Μετά την κατάπαυση του πυρός που τερμάτισε τον 12ήμερο πόλεμο με το Ισραήλ, η Τεχεράνη εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης της Πολεμικής Αεροπορίας του Ιράν μέσω της αγοράς σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών από την Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Entekhab.
Συγκεκριμένα, το Ιράν φέρεται να ενδιαφέρεται για την εξαγωγική εκδοχή του κινεζικού μαχητικού J-10 (Chengdu), αεροσκάφος που έχει ήδη λάβει μέρος σε αερομαχίες στην Ασία, εντός της σύγκρουσης Ινδίας–Πακιστάν, απέναντι σε μαχητικά δυτικής και σοβιετικής τεχνολογίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Άμυνας στην κινεζική πόλη Τσινγκντάο — στο πλαίσιο των εργασιών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) — περιλάμβανε και συνομιλίες για πιθανή αμυντική συνεργασία. Ωστόσο, μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές αν το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε πώληση μαχητικών προς την Ισλαμική Δημοκρατία.
Η πολεμική αεροπορία του Ιράν έχει χαρακτηριστεί ως ο «αδύναμος κρίκος» της στρατιωτικής της ισχύος, λόγω του απαρχαιωμένου εξοπλισμού της. Πολλά από τα διαθέσιμα αεροσκάφη, όπως τα F-14 Tomcat, αποκτήθηκαν πριν την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 — επί καθεστώτος σάχη και με στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ — και πλέον βρίσκονται σε οριακή επιχειρησιακή κατάσταση. Η συντήρησή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχουν αποσυρθεί από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ήδη από το 2006.
Το Ιράν είχε επίσης επιδιώξει την αγορά ρωσικών Su-35, μαχητικών γενιάς 4,5, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί συμφωνία. Αντίθετα, το ιρανικό καθεστώς έδωσε έμφαση σε πυραυλικά συστήματα, drones και στη στήριξη ένοπλων ομάδων της περιοχής, στο πλαίσιο του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης».
Η οικονομία του Ιράν παραμένει υπό πίεση λόγω διεθνών κυρώσεων, γεγονός που περιορίζει την πρόσβασή του στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα. Παρ’ όλα αυτά, τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου — με την Κίνα να φέρεται ως βασικός αποδέκτης, αν και ανεπίσημα — θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια ενδεχόμενη συμφωνία προμήθειας.
Ο τελευταίος πόλεμος Ιράν–Ισραήλ κορυφώθηκε στις 13 Ιουνίου με μαζικούς ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς που έπληξαν στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν, προκαλώντας σοβαρές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, μεταξύ των οποίων ανώτεροι αξιωματικοί, πυρηνικοί επιστήμονες και πολίτες.
Η επίθεση της κυβέρνησης Νετανιάχου αιτιολογήθηκε με τη φερόμενη πρόοδο του Ιράν προς την απόκτηση πυρηνικών όπλων — κάτι που η Τεχεράνη απορρίπτει σταθερά εδώ και δεκαετίες. Η απάντηση του Ιράν ήρθε με μαζικές εκτοξεύσεις πυραύλων και drones, οι περισσότερες από τις οποίες αναχαιτίστηκαν από το Ισραήλ και τους συμμάχους του.
Η κατάπαυση του πυρός επιβλήθηκε στις 24 Ιουνίου, με την παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δύο ημέρες μετά από χτυπήματα στρατηγικών αμερικανικών βομβαρδιστικών σε τρεις βασικές ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό του Ιράν, οι νεκροί από τον πόλεμο ανέρχονται σε 935, ανάμεσά τους 132 γυναίκες και 38 παιδιά. Από την πλευρά του Ισραήλ, καταγράφηκαν 28 θύματα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της κυβέρνησης Νετανιάχου.
ΠΗΓΗ: MILITAIRE
Be the first to write a comment.