Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2023 το νέο Σχέδιο Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα

Avatar photo

Published

on

Το νέο Σχέδιο Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα παρουσίασε σήμερα η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κα Αναστασία Ανθούση και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας κ. Γιάννος Βασιλειάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Πρόκειται, όπως είπε, για μια απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 30 Νοεμβρίου σε συνέχεια άλλων τριών αναθεωρήσεων που προηγήθηκαν το 2016, το 2019 και το 2020 από την παρούσα Κυβέρνηση, αυξάνοντας το μέγιστο μηνιαίο επίδομα και διασφαλίζοντας ότι όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν συνολικά εισοδήματα πάνω από το όριο της φτώχειας. Το νέο Σχέδιο, ανέφερε η κα Ανθούση, πέραν της αποκατάστασης μικρών αδυναμιών που ίσχυαν μέχρι τώρα, «αποτελεί το επιστέγασμα του σχεδιασμού της Κυβέρνησης για στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων».

Απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, και ερωτηθείσα εάν έχει γίνει εκτίμηση για τον αριθμό των ατόμων που ενδεχομένως να εμπίπτουν στις πρόνοιες του Σχεδίου και θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας ανέφερε ότι υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 5.000 άτομα που λάμβαναν το Επίδομα μέχρι το 2014 και δεν υπέβαλαν αίτηση εντός του χρονικού περιθωρίου παράτασης που είχε δοθεί. Παράλληλα, από την ημερομηνία τερματισμού της παράτασης το 2020, είχαν υποβληθεί 500 αιτήσεις εκπρόθεσμα. «Οι υπολογισμοί που κάναμε σύμφωνα και με τα στοιχεία που είχαμε από κάθε παράταση, υπολογίζουμε ότι θα εξυπηρετήσουμε γύρω στους 1.000-1.200 κατ’ αναλογία με το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε σε κάθε παράταση που είχε δοθεί», είπε η κα Ανθούση, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ποσοστό εκείνων που θα υποβαλουν αίτηση δεν θα ξεπεράσει το 30%, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν άτομα που δεν εμπίπτουν στα κριτήρια.

Κληθείσα να πει πώς θα προχωρήσει η διαδικασία στο εξής, η κα Ανθούση σημείωσε ότι ο στόχος είναι από 1η Ιανουαρίου 2023 να παραλαμβάνονται οι νέες αιτήσεις στα Σημεία Εξυπηρέτησης Επιδομάτων Πρόνοιας ή στα γραφεία της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας. Διευκρίνισε εκ νέου ότι το νέο Σχέδιο αφορά νέους αιτητές και όχι τους υφιστάμενους λήπτες του Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχων, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά το Επίδομα χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια από πλευράς τους.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει πρόνοια για ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας ανέφερε ότι, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Καινοτομίας, δρομολογείται το ζήτημα, ως ο απώτερος στόχος του Υφυπουργείου για μετάβαση στην ψηφιοποίηση. Ωστόσο, όπως είπε, δεν θα τερματιστεί και η διαδικασία που εφαρμόζεται μέχρι τώρα, δηλαδή της υποβολής αίτησης στα ΣΕΕΠ ή στην ΥΔΕΠ, καθώς πρόκειται για άτομα ηλικιωμένα, τα οποία δεν έχουν όλα τη δυνατότητα για ηλεκτρονική υποβολή. Η κα Ανθούση διευκρίνισε ότι για εξυπηρέτηση στα Σημεία Εξυπηρέτησης θα πρέπει να διευθετείται ραντεβού, αφού ο στόχος είναι να διασφαλίζεται ότι ο πολίτης εξυπηρετείται σωστά και οι αιτήσεις προσκομίζονται πλήρως συμπληρωμένες. Τα στοιχεία, εξήγησε, δείχνουν ότι το 95% των αιτήσεων ήταν ελλιπείς και αυτό προκαλούσε περαιτέρω καθυστερήσεις στην εξέτασή τους. «Ο σκοπός που έγιναν τα ΣΕΕΠ και στελεχώνονται με καταρτισμένο προσωπικό της ΥΔΕΠ είναι για να γίνεται καταχώρηση επιτόπου. Για αυτό χρειάζεται και η διευθέτηση ραντεβού», επεσήμανε η κα Υφυπουργός.

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας κ. Γιάννος Βασιλειάδης είπε ότι αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες η ολοκλήρωση των τεχνικών διεργασιών για ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για το ΕΕΕ, το οποίο λειτουργεί ως «μάνα» για τα υπόλοιπα και θα διευκολύνει στη συνέχεια τη σταδιακή έναρξη ηλεκτρονικής υποβολής κι άλλων αιτήσεων.

Όπως ανέφερε η κα Ανθούση, ο διαχωρισμός της αίτησης του Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχων από την αίτηση για ΕΕΕ, θα συμβάλει στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την αξιολόγηση της αίτησης για το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων.

#exAformis

#ExAformis – Όλα τριγύρω… καίγονται! | Σάββατο 28/03 στις 8μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή #exAformis, ο Χάρης Θεραπής και Στέλιος Ξιουρής σχολιάζουν με καυστικό τρόπο την επικαιρότητα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η πολιτική κινητικότητα ενόψει εκλογών, με τα κόμματα να μπαίνουν στην τελική ευθεία και τα πραγματικά «καυτά» μέτωπα να αποκαλύπτουν ποιοι αντέχουν και ποιοι πιέζονται.

Παράλληλα, η προεδρολογία συνεχίζεται με νέα δεδομένα και μία αποκάλυψη που αναμένεται να συζητηθεί έντονα στο πολιτικό παρασκήνιο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, με αναφορά στην καθοριστική συμβολή του Σταύρος Παπαδούρης και τις πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται γύρω από ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.

Στο τέλος της εκπομπής, δυνατός σχολιασμός και πολιτικές «αναγνώσεις» για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις.

Μια εκπομπή με ευθύ λόγο, χωρίς περιστροφές.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 27/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή «Εκλογές 2026» με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού:

– Παναγής Κούρτουλος (ΔΗΚΟ)
– Έντμοντ Χαγουίλα (ΑΛΜΑ)
– Πάνος Χατζηχριστοφή (VOLT)
– Μόνικα Πιερίδου (ΚΟΣΠ)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα πιο πιεστικά ζητήματα για την πόλη είναι:
– το στεγαστικό,
– το κυκλοφοριακό,
– η θαλάσσια ρύπανση,
– και η διαχείριση των απορριμμάτων.

Θέσεις των υποψηφίων

– Η Μόνικα Πιερίδου τόνισε την ανάγκη να δίνονται μάχες χωρίς «ευθυνοφοβία», υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
– Ο Έντμοντ Χαγουίλα ανέδειξε τη σημασία του σωστού προγραμματισμού και των μακροπρόθεσμων πολιτικών, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις για τον τόπο.
– Ο Πάνος Χατζηχριστοφή, αναφερόμενος στο στεγαστικό, πρότεινε ως πιθανή λύση την υιοθέτηση της συγκατοίκησης ως καθημερινή πρακτική, όπως συμβαίνει συχνά στα φοιτητικά χρόνια.
– Ο Παναγής Κούρτουλος υποστήριξε ότι το κράτος θα μπορούσε να συμβάλει στο στεγαστικό καλύπτοντας την προκαταβολή και το πρώτο ενοίκιο για τους πολίτες.

Θέμα Βρετανικών Βάσεων

Στο επίκαιρο ζήτημα των βρετανικών βάσεων, όλοι οι υποψήφιοι —εκτός του ΔΗΚΟ— εξέφρασαν ότι, εφόσον είναι εφικτό, θα προτιμούσαν την αποχώρησή τους από την Κύπρο.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 23/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι εξελίξεις και τα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026» στην πολιτική τηλεόραση του Vouli TV, με τον δημοσιογράφο Μίκη Κασάπη.

Στο πάνελ φιλοξενήθηκαν τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές της Λευκωσίας από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους:

Πόλυς Κουρουσίδης (ΔΗΣΥ)
Μάριος Αργυρίδης (ΑΚΕΛ)
Πέτρος Κουντουρέσιης (ΕΛΑΜ)
Μιχάλης Σπαστρής (ΑΛΜΑ)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα που απασχολούν έντονα τους πολίτες της πρωτεύουσας, με έμφαση στο κυκλοφοριακό και την αστική κινητικότητα, το μεταναστευτικό και την ασφάλεια στην παλιά Λευκωσία, καθώς και τη στήριξη των ορεινών και ακριτικών περιοχών.

Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων σε κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο αφθώδης πυρετός, η ασφάλεια των πολιτών ενόψει γεωπολιτικών εξελίξεων και η καταλληλότητα των καταφυγίων.

Η εκπομπή προσέφερε στους πολίτες μια ολοκληρωμένη εικόνα των θέσεων των υποψηφίων, συμβάλλοντας στον δημόσιο διάλογο ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών 2026.

📺 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV.

Continue Reading
Advertisement
#exAformis2 hours ago

#ExAformis – Όλα τριγύρω… καίγονται! | Σάββατο 28/03 στις 8μμ

EKLOGES20262 hours ago

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 27/03 στις 6μμ

Off the Record5 hours ago

Ο Φειδίας, η ξεπερασμένη δημοσιογραφία και η Τσιτσιολίνα…

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ6 hours ago

Σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα ο ΟΗΕ μετά από αίτημα της Ρωσίας για τον Μεσανατολικό πόλεμο

Off the Record6 hours ago

Επειγόντως αλλαγή νοοτροπίας

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ7 hours ago

Τραμπ: Αναστέλλει τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές Ιράν μέχρι 6 Απριλίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ20 hours ago

Τα οκτώ μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Ξεπερνά τα €200 εκατομμύρια το συνολικό κόστος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ21 hours ago

ΟΕΒ: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα, αλλά ανεπαρκής η στήριξη στον τουρισμό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ22 hours ago

Τουρισμός Κύπρου: Επιστρέφουν οι κρατήσεις – Μήνυμα αισιοδοξίας από Κουμή

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ22 hours ago

Ιράν: Η Τεχεράνη απορρίπτει τον ρόλο Τραμπ – «Δεν θα καθορίσει το τέλος του πολέμου»

EKLOGES20264 weeks ago

Ekloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ

EKLOGES20267 days ago

EKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Χαραλαμπίδου και ΑΛΜΑ Διερευνούν Μοντέλο Εκλογικής Συνεργασίας

EKLOGES20263 weeks ago

Ekloges2026 – Κυπριακό: Διζωνική, δύο κράτη ή κάτι άλλο;, Δευτέρα 09/03 στις 7μμ

Off the Record3 weeks ago

Η ΕΔΕΚ εγκαταλείπει την αντιδιζωνική θέση και γίνεται υποχείριο του ΑΚΕΛ

MILITAIRE4 weeks ago

Από τον Περσικό Κόλπο ως την Ανατολική Μεσόγειο: Η «επιβλητική αρμάδα» του Τραμπ

IBNA4 weeks ago

Ινδία–Ισραήλ και η νέα γεωπολιτική αρχιτεκτονική: Ο ρόλος Ελλάδας και Κύπρου

EKLOGES20262 weeks ago

Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ

Off the Record4 weeks ago

Πολιτική κατάσταση στην μετριότητα

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Η επόμενη μέρα μετά το Ιράν: Ισχύς, στρατηγική και το αναπάντητο ερώτημα

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia