Η αναφορά του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο podcast του ΑΝΤ1 ότι δεν ασχολείται με πικραμένους, ως απάντηση στον Αβέρωφ Νεοφύτου, σχετικά με την πρόταση δύο κρατών, άνοιξε εκ νέου τον ασκό του Αιόλου στο πολιτικό σκηνικό, με την Πινδάρου να προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση των δύο πρώην ισχυρών ανδρών του κόμματος.
Ιστορικά στελέχη εξηγούν ότι αυτή την ώρα στον ΔΗΣΥ δεν εκπροσωπείται ο ένας από τους δύο πυλώνες του κόμματος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κενό στον χώρο της Κεντροδεξιάς.
Μάλιστα, το μήνυμα που στέλνεται είναι ότι πλέον η αντιπαράθεση κινείται σε προσωπικό επίπεδο, θέση ωστόσο που βρίσκει αντίθετη μεγάλη μερίδα Συναγερμικών που πιστεύει πως το πρόβλημα είναι θεμελιώδες και όσο υπάρχει έλλειψη πολιτικής πρωτοβουλίας από το μεγαλύτερο κόμμα του τόπου τέτοια φαινόμενα θα είναι διακριτά.
Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, σε μια προσπάθεια να στρέψει τη συζήτηση προς άλλη κατεύθυνση, απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη με θέσεις και προτάσεις του κόμματος για το Κυπριακό, προκαλώντας ωστόσο αντιδράσεις τόσο από κυβερνητικής πλευράς όσο και εντός του ΔΗΣΥ, μιας και στελέχη της ηγετικής πυραμίδας σημειώνουν ότι δεν ενημερώθηκαν ούτε για το περιεχόμενο αλλά ούτε και για την πρόθεση αποστολής τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Άγνοια δηλώνουν και σε σχέση με την αυστηρή ανακοίνωση του κόμματος σε βάρος του βουλευτή Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πολίτη και στην Κατερίνα Ηλιάδη, έκανε λόγο για μια όχι και τόσο ειλικρινή και σε βάθος αποτίμηση του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών. Μία τοποθέτηση που φέρεται να ενόχλησε την Αννίτα Δημητρίου, αν και για ορισμένους χαρακτηρίζεται και ως αφορμή για μία δημόσια τοποθέτηση για να επιπλήξει τη στάση του βουλευτή, η οποία ήλθε ως συνέχεια της επιστολής που του είχε σταλεί στις 30 Οκτωβρίου του 2023, όπου μεταξύ άλλων γινόταν αναφορά σε μία σειρά από δημόσιες παρεμβάσεις, οι οποίες βλάπτουν τη συνοχή του κόμματος. Δυσαρέσκεια φαίνεται να υπάρχει και σε σχέση με τους χειρισμούς του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών για την πρόταση νόμου για το πόθεν έσχες, μιας και εντός της ηγετικής πυραμίδας του ΔΗΣΥ εκφράστηκαν αντιρρήσεις για τη μορφή που έλαβε η τελική πρόταση.
Πάντως, το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις της Αννίτας Δημητρίου με τον Δημήτρη Δημητρίου, οι οποίοι παλαιότερα διατηρούσαν φιλικές σχέσεις, παραμένει από τη μέρα που αμφότεροι διεκδίκησαν την προεδρία του ΔΗΣΥ. Αν και η Αννίτα τη μέρα της εκλογής της είπε ότι «κέρδισε η ενότητα» και ότι «κοινός στόχος είναι η ανασυγκρότηση και η ισχυροποίηση της παράταξης», ωστόσο το τελευταίο διάστημα υπήρχε και η σκέψη να καλέσει τον κ. Δημητρίου στο γραφείο της για μία ευρεία συζήτηση. Βέβαια κανένα από τα δύο σενάρια δεν υλοποιήθηκε και επιλέχθηκε ο δρόμος της δημόσιας αντιπαράθεσης, ενώ από την πλευρά του ο βουλευτής φέρεται να παραδέχεται πως έπρεπε να είχε αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία του κόμματος, ώστε ο ΔΗΣΥ να προχωρήσει ενωμένος.
Το κλίμα στον πρωινό καφέ της Πινδάρου παραμένει αμήχανο, με κάποιους από τους συμμετέχοντες να δηλώνουν δυσφορία για το γεγονός ότι οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις και η στάση στελεχών τού κόμματος παραγκωνίζουν ουσιαστικά ζητήματα. Υπάρχουν και αυτοί που σημειώνουν πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει ακόμη πρόσβαση στα όσα λέγονται, μιας και σε πολλές των περιπτώσεων ακολουθούν ανακοινώσεις του, παρόμοιου περιεχομένου με όσα λέγονται και συζητούνται εντός.
Την ίδια ώρα, ιστορικά στελέχη εξηγούν ότι αυτή την ώρα στον ΔΗΣΥ δεν εκπροσωπείται ο ένας από τους δύο πυλώνες του κόμματος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κενό στον χώρο της Κεντροδεξιάς, μιας και νιώθουν ότι μένουν εκτός των πολιτικών αποφάσεων. Ωστόσο, σημειώνεται πως δεν φέρεται να υπάρχει ούτε και η διάθεση αλλά ούτε και αυτοί που διαθέτουν την απαιτούμενη τόλμη για το επόμενο βήμα, τη δημιουργία πιθανώς μιας πολιτικής πλατφόρμας στην οποία θα μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους. Μάλιστα, αντιλαμβάνονται πως το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων, ακόμη και σε εσωκομματικό επίπεδο κατέδειξαν ότι αυτή τη μερίδα Συναγερμικών που για πολλούς έχουν έντονη άποψη την οποία διατυπώνουν δημόσια, ασχέτως αν έρχεται σε αντίθεση με την εκάστοτε ηγεσία, δεν τη στηρίζει η μάζα των ψηφοφόρων της λαϊκής Δεξιάς.
Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου, μπορεί η ηγεσία να το παρουσιάζει ως επιτυχία αλλά και ως μία επιβράβευση για τα δεκάδες μέλη του κόμματος που εργάστηκαν σκληρά, ωστόσο στελέχη σημειώνουν πως οι αριθμοί δεν ευνοούν το κόμμα. Σημειώνεται μάλιστα πως αν δεν βρεθεί θεραπεία μέχρι και τις βουλευτικές του 2026, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, τότε οι συνθήκες θα ευνοήσουν δύο χρόνια αργότερα μία δεύτερη θητεία για τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, με τις ευλογίες μάλιστα του ΔΗΣΥ και του Νίκου Αναστασιάδη.
Πάντως, σε σχέση με τον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος φέρεται να έχει ακόμα στενή επαφή με ηγετικά στελέχη της ηγεσίας, ενώ προεκλογικά προσπάθησε ώστε να υπάρχει όσο το δυνατό συναίνεση αλλά και εκπροσώπηση όλων των τάσεων εντός του κόμματος. Είναι άλλωστε κοινώς αποδεκτό εντός του ΔΗΣΥ ότι ο ίδιος ήταν ο πρώτος διδάξας που επιδίωκε να φέρνει κοντά του όσους εξέφραζαν διαφορετική άποψη και όχι να τους απομακρύνει, κάτι που δεν φαίνεται να υιοθέτησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά ούτε και η νυν πρόεδρος του κόμματος. Άλλωστε η περιβόητη συνάντηση στο Προεδρικό στις 2 Νοεμβρίου του 2022 μεταξύ των Αναστασιάδη-Αβέρωφ, μετά από ενέργειες παλαιότερων στελεχών του κόμματος αυτό το σκοπό είχε, με τον τέως πρόεδρο του ΔΗΣΥ μάλιστα να δηλώνει τότε ότι «με τον Νίκο Αναστασιάδη μάς συνδέουν χρόνια συνεργασιών.
Μετά την περιβόητη συνάντηση στο Προεδρικό στις 2 Νοεμβρίου του 2022, μετά από ενέργειες παλαιότερων στελεχών του κόμματος ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωνε ότι με τον Νίκο Αναστασιάδη τούς συνδέουν χρόνια συνεργασιών.
Έχουμε ακόμα ένα κοινό, ένα κοινό σπίτι, τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Συνεχίζουμε αυτό που ξεκινήσαμε. Ενωμένοι όλοι μαζί, Δημοκρατικός Συναγερμός και κυβέρνηση θα δώσουμε αυτή τη μάχη και θα κρατήσουμε την Κύπρο στη σταθερή πορεία τής ασφάλειας και της ανάπτυξης. Προχωράμε ενωμένοι όπως αρχίσαμε».
Μία νέα συνάντηση των δύο προσπάθησαν οι ψυχραιμότεροι να γίνει και το τελευταίο διάστημα, με στόχο την ενότητα του κόμματος ενόψει και της μάχης των διπλών εκλογών, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.
Μάλιστα, η αντιπαλότητα των δύο στρατοπέδων φάνηκε σε κάποιες των περιπτώσεων και στο ποιους υποψήφιους υποστήριζαν ένθεν και ένθεν. Βέβαια υπάρχουν και στελέχη, στενοί συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη, που αυτή την ώρα βρίσκονται στην παρούσα κυβέρνηση, ενώ είναι και τα στελέχη που πλέον απέχουν συνειδήτα δηλώνοντας απογοητευμένοι από την εικόνα που παρουσιάζει το κόμμα σήμερα. Μάλιστα, ορισμένοι σημειώνουν και την απουσία σημαντικών στελεχών από την τελευταία συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος για απολογισμό του αποτελέσματος της διπλής εκλογικής αναμέτρησης, με την Αννίτα Δημητρίου να ξεκαθαρίζει πως η επίκληση προσωπικών διαφορών ή των όσων προηγήθηκαν των προεδρικών εκλογών και έφεραν τον ΔΗΣΥ στα πρόθυρα του διχασμού δεν θα γίνουν ανεκτές, θα απομονωθούν και θα αντιμετωπιστούν θεσμικά συντεταγμένα και στη βάση των καταστατικών διαδικασιών του κόμματος.
Την ίδια ώρα, όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε, ο ελέφαντας παραμένει στο δωμάτιο και η ανυπαρξία σοβαρής πολιτικής προσέγγισης δεν ευνοεί την εδραίωση του ΔΗΣΥ. Επαναλαμβάνεται, μάλιστα, ότι είναι επιτακτική ανάγκη το κόμμα να προχωρήσει παραπέρα με πολιτικές θέσεις στα καίρια ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες. Σημειώνεται μάλιστα ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει το μεγαλύτερο κόμμα τούτου του τόπου να βρίσκεται σε επιφυλακή για τις εξελίξεις στο Κυπριακό που πιθανώς να μην ευνοούν την ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ το μεταναστευτικό αλλά και το κόστος ζωής που όλο αυξάνεται για το μέσο πολίτη θα πρέπει να βρεθούν στις προτεραιότητές του. Ζητείται μάλιστα να υπάρχουν ξεκάθαρες θέσεις και εισηγήσεις.
Πάντως, η Αννίτα Δημητρίου φέρεται να γνωρίζει τις δυσκολίες που έχει η επόμενη μέρα, ωστόσο δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει τα όπλα. Οι βουλευτικές εκλογές του 2026 είναι η μεγάλη πρόσκληση ώστε να αποδείξει πως μπορεί να ηγηθεί της παράταξης του ΔΗΣΥ, την οποία παρέλαβε με ουσιαστικά προβλήματα τα οποία κλιμακώνονται με μεγάλη ταχύτητα. Οι ψυχραιμότεροι κάνουν λόγο για μία μάχη που μπορεί να κερδηθεί μόνο στην ουσία, με την παραγωγή πολιτικών όπως και την ευχέρεια να υπάρχει κριτική σκέψη.
Πηγή: Kathimerini
Comments are closed for this post.