Ξεκαθάρισε το θέμα με Αγλαντζιά. Σήμερα η Βουλή βάζει τέλος και στην διαμάχη των Κοκκινοχωρίων.

Ένα χρόνο πριν από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης κλείνουν η μια μετά την άλλη οι εκκρεμότητες με την τελευταία να αφορά την απόρριψη από το Ανώτατο της προσφυγής του Δήμου Αγλαντζιάς για τη συνένωση του με το νέο Δήμο Λευκωσίας.

Για το ζήτημα αυτό μάλιστα υπήρχε ανησυχία καθώς πιθανή έγκριση της προσφυγής θα δημιουργούσε από την μια προηγούμενο ενώ από την άλλη θα έφερνε ανατροπές την ώρα που γίνονται προσπάθειες να διορθωθούν στρεβλώσεις του νόμου που ψήφισε η Βουλή το Μάρτιο του 2022.

Μια άλλη εκκρεμότητα που θα κλείσει στη σημερινή Ολομέλεια της Βουλής είναι η Τροποποίηση του περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης Νόμου, ώστε καθήκοντα προέδρου του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου να εκτελεί ο δήμαρχος του μεγαλύτερου πληθυσμιακά δήμου στην εν λόγω επαρχία και οι συνεδρίες αυτού να διεξάγονται εκ περιτροπής στους δήμους αυτής.

Σημειώνεται ότι στις άλλες 4 επαρχίες την Προεδρία του Συντονιστικού Συμβουλίου ανέλαβε ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου, ωστόσο στην επαρχία Αμμοχώστου δημιουργήθηκε κενό εξαιτίας του γεγονότος ότι ο μητροπολιτικός Δήμος είναι κατεχόμενος.

Παράλληλα το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν και άλλες εκκρεμότητες καθώς η Βουλή ζήτησε εδώ και καιρό από τον υπουργό Εσωτερικών οι όποιες τροποποιήσεις στο νόμο να πάνε στην επιτροπή Εσωτερικών πριν το τέλος Μαΐου, έτσι ώστε να προωθηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ένα θέμα που επανέρχεται στο προσκήνιο είναι αυτό της εκλογής του Προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης από τους ψηφοφόρους. Μια πρόνοια που είχε μπει από τη Βουλή καθώς στο αρχικό νομοσχέδιο υπήρχε πρόνοια να προεδρεύει του Συµβουλίου ο εκάστοτε δήµαρχος του µητροπολιτικού δήµου της επαρχίας και αυτό να απαρτίζεται συνολικά από 16 µέλη, περιλαµβανοµένου του προέδρου και του αντιπροέδρου αυτού, 9 εκ των οποίων προέρχονται από τα οικεία ∆ηµοτικά Συµβούλια και 6 από τα οικεία Κοινοτικά Συµβούλια.

Ένα άλλο θέμα για το οποίο φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις από κόμματα είναι κατά πόσο οι Αντιδήμαρχοι θα εκλέγονται από τους ψηφοφόρους όπως προνοεί το νομοσχέδιο όπως το ψήφισε η Βουλή ή κατά πόσο θα υπάρξει ευρεία συναίνεση για τροποποίηση του νόμου και τελικά οι Αντιδήμαρχοι των νέων Δήμων να εκλέγονται όπως και σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο στην πρώτη του συνεδρίαση.

 

Πηγή: Offsitenews

 

Έλενα Θεραπή