Όπως ανέφερε ο Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, η κάθε πολιτική ομάδα έχει διαφορετικό διαθέσιμο χρόνο.
Γιώργος Γεωργίου – Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ
«Είχαν το δικαίωμα να μιλήσουν δύο συνάδελφοι οι οποίοι καθηκόντως, λόγω και της εμπλοκής τους στις συγκεκριμένες Επιτροπές, πήραν απλά ένα λεπτό ο καθένας. Δυστυχώς, δε μας δόθηκε ο λόγος. Όμως, έχουμε λόγο, έχουμε και πάρα πολύ ισχυρή άποψη.»
Επισημαίνοντας το δικαιολογημένο των ενστάστων, ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε ότι έγινε ένα βήμα.
Δημήτρης Παπαδάκης – Ευρωβουλευτής
Αυτό το Σύμφωνο το συμφώνησε η Κυπριακή Κυβέρνηση σε επίπεδο Συμβουλίου. Προφανώς υπάρχουν πολιτικές οι οποίες αναφέρονται και στην Κύπρο, όχι ονομαστικά, αφορούν την Κύπρο.
Σημειώνεται ότι τυπικά, το Συμβούλιο δεν έχει δώσει την τελική του θέση, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 29 Απριλίου.
Εν μέσω θυελλωδών αντιδράσεων υπερψήφισε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. «Σήμερα όντως είναι μια ιστορική ημέρα. Έπειτα από χρόνια έντονης δουλειάς το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου γίνεται πραγματικότητα. Είναι ένα τεράστιο επίτευγμα για την Ευρώπη», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους.
Τι προβλέπει
Μιλώντας στην εκπομπή ALPHA Ενημέρωση, ο Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο, Ανδρέας Κεττής, ανέφερε ότι πρόκειται για μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ουσιαστικά μεταρρυθμίζει την πολιτική της Ε.Ε. για την μετανάστευση και το άσυλο.
Ανδρέας Κεττής – Επικεφαλής Γραφείου Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο
Ομοιογενούν σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες για την πολιτική μετανάστευσης και την παροχή ασύλου. Καθιστά πλέον προβλέψιμη την πολιτική μετανάστευσης και ασύλου και κατοχυρώνει υποχρεωτική την αλληλεγγύη στα κράτη – μέλη που υφίστανται τις μεγαλύτερες των πιέσεων.
Όπως εξήγησε ο κ. Κεττής, όλα τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να σταθούν αλληλέγγυα είτε με οικονομικά μέσα, είτε με υλικοοικοδοκιμή υποδομή, είτε μέσω του συστήματος προαιρετικής μετεγκατάστασης.
Ως πιο σημαντικό, ιδιαίτερα για την Κύπρο, κρίνεται το ένα εκ των δέκα νομοθετημάτων που περιλαμβάνεται στο νέο Σύμφωνο και αφορά τις εγκαταστάσεις έκτακτης ανάγκης. «Θα υπάρχει μια συντονισμένη ευρωπαϊκή βοήθεια, μια ευρωπαϊκή ομάδα σε ετοιμότητα», προσέθεσε ο Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο.
Παράλληλα, επιτυγχάνεται μια σημαντική ισορροπία: Αφενός παρέχεται η κατάλληλη προστασία στους ευάλωτους, αφετέρου όσοι δε χρήζουν αυτού του δικαιώματος θα επιστρέφουν στις χώρες τους με ταχύτερες διαδικασίες.
Δε δόθηκε λόγος στους Κύπριους Ευρωβουλευτές
Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται σε δυσμενή θέση όσον αφορά τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, δε θόθηκε ο λόγος στους Κύπριους Ευρωβουλευτές.
Μιλώντας στην εκπομπή ALPHA Καλημέρα, ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλά, ανέφερε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει να τοποθετηθεί μέσω του ΕΛΚ, ωστόσο εν τέλει προτεραιότητα είχαν οι εισηγητές και παλαιότεροι Βουλευτές.
Λουκάς Φουρλάς – Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ
«Δε μας έδωσαν απλά τον λόγο, δεν είναι ότι δε ζητήσαμε τον λόγο. Εγώ είχα την ευκαιρία όμως να τοποθετηθώ νωρίτερα στην πολιτική μου ομάδα.»
Ωστόσο, κατέθεσε τη θέση του γραπτώς στο Ευρωκοινοβούλιο.
Πηγή: Alphanewscy
Comments are closed for this post.