Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στη δίνη της εσωστρέφειας ο ΔΗΣΥ

Published

on

Η αναφορά του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο podcast του ΑΝΤ1 ότι δεν ασχολείται με πικραμένους, ως απάντηση στον Αβέρωφ Νεοφύτου, σχετικά με την πρόταση δύο κρατών, άνοιξε εκ νέου τον ασκό του Αιόλου στο πολιτικό σκηνικό, με την Πινδάρου να προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση των δύο πρώην ισχυρών ανδρών του κόμματος.

Ιστορικά στελέχη εξηγούν ότι αυτή την ώρα στον ΔΗΣΥ δεν εκπροσωπείται ο ένας από τους δύο πυλώνες του κόμματος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κενό στον χώρο της Κεντροδεξιάς.

Μάλιστα, το μήνυμα που στέλνεται είναι ότι πλέον η αντιπαράθεση κινείται σε προσωπικό επίπεδο, θέση ωστόσο που βρίσκει αντίθετη μεγάλη μερίδα Συναγερμικών που πιστεύει πως το πρόβλημα είναι θεμελιώδες και όσο υπάρχει έλλειψη πολιτικής πρωτοβουλίας από το μεγαλύτερο κόμμα του τόπου τέτοια φαινόμενα θα είναι διακριτά.

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, σε μια προσπάθεια να στρέψει τη συζήτηση προς άλλη κατεύθυνση, απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη με θέσεις και προτάσεις του κόμματος για το Κυπριακό, προκαλώντας ωστόσο αντιδράσεις τόσο από κυβερνητικής πλευράς όσο και εντός του ΔΗΣΥ, μιας και στελέχη της ηγετικής πυραμίδας σημειώνουν ότι δεν ενημερώθηκαν ούτε για το περιεχόμενο αλλά ούτε και για την πρόθεση αποστολής τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Άγνοια δηλώνουν και σε σχέση με την αυστηρή ανακοίνωση του κόμματος σε βάρος του βουλευτή Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πολίτη και στην Κατερίνα Ηλιάδη, έκανε λόγο για μια όχι και τόσο ειλικρινή και σε βάθος αποτίμηση του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών. Μία τοποθέτηση που φέρεται να ενόχλησε την Αννίτα Δημητρίου, αν και για ορισμένους χαρακτηρίζεται και ως αφορμή για μία δημόσια τοποθέτηση για να επιπλήξει τη στάση του βουλευτή, η οποία ήλθε ως συνέχεια της επιστολής που του είχε σταλεί στις 30 Οκτωβρίου του 2023, όπου μεταξύ άλλων γινόταν αναφορά σε μία σειρά από δημόσιες παρεμβάσεις, οι οποίες βλάπτουν τη συνοχή του κόμματος. Δυσαρέσκεια φαίνεται να υπάρχει και σε σχέση με τους χειρισμούς του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών για την πρόταση νόμου για το πόθεν έσχες, μιας και εντός της ηγετικής πυραμίδας του ΔΗΣΥ εκφράστηκαν αντιρρήσεις για τη μορφή που έλαβε η τελική πρόταση.

Πάντως, το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις της Αννίτας Δημητρίου με τον Δημήτρη Δημητρίου, οι οποίοι παλαιότερα διατηρούσαν φιλικές σχέσεις, παραμένει από τη μέρα που αμφότεροι διεκδίκησαν την προεδρία του ΔΗΣΥ. Αν και η Αννίτα τη μέρα της εκλογής της είπε ότι «κέρδισε η ενότητα» και ότι «κοινός στόχος είναι η ανασυγκρότηση και η ισχυροποίηση της παράταξης», ωστόσο το τελευταίο διάστημα υπήρχε και η σκέψη να καλέσει τον κ. Δημητρίου στο γραφείο της για μία ευρεία συζήτηση. Βέβαια κανένα από τα δύο σενάρια δεν υλοποιήθηκε και επιλέχθηκε ο δρόμος της δημόσιας αντιπαράθεσης, ενώ από την πλευρά του ο βουλευτής φέρεται να παραδέχεται πως έπρεπε να είχε αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία του κόμματος, ώστε ο ΔΗΣΥ να προχωρήσει ενωμένος.

Το κλίμα στον πρωινό καφέ της Πινδάρου παραμένει αμήχανο, με κάποιους από τους συμμετέχοντες να δηλώνουν δυσφορία για το γεγονός ότι οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις και η στάση στελεχών τού κόμματος παραγκωνίζουν ουσιαστικά ζητήματα. Υπάρχουν και αυτοί που σημειώνουν πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει ακόμη πρόσβαση στα όσα λέγονται, μιας και σε πολλές των περιπτώσεων ακολουθούν ανακοινώσεις του, παρόμοιου περιεχομένου με όσα λέγονται και συζητούνται εντός.

Την ίδια ώρα, ιστορικά στελέχη εξηγούν ότι αυτή την ώρα στον ΔΗΣΥ δεν εκπροσωπείται ο ένας από τους δύο πυλώνες του κόμματος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κενό στον χώρο της Κεντροδεξιάς, μιας και νιώθουν ότι μένουν εκτός των πολιτικών αποφάσεων. Ωστόσο, σημειώνεται πως δεν φέρεται να υπάρχει ούτε και η διάθεση αλλά ούτε και αυτοί που διαθέτουν την απαιτούμενη τόλμη για το επόμενο βήμα, τη δημιουργία πιθανώς μιας πολιτικής πλατφόρμας στην οποία θα μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους. Μάλιστα, αντιλαμβάνονται πως το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων, ακόμη και σε εσωκομματικό επίπεδο κατέδειξαν ότι αυτή τη μερίδα Συναγερμικών που για πολλούς έχουν έντονη άποψη την οποία διατυπώνουν δημόσια, ασχέτως αν έρχεται σε αντίθεση με την εκάστοτε ηγεσία, δεν τη στηρίζει η μάζα των ψηφοφόρων της λαϊκής Δεξιάς.

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου, μπορεί η ηγεσία να το παρουσιάζει ως επιτυχία αλλά και ως μία επιβράβευση για τα δεκάδες μέλη του κόμματος που εργάστηκαν σκληρά, ωστόσο στελέχη σημειώνουν πως οι αριθμοί δεν ευνοούν το κόμμα. Σημειώνεται μάλιστα πως αν δεν βρεθεί θεραπεία μέχρι και τις βουλευτικές του 2026, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, τότε οι συνθήκες θα ευνοήσουν δύο χρόνια αργότερα μία δεύτερη θητεία για τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, με τις ευλογίες μάλιστα του ΔΗΣΥ και του Νίκου Αναστασιάδη.

Πάντως, σε σχέση με τον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος φέρεται να έχει ακόμα στενή επαφή με ηγετικά στελέχη της ηγεσίας, ενώ προεκλογικά προσπάθησε ώστε να υπάρχει όσο το δυνατό συναίνεση αλλά και εκπροσώπηση όλων των τάσεων εντός του κόμματος. Είναι άλλωστε κοινώς αποδεκτό εντός του ΔΗΣΥ ότι ο ίδιος ήταν ο πρώτος διδάξας που επιδίωκε να φέρνει κοντά του όσους εξέφραζαν διαφορετική άποψη και όχι να τους απομακρύνει, κάτι που δεν φαίνεται να υιοθέτησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά ούτε και η νυν πρόεδρος του κόμματος. Άλλωστε η περιβόητη συνάντηση στο Προεδρικό στις 2 Νοεμβρίου του 2022 μεταξύ των Αναστασιάδη-Αβέρωφ, μετά από ενέργειες παλαιότερων στελεχών του κόμματος αυτό το σκοπό είχε, με τον τέως πρόεδρο του ΔΗΣΥ μάλιστα να δηλώνει τότε ότι «με τον Νίκο Αναστασιάδη μάς συνδέουν χρόνια συνεργασιών.

Μετά την περιβόητη συνάντηση στο Προεδρικό στις 2 Νοεμβρίου του 2022, μετά από ενέργειες παλαιότερων στελεχών του κόμματος ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωνε ότι με τον Νίκο Αναστασιάδη τούς συνδέουν χρόνια συνεργασιών.

Έχουμε ακόμα ένα κοινό, ένα κοινό σπίτι, τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Συνεχίζουμε αυτό που ξεκινήσαμε. Ενωμένοι όλοι μαζί, Δημοκρατικός Συναγερμός και κυβέρνηση θα δώσουμε αυτή τη μάχη και θα κρατήσουμε την Κύπρο στη σταθερή πορεία τής ασφάλειας και της ανάπτυξης. Προχωράμε ενωμένοι όπως αρχίσαμε».

Μία νέα συνάντηση των δύο προσπάθησαν οι ψυχραιμότεροι να γίνει και το τελευταίο διάστημα, με στόχο την ενότητα του κόμματος ενόψει και της μάχης των διπλών εκλογών, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Μάλιστα, η αντιπαλότητα των δύο στρατοπέδων φάνηκε σε κάποιες των περιπτώσεων και στο ποιους υποψήφιους υποστήριζαν ένθεν και ένθεν. Βέβαια υπάρχουν και στελέχη, στενοί συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη, που αυτή την ώρα βρίσκονται στην παρούσα κυβέρνηση, ενώ είναι και τα στελέχη που πλέον απέχουν συνειδήτα δηλώνοντας απογοητευμένοι από την εικόνα που παρουσιάζει το κόμμα σήμερα. Μάλιστα, ορισμένοι σημειώνουν και την απουσία σημαντικών στελεχών από την τελευταία συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος για απολογισμό του αποτελέσματος της διπλής εκλογικής αναμέτρησης, με την Αννίτα Δημητρίου να ξεκαθαρίζει πως η επίκληση προσωπικών διαφορών ή των όσων προηγήθηκαν των προεδρικών εκλογών και έφεραν τον ΔΗΣΥ στα πρόθυρα του διχασμού δεν θα γίνουν ανεκτές, θα απομονωθούν και θα αντιμετωπιστούν θεσμικά συντεταγμένα και στη βάση των καταστατικών διαδικασιών του κόμματος.

Την ίδια ώρα, όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε, ο ελέφαντας παραμένει στο δωμάτιο και η ανυπαρξία σοβαρής πολιτικής προσέγγισης δεν ευνοεί την εδραίωση του ΔΗΣΥ. Επαναλαμβάνεται, μάλιστα, ότι είναι επιτακτική ανάγκη το κόμμα να προχωρήσει παραπέρα με πολιτικές θέσεις στα καίρια ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες. Σημειώνεται μάλιστα ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει το μεγαλύτερο κόμμα τούτου του τόπου να βρίσκεται σε επιφυλακή για τις εξελίξεις στο Κυπριακό που πιθανώς να μην ευνοούν την ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ το μεταναστευτικό αλλά και το κόστος ζωής που όλο αυξάνεται για το μέσο πολίτη θα πρέπει να βρεθούν στις προτεραιότητές του. Ζητείται μάλιστα να υπάρχουν ξεκάθαρες θέσεις και εισηγήσεις.

Πάντως, η Αννίτα Δημητρίου φέρεται να γνωρίζει τις δυσκολίες που έχει η επόμενη μέρα, ωστόσο δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει τα όπλα. Οι βουλευτικές εκλογές του 2026 είναι η μεγάλη πρόσκληση ώστε να αποδείξει πως μπορεί να ηγηθεί της παράταξης του ΔΗΣΥ, την οποία παρέλαβε με ουσιαστικά προβλήματα τα οποία κλιμακώνονται με μεγάλη ταχύτητα. Οι ψυχραιμότεροι κάνουν λόγο για μία μάχη που μπορεί να κερδηθεί μόνο στην ουσία, με την παραγωγή πολιτικών όπως και την ευχέρεια να υπάρχει κριτική σκέψη.

Πηγή: Kathimerini

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Εθνική Φρουρά και Αμερικανικές Δυνάμεις σε κοινές ασκήσεις και ανταλλαγή τεχνογνωσίας

Avatar photo

Published

on

Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πραγματοποιήθηκε κοινή εκπαίδευση προσωπικού των δύο χωρών, με τη συμμετοχή ομάδας Αμερικανών πεζοναυτών της μονάδας Fleet Antiterrorism Security Team Company Europe (FASTEUR), η οποία είναι αρμόδια για την ασφάλεια του αμερικανικού στόλου στην Ευρώπη.

Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν η Διοίκηση Καταδρομών, το 964 Τάγμα Στρατονομίας, καθώς και ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός της Αστυνομίας Κύπρου. Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε σε στρατηγικές και τακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης τρομοκρατικών απειλών, καθώς και στην αξιοποίηση αντιοχλαγωγικών μέσων και τεχνικών ελέγχου πλήθους. Παράλληλα, προσωπικό της Εθνικής Φρουράς μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτειακής Συνεργασίας με την Εθνοφρουρά του New Jersey, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την παρακολούθηση επιχειρησιακών διαδικασιών στους τομείς της κυβερνοάμυνας και της κυβερνοασφάλειας.

Όπως επισημαίνεται, η Εθνική Φρουρά συνεχίζει να επενδύει συστηματικά στην εκπαίδευση και στη διαρκή αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του προσωπικού της, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τονίζεται ότι η εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα για τη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και για την αποτελεσματική ανταπόκριση στις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Η Διαφθορά σκοτώνει το Μέλλον της Νέας Γενιάς | Παρασκευή 20/02 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Με αιχμηρές παρεμβάσεις και έντονο προβληματισμό από τη σκοπιά της νέας γενιάς συνεχίστηκε η πολιτική εκπομπή Ekloges2026 με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φέρνοντας στο επίκεντρο τα διαχρονικά προβλήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από τα μάτια των νέων.
Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν ο Αντιπρόεδρος του Volt Χαρίλαος Βελάρης, ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους, υποψήφιος συνεργαζόμενος με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στη Λευκωσία, καθώς και η Κατερίνα Παπαραδαμάνθους, υποψήφια με το ΑΛΜΑ για την επαρχία Κερύνειας.
🧭 Η Κύπρος μέσα από το πρίσμα της νεολαίας
Κεντρικός άξονας της συζήτησης αποτέλεσε η οπτική της νεολαίας για τα προβλήματα της χώρας, με τους συμμετέχοντες να καταθέτουν τις ανησυχίες των νέων για το πολιτικό σύστημα και την καθημερινότητά τους.
🏛️ Διαφθορά και παθογένειες του κράτους
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της διαφθοράς και στις διαχρονικές αδυναμίες των θεσμών να αντιμετωπίσουν φαινόμενα αυθαιρεσίας στο πολιτικό σύστημα. Οι καλεσμένοι υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας και αποτελεσματικότερων μηχανισμών ελέγχου, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση τέτοιων φαινομένων.
📚 Ιστορική αναδρομή και «ρίζα» του προβλήματος
Στη συζήτηση έγινε εκτενής ιστορική αναδρομή από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το πρώτο Σύνταγμα, μέχρι την εφαρμογή του Δικαίου της Ανάγκης. Όπως επισημάνθηκε, το συγκεκριμένο πλαίσιο επηρεάζει τη θεσμική λειτουργία του κράτους, με τους συμμετέχοντες να συγκλίνουν ότι το Κυπριακό παραμένει η βαθύτερη ρίζα πολλών δυσλειτουργιών.
🏠 Στεγαστικό, ακρίβεια και υπογεννητικότητα
Στο επίκεντρο βρέθηκε και το στεγαστικό πρόβλημα που πλήττει κυρίως τους νέους. Τονίστηκε ότι ο συνδυασμός υψηλών ενοικίων, ακρίβειας και χαμηλών απολαβών καθιστά δύσκολη την αυτονόμηση και τη δημιουργία οικογένειας, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την αυξανόμενη υπογεννητικότητα.
🏦 Υπερκέρδη τραπεζών και κοινωνική πολιτική
Οι καλεσμένοι τοποθετήθηκαν επίσης για τα αυξημένα κέρδη των τραπεζών, εκφράζοντας θέση υπέρ της φορολόγησης των υπερκερδών στο πλαίσιο μιας πιο δίκαιης κοινωνικής πολιτικής
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με τη φωνή της νέας γενιάς, στον δρόμο προς τις κάλπες.

 

Continue Reading

50 +1 χρόνια μετά

Γη, κατοχή και ευθύνες: Το ζήτημα των αγοραπωλησιών στην Καρπασία

Avatar photo

Published

on

Μια σοβαρή υπόθεση με εθνικές προεκτάσεις εκτυλίσσεται στην Καρπασία: Πρόθυμοι Ελληνοκύπριοι φέρονται να «νομιμοποιούν» παράτυπες αγοραπωλησίες περιουσιών προς εισβολείς και εποίκους.
Τούρκοι, Τουρκοκύπριοι αλλά και Ελληνοκύπριοι διαμεσολαβητές εμφανίζονται να δραστηριοποιούνται έντονα το τελευταίο διάστημα στην πώληση ακινήτων στην Καρπασία, με το φαινόμενο να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βάσου Βασιλείου στον «Φιλελεύθερο», κυβερνητική πηγή που μίλησε στην εφημερίδα επιβεβαίωσε την άνοδο στις αγοραπωλησίες ακινήτων στην περιοχή. Η ίδια πηγή εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις, καθώς και απογοήτευση για το γεγονός ότι όσοι εμπλέκονται στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών φαίνεται να διευκολύνονται από Ελληνοκύπριους.

Διευκρινίστηκε περαιτέρω ότι ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι μεγάλος. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, για τέτοιου είδους συναλλαγές δεν απαιτείται μεγάλος αριθμός προσώπων. Την ίδια ώρα τονίστηκε πως, επειδή οι πράξεις αυτές δεν δηλώνονται επισήμως, το Τμήμα Κτηματολογίου δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες περιουσίες μεταβιβάζονται.

Η κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η αύξηση που παρατηρείται ενδέχεται να συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, με το γεγονός ότι οι αρχικοί ιδιοκτήτες σταδιακά αποβιώνουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι κληρονόμοι – παιδιά ή και εγγόνια – που έχουν μεταναστεύσει και στους οποίους μεταβιβάστηκαν τα ακίνητα, ενδέχεται να αγνοούν ακόμη και τη γεωγραφική θέση της περιουσίας τους. Έτσι, όταν προσεγγίζονται, είναι πιο εύκολο να εξετάσουν το ενδεχόμενο πώλησης, έχοντας αποκοπεί από κάθε δεσμό.

Ερωτηθείσα σχετικά, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «στο ζήτημα των πωλήσεων ακινήτων στα κατεχόμενα δραστηριοποιούνται κυρίως Τουρκοκύπριοι δικηγόροι και Τούρκοι μεσίτες».

Όπως εξηγήθηκε, τα πρόσωπα αυτά κινούν τις διαδικασίες, ενθαρρύνοντας ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε πώληση βάσει του καθεστώτος που ισχύει στο αποκαλούμενο κτηματολόγιο του ψευδοκράτους. H τακτική προσέγγισης
Η μέθοδος που ακολουθείται περιλαμβάνει την προσέγγιση των κληρονόμων και τη διερεύνηση της πρόθεσής τους να διαθέσουν προς πώληση την περιουσία που τους έχει μεταβιβαστεί. Συχνά προβάλλεται το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται ποτέ να την ανακτήσουν ή ότι μελλοντικές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε απώλειά της, ούτως ή άλλως.

Εφόσον οι κληρονόμοι ανταποκριθούν θετικά και εισέλθουν στη διαδικασία πώλησης, τους ζητείται να προσκομίσουν πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι τα τεμάχια που κληρονόμησαν έχουν μεταβιβαστεί μέσω του Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με την κατάθεση των σχετικών πιστοποιητικών (τίτλων ιδιοκτησίας), το αποκαλούμενο κτηματολόγιο αποδέχεται τα έγγραφα και προχωρεί στην ολοκλήρωση της πώλησης προς Τούρκο έποικο ή άλλο ενδιαφερόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιπτώσεις ιδιοκτητών που διαμένουν στη Βρετανία, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε στερλίνες, στοιχείο που έχει διαβιβαστεί ως πληροφορία σε αρμόδιους φορείς.

Αντίστοιχες πρακτικές φαίνεται να εφαρμόζονται και σε σχέση με κληρονόμους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω πράξεις δεν αφορούν περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες επιλέγουν να απευθυνθούν στη λεγόμενη «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» των κατεχομένων, αλλά πρόκειται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εκτός αυτής της διαδικασίας.

Όταν πρόκειται για καθαρά ιδιωτική συμφωνία, το κύκλωμα φέρεται να έχει βρει τρόπο πρόσβασης σε δεδομένα ιδιοκτητών, οι οποίοι προσεγγίζονται με πρόταση πώλησης των περιουσιών τους σε εποίκους ή γενικότερα σε Τούρκους επενδυτές, οι οποίοι ενδέχεται να μην κατοικούν καν στα κατεχόμενα αλλά ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα.

Τα επιχειρήματα
Μεταξύ των επιχειρημάτων που προβάλλονται είναι και το ακόλουθο: «Αντί να αποταθείς στην “επιτροπή ακίνητης περιουσίας” και να λάβεις περίπου το 10% της αξίας της περιουσίας σου, όπως αυτή είχε εκτιμηθεί το 1974, υπάρχει ενδιαφερόμενος και μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερο τίμημα».

Για να ολοκληρωθεί η πράξη, ο ιδιοκτήτης καλείται είτε να προσκομίσει τον τίτλο ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας – το οποίο φυσικά δεν γνωρίζει τον σκοπό για τον οποίο ζητείται – είτε, εναλλακτικά, Τουρκοκύπριος δικηγόρος αναλαμβάνει να πιστοποιήσει ότι εξέτασε τα έγγραφα της Δημοκρατίας και διαπίστωσε πως ο κληρονόμος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης.

Μια επιπλέον πτυχή που προκαλεί ανησυχία αφορά το γεγονός ότι ορισμένοι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική στήριξη από την Κυπριακή Δημοκρατία, φέρονται ταυτόχρονα να διαδραματίζουν ρόλο στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα εγκλωβισμένα χωριά.

Η συγκεκριμένη διάσταση της υπόθεσης ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο αρμόδιας εξέτασης.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia