Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ήθος της κοινωνίας είναι αντίστοιχο με το ήθος της πολιτείας

Avatar photo

Published

on

Του Χάρη Θεραπή*

Οι ελίτ του Κυπριακού κράτους δεν αντιλαμβάνονται ή δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται που οδήγησαν και συνεχίζουν να οδηγούν την χώρα. Ένα μη κανονικό κράτος από το 1964, η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εξασφάλισε στις 4 Μαρτίου 1964 το Ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας με το οποίο ουσιαστικά νομιμοποιούσε το Δίκαιο της Ανάγκης και την συνέχεια της ως κρατικής οντότητας, στη βάση αυτού του ψηφίσματος. Εξασφαλίστηκε έτσι η επιφανειακή μετεξέλιξη ενός κράτους, στη βάση των κοινωνικών συνθηκών που επικρατούσαν επί τουρκοκρατίας και στη συνέχεια επί  αγγλοκρατίας.. Αντικαταστάθηκαν οι αυτοκρατορίες με την «Μοναρχία», την εκλογή ενός ανεξέλεγκτου προέδρου χωρίς έλεγχο και ισορροπία.

Το ήθος της κοινωνίας είναι αντίστοιχο με το ήθος της πολιτείας. Μίας πολιτείας που εντέλλεται καταρχήν την διαπλοκή και την διαφθορά και κατά δεύτερο την ιδιοποίηση του κράτους, δηλαδή την μεταβολή του από δημόσιο χώρο σε ιδιωτικό.

Όποιος αναρριχηθεί στην εξουσία καλεί τους «δικούς του» και όχι τους άξιους για να διοικήσουν, όσους είναι δουλοπάροικοι του «Μονάρχη» και όχι όσους θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Το σύστημα αναπαράγει τον εαυτό του και για αυτό δεν παράγει δημόσιες πολιτικές αλλά μόνο καταστροφή και λεηλασία όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών του κράτους.  Ο δημόσιος χώρος πρώτα λεηλατείται και μετά κατηγορείται από τους ίδιους που το λεηλάτησαν ότι φταίνε οι ξένοι, είτε ότι φταίμε εμείς ως κοινωνία. Το σύστημα εξουσίας όλων των αποχρώσεων, έρχεται μετά από κάθε λεηλασία αυτόκλητα για να μας σώσει κιόλας. Αφού λοιπόν φταίμε εμείς ως κοινωνία, πρέπει τότε να μας δώσουν και την δυνατότητα να τους ανακαλέσουμε όταν διαπιστώνουμε ότι λειτουργούν ως σφετεριστές της λαϊκής μας εντολής και ως κοινοί απατεώνες. Να μπορούμε να τους εξαναγκάσουμε να κάνουν αυτό που τους εκλέξαμε να κάνουν, να ασκήσουν δηλαδή δημόσιες πολιτικές με γνώμονα την ευημερία του κράτους και όχι των ιδιοτελών τους συμφερόντων.

Είμαστε η μοναδική χώρα που με το πρόσχημα των εξεταστικών επιτροπών, ξεπλύθηκαν όλες οι λεηλασίες των πολιτικών ελίτ εις βάρος της κοινωνίας. Πάρτε ένα-ένα όσους έχουν καλεστεί από τους διάφορους «Μονάρχες» διαχρονικά να ασκήσουν εξουσία, ειλικρινά, θα τους προσλαμβάνατε στη δική σας επιχείρηση; Τόσα παραδείγματα κακοδιαχείρισης και κάκιστων πολιτικών, έχει ποτέ τιμωρηθεί κάποιος; Η παντελής έλλειψη κυρώσεων οδηγεί στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ελίτ που εκπροσωπεί και τελικά οδηγεί στο φαύλο κύκλο της λεηλασίας του κράτους. Αν υπήρχαν κυρώσεις τότε και μόνο τότε θα μπορούσε η εκτελεστική εξουσία να παράξει έργο προς το συμφέρον του Κράτους και τελικά της κοινωνίας.

Το ήθος της κοινωνίας είναι αντίστοιχο με το ήθος της πολιτείας. Όποιος δεν μπορεί να παίξει με τους όρους του συστήματος και δεν δίνει διαπιστευτήρια καλής διαγωγής στον «Μονάρχη» δεν μπορεί απλά να αναλάβει θέση εξουσίας.

Πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι κατάλληλος για να παίξεις τον ρόλο που θα σου ανατεθεί να παίξεις, να πείσεις ότι θα είσαι χρήσιμος για τις όποιες πολιτικές θα καλεστείς να εφαρμόσεις με γνώμονα αλλότρια συμφέροντα απ’ αυτά της κοινωνίας. Έχεις ατζέντα που τοποθετεί το δημόσιο συμφέρον πρώτο και αδιαπραγμάτευτο; Τελείωσες.

Η χώρα μας έχει υποστεί πολλαπλές λεηλασίες τα τελευταία χρόνια, από τους ξένους δανειστές και από τις εσωτερικές ελίτ. Είναι κρίσιμης σημασίας να υπάρξει άμεσα μια ραγδαία ανασύνταξη του κράτους, μία νέα συμφωνία στην οποία ο ηγέτης για να γίνει ηγέτης και όχι διαχειριστής των ιδιοτελών συμφερόντων, να εναγκαλιστεί με την κοινωνία και να παλέψει για ένα καινούργιο κράτος, για μία νέα κοινωνική συνθήκη που να τοποθετεί ως πρωταρχικό στόχο την ευημερία και συνέχεια του κράτους και όχι την συνεχιζόμενη λεηλασία του.

*Ο Χάρης Θεραπής είναι ιδρυτής του Vouli.TV

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το πακέτο των έξι νομοσχεδίων για τη φορολογική μεταρρύθμιση

Avatar photo

Published

on

Δέσμη έξι τροποποιητικών νομοσχεδίων περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή αφορούν τους νόμους περί φορολογίας του εισοδήματος, περί έκτακτης εισφοράς για την άμυνα, περί φορολογίας κεφαλαιουχικών κερδών, περί βεβαιώσεως και εισπράξεως φόρων, περί επισάξεως φόρων (του 1962 έως το 2024) και περί χαρτοσήμων (του 1963 έως το 2024).

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, βασικός στόχος της κυβέρνησης μέσα από τη φορολογική μεταρρύθμιση —η οποία έρχεται 22 χρόνια μετά την προηγούμενη— είναι η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, η ενίσχυση των κοινωνικών στρωμάτων με χαμηλά εισοδήματα και της μεσαίας τάξης, καθώς και η τόνωση της αναπτυξιακής δυναμικής των επιχειρήσεων, το 98% των οποίων αποτελούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η μεταρρύθμιση επιδιώκει να ενισχύσει και να διασφαλίσει την ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία της κυπριακής οικονομίας. Στόχος είναι να διατηρηθούν και να ενισχυθούν περαιτέρω τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η χώρα στις ξένες επενδύσεις, συμβάλλοντας έτσι στην προώθηση νέων τομέων της οικονομίας, όπως οι τεχνολογίες αιχμής και η ψηφιακή μετάβαση.

Τα έξι τροποποιητικά νομοσχέδια που περιλαμβάνονται στο πακέτο της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι τα εξής:

  • Ο περί χαρτοσήμων νόμος

  • Ο περί φορολογίας του εισοδήματος νόμος

  • Ο περί έκτακτης εισφοράς για την άμυνα νόμος

  • Ο περί εισπράξεως φόρων νόμος

  • Ο περί βεβαιώσεως και εισπράξεως φόρων νόμος

  • Ο περί φορολογίας κεφαλαιουχικών κερδών νόμος

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τορναρίτης: Νομοθετική πρωτοβουλία για απέλαση αλλοδαπών καταδικασμένων για σοβαρά αδικήματα

Avatar photo

Published

on

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Τορναρίτης, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων πρόταση νόμου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στα Δικαστήρια να προχωρούν σε απέλαση αλλοδαπών που διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα.

Η προτεινόμενη νομοθεσία αποσκοπεί στην ενίσχυση των εργαλείων των κυπριακών δικαστηρίων για την καταπολέμηση της βαριάς εγκληματικότητας, επιτρέποντάς τους να επιβάλλουν, ως συμπληρωματική ποινή, την απέλαση υπηκόων τρίτων χωρών που έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για σοβαρά αδικήματα, όπως βίαιες πράξεις, ληστείες, συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις ή τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Ο κ. Τορναρίτης τόνισε ότι «μέσα από την πρόταση αυτή επιδιώκουμε την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας και την ουσιαστική προστασία των πολιτών, με απόλυτο σεβασμό στο κράτος δικαίου, το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η πρόταση νόμου προβλέπει σαφείς διαδικαστικές και ανθρωποδικαιικές εγγυήσεις, διασφαλίζοντας ότι κάθε απόφαση απέλασης θα λαμβάνεται υπό τον αυστηρό έλεγχο της δικαιοσύνης και σε πλήρη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Ειδικές πρόνοιες προστατεύουν:

  • το δικαίωμα μη επιστροφής (non-refoulement),

  • το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού,

  • και τα δικαιώματα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στη Δημοκρατία.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης, «η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να διαθέτει ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και δίκαιο πλαίσιο που να επιτρέπει την απομάκρυνση όσων παραβιάζουν βάναυσα τους νόμους της χώρας, χωρίς όμως να υπονομεύονται οι αρχές του ανθρωπισμού και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Συναγερμού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων για την ενίσχυση της ασφάλειας, τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου.

Continue Reading

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τραμπ: Η συνάντηση ήταν «amazing» – Οι «Γίγαντες» τα βρήκαν σχεδόν σε όλα

Avatar photo

Published

on

Σε μια ώρα και σαράντα λεπτά, περίπου όσο διήρκεσε η συνάντηση των προέδρων τους, ΗΠΑ και Κίνα «τα βρήκαν σχεδόν σε όλα». Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αξιολόγησε τη συνάντηση με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ με 12 στα… 10, χαρακτηρίζοντάς την «καταπληκτική» (amazing). Μετά το ραντεβού στη Νότια Κορέα, ο Τραμπ ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν «μεγάλη επιτυχία», προσθέτοντας πως οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το εμπόριο, τους δασμούς και τις σπάνιες γαίες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, το ζήτημα των σπάνιων μετάλλων έχει πλέον «διευθετηθεί» και «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο από την Κίνα».

Από την αμερικανική πλευρά ανακοινώθηκε ότι το Πεκίνο θα άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών – ανανεώνοντας τη συμφωνία σε ετήσια βάση – και θα προχωρήσει στην αγορά αμερικανικής σόγιας.

Το Πεκίνο επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε να αναστείλει για έναν χρόνο τους περιορισμούς που είχε εφαρμόσει στις 9 Οκτωβρίου σε διάφορες εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων γαιών. Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, οι δύο χώρες συμφώνησαν να παρατείνουν την προσωρινή ανακωχή στον εμπορικό τους πόλεμο για έναν χρόνο, βάσει συμφωνίας στην οποία κατέληξαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις δύο πλευρές, έπειτα από συνάντηση στη Μαλαισία την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, οι ομάδες συμφώνησαν να επιλύσουν ζητήματα που αφορούν το TikTok.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μειώσουν τους δασμούς που είχαν επιβάλει στα κινεζικά προϊόντα: για τη φαιντανύλη από 20% σε 10%, και για τα υπόλοιπα προϊόντα από 57% σε 47%. Η αμερικανική πλευρά εκτιμά ότι η εμπορική συμφωνία μπορεί να επικυρωθεί «πολύ σύντομα».

Ο Σι Τζινπίνγκ, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα της Κίνας, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συναίνεση για την επίλυση «σημαντικών εμπορικών ζητημάτων». Οι κινεζικές και αμερικανικές ομάδες θα συνεργαστούν για την επίτευξη αποτελεσμάτων που θα λειτουργήσουν ως «καθησυχαστικό φάρμακο» για τις οικονομίες των δύο χωρών, σύμφωνα με τον Σι. Παράλληλα, τόνισε τις πολλές υποσχόμενες δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, η κυβερνοαπάτη, το ξέπλυμα χρημάτων και η τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν από κοινού να επιδείξουν την υπευθυνότητα που αρμόζει σε μεγάλες δυνάμεις, συνεργαζόμενες για την επίτευξη σημαντικών, πρακτικών και επωφελών αποτελεσμάτων για τα δύο έθνη και για τον κόσμο», δήλωσε ο Σι.

Όπως μετέδωσε το BBC, αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί πλήρως, φαίνεται ότι το Πεκίνο πέτυχε στα θέματα των μικροτσιπ και θα έχει πρόσβαση στην αμερικανική αγορά ημιαγωγών. Ο Τραμπ ανέφερε ότι το Πεκίνο θα συνομιλήσει με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Nvidia, κολοσσού στην αγορά αυτή, ενώ οι αμερικανικές αρχές θα λειτουργήσουν ως «κάτι σαν διαιτητής». Σημείωσε ωστόσο ότι οι συζητήσεις δεν θα περιλαμβάνουν το τσιπ Blackwell, που θεωρείται το κορυφαίο της Nvidia για τεχνητή νοημοσύνη.

Ουκρανία – Ταϊβάν

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι ΗΠΑ και Κίνα θα συνεργαστούν σε ζητήματα που αφορούν την Ουκρανία, σημειώνοντας ότι το θέμα «συζητήθηκε εκτενώς» κατά τη συνάντηση. Σύμφωνα με τον Guardian, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι η Κίνα εισάγει σημαντικά ποσά ρωσικού πετρελαίου, αν και αυτό δεν ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης.

Η Ταϊβάν δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο ραντεβού της Νότιας Κορέας, ενώ οι δύο ηγέτες απέφυγαν να απαντήσουν σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση. Στην Ταϊπέι, σύμφωνα με τον Guardian, υπάρχει ανησυχία ότι ο Τραμπ ενδέχεται να προβεί σε υποχωρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς δηλώσεις του Σι σχετικά με την επανένωση του νησιού με την ηπειρωτική Κίνα.

Γιατί μας νοιάζει

Η σημασία της συνάντησης και της συμφωνίας μεταξύ των δύο ηγετών είναι προφανώς παγκόσμια. Η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική δύναμη στον κόσμο και παίζει κεντρικό ρόλο στη διύλιση κρίσιμων μετάλλων για τη βιομηχανία, μεταξύ των οποίων περίπου το 90% των σπάνιων γαιών παγκοσμίως, σύμφωνα με το BBC. Συχνά παράγει προϊόντα σε τιμές χαμηλότερες του πραγματικού κόστους, χάρη στην κρατική χρηματοδότηση. Αν όμως αυτά τα προϊόντα εισάγονται στις ΗΠΑ, οι κινεζικές εταιρείες ενδέχεται να τα διαθέσουν φθηνότερα σε άλλες αγορές, κάτι που μπορεί να ωφελήσει καταναλωτές αλλά να πλήξει βιομηχανίες άλλων χωρών.

Φυσικά, κανείς δεν περίμενε να «πέσουν υπογραφές» στη Νότια Κορέα. Οι διαπραγματεύσεις για τις τελικές λεπτομέρειες συνεχίζονται.

Στο Πεκίνο τον Απρίλιο, ο Τραμπ δήλωσε: «Θα είμαι στην Κίνα τον Απρίλιο και (ο Σι Τζινπίνγκ) θα έρθει εδώ λίγο αργότερα, στη Φλόριντα, στο Palm Beach ή στην Ουάσινγκτον». Ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα επισκεφθεί την Κίνα την επόμενη χρονιά.

Πηγή: Protagon.gr

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia