Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσική επίθεση μεγάλης κλίμακας πλήττει ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας

Avatar photo

Published

on

Στόχος νέας, μεγάλης κλίμακας ρωσικής επίθεσης έγιναν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιφέρειες της χώρας.
Ο ρωσικός στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις του για την κατάληψη του στρατηγικού κόμβου Ποκρόφσκ, στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, ενώ ταυτόχρονα έχει ενισχύσει τους βομβαρδισμούς του σε εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και σε υποδομές φυσικού αερίου. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς η θερμοκρασία μειώνεται σταδιακά.

«Ο εχθρός πραγματοποιεί ξανά μαζική επίθεση εναντίον των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας. Έχουν τεθεί σε εφαρμογή προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης σε ορισμένες περιοχές της νότιας χώρας», ανέφερε μέσω Facebook η υπουργός Ενέργειας Σβιτλάνα Χρίντσουκ τις πρώτες πρωινές ώρες.

Συναγερμός σε πολλές περιοχές

Από τις 02:00 (ώρα Ελλάδας) σήμανε συναγερμός σε μεγάλο μέρος της ουκρανικής επικράτειας, ενόψει ρωσικών αεροπορικών επιδρομών. Οι τοπικές αρχές στις περιφέρειες Χαρκόβου και Σούμι (βορειοανατολικά) ανέφεραν εκρήξεις, ενώ στην Οδησσό σημειώθηκαν ζημιές σε ενεργειακές εγκαταστάσεις εξαιτίας πληγμάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Στη Ντνίπρο, μεγάλη πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, επίθεση drone κατέστρεψε εννιαώροφη πολυκατοικία, προκαλώντας τον θάνατο μιας γυναίκας και τον τραυματισμό πολλών κατοίκων – έξι εκ των οποίων νοσηλεύονται, μεταξύ τους κι ένα παιδί, σύμφωνα με τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Στο Κίεβο, οι αρχές ανέφεραν ότι η πτώση συντριμμιών προκάλεσε πυρκαγιές σε δύο σημεία της κεντρικής συνοικίας Πετσέρσκι.

Πλήγματα μεγάλης εμβέλειας

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν σχεδόν καθημερινά να βομβαρδίζουν ουκρανικές πόλεις στο πλαίσιο της εισβολής που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και εγκαταστάσεις φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών του Κιέβου (KSE) που δημοσιεύθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, η χώρα δεν θα μπορέσει να καλύψει πάνω από το ένα τέταρτο της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια τον φετινό χειμώνα, ενώ σχεδόν η μισή παραγωγή φυσικού αερίου έχει ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις απαντούν με επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας σε ρωσικό έδαφος, κυρίως μέσω drones, στοχεύοντας ενεργειακές εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στόχος είναι να πληγεί η ενεργειακή βιομηχανία, της οποίας τα έσοδα χρηματοδοτούν σε μεγάλο βαθμό την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας.

Η μάχη για το Ποκρόφσκ

Οι σφοδρότερες συγκρούσεις εντοπίζονται στην περιφέρεια Ντονέτσκ, όπου βρίσκεται η πόλη Ποκρόφσκ — ένας κρίσιμος επιμελητειακός κόμβος για τις ουκρανικές δυνάμεις, που σύμφωνα με αναλυτές κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων μέσα στις επόμενες ημέρες.
Η κατάληψη του Ποκρόφσκ θα συνιστούσε τη σημαντικότερη ρωσική νίκη από την πτώση των ουκρανικών οχυρών του Βουχλεντάρ τον Οκτώβριο του 2024 και της Αβντιίφκα τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

Σύμφωνα με ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου, βασισμένη σε στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και του προγράμματος “Critical Threats Project” (CTP), οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως ή μερικώς το 19,2% της ουκρανικής επικράτειας.
Περίπου το 7% αυτής – η Κριμαία και τμήματα του Ντονμπάς – τελούσαν υπό ρωσικό έλεγχο ήδη πριν από τη στρατιωτική εισβολή του Φεβρουαρίου 2022.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ .gr

Continue Reading

VOULI REPORT

Vouli Report — Γιώργος Πενηνταέξ | Δευτέρα 22/12 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Στο νέο επεισόδιο του Vouli Report, καλεσμένος είναι ο Γιώργος Πενηνταέξ, ο 56ος βουλευτής που εισήλθε πρόσφατα στη Βουλή, μετά τον διορισμό του Μαρίνος Μουσιούττας στη θέση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε μια ουσιαστική και ανθρώπινη συζήτηση, μιλά για:

Συζητάμε:
• 🏛️ Τα νέα του κοινοβουλευτικά καθήκοντα και τον ρόλο που καλείται να αναλάβει στη Βουλή.
• 🎗️ Την προεδρία του Συνδέσμου για παιδιά με καρκίνο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» και τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς.
• 🧑‍🦽 Τη ζωή του και τις προσωπικές του εμπειρίες, μιλώντας ανοιχτά για τον τραυματισμό του κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
• 🇨🇾 Μνήμες πολέμου και αντοχή, πώς οι εμπειρίες αυτές διαμόρφωσαν τη στάση ζωής και την κοινωνική του δράση.

🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης
🗓️ Δευτέρα 22/12 στις 7μμ
📺 Vouli Report — αποκλειστικά στο Vouli.TV

 

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Ο Χάρης Θεραπής φιλοξενεί τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, επικεφαλής του ΑΛΜΑ – Πολίτες της Κύπρου, και τον Στέλιο Ξιουρή, σε μια ουσιαστική συζήτηση με επίκεντρο τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των εκλογών.

Στην εκπομπή συζητούνται:

  • Η εκτίμηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης του Vouli TV
  • Τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες μέσα από τα δεδομένα της έρευνας
  • Η παρουσίαση των βασικών θέσεων και προτεραιοτήτων του κόμματος ΑΛΜΑ

Μια συζήτηση για τις τάσεις, τις επιλογές και το πολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται στον δρόμο προς τις εκλογές.

exAformis – Πολιτική συζήτηση με ουσία και καθαρό λόγο.
Παρασκευή 19/12 στις 7μμ

📺 Ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli.TV

Continue Reading

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 18/12 στις 9μμ

Avatar photo

Published

on

🗣️ ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ με τον Πέτρο Φαναρή

Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής, ο Πέτρος Φαναρής φιλοξενεί στο στούντιο:

🔹 Παναγιώτη Σαββίδη, Οικονομικό Αναλυτή

μια συζήτηση ευθεία, χωρίς φίλτρα, για όσα καθορίζουν την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.

🔍 Στο τραπέζι της συζήτησης:
• Ευχές και πολιτικά μηνύματα ενόψει Χριστουγέννων – τι σημαίνει «Καλά Χριστούγεννα» για την κοινωνία
• Πρωτογενής τομέας και πράσινη πολιτική: η μεγάλη «κολοτούμπα» της Ε.Ε. – ξαφνικά ξεχάστηκαν οι εκπομπές και τα πράσινα αφηγήματα
• Προϋπολογισμός στη Βουλή: τι δείχνουν οι αριθμοί και τι κρύβεται πίσω από τις εξαγγελίες
• Κρατικό μισθολόγιο: οι δηλώσεις Αβέρωφ και οι αυξήσεις – ποιος πληρώνει τελικά τον λογαριασμό
• Παιδεία – συνέχεια και σύγκρουση: κλιμάκωση μέτρων από τους εκπαιδευτικούς για την αξιολόγηση
• Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: αποφάσεις, αντιδράσεις και πολιτικό κόστος

🎯 Καθαρός λόγος
🎯 Οικονομική και πολιτική τεκμηρίωση
🎯 Απλή Πραγματικότητα

🗓️ Πέμπτη 18/12 στις 9μμ 
📺 Αποκλειστικά στο Vouli.TV

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia