Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, την πορεία του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι περαιτέρω πρόοδος είναι δυνατή μόνο εφόσον οι δύο πλευρές παραμείνουν δεσμευμένες στον διάλογο.
Στο προσχέδιο της έκθεσής του για τις Καλές του Υπηρεσίες, ο Γκουτέρες χαιρετίζει τα αποτελέσματα της πρόσφατης άτυπης Διάσκεψης της Γενεύης και τη συμφωνία επί σειράς πρωτοβουλιών που ενισχύουν την εμπιστοσύνη. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει στον διορισμό Προσωπικής του Απεσταλμένης, στη δέσμευση για νέα άτυπη συνάντηση στα τέλη Ιουλίου και στις επαφές των ηγετών των δύο κοινοτήτων.
Καλεί τις πλευρές να επιδείξουν «πνεύμα συμβιβασμού», με έμφαση στα πρακτικά ζητήματα όπως τα σημεία διέλευσης και το κοινό φωτοβολταϊκό έργο στην ουδέτερη ζώνη, το οποίο θεωρεί σημαντικό δείγμα πολιτικής βούλησης.
Ο ΓΓ τονίζει την ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο πέρα από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), επισημαίνοντας ότι η επικείμενη άτυπη συνάντηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο) αποτελεί ευκαιρία για προώθηση ουσιαστικών συζητήσεων.
Παράλληλα, εκφράζει ανησυχία για τις μονομερείς ενέργειες εντός και γύρω από τη νεκρή ζώνη, οι οποίες – όπως σημειώνει – απειλούν το status quo και την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σχετικά με τα Βαρώσια, υπενθυμίζει ότι η θέση του ΟΗΕ παραμένει σταθερή, παραπέμποντας στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992).
Ο Γκουτέρες καλεί τις εγγυήτριες δυνάμεις να συνδράμουν εποικοδομητικά και επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του για συνεχή διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Τέλος, αναγνωρίζει τη θετική επίδραση της πρόσφατης ελληνοτουρκικής προσέγγισης και υπογραμμίζει τη σημασία της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών – με έμφαση στη νεολαία και τις γυναικείες οργανώσεις – στην ειρηνευτική διαδικασία.
Be the first to write a comment.