Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Αθήνα ο ΠτΔ μετά τη συνάντηση με Μπάιντεν

Published

on

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μεταβαίνει στην Αθήνα μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Χριστοδουλίδης και Μητσοτάκης αναμένεται να συζητήσουν για τα αποτελέσματα της συνάντησης των Προέδρων Κύπρου και ΗΠΑ και να συντονιστούν, υπό το φως και των αναμενόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό, μετά το άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο κ. Μητσοτάκης είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη το πρωί, με τον Κυβερνητό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη να αναφέρει, σε ανάρτηση, στο Χ πως «ο συντονισμός Κύπρου – Ελλάδος παραμένει διαρκής και στενός”.

Η συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στις 1600 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως έχει, εξάλλου, ανακοινωθεί, την Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου το μεσημέρι θα τελέσει τα εγκαίνια της συντηρημένης προτομής του ήρωα Κυριάκου Μάτση, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Το απόγευμα θα μεταβεί στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ), όπου θα μιλήσει στην εκδήλωση της ΕΜΣ στη μνήμη των θυμάτων της κυπριακής τραγωδίας, με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα κηρύξει την έναρξη του Συνεδρίου που διοργανώνουν η Μητρόπολη Καλαμαριάς, η Ιερά Μέγιστη Μονή Βατοπεδίου και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που θα πραγματοποιηθεί σε χώρο του Πανεπιστημίου.

Στις 2 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Αθήνα, όπου θα μεταβεί στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης «Μίκης Θεοδωράκης», για να κηρύξει την έναρξη της εκδήλωσης του Δήμου και της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης, με τίτλο «Πρεσβευτές του Ποντιακού Ελληνισμού»

Στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακηρυχθεί Πρεσβευτής του Ποντιακού Ελληνισμού για το 2024.

Μετά την εκδήλωση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναχωρήσει για την Κύπρο.

Πηγή: Kathimerini

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 23/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι εξελίξεις και τα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026» στην πολιτική τηλεόραση του Vouli TV, με τον δημοσιογράφο Μίκη Κασάπη.

Στο πάνελ φιλοξενήθηκαν τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές της Λευκωσίας από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους:

Πόλυς Κουρουσίδης (ΔΗΣΥ)
Μάριος Αργυρίδης (ΑΚΕΛ)
Πέτρος Κουντουρέσιης (ΕΛΑΜ)
Μιχάλης Σπαστρής (ΑΛΜΑ)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα που απασχολούν έντονα τους πολίτες της πρωτεύουσας, με έμφαση στο κυκλοφοριακό και την αστική κινητικότητα, το μεταναστευτικό και την ασφάλεια στην παλιά Λευκωσία, καθώς και τη στήριξη των ορεινών και ακριτικών περιοχών.

Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων σε κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο αφθώδης πυρετός, η ασφάλεια των πολιτών ενόψει γεωπολιτικών εξελίξεων και η καταλληλότητα των καταφυγίων.

Η εκπομπή προσέφερε στους πολίτες μια ολοκληρωμένη εικόνα των θέσεων των υποψηφίων, συμβάλλοντας στον δημόσιο διάλογο ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών 2026.

📺 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσίαση βιβλίου – Η απόρρητη έκθεση του Νιχάτ Ερίμ

Avatar photo

Published

on

Το 1956 υπήρξε έτος κορύφωσης του κυπριακού αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, με τους αποικιοκράτες Βρετανούς να προχωρούν στην εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε απαγχονισμούς Ελληνοκυπρίων αγωνιστών και στη λήψη άλλων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων. Την ίδια περίοδο, ύστερα από υποκίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετοχή της, μαζί με την Ελλάδα, στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1955, η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στο Κυπριακό ζήτημα.

Πρωθυπουργός της χώρας ήταν τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Αντνάν Μεντερές (1899-1961), ο οποίος, για να μπορέσει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική πολιτική, κάλεσε τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου Νιχάτ Ερίμ (1912-1980), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να υποβάλει σχετικό υπόμνημα εισηγήσεων.

Στόχος της τουρκικής πολιτικής, όπως είχε καθοριστεί, ήταν η ανάκτηση της Κύπρου, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ύστερα από περίοδο τριακοσίων περίπου χρόνων κυριαρχίας.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).

• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement
EKLOGES20264 hours ago

ΕΚΛΟΓΕΣ 2026 ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 24/03 στις 7μμ

Off the Record7 hours ago

Εθνικές επέτειοι και εμείς

Off the Record8 hours ago

Ο Πρόεδρος που συνάντησε τον πλανητάρχη στην τουαλέτα

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ19 hours ago

Ο Νετανιάχου για Τραμπ: Βλέπει ευκαιρία συμφωνίας με το Ιράν

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ1 day ago

Δυσαρέσκεια για αναπομπή νόμου περί οχημάτων εκφράζουν ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.-ΣΕΚ – ΕΚΥΣΥ

EKLOGES20261 day ago

EKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 23/03 στις 7μμ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Αναβαθμίζονται η ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης και τη αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου ανεξάρτητα από την εξωτερική χρηματοδότηση

voulitv1 day ago

Συναντήθηκε με τον Χριστοδουλίδη η Προεδρική Επιτροπή ΚΣΣΕ-Εξέφρασε αλληλεγγύη προς την Κύπρο

Off the Record1 day ago

ΔΗΚΟ ψηφίζουν ΜΟΝΟ οι… ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Off the Record1 day ago

Ο «τραπεζίτης» Χάμπας και Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαίς

EKLOGES20264 weeks ago

Ekloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ

Off the Record4 weeks ago

Μακριά από ΔΗΣΥ πρώην αξιωματούχοι

EKLOGES20264 days ago

EKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Χαραλαμπίδου και ΑΛΜΑ Διερευνούν Μοντέλο Εκλογικής Συνεργασίας

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ4 weeks ago

Θύελλα στη Βουλή για τον αφθώδη πυρετό – Κτηνοτρόφοι κατά Κτηνιατρικών Υπηρεσιών

EKLOGES20262 weeks ago

Ekloges2026 – Κυπριακό: Διζωνική, δύο κράτη ή κάτι άλλο;, Δευτέρα 09/03 στις 7μμ

Off the Record4 weeks ago

Εκδρομή αντί κάλπης και η αποχή που τρομάζει

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ4 weeks ago

Εθνική Φρουρά και Αμερικανικές Δυνάμεις σε κοινές ασκήσεις και ανταλλαγή τεχνογνωσίας

MILITAIRE4 weeks ago

Από τον Περσικό Κόλπο ως την Ανατολική Μεσόγειο: Η «επιβλητική αρμάδα» του Τραμπ

IBNA4 weeks ago

Ινδία–Ισραήλ και η νέα γεωπολιτική αρχιτεκτονική: Ο ρόλος Ελλάδας και Κύπρου

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia