζονται στο πόρισμα της Αρχής κατά της Διαφθοράς. Αφορά, πρωτίστως, τη θεσμική αξιοπιστία της Νομικής Υπηρεσίας και την ικανότητα του κράτους να πείθει τους πολίτες ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί με συνέπεια, ανεξαρτησία και ίσα μέτρα απέναντι σε όλους.

Η συγκυρία μόνο τυχαία δεν είναι.

Την ώρα που η δημόσια συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το πόρισμα για το λεγόμενο «Κράτος Μαφία», με την ίδια την Κυβέρνηση να αναγκάζεται να αναζητήσει ανεξάρτητους ανακριτές λόγω της εξαίρεσης της ηγεσίας της Νομικής Υπηρεσίας, ένα δεύτερο, εξίσου κρίσιμο ζήτημα καταλήγει ξανά στο ίδιο γραφείο.

Το πόρισμα της Αστυνομίας για την υπόθεση TAXAN αναμένεται να διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία, η οποία καλείται να αποφασίσει αν θα ασκήσει ποινικές διώξεις.

Το ερώτημα, όμως, είναι αμείλικτο.

Πώς μπορεί η ίδια ακριβώς ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας, που το 2022 είχε αποφανθεί ότι δεν υπήρχε επαρκής μαρτυρία για ποινική δίωξη, να πείσει σήμερα ότι η νέα της απόφαση δεν θα σκιάζεται από τις επιλογές του παρελθόντος;

Η τότε θέση ήταν ξεκάθαρη: δεν υπήρχε επαρκής και ανεξάρτητη μαρτυρία.

Κι όμως, λίγα χρόνια αργότερα, η Αρχή κατά της Διαφθοράς, μέσω μιας εκτεταμένης έρευνας, εντόπισε στοιχεία και ενδείξεις που οδήγησαν σε διαπίστωση πιθανής διάπραξης σοβαρών ποινικών αδικημάτων, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει νέα αστυνομική διερεύνηση.

Το εύλογο ερώτημα δεν αφορά μόνο την ουσία της υπόθεσης.

Αφορά το πώς είναι δυνατόν στοιχεία που κρίθηκαν ικανά να οδηγήσουν σε νέα ποινική διερεύνηση να μην είχαν εντοπιστεί ή αξιολογηθεί στην πρώτη έρευνα.

Και ακόμη περισσότερο, γιατί τότε δεν ζητήθηκαν συμπληρωματικές ανακρίσεις ή περαιτέρω διερεύνηση.

Εδώ βρίσκεται η πραγματική πληγή.

Η αξιοπιστία της Δικαιοσύνης δεν κρίνεται μόνο από τις τελικές αποφάσεις της. Κρίνεται από την ποιότητα των ερευνών, από τη συνέπεια των χειρισμών και από την εικόνα που εκπέμπει προς την κοινωνία.

Όταν οι ίδιες υποθέσεις επιστρέφουν μετά από λίγα χρόνια με διαφορετικά δεδομένα και διαφορετικές αξιολογήσεις, η εμπιστοσύνη των πολιτών δοκιμάζεται.

Και όταν αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο όπου η ίδια η Νομική Υπηρεσία βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης δημόσιας αμφισβήτησης εξαιτίας άλλων σοβαρών υποθέσεων, η ανάγκη για απόλυτη διαφάνεια γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.

Ας είμαστε ξεκάθαροι.

Το πόρισμα της Αρχής κατά της Διαφθοράς δεν αποτελεί δικαστική απόφαση και κανείς δεν μπορεί να θεωρείται ένοχος πριν αποφανθούν τα αρμόδια δικαστήρια, εφόσον φυσικά ασκηθούν διώξεις.

Όμως η δημόσια λογοδοσία των θεσμών είναι εξίσου απαραίτητη.

Εάν η Νομική Υπηρεσία αποφασίσει αυτή τη φορά να προχωρήσει με ποινικές διώξεις, θα οφείλει να εξηγήσει τι ακριβώς άλλαξε σε σχέση με το 2022 και γιατί τότε δεν κρίθηκε αναγκαία μια πιο ουσιαστική διερεύνηση.

Εάν, από την άλλη, αποφασίσει εκ νέου να μην προχωρήσει, θα πρέπει να αιτιολογήσει με τρόπο που να μπορεί να πείσει μια κοινωνία η οποία παρακολουθεί πλέον με αυξανόμενη δυσπιστία τη λειτουργία των θεσμών.

Η ουσία δεν είναι αν η υπόθεση αφορά έναν πρώην αρχηγό κόμματος.

Ούτε αν οι καταγγελίες τελικά θα επιβεβαιωθούν ή θα καταρρεύσουν στο δικαστήριο.

Η ουσία είναι αν η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει μηχανισμούς που μπορούν να διερευνούν σοβαρές υποθέσεις χωρίς σκιές, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς να δημιουργείται η εντύπωση ότι οι ίδιοι θεσμοί καλούνται κάθε φορά να αξιολογήσουν τα δικά τους λάθη.

Η Δικαιοσύνη δεν αρκεί να απονέμεται.

Πρέπει και να εμπνέει εμπιστοσύνη.

Και αυτή η εμπιστοσύνη, δυστυχώς, δεν ανακτάται με ανακοινώσεις. Ανακτάται μόνο όταν οι θεσμοί αποδεικνύουν στην πράξη ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν και τη δύσκολη αυτοκριτική.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεταξύ Άγκυρας και Τουρκοκυπρίων: Ο Έρχιουρμαν χάνει την πολιτική ισορροπία

Avatar photo

Published

on

Σε έντονο πολιτικό κλοιό πιέσεων βρίσκεται ο κατοχικός ηγέτης, Τουφάν Έρχιουρμαν. Από τη μία πλευρά δέχεται επικρίσεις από πρώην συνεργάτες του στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, αλλά και από ψηφοφόρους που τον είχαν στηρίξει για τις θέσεις του στο Κυπριακό και οι οποίοι πλέον διαπιστώνουν ότι ακολουθεί πολιτική που προσομοιάζει με εκείνη των πολιτικών του αντιπάλων.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία, παρότι δεν φαίνεται να έχει παράπονα από τη συνεργασία μαζί του, δεν δείχνει να του έχει πλήρη εμπιστοσύνη, κάτι που αποτυπώνεται σε διάφορες κινήσεις της. Στην πράξη, η Άγκυρα φαίνεται να τον παρακάμπτει, να μην τον ενημερώνει και να μην τον λαμβάνει ουσιαστικά υπόψη στις συζητήσεις που αφορούν το Κυπριακό. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ο κ. Έρχιουρμαν, ο οποίος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι εκάστοτε εγκάθετοι της Άγκυρας διαθέτουν περιορισμένα περιθώρια αυτόνομης δράσης. Στο παρελθόν, ο μόνος που επιχείρησε, έστω και σε μία περίπτωση, να διατυπώσει διαφορετικές θέσεις προκαλώντας την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί. Στην ουσία, ο Τουφάν Έρχιουρμαν, τον οποίο ούτε οι ξένοι συνομιλητές του θεωρούν ότι μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο ή να ασκήσει επιρροή, δεν εκφράζει διαφορετικές απόψεις από εκείνες που προωθεί η Άγκυρα.

Ο Έρχιουρμαν επιλέγει να κινείται πίσω από γενικές και αόριστες διατυπώσεις. Αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για τη μορφή λύσης του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας ότι εκείνο που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο της λύσης και όχι η ονομασία της. Η στάση αυτή θεωρείται συνειδητή επιλογή, καθώς επιδιώκει να αποφύγει τόσο τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της τουρκοκυπριακής κοινότητας όσο και τις αντιδράσεις από την Τουρκία. Σε πρόσφατες τηλεοπτικές εμφανίσεις του, αναφέρθηκε στη θέση της Τουρκίας περί «κυριαρχικής ισότητας» και «ίσου διεθνούς καθεστώτος». Όπως δήλωσε, «πρόκειται για ένα εννοιολογικό πλαίσιο που τέθηκε μετά το Κραν Μοντανά, το περιεχόμενο του οποίου, ωστόσο, δεν έχει συζητηθεί ή συμπληρωθεί επαρκώς μέχρι σήμερα». Με αυτή τη διατύπωση, αποφεύγει να απορρίψει τους όρους που προωθεί η Άγκυρα, τους οποίους είχε υιοθετήσει με ιδιαίτερη ένταση και ο Ερσίν Τατάρ και οι οποίοι παραπέμπουν σε λύση δύο κρατών.

Τουρκία, Έρχιουρμαν και ψευδοκράτος

Η τουρκική πλευρά συνεχίζει να κινείται στη λογική μιας χωριστής αυτόνομης περιοχής στα κατεχόμενα και μιας μορφής συγκυριαρχίας σε διάφορες πτυχές της λειτουργίας του κράτους. Μέσα από συνομοσπονδιακές προσεγγίσεις, εγείρει ζητήματα συνδιαχείρισης, όπως αυτό του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι μια τέτοια συνεργασία μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και χωρίς συνολική λύση του Κυπριακού.

Είναι σαφές ότι η Άγκυρα διατηρεί στενότερα κανάλια επικοινωνίας με την ψευδοκυβέρνηση, την οποία και στηρίζει ενεργά. Σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να επιθυμεί η σημερινή «αντιπολίτευση», δηλαδή το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, να αναλάβει την ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος, προκρίνοντας αντ’ αυτού μια κατάσταση πολιτικής ισορροπίας. Παράλληλα, είναι εμφανές ότι η προώθηση μεγάλων έργων υποδομής από την Τουρκία στα κατεχόμενα συνδέεται και με την ενίσχυση της ψευδοκυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «συμφωνία» που αναμένεται να υπογραφεί την 1η Ιουλίου για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Τουρκία προς τις κατεχόμενες περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, τα κατεχόμενα αναμένεται να επισκεφθεί ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Cevdet Yılmaz. Σύμφωνα με τον ψευδοπρωθυπουργό Ουνάλ Ουστέλ, κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2026 θα αρχίσει η πόντιση των αγωγών και θα ξεκινήσει επίσημα η υλοποίηση του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως το 2029.

Continue Reading
Advertisement
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 weeks ago

Πόρισμα καταπέλτης για το “Κράτος-Μαφία” για 15 φυσικά και νομικά πρόσωπα

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ3 weeks ago

Τουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για «ισραηλινή κατάληψη» στην Κύπρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 weeks ago

Πόρισμα «Κράτος Μαφία»: Πρώτα ενημερώνεται ο Αναστασιάδης, μετά η δημοσιοποίηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 weeks ago

Μήνυμα ΔΗΠΑ προς Παπαδόπουλο: «Αναμένουμε την πρόσκληση» – Ανοικτοί σε συνεργασία αλλά με όρους

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 weeks ago

Στο φως νέες λεπτομέρειες για την υπόθεση Χαμάς σε Ελλάδα και Κύπρο

MILITAIRE3 weeks ago

Η σκοτεινή Ευρώπη, μια ιστορία εγκλημάτων! Ηλίας Παπαναστασίου

50 +1 χρόνια μετά4 weeks ago

Στο καλό αγαπητέ Πάνο

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 weeks ago

Ουκρανικό ΥΠΕΞ: Δεν παραιτήθηκε ο πρέσβης στην Κύπρο – Είχε ήδη δρομολογηθεί η ανάκλησή του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 weeks ago

«Κράτος Μαφία»: Σφοδρές αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ3 weeks ago

Ερντογάν για Κύπρο: «Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα» – Γιατί φοβάται ένα μικρό νησί;

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia