Μόνο η εφαρμογή των «νόμων» από τα «αρμόδια όργανα» θα ήταν αρκετή για να περιοριστούν οι πωλήσεις περιουσιών σε ξένους και να εμποδιστεί το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στα κατεχόμενα αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΔ που θεωρεί ότι αυτό είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι στην ανακοίνωση προστίθεται πως όλοι είναι ενοχλημένοι από την ανεξέλεγκτη και χωρίς προγραμματισμό αστικοποίηση και την πώληση ακινήτων, παρά τους «νόμους», σημειώνοντας ότι οι «αρμόδιοι» ακόμα δεν έκαναν κανένα βήμα για παρεμπόδιση του φαινομένου.

«Η πώληση αυτών των ακινήτων γίνεται μέσω αμέτρητων εταιρειών που συστάθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό και μεσολαβητών από πολλούς διαφορετικούς τομείς. Η κοινωνία επηρεάζεται υλικά και πνευματικά πολύ αρνητικά από αυτή την χωρίς σχεδιασμό και έλεγχο ανοικοδόμηση και τις πωλήσεις», σημειώνεται.

Ειδικά, προστίθεται, «λόγω των έργων που σχεδιάζονται μόνο σύμφωνα με την αγοραστική δύναμη των ξένων πελατών, η κοινότητά μας πρόκειται να χάσει την ελευθερία της να αποκτά κατοικία. Από την άλλη, όπως όλοι ξέρουν, η ανεξέλεγκτη είσοδος ξένων χρημάτων στη χώρα σε τόσο μεγάλες ποσότητες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργεί περιβάλλον που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για παράνομους σκοπούς εκ μέρους κάποιων».

Ξέρουμε ότι μέσω της αγοράς ακινήτων γίνεται μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων ξεπλύματος μαύρου χρήματος σε πολλά μέρη του κόσμου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ η Κίπρις δημοσιεύει ρεπορτάζ στο οποίο νυν και πρώην «δήμαρχοι» και «κοινοτάρχες» σε περιοχές της κατεχόμενης Καρπασίας ζητούν την άρση του «πολεοδομικού διατάγματος» και τροποποίηση των περιορισμών που θέτει για οικοδόμηση.

Ο «δήμαρχος», Γιαλούσας – Καρπασίας, Χαμίτ Μπακιρτζί δήλωσε ότι άρση του «διατάγματος» δε σημαίνει ότι ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει. «Δε θα πρέπει να δοθεί άδεια για κατασκευές πέραν των δύο ορόφων στην περιοχή. Είμαι απόλυτα αντίθετος σε μια τσιμεντοποίηση της Καρπασίας που δεν θα μπορεί να ανατραπεί. To 80% του Ριζοκαρπάσου και το 65% της Γιαλούσας άλλαξε χέρια καθώς πουλήθηκε σε σχεδόν μηδενικές τιμές. Σχεδόν το 70-75% της γης στη Γιαλούσα και την Καρπασία δεν ανήκει σε άτομα που ζουν εκεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο «ο κόσμος της Καρπασίας που δύσκολα κρατείται στη ζωή, πούλησε για ψίχουλα τις περιουσίες του. Αύριο που θα πάρει αξία η περιοχή και δεν θα είναι πια χωράφια, οι ενήλικες των οικογενειών που κατά κάποια έννοια πουλάνε το μέλλον των παιδιών τους, δε θα μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τα παιδιά και τα εγγόνια τους».

Ο πρώην «δήμαρχος» Οζάι Οϊκούν ανέφερε ότι το «πολεοδομικό διάταγμα» είχε έρθει στην επικαιρότητα τον καιρό του Σχεδίου Ανάν, ωστόσο η διαδικασία καθυστέρησε. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο κόσμος να πουλήσει σε χαμηλές τιμές τις περιουσίες του λόγω οικονομικών δυσκολιών, ενώ αν είχε αρθεί το διάταγμα και τα χωράφια πωλούνταν στην αξία τους,  θα μπορούσαν να πουλήσουν μερικά εκτάρια για να καλύψουν τις ανάγκες τους και τα υπόλοιπα να τα δώσουν στα παιδιά τους». Πρόσθεσε ότι πλούσιοι συρρέουν στην περιοχή κι άρχισαν να αγοράσουν οικοδομήσιμα και μη οικοδομήσιμα τεμάχια γης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.