Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύμφωνο Μετανάστευσης: Γιατί δε δόθηκε ο λόγος στους Κύπριους Ευρωβουλευτές;

Avatar photo

Published

on

Όπως ανέφερε ο Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, η κάθε πολιτική ομάδα έχει διαφορετικό διαθέσιμο χρόνο.

Γιώργος Γεωργίου – Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ
«Είχαν το δικαίωμα να μιλήσουν δύο συνάδελφοι οι οποίοι καθηκόντως, λόγω και της εμπλοκής τους στις συγκεκριμένες Επιτροπές, πήραν απλά ένα λεπτό ο καθένας. Δυστυχώς, δε μας δόθηκε ο λόγος. Όμως, έχουμε λόγο, έχουμε και πάρα πολύ ισχυρή άποψη.»
Επισημαίνοντας το δικαιολογημένο των ενστάστων, ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε ότι έγινε ένα βήμα.

Δημήτρης Παπαδάκης – Ευρωβουλευτής
Αυτό το Σύμφωνο το συμφώνησε η Κυπριακή Κυβέρνηση σε επίπεδο Συμβουλίου. Προφανώς υπάρχουν πολιτικές οι οποίες αναφέρονται και στην Κύπρο, όχι ονομαστικά, αφορούν την Κύπρο.
Σημειώνεται ότι τυπικά, το Συμβούλιο δεν έχει δώσει την τελική του θέση, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 29 Απριλίου.

Εν μέσω θυελλωδών αντιδράσεων υπερψήφισε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. «Σήμερα όντως είναι μια ιστορική ημέρα. Έπειτα από χρόνια έντονης δουλειάς το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου γίνεται πραγματικότητα. Είναι ένα τεράστιο επίτευγμα για την Ευρώπη», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους.

Τι προβλέπει
Μιλώντας στην εκπομπή ALPHA Ενημέρωση, ο Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέας Κεττής, ανέφερε ότι πρόκειται για μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ουσιαστικά μεταρρυθμίζει την πολιτική της Ε.Ε. για την μετανάστευση και το άσυλο.

Ανδρέας Κεττής – Επικεφαλής Γραφείου Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο
Ομοιογενούν σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες για την πολιτική μετανάστευσης και την παροχή ασύλου. Καθιστά πλέον προβλέψιμη την πολιτική μετανάστευσης και ασύλου και κατοχυρώνει υποχρεωτική την αλληλεγγύη στα κράτη – μέλη που υφίστανται τις μεγαλύτερες των πιέσεων.

Όπως εξήγησε ο κ. Κεττής, όλα τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να σταθούν αλληλέγγυα είτε με οικονομικά μέσα, είτε με υλικοοικοδοκιμή υποδομή, είτε μέσω του συστήματος προαιρετικής μετεγκατάστασης.

Ως πιο σημαντικό, ιδιαίτερα για την Κύπρο, κρίνεται το ένα εκ των δέκα νομοθετημάτων που περιλαμβάνεται στο νέο Σύμφωνο και αφορά τις εγκαταστάσεις έκτακτης ανάγκης. «Θα υπάρχει μια συντονισμένη ευρωπαϊκή βοήθεια, μια ευρωπαϊκή ομάδα σε ετοιμότητα», προσέθεσε ο Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο.

Παράλληλα, επιτυγχάνεται μια σημαντική ισορροπία: Αφενός παρέχεται η κατάλληλη προστασία στους ευάλωτους, αφετέρου όσοι δε χρήζουν αυτού του δικαιώματος θα επιστρέφουν στις χώρες τους με ταχύτερες διαδικασίες.

Δε δόθηκε λόγος στους Κύπριους Ευρωβουλευτές
Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται σε δυσμενή θέση όσον αφορά τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, δε θόθηκε ο λόγος στους Κύπριους Ευρωβουλευτές.

Μιλώντας στην εκπομπή ALPHA Καλημέρα, ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλά, ανέφερε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει να τοποθετηθεί μέσω του ΕΛΚ, ωστόσο εν τέλει προτεραιότητα είχαν οι εισηγητές και παλαιότεροι Βουλευτές.

Λουκάς Φουρλάς – Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ
«Δε μας έδωσαν απλά τον λόγο, δεν είναι ότι δε ζητήσαμε τον λόγο. Εγώ είχα την ευκαιρία όμως να τοποθετηθώ νωρίτερα στην πολιτική μου ομάδα.»
Ωστόσο, κατέθεσε τη θέση του γραπτώς στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πηγή: Alphanewscy

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων

Avatar photo

Published

on

Σημαντική πολιτική εξέλιξη ανακοινώθηκε χθες στη Δημοσιογραφική Εστία, όπου το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου επισημοποίησαν τη συνεργασία τους ενόψει των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων.

Η συνεργασία βασίζεται σε κοινές αξίες και μια κοινή φιλοσοφία που δίνει έμφαση στον σεβασμό προς κάθε μορφή ζωής. Όπως τονίστηκε, τα δύο κινήματα ενώνονται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: την προστασία των ζώων, τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την προώθηση μιας πολιτικής με ουσία για τον άνθρωπο και τη φύση.

Σε μια περίοδο με αυξανόμενες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, η επιλογή της συνεργασίας παρουσιάζεται ως απάντηση στην ανάγκη για σοβαρότητα και πολιτική ευθύνη. Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών υπογράμμισαν ότι στόχος δεν είναι οι εύκολες υποσχέσεις, αλλά η διατύπωση καθαρών θέσεων, η συνέπεια και η συστηματική δουλειά.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, υποψήφιοι που προέρχονται από το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση μιας ενιαίας και ισχυρής φωνής για την οικολογία, την ευημερία και τα δικαιώματα των ζώων, τόσο εντός της Βουλής όσο και στην κυπριακή κοινωνία ευρύτερα.

Η συγκεκριμένη συνεργασία αναμένεται να διαμορφώσει νέα δεδομένα στον χώρο της πολιτικής οικολογίας στην Κύπρο, αναδεικνύοντας ζητήματα που αφορούν όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και την ηθική διάσταση της συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 07/04 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Η επαρχία Λεμεσού βρέθηκε στο μικροσκόπιο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με τον Χάρη Θεραπή να συντονίζει τη συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και τις προτάσεις των κομμάτων.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού: Μιχάλης Καυκαλιάς (ΑΚΕΛ), Ζαχαρίας Αθανασιάδης (ΕΛΑΜ) και Μαρία Κρίδη (Οικολόγοι).
• Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Λεμεσός και ποιες λύσεις προτείνουν τα κόμματα;
• Το κυκλοφοριακό παραμένει ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα, με την πόλη να «πνίγεται» καθημερινά και τους υποψηφίους να καταθέτουν τις προτάσεις τους για αποσυμφόρηση.
• Η ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τα νοικοκυριά, με τα κόμματα να παρουσιάζουν μέτρα για στήριξη των πολιτών.
• Το στεγαστικό επιδεινώνεται, καθώς η πρόσβαση σε προσιτή κατοικία γίνεται ολοένα πιο δύσκολη για τους κατοίκους της πόλης.
• Οι δημόσιες μεταφορές τέθηκαν στο τραπέζι, με συζήτηση για το κατά πόσο υπάρχει ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο που να αντιμετωπίζει την ταλαιπωρία των πολιτών.
• Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους νέους της Λεμεσού, οι οποίοι –λόγω ακρίβειας και στεγαστικού– νιώθουν ότι δεν έχουν χώρο στην ίδια τους την πόλη και αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων, αλλά και την κοινή ανάγκη για ουσιαστικές και άμεσες λύσεις για τη Λεμεσό.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Το κόμμα Αγρονόμος στο δρόμο προς τις Εκλογές | Σάββατο 04/04 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Ο πρόεδρος του κόμματος ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ, Ανδρέας Χριστοφή, φιλοξενείται στην εκπομπή #ekloges2026 με τον Χάρη Θεραπή, σε μια συζήτηση με πολιτικό βάθος αλλά και προσωπικές αποκαλύψεις.

Με φόντο τις Βουλευτικές Εκλογές 2026, ο Ανδρέας Χριστοφή ανοίγει τα χαρτιά του για:
▪️ τη «λαϊκή ανόρθωση» που προτείνει
▪️ τη σύγκρουση με το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα
▪️ τις προτεραιότητες για αγρότες και εργαζόμενους
▪️ τη θέση του στο Κυπριακό και την οικονομία

Παράλληλα, μιλά για την προσωπική του διαδρομή και τη δικαίωσή του στην υπόθεση “The Land of Dreams”, αναφερόμενος σε εκείνους που –όπως ο ίδιος υποστηρίζει– επιχείρησαν να τον πλήξουν πολιτικά και προσωπικά.

Μια παρουσία με ξεκάθαρο λόγο, αιχμηρές τοποθετήσεις και χωρίς υπεκφυγές.

👉 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli.TV

Continue Reading
Advertisement
Off the Record3 hours ago

Άρον Άρον καρατόμησε Αυτόν… λόγω social!

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ12 hours ago

Διεθνής κατακραυγή για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο – Σκιές στην εκεχειρία ΗΠΑ–Ιράν

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ17 hours ago

Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων

Off the Record24 hours ago

Λάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος

Off the Record1 day ago

Ο Οδυσσέας, οι ΡΟΔΟΣΤΑΥΡΟΙ και η νύφη…

Off the Record1 day ago

Με επιπρόσθετα 200 εκατομμύρια αποδέχονται οι γιατροί αλλαγές στο ΓΕΣΥ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Ο Τραμπ συμφωνεί σε εκεχειρία δύο εβδομάδων αν το Ιράν ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Η Ρωσία κερδίζει δισεκατομμύρια από αποκλεισμό Ορμούζ, λέει το γερμανορωσικό επιμελητήριο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

ΠτΔ: Η κρίση στη Μέση Ανατολή επιβεβαιώνει τους στόχους της Κυπριακής Προεδρίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Πρόεδρος για Βάσεις: Θα κινηθούμε στη βάση ενός συγκεκριμένου πλάνου

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia