ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το δολάριο υπό πίεση: Η «αποκαθήλωση» του παγκόσμιου νομισματικού συμβόλου από τον Τραμπ
Το δολάριο δεν δέχεται πλέον πιέσεις λόγω επιτοκίων – η κρίση του είναι ζήτημα εμπιστοσύνης. Μια αργή αλλά βαθιά αλλαγή διαγράφεται στις διεθνείς αγορές: το ισχυρότερο νόμισμα των τελευταίων οκτώ δεκαετιών αρχίζει να παρουσιάζει σοβαρές ρωγμές. Η αφορμή; Η «Ημέρα Απελευθέρωσης» και το νέο κύμα προστατευτικών μέτρων που επέβαλε ο Τραμπ – πυροδοτώντας ένα κύμα ανασφάλειας στους επενδυτές.
Η ισοτιμία του δολαρίου κατρακύλησε στα χαμηλότερα επίπεδα τριετίας, κάτι που δεν εξηγείται πλέον με τα παραδοσιακά οικονομικά εργαλεία. Παρά την αύξηση των επιτοκίων, το αμερικανικό νόμισμα αποδυναμώνεται. Η αιτία; Η πολιτική και ψυχολογική ανασφάλεια.
Αμφισβήτηση της νομισματικής υπεροχής
Σύμφωνα με την Capital Economics, παρατηρείται πρωτοφανής απώλεια εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ ως «ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο». Η συζήτηση πλέον δεν αφορά απλώς την τιμή του δολαρίου, αλλά την ίδια τη θέση του ως βασικού παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Παρόλο που η αμερικανική οικονομία αντιπροσωπεύει μόλις το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το δολάριο παραμένει κυρίαρχο: κρατά το 57% των παγκόσμιων αποθεμάτων, το 60% των δανείων και σχεδόν το 90% των συναλλαγών στην αγορά συναλλάγματος. Το ίδιο το φυσικό δολάριο κυκλοφορεί κυρίως εκτός ΗΠΑ.
Αυτή η κυριαρχία δίνει στις ΗΠΑ τεράστιο πλεονέκτημα – χαμηλότερο κόστος δανεισμού και παγκόσμια επιρροή. Όμως αυτό το «εξωφρενικό προνόμιο», όπως το είχε περιγράψει ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν, φαίνεται πλέον να αμφισβητείται.
Η πολιτική αβεβαιότητα διαβρώνει το κύρος του δολαρίου
Η αστάθεια που προκαλεί η επιστροφή Τραμπ στη διακυβέρνηση έχει προκαλέσει ανησυχία στις αγορές. Με συνεχείς αιφνιδιασμούς – από δασμούς και εμπορικούς εκβιασμούς έως σιωπή σε θέματα ύφεσης – η αμερικανική ηγεσία δείχνει να αγνοεί την ευαισθησία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Αποτέλεσμα; Το δολάριο δεν λειτουργεί πλέον ως το απόλυτο «safe haven». Οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο σε εναλλακτικά νομίσματα και στον χρυσό. Ο δείκτης DXY, που αποτυπώνει την ισχύ του δολαρίου, κατέγραψε πτώση 2,8% μέσα σε μία εβδομάδα – τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 30 ετών (εκτός μεγάλων κρίσεων).
Ανοίγει το ενδεχόμενο αποδολαροποίησης
Τα σενάρια που εξετάζονται πλέον στις αγορές είναι ανησυχητικά. Από μαζικές ρευστοποιήσεις αμερικανικών ομολόγων μέχρι πλήρη αποστασιοποίηση από το δολάριο ως παγκόσμιο πρότυπο. Οι αναλυτές βλέπουν πλέον τον πολιτικό κίνδυνο των ΗΠΑ ως ξεχωριστό επενδυτικό ρίσκο.
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών: ο Στίβεν Μίραν, επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Τραμπ, χαρακτήρισε το ισχυρό δολάριο «εμπόδιο» στις εξαγωγές και «παράγοντα στρέβλωσης». Πρόκειται για την πρώτη φορά που τίθεται σε ανοιχτή αμφισβήτηση ο παγκόσμιος ρόλος του δολαρίου από την ίδια την Ουάσινγκτον.
Ακόμη κι αν υπάρξει διορθωτική κίνηση, όπως η προσωρινή αναστολή των δασμών, το κλίμα έχει ήδη διαμορφωθεί. Η Deutsche Bank κάνει λόγο για μια «θεμελιώδη επανεκτίμηση» της αξίας του δολαρίου ως θεσμικού νομίσματος.
Η αυτοπεποίθηση ξεθωριάζει
Η εποχή της αμερικανικής οικονομικής παντοδυναμίας μοιάζει να μπαίνει σε κρίση. Όταν καταρρέουν ταυτόχρονα το δολάριο, η Wall Street και τα κρατικά ομόλογα, το μήνυμα είναι σαφές: οι επενδυτές αποχωρούν από την ίδια την ιδέα της «Αμερικής ως πυλώνα σταθερότητας».
Το ερώτημα πια δεν είναι αν το δολάριο θα χάσει θέσεις έναντι του ευρώ ή του γουάν. Είναι αν μπορεί η παγκόσμια οικονομία να συνεχίσει να στηρίζεται σε ένα νόμισμα που καθορίζεται από τις διαθέσεις ενός προέδρου. Και αυτό, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, δεν είναι ζήτημα νομισματικής πολιτικής. Είναι υπαρξιακή κρίση.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Η Διαφθορά σκοτώνει το Μέλλον της Νέας Γενιάς | Παρασκευή 20/02 στις 7μμ
Με αιχμηρές παρεμβάσεις και έντονο προβληματισμό από τη σκοπιά της νέας γενιάς συνεχίστηκε η πολιτική εκπομπή Ekloges2026 με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φέρνοντας στο επίκεντρο τα διαχρονικά προβλήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από τα μάτια των νέων.
Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν ο Αντιπρόεδρος του Volt Χαρίλαος Βελάρης, ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους, υποψήφιος συνεργαζόμενος με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στη Λευκωσία, καθώς και η Κατερίνα Παπαραδαμάνθους, υποψήφια με το ΑΛΜΑ για την επαρχία Κερύνειας.
🧭 Η Κύπρος μέσα από το πρίσμα της νεολαίας
Κεντρικός άξονας της συζήτησης αποτέλεσε η οπτική της νεολαίας για τα προβλήματα της χώρας, με τους συμμετέχοντες να καταθέτουν τις ανησυχίες των νέων για το πολιτικό σύστημα και την καθημερινότητά τους.
🏛️ Διαφθορά και παθογένειες του κράτους
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της διαφθοράς και στις διαχρονικές αδυναμίες των θεσμών να αντιμετωπίσουν φαινόμενα αυθαιρεσίας στο πολιτικό σύστημα. Οι καλεσμένοι υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας και αποτελεσματικότερων μηχανισμών ελέγχου, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση τέτοιων φαινομένων.
📚 Ιστορική αναδρομή και «ρίζα» του προβλήματος
Στη συζήτηση έγινε εκτενής ιστορική αναδρομή από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το πρώτο Σύνταγμα, μέχρι την εφαρμογή του Δικαίου της Ανάγκης. Όπως επισημάνθηκε, το συγκεκριμένο πλαίσιο επηρεάζει τη θεσμική λειτουργία του κράτους, με τους συμμετέχοντες να συγκλίνουν ότι το Κυπριακό παραμένει η βαθύτερη ρίζα πολλών δυσλειτουργιών.
🏠 Στεγαστικό, ακρίβεια και υπογεννητικότητα
Στο επίκεντρο βρέθηκε και το στεγαστικό πρόβλημα που πλήττει κυρίως τους νέους. Τονίστηκε ότι ο συνδυασμός υψηλών ενοικίων, ακρίβειας και χαμηλών απολαβών καθιστά δύσκολη την αυτονόμηση και τη δημιουργία οικογένειας, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την αυξανόμενη υπογεννητικότητα.
🏦 Υπερκέρδη τραπεζών και κοινωνική πολιτική
Οι καλεσμένοι τοποθετήθηκαν επίσης για τα αυξημένα κέρδη των τραπεζών, εκφράζοντας θέση υπέρ της φορολόγησης των υπερκερδών στο πλαίσιο μιας πιο δίκαιης κοινωνικής πολιτικής
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με τη φωνή της νέας γενιάς, στον δρόμο προς τις κάλπες.
50 +1 χρόνια μετά
Γη, κατοχή και ευθύνες: Το ζήτημα των αγοραπωλησιών στην Καρπασία
Μια σοβαρή υπόθεση με εθνικές προεκτάσεις εκτυλίσσεται στην Καρπασία: Πρόθυμοι Ελληνοκύπριοι φέρονται να «νομιμοποιούν» παράτυπες αγοραπωλησίες περιουσιών προς εισβολείς και εποίκους.
Τούρκοι, Τουρκοκύπριοι αλλά και Ελληνοκύπριοι διαμεσολαβητές εμφανίζονται να δραστηριοποιούνται έντονα το τελευταίο διάστημα στην πώληση ακινήτων στην Καρπασία, με το φαινόμενο να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βάσου Βασιλείου στον «Φιλελεύθερο», κυβερνητική πηγή που μίλησε στην εφημερίδα επιβεβαίωσε την άνοδο στις αγοραπωλησίες ακινήτων στην περιοχή. Η ίδια πηγή εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις, καθώς και απογοήτευση για το γεγονός ότι όσοι εμπλέκονται στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών φαίνεται να διευκολύνονται από Ελληνοκύπριους.
Διευκρινίστηκε περαιτέρω ότι ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι μεγάλος. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, για τέτοιου είδους συναλλαγές δεν απαιτείται μεγάλος αριθμός προσώπων. Την ίδια ώρα τονίστηκε πως, επειδή οι πράξεις αυτές δεν δηλώνονται επισήμως, το Τμήμα Κτηματολογίου δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες περιουσίες μεταβιβάζονται.
Η κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η αύξηση που παρατηρείται ενδέχεται να συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, με το γεγονός ότι οι αρχικοί ιδιοκτήτες σταδιακά αποβιώνουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι κληρονόμοι – παιδιά ή και εγγόνια – που έχουν μεταναστεύσει και στους οποίους μεταβιβάστηκαν τα ακίνητα, ενδέχεται να αγνοούν ακόμη και τη γεωγραφική θέση της περιουσίας τους. Έτσι, όταν προσεγγίζονται, είναι πιο εύκολο να εξετάσουν το ενδεχόμενο πώλησης, έχοντας αποκοπεί από κάθε δεσμό.
Ερωτηθείσα σχετικά, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «στο ζήτημα των πωλήσεων ακινήτων στα κατεχόμενα δραστηριοποιούνται κυρίως Τουρκοκύπριοι δικηγόροι και Τούρκοι μεσίτες».
Όπως εξηγήθηκε, τα πρόσωπα αυτά κινούν τις διαδικασίες, ενθαρρύνοντας ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε πώληση βάσει του καθεστώτος που ισχύει στο αποκαλούμενο κτηματολόγιο του ψευδοκράτους. H τακτική προσέγγισης
Η μέθοδος που ακολουθείται περιλαμβάνει την προσέγγιση των κληρονόμων και τη διερεύνηση της πρόθεσής τους να διαθέσουν προς πώληση την περιουσία που τους έχει μεταβιβαστεί. Συχνά προβάλλεται το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται ποτέ να την ανακτήσουν ή ότι μελλοντικές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε απώλειά της, ούτως ή άλλως.
Εφόσον οι κληρονόμοι ανταποκριθούν θετικά και εισέλθουν στη διαδικασία πώλησης, τους ζητείται να προσκομίσουν πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι τα τεμάχια που κληρονόμησαν έχουν μεταβιβαστεί μέσω του Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με την κατάθεση των σχετικών πιστοποιητικών (τίτλων ιδιοκτησίας), το αποκαλούμενο κτηματολόγιο αποδέχεται τα έγγραφα και προχωρεί στην ολοκλήρωση της πώλησης προς Τούρκο έποικο ή άλλο ενδιαφερόμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιπτώσεις ιδιοκτητών που διαμένουν στη Βρετανία, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε στερλίνες, στοιχείο που έχει διαβιβαστεί ως πληροφορία σε αρμόδιους φορείς.
Αντίστοιχες πρακτικές φαίνεται να εφαρμόζονται και σε σχέση με κληρονόμους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω πράξεις δεν αφορούν περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες επιλέγουν να απευθυνθούν στη λεγόμενη «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» των κατεχομένων, αλλά πρόκειται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εκτός αυτής της διαδικασίας.
Όταν πρόκειται για καθαρά ιδιωτική συμφωνία, το κύκλωμα φέρεται να έχει βρει τρόπο πρόσβασης σε δεδομένα ιδιοκτητών, οι οποίοι προσεγγίζονται με πρόταση πώλησης των περιουσιών τους σε εποίκους ή γενικότερα σε Τούρκους επενδυτές, οι οποίοι ενδέχεται να μην κατοικούν καν στα κατεχόμενα αλλά ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα.
Τα επιχειρήματα
Μεταξύ των επιχειρημάτων που προβάλλονται είναι και το ακόλουθο: «Αντί να αποταθείς στην “επιτροπή ακίνητης περιουσίας” και να λάβεις περίπου το 10% της αξίας της περιουσίας σου, όπως αυτή είχε εκτιμηθεί το 1974, υπάρχει ενδιαφερόμενος και μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερο τίμημα».
Για να ολοκληρωθεί η πράξη, ο ιδιοκτήτης καλείται είτε να προσκομίσει τον τίτλο ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας – το οποίο φυσικά δεν γνωρίζει τον σκοπό για τον οποίο ζητείται – είτε, εναλλακτικά, Τουρκοκύπριος δικηγόρος αναλαμβάνει να πιστοποιήσει ότι εξέτασε τα έγγραφα της Δημοκρατίας και διαπίστωσε πως ο κληρονόμος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης.
Μια επιπλέον πτυχή που προκαλεί ανησυχία αφορά το γεγονός ότι ορισμένοι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική στήριξη από την Κυπριακή Δημοκρατία, φέρονται ταυτόχρονα να διαδραματίζουν ρόλο στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα εγκλωβισμένα χωριά.
Η συγκεκριμένη διάσταση της υπόθεσης ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο αρμόδιας εξέτασης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στην πρώτη γραμμή κατά της συμφωνίας ΕΕ – MERCOSUR
Έντονο ήταν το μήνυμα που στάλθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου έξω από το Σπίτι της Ευρώπης, στη Λεωφόρο Βύρωνος στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτικών, συνδικαλιστικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων ενάντια στη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της MERCOSUR (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη).
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ήταν το μόνο πολιτικό κόμμα που στήριξε επίσημα την εκδήλωση, ευθυγραμμιζόμενο με τη στάση των Ευρωπαίων Πράσινων που έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά της συγκεκριμένης εμπορικής συμφωνίας.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, επιδόθηκε ψήφισμα με αποδέκτη την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ αντίστοιχο κείμενο θα παραδοθεί και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης καθώς και στα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Οι διοργανωτές εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της συμφωνίας στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, στην επισιτιστική ασφάλεια και στο μέλλον του πρωτογενούς τομέα, τονίζοντας ότι η «αυτόνομη Ευρώπη» δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω στην αυξημένη εξάρτηση από εισαγωγές τροφίμων τρίτων χωρών.
Στο ψήφισμα γίνεται ειδική αναφορά στο χαλλούμι ΠΟΠ, το οποίο – παρά τη σημασία του ως βασικό εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου – δεν έχει συμπεριληφθεί ρητά στη συμφωνία. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα εισαγόμενα προϊόντα ενδέχεται να παράγονται με χημικές ουσίες που στην Ευρώπη έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες.
Σε δηλώσεις της, η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, κ. Έλενα Κοζάκου Λυμπουρή, υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν την ώρα που η ΕΕ πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, να τίθενται σε αμφισβήτηση – για χάρη εμπορικών συμφερόντων – η ασφάλεια, η υγεία των πολιτών και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα». Όπως τόνισε, για το Κίνημα Οικολόγων προτεραιότητα παραμένει η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή τάχθηκε απέναντι στη συμφωνία.
Στην αντιπροσωπεία του Κινήματος συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο τέως Πρόεδρος κ. Γιώργος Περδίκης, καθώς και οι υποψήφιοι βουλευτές Λευκωσίας Κυριάκος Τσιμίλλης, Oz Karahan και Nicol Petrou Louka, όπως και η υποψήφια βουλευτής Αμμοχώστου Εύη Σταύρη.
Οι παρευρισκόμενοι έκαναν λόγο για μια συμφωνία που ευνοεί κυρίως μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις της Ευρώπης, εις βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και των καταναλωτών, ενώ επανέλαβαν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αίτημα την πλήρη επανεξέταση της συμφωνίας.
Το μήνυμα της διαμαρτυρίας ήταν σαφές: η υγεία των πολιτών και η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούν να υποχωρούν μπροστά σε εμπορικές σκοπιμότητες.
-
Off the Record4 weeks agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
Off the Record1 month agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record1 month agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record2 weeks agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
Off the Record1 week agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 month agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record2 weeks agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς

