Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσική επίθεση μεγάλης κλίμακας πλήττει ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας

Avatar photo

Published

on

Στόχος νέας, μεγάλης κλίμακας ρωσικής επίθεσης έγιναν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιφέρειες της χώρας.
Ο ρωσικός στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις του για την κατάληψη του στρατηγικού κόμβου Ποκρόφσκ, στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, ενώ ταυτόχρονα έχει ενισχύσει τους βομβαρδισμούς του σε εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και σε υποδομές φυσικού αερίου. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία ότι ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς η θερμοκρασία μειώνεται σταδιακά.

«Ο εχθρός πραγματοποιεί ξανά μαζική επίθεση εναντίον των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας. Έχουν τεθεί σε εφαρμογή προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης σε ορισμένες περιοχές της νότιας χώρας», ανέφερε μέσω Facebook η υπουργός Ενέργειας Σβιτλάνα Χρίντσουκ τις πρώτες πρωινές ώρες.

Συναγερμός σε πολλές περιοχές

Από τις 02:00 (ώρα Ελλάδας) σήμανε συναγερμός σε μεγάλο μέρος της ουκρανικής επικράτειας, ενόψει ρωσικών αεροπορικών επιδρομών. Οι τοπικές αρχές στις περιφέρειες Χαρκόβου και Σούμι (βορειοανατολικά) ανέφεραν εκρήξεις, ενώ στην Οδησσό σημειώθηκαν ζημιές σε ενεργειακές εγκαταστάσεις εξαιτίας πληγμάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Στη Ντνίπρο, μεγάλη πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, επίθεση drone κατέστρεψε εννιαώροφη πολυκατοικία, προκαλώντας τον θάνατο μιας γυναίκας και τον τραυματισμό πολλών κατοίκων – έξι εκ των οποίων νοσηλεύονται, μεταξύ τους κι ένα παιδί, σύμφωνα με τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Στο Κίεβο, οι αρχές ανέφεραν ότι η πτώση συντριμμιών προκάλεσε πυρκαγιές σε δύο σημεία της κεντρικής συνοικίας Πετσέρσκι.

Πλήγματα μεγάλης εμβέλειας

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν σχεδόν καθημερινά να βομβαρδίζουν ουκρανικές πόλεις στο πλαίσιο της εισβολής που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και εγκαταστάσεις φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών του Κιέβου (KSE) που δημοσιεύθηκε στα τέλη Οκτωβρίου, η χώρα δεν θα μπορέσει να καλύψει πάνω από το ένα τέταρτο της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια τον φετινό χειμώνα, ενώ σχεδόν η μισή παραγωγή φυσικού αερίου έχει ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις απαντούν με επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας σε ρωσικό έδαφος, κυρίως μέσω drones, στοχεύοντας ενεργειακές εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στόχος είναι να πληγεί η ενεργειακή βιομηχανία, της οποίας τα έσοδα χρηματοδοτούν σε μεγάλο βαθμό την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας.

Η μάχη για το Ποκρόφσκ

Οι σφοδρότερες συγκρούσεις εντοπίζονται στην περιφέρεια Ντονέτσκ, όπου βρίσκεται η πόλη Ποκρόφσκ — ένας κρίσιμος επιμελητειακός κόμβος για τις ουκρανικές δυνάμεις, που σύμφωνα με αναλυτές κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων μέσα στις επόμενες ημέρες.
Η κατάληψη του Ποκρόφσκ θα συνιστούσε τη σημαντικότερη ρωσική νίκη από την πτώση των ουκρανικών οχυρών του Βουχλεντάρ τον Οκτώβριο του 2024 και της Αβντιίφκα τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους.

Σύμφωνα με ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου, βασισμένη σε στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και του προγράμματος “Critical Threats Project” (CTP), οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως ή μερικώς το 19,2% της ουκρανικής επικράτειας.
Περίπου το 7% αυτής – η Κριμαία και τμήματα του Ντονμπάς – τελούσαν υπό ρωσικό έλεγχο ήδη πριν από τη στρατιωτική εισβολή του Φεβρουαρίου 2022.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ .gr

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 07/04 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Η επαρχία Λεμεσού βρέθηκε στο μικροσκόπιο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με τον Χάρη Θεραπή να συντονίζει τη συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και τις προτάσεις των κομμάτων.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού: Μιχάλης Καυκαλιάς (ΑΚΕΛ), Ζαχαρίας Αθανασιάδης (ΕΛΑΜ) και Μαρία Κρίδη (Οικολόγοι).
• Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Λεμεσός και ποιες λύσεις προτείνουν τα κόμματα;
• Το κυκλοφοριακό παραμένει ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα, με την πόλη να «πνίγεται» καθημερινά και τους υποψηφίους να καταθέτουν τις προτάσεις τους για αποσυμφόρηση.
• Η ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τα νοικοκυριά, με τα κόμματα να παρουσιάζουν μέτρα για στήριξη των πολιτών.
• Το στεγαστικό επιδεινώνεται, καθώς η πρόσβαση σε προσιτή κατοικία γίνεται ολοένα πιο δύσκολη για τους κατοίκους της πόλης.
• Οι δημόσιες μεταφορές τέθηκαν στο τραπέζι, με συζήτηση για το κατά πόσο υπάρχει ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο που να αντιμετωπίζει την ταλαιπωρία των πολιτών.
• Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους νέους της Λεμεσού, οι οποίοι –λόγω ακρίβειας και στεγαστικού– νιώθουν ότι δεν έχουν χώρο στην ίδια τους την πόλη και αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων, αλλά και την κοινή ανάγκη για ουσιαστικές και άμεσες λύσεις για τη Λεμεσό.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Το κόμμα Αγρονόμος στο δρόμο προς τις Εκλογές | Σάββατο 04/04 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Ο πρόεδρος του κόμματος ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ, Ανδρέας Χριστοφή, φιλοξενείται στην εκπομπή #ekloges2026 με τον Χάρη Θεραπή, σε μια συζήτηση με πολιτικό βάθος αλλά και προσωπικές αποκαλύψεις.

Με φόντο τις Βουλευτικές Εκλογές 2026, ο Ανδρέας Χριστοφή ανοίγει τα χαρτιά του για:
▪️ τη «λαϊκή ανόρθωση» που προτείνει
▪️ τη σύγκρουση με το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα
▪️ τις προτεραιότητες για αγρότες και εργαζόμενους
▪️ τη θέση του στο Κυπριακό και την οικονομία

Παράλληλα, μιλά για την προσωπική του διαδρομή και τη δικαίωσή του στην υπόθεση “The Land of Dreams”, αναφερόμενος σε εκείνους που –όπως ο ίδιος υποστηρίζει– επιχείρησαν να τον πλήξουν πολιτικά και προσωπικά.

Μια παρουσία με ξεκάθαρο λόγο, αιχμηρές τοποθετήσεις και χωρίς υπεκφυγές.

👉 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli.TV

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Όλα τριγύρω… καίγονται! | Σάββατο 28/03 στις 8μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή #exAformis, ο Χάρης Θεραπής και Στέλιος Ξιουρής σχολιάζουν με καυστικό τρόπο την επικαιρότητα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η πολιτική κινητικότητα ενόψει εκλογών, με τα κόμματα να μπαίνουν στην τελική ευθεία και τα πραγματικά «καυτά» μέτωπα να αποκαλύπτουν ποιοι αντέχουν και ποιοι πιέζονται.

Παράλληλα, η προεδρολογία συνεχίζεται με νέα δεδομένα και μία αποκάλυψη που αναμένεται να συζητηθεί έντονα στο πολιτικό παρασκήνιο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, με αναφορά στην καθοριστική συμβολή του Σταύρος Παπαδούρης και τις πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται γύρω από ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.

Στο τέλος της εκπομπής, δυνατός σχολιασμός και πολιτικές «αναγνώσεις» για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις.

Μια εκπομπή με ευθύ λόγο, χωρίς περιστροφές.

Continue Reading
Advertisement
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ5 hours ago

Ο Τραμπ συμφωνεί σε εκεχειρία δύο εβδομάδων αν το Ιράν ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ12 hours ago

Η Ρωσία κερδίζει δισεκατομμύρια από αποκλεισμό Ορμούζ, λέει το γερμανορωσικό επιμελητήριο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ15 hours ago

ΠτΔ: Η κρίση στη Μέση Ανατολή επιβεβαιώνει τους στόχους της Κυπριακής Προεδρίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ17 hours ago

Πρόεδρος για Βάσεις: Θα κινηθούμε στη βάση ενός συγκεκριμένου πλάνου

EKLOGES202620 hours ago

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 07/04 στις 7μμ

Off the Record21 hours ago

«Κατακερματισμός και λαϊκισμός: Διπλή πρόκληση για τη δημοκρατία»

Off the Record22 hours ago

Οι δυστυχισμένοι μαθητές και οι παντογνώστες κομματικοί

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Εκποιήσεις: Πέρασαν τα δύο νομοσχέδια της Κυβέρνησης και σειρά προτάσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Videogate: Παράταση δύο μηνών στον ποινικό ανακριτή – Εγκρίθηκε το αίτημα

EKLOGES20262 days ago

EKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia