ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το δολάριο υπό πίεση: Η «αποκαθήλωση» του παγκόσμιου νομισματικού συμβόλου από τον Τραμπ
Το δολάριο δεν δέχεται πλέον πιέσεις λόγω επιτοκίων – η κρίση του είναι ζήτημα εμπιστοσύνης. Μια αργή αλλά βαθιά αλλαγή διαγράφεται στις διεθνείς αγορές: το ισχυρότερο νόμισμα των τελευταίων οκτώ δεκαετιών αρχίζει να παρουσιάζει σοβαρές ρωγμές. Η αφορμή; Η «Ημέρα Απελευθέρωσης» και το νέο κύμα προστατευτικών μέτρων που επέβαλε ο Τραμπ – πυροδοτώντας ένα κύμα ανασφάλειας στους επενδυτές.
Η ισοτιμία του δολαρίου κατρακύλησε στα χαμηλότερα επίπεδα τριετίας, κάτι που δεν εξηγείται πλέον με τα παραδοσιακά οικονομικά εργαλεία. Παρά την αύξηση των επιτοκίων, το αμερικανικό νόμισμα αποδυναμώνεται. Η αιτία; Η πολιτική και ψυχολογική ανασφάλεια.
Αμφισβήτηση της νομισματικής υπεροχής
Σύμφωνα με την Capital Economics, παρατηρείται πρωτοφανής απώλεια εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ ως «ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο». Η συζήτηση πλέον δεν αφορά απλώς την τιμή του δολαρίου, αλλά την ίδια τη θέση του ως βασικού παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Παρόλο που η αμερικανική οικονομία αντιπροσωπεύει μόλις το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το δολάριο παραμένει κυρίαρχο: κρατά το 57% των παγκόσμιων αποθεμάτων, το 60% των δανείων και σχεδόν το 90% των συναλλαγών στην αγορά συναλλάγματος. Το ίδιο το φυσικό δολάριο κυκλοφορεί κυρίως εκτός ΗΠΑ.
Αυτή η κυριαρχία δίνει στις ΗΠΑ τεράστιο πλεονέκτημα – χαμηλότερο κόστος δανεισμού και παγκόσμια επιρροή. Όμως αυτό το «εξωφρενικό προνόμιο», όπως το είχε περιγράψει ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν, φαίνεται πλέον να αμφισβητείται.
Η πολιτική αβεβαιότητα διαβρώνει το κύρος του δολαρίου
Η αστάθεια που προκαλεί η επιστροφή Τραμπ στη διακυβέρνηση έχει προκαλέσει ανησυχία στις αγορές. Με συνεχείς αιφνιδιασμούς – από δασμούς και εμπορικούς εκβιασμούς έως σιωπή σε θέματα ύφεσης – η αμερικανική ηγεσία δείχνει να αγνοεί την ευαισθησία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Αποτέλεσμα; Το δολάριο δεν λειτουργεί πλέον ως το απόλυτο «safe haven». Οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο σε εναλλακτικά νομίσματα και στον χρυσό. Ο δείκτης DXY, που αποτυπώνει την ισχύ του δολαρίου, κατέγραψε πτώση 2,8% μέσα σε μία εβδομάδα – τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 30 ετών (εκτός μεγάλων κρίσεων).
Ανοίγει το ενδεχόμενο αποδολαροποίησης
Τα σενάρια που εξετάζονται πλέον στις αγορές είναι ανησυχητικά. Από μαζικές ρευστοποιήσεις αμερικανικών ομολόγων μέχρι πλήρη αποστασιοποίηση από το δολάριο ως παγκόσμιο πρότυπο. Οι αναλυτές βλέπουν πλέον τον πολιτικό κίνδυνο των ΗΠΑ ως ξεχωριστό επενδυτικό ρίσκο.
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών: ο Στίβεν Μίραν, επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Τραμπ, χαρακτήρισε το ισχυρό δολάριο «εμπόδιο» στις εξαγωγές και «παράγοντα στρέβλωσης». Πρόκειται για την πρώτη φορά που τίθεται σε ανοιχτή αμφισβήτηση ο παγκόσμιος ρόλος του δολαρίου από την ίδια την Ουάσινγκτον.
Ακόμη κι αν υπάρξει διορθωτική κίνηση, όπως η προσωρινή αναστολή των δασμών, το κλίμα έχει ήδη διαμορφωθεί. Η Deutsche Bank κάνει λόγο για μια «θεμελιώδη επανεκτίμηση» της αξίας του δολαρίου ως θεσμικού νομίσματος.
Η αυτοπεποίθηση ξεθωριάζει
Η εποχή της αμερικανικής οικονομικής παντοδυναμίας μοιάζει να μπαίνει σε κρίση. Όταν καταρρέουν ταυτόχρονα το δολάριο, η Wall Street και τα κρατικά ομόλογα, το μήνυμα είναι σαφές: οι επενδυτές αποχωρούν από την ίδια την ιδέα της «Αμερικής ως πυλώνα σταθερότητας».
Το ερώτημα πια δεν είναι αν το δολάριο θα χάσει θέσεις έναντι του ευρώ ή του γουάν. Είναι αν μπορεί η παγκόσμια οικονομία να συνεχίσει να στηρίζεται σε ένα νόμισμα που καθορίζεται από τις διαθέσεις ενός προέδρου. Και αυτό, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, δεν είναι ζήτημα νομισματικής πολιτικής. Είναι υπαρξιακή κρίση.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE
THE DUEL «ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ», Σάββατο 02/05 στις 5μμ
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
Το Vouli.TV παρουσιάζει τη νέα μεγάλη «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων» για τον μήνα Απρίλιο, που αποτυπώνει με σαφήνεια τις τάσεις της κοινής γνώμης ενόψει των βουλευτικών εκλογών.
Η ανάλυση βασίζεται σε συνολικό δείγμα που προσεγγίζει τα 9.000 άτομα, συγκεντρώνοντας και σταθμίζοντας όλα τα διαθέσιμα δεδομένα της περιόδου. Το εύρος του δείγματος την καθιστά ένα ισχυρότατο εργαλείο καταγραφής του πολιτικού σκηνικού, με αυξημένο βαθμό αξιοπιστίας και δυνατότητα βαθύτερης ερμηνείας των τάσεων.
Στην εκπομπή συμμετέχει ο δημοσιογράφος Στέλιος Ξιουρής και παρουσιάζει ο διευθυντής του καναλιού Χάρης Θεραπής, οι οποίοι παρουσιάζουν και αναλύουν:
• την πρόθεση ψήφου και την αναγωγή
• τις μετακινήσεις ψηφοφόρων
• τα σενάρια κατανομής εδρών
• τα κρίσιμα πολιτικά συμπεράσματα της περιόδου
🔴 Συντονιστείτε στο Vouli.TV για την πλήρη παρουσίαση και την ανάλυση των αποτελεσμάτων.
LIVE
65η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ 2026, Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00
Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) πραγματοποιεί την 65η Ετήσια Γενική Συνέλευση, την Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00, στις 12:00 το μεσημέρι.στο The Landmark Nicosia.
Η συνέλευση αποτελεί κορυφαίο θεσμό για τον κυπριακό επιχειρηματικό κόσμο, προσφέροντας πλαίσιο διαλόγου για την οικονομία, τις προκλήσεις των επιχειρήσεων και τις στρατηγικές ανάπτυξης. Αναμένονται τοποθετήσεις εκπροσώπων της πολιτείας και φορέων, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Η ΟΕΒ συνεχίζει να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ενδυνάμωση της κυπριακής οικονομίας και του ιδιωτικού τομέα.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το VOULI TV και CityChannel.live.
-
Off the Record3 weeks agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
Off the Record1 month agoΝικητής των Δημοσκοπήσεων ο Χριστοδουλίδης
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoΕΚΛΟΓΕΣ 2026 ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 24/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 30/03 στις 7μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «ΑΛΜΑ VS ΑΚΕΛ», Τρίτη 31/03 στις 5μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «Κίνημα Οικολόγων VS Volt», Παρασκευή 20/03 στις 5μμ
-
voulitv2 weeks agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 day agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ

