Μάχη με το χρόνο δίνει η επιτροπή ενέργειας εφόσον το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί από το 2020 .

Σήμερα διαπιστώθηκε ότι όλοι οι φορείς έχουν καταθέσει τις θέσεις τους στα σημεία που διαφωνούν με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου και τα οποία είναι 40

Διαφωνίες ΡΑΕΚ

Κύριο σημείο διαφωνίας ο ρόλος της ΡΑΕΚ στο νέο πλαίσιο που θα δημιουργηθεί και το ενδεχόμενο σύγκρουσης εξουσιών μεταξύ της ΡΑΕΚ και του Ανεξάρτητου διαχειριστή που προνοεί το νομοσχέδιο .

Η διαφωνία επεκτείνεται σε επικρατούσα άποψη ανάμεσα σε βουλευτές της αντιπολίτευσης για προσπάθεια διοχέτευσης προνοιών οι οποίες δεν έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν αποτελούν συμβατική υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι στην ΕΕ.

Ο Χρύσης Παντελίδης του ΔΗΚΟ ζήτησε να διαχωριστούν και να σημανθούν οι πρόνοιες που προκύπτουν από τις οδηγίες της ΕΕ ώστε να είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και τις έχει προστεθεί (εάν έχει προτεθεί ) από τις αρμόδιες υπηρεσίες

Στο ίδιο μήκος κύματος ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ο οποίος ανέφερε ξεκάθαρα ότι κάποιοι έχουν προσθέσει πρόνοιες πέραν των οδηγιών της ΕΕ.

Βουλευτές διαβεβαίωσαν ότι η βουλή και η επιτροπή ενέργειας ,εάν και εφόσον χρειαστεί , θα λάβουν αποφάσεις για τα θέματα στα οποία προκύπτουν διαφωνίες

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλάς ζήτησε την καταγραφή των σημείων στα οποία έχουν συμφωνήσει οι αρμόδιοι φορείς κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης .

Επισήμανε ότι οι αρχικές θέσεις των φορέων έχουν διαφοροποιηθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει προηγηθεί και ότι οι συγκλίσεις που έχουν προκύψει θα πρέπει να καταγράφονται .

 

ΚΕΒΕ και ΟΕΒ επισήμαναν την αναγκαιότητα έγκαιρης ψήφισης της νομοθεσίας ενώ εργασιακά θέματα που προκύπτουν από την πλευρά των συνδικαλιστικών οργανώσεων διαφαίνεται ότι θα ξεπεραστούν .

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επισήμανση συντεχνίας για μία  αναφορά στο νομοσχέδιο ότι οι εργαζόμενοι που θα μεταφερθούν στο διαχειριστή δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Δόθηκαν αμέσως διαβεβαιώσεις ότι η αναφορά θα διαγραφτεί.

Τέθηκαν επίσης θέματα όπως η ανεξαρτησία προϋπολογισμού του διαχειριστή και το ενδεχόμενο αναγκαιότητας να στηρίζεται στα έσοδα από τα πρόστιμα που θα επιβάλλει. Διαφαίνεται ότι θα μπορεί να έχει έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής διαβεβαίωσε ότι όλες οι θέσεις αρμοδίων φορέων είναι πλέον καταγραμμένες , ότι η επιτροπή θα προχωρήσει σε κατ’ άρθρο συζήτηση , δεσμεύτηκε για πλήρη διαφάνεια και κάλεσε υπουργείο και αρμόδιους φορείς να ολοκληρώσουν παράλληλα την προσπάθεια για κατάληξη σε πλήρη συμφωνία μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Vouli TV