Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΟ «ΠΑΡΤΥ» ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ

Avatar photo

Published

on

ΤΟ «ΠΑΡΤΥ» ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ

14 Αυγούστου 1974: Δύο Μεραρχίες (20 χιλιάδες άντρες) με 225 άρματα, 200 ερπυστριοφόρα, υποστηριζόμενες από 120 πυροβόλα και κάτω από την απόλυτη κυριαρχία της Τουρκικής Αεροπορίας, ξεχύνονται στον κάμπο της Μεσαορίας για να ολοκληρώσουν το δίδυμο έγκλημα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

2022: Γινόμαστε ξανά μάρτυρες της αυξανόμενης επιθετικότητας λόγω του Τουρκικού αναθεωρητισμού εις βάρος τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας.

Το ερώτημα που πρέπει να κυριαρχεί στη σκέψη μας αυτές τις μέρες, είναι κατά πόσον τα παθήματα της τραγωδίας του 1974, έχουν γίνει μαθήματα. Έχουμε διορθώσει τα λάθη και τις παραλείψεις της τότε εποχής ή συνεχίζουμε να στρουθοκαμηλίζουμε; (το γνωστό «κρύψε να περάσουμε»)

Η ουτοπική προσδοκία ότι κάποιος άλλος θα έρθει ως από μηχανής Θεός – τα ΗΕ, η ΕΕ, η Γαλλία, η Ελλάδα – για να μας προστατέψει σε μια ενδεχόμενη νέα Τουρκική επιχείρηση κατά της χώρας μας, δυστυχώς συνεχίζεται από τα ηττημένα μυαλά της πολιτικής ηγεσίας, που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση και τον πλήρη έλεγχο της πατρίδας μας από την Τουρκία. Η δε προσπάθεια του ΓΕΕΦ να καταγράψει σε έναν απολογισμό με αυτοκριτικό πνεύμα (Διδάγματα από τις Επιχειρήσεις του 1974, εκδοση ΓΕΕΦ, 2019) τα διδάγματα από την καταστροφή του 1974, παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Κάθε λαός προσβλέπει για την ασφάλεια του, στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του. Μέσα σε αυτό τον μισό αιώνα κατοχής, διορθώθηκαν τα λάθη μας; Είμαστε καλύτεροι; Αλίμονο αν δεν είμαστε καλύτεροι.  Σίγουρα, όμως, υπάρχουν και πολλές παραλείψεις.

Το κυριότερο που έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα είναι ότι η Εθνική Φρουρά έχει μετατραπεί σε έναν απόλυτα Δημοκρατικό Στρατό, πιστό στους νόμους του κράτους, με το καταρτισμένο και πειθαρχημένο προσωπικό της να είναι έτοιμο να τηρήσει τον όρκο του προς την πατρίδα.

Αυτό που δεν μάθαμε και δεν πετύχαμε, το οποίο είναι και το ζητούμενο, είναι να καταστεί η ΕΦ ο απόλυτα αποτρεπτικός παράγοντας επανάληψης ενός πιθανού σεναρίου τύπου 1974.  Δεν έχουμε καταφέρει να οργανώσουμε ένα ισχυρό στράτευμα που θα είναι σε θέση – με πολλαπλές επιχειρησιακές δυνατότητες σε ξηρά, θάλασσα και αέρα – να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη συνεχιζόμενη απειλή που προέρχεται από τις Τουρκικές Δυνάμεις Κατοχής.

€5.541.640.130 το συνολικό ποσό της έκτακτης αμυντικής εισφοράς κατά την περίοδο 2004-2020.

Ο λαός για να αισθάνεται ασφαλής εμπιστεύτηκε μέχρι σήμερα δισεκατομμύρια ευρώ από το υστέρημα του στους πολιτικούς μας ηγέτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων τα εξανέμισαν δεξιά και αριστερά, εξυπηρετώντας αλλότριους πολιτικούς στόχους, παραμελώντας τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΦ.

Ουσιαστικά, η πολιτική ηγεσία του τόπου εξαπατά τους Κύπριους πολίτες, δίνοντας την εντύπωση ότι σε περίπτωση νέας Τουρκικής επιχείρησης, θα επωμιστεί η Ελλάδα το μεγαλύτερο βάρος υπεράσπισης της Κύπρου, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα έχει τεράστιο χερσαίο και θαλάσσιο χώρο να καλύψει και ότι η δική μας αμυντική συνδρομή θα έπρεπε να ήταν καθοριστική.

Η Αμυντική Στρατηγική της χώρας, που καθορίζει πως θα αντιμετωπισθεί μεθοδικά μια νέα Τουρκική επιχείρηση, εγκρίθηκε μόλις το 2013 – 39 ολόκληρα χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή του 1974.

Επιπρόσθετα, οι διαδοχικές κυβερνήσεις του τόπου δεν έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν την πολιτική βούληση να καταστρώσουν το Γενικό Σχέδιο Άμυνας της χώρας, το οποίο θα έπρεπε να προβλέπει σε περίπτωση εχθροπραξιών, τις κατευθυντήριες οδηγίες Άμυνας και να προσδιορίζει το ύψος ενός προϋπολογισμού 15ετιας έτσι ώστε να συνταχθεί μεθοδικά η μετεξέλιξη του στρατεύματος αλλά και η συγκρότηση ενός Εθνικού Κέντρο Συντονισμού.

Ακόμη χειρότερα, η πολιτική ηγεσία του τόπου δεν φρόντισε ώστε να οργανωθεί μια ολοκληρωμένη αεράμυνα, ούτε να αναπτυχθεί το Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία. Ποιόν θα ενοχλούσε αν μαζί με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και Ναυτικό, προστίθεντο και οι Κυπριακές αντίστοιχες δυνάμεις;

Δεν μερίμνησαν ώστε η ΕΦ να στελεχωθεί στον ελάχιστο απαιτούμενο βαθμό, επαναλαμβάνοντας ένα από τα κύρια μειονεκτήματα του 1974. Όσες προσπάθειες και αν έκαναν οι εκάστοτε ηγεσίες της ΕΦ, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων, απευθύνονταν «σε ώτα μη ακουόντων». Αυτό που έκαναν στην πραγματικότητα, ήταν να μειώσουν τη στρατιωτική θητεία εξυπηρετώντας προεκλογικές σκοπιμότητες και μάλιστα χωρίς να προχωρήσουν στην πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε, ως συνεπακόλουθο της απόφασης αυτής. Φέτος, μείωσαν και τα στελέχη που φοιτούν στις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδα στα επίπεδα του 1974!

Ο Προϋπολογισμός Αμυντικής Θωράκισης παραπαίει αφημένος στα χέρια των εκάστοτε Υπουργών Άμυνας (Τουρκολόγοι και κτηματομεσίτες μεταξύ άλλων), οι οποίοι καθορίζουν μεταξύ άλλων το ύψος του και τις προτεραιότητες δαπανών χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις επί του αντικειμένου. Ως αποτέλεσμα, την περίοδο 2013 – 2019, τα μέσα της ΕΦ έτειναν να απαξιωθούν πλήρως αφού οι «καθ’ ύλην αρμόδιοι» δεν διέθεσαν κονδύλια ούτε για το κόστος συντήρησης των υφισταμένων στρατιωτικών μέσων.

 

Η απόδειξη; Aπό τα €5.541.640.130 της έκτακτης αμυντικής εισφοράς (περίοδος 2004-2020), μόνο €1.237.710.221 διατέθηκαν για τις ανάγκες τις Εθνικής Φρουράς – μια τρύπα ύψους €4.303.929.909!!

Σημ 1: Κάποιοι κύκλοι  παραπλανούν χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι  το ισοζύγιο δυνάμεων στην Κύπρο είναι 1:1, παραγνωρίζοντας εσκεμμένα το γεγονός ότι η Τουρκία, σε αντίθεση με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει τη δυνατότητα ενίσχυσης των στρατιωτικών της δυνάμεων στη Κύπρο εν μία νυχτί.

Σημ 2: Τα πιο πάνω θέματα θα αναλυθούν διεξοδικά στην εκπομπή «hard_talk» του Vouli TV εντός Σεπτεμβρίου.

Άθως Σοφοκλέους

Δημοσιογράφος, Vouli TV

Continue Reading

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική αντιπαράθεση ανεβαίνει επίπεδο μέσα από το νέο δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel. Με γρήγορο ρυθμό, ξεκάθαρους κανόνες και ουσιαστικές τοποθετήσεις, δύο υποψήφιοι τίθενται αντιμέτωποι σε ένα debate χωρίς περιθώρια υπεκφυγών.

Στο νέο επεισόδιο, στο στούντιο βρίσκονται:
▪️ Απόστολος Ψαράς, υποψήφιος με το ΑΚΕΛ (Λεμεσός)
▪️ Ανδρέας Νικητήρας, υποψήφιος βουλευτής Κερύνειας με το ΔΗΚΟ

Οι δύο υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που καίνε — χωρίς περιστροφές και χωρίς “ασφαλείς” απαντήσεις:

🔴 Κυπριακό
👉 «Ποιος από τους δύο σας λέει την αλήθεια στον λαό για τη λύση — και ποιος συνειδητά τον παραπλανεί;»

💸 Οικονομία / Ακρίβεια
👉 «Αν αύριο κυβερνούσατε, ποιο μέτρο θα παίρνατε άμεσα — και γιατί δεν το έχετε επιβάλει ήδη ή στηρίξει μέχρι σήμερα;»

🏠 Στεγαστικό / Νέοι
👉 «Ποιος ευθύνεται πραγματικά που μια ολόκληρη γενιά δεν μπορεί να ζήσει αυτόνομα — και τι ΔΕΝ κάνατε όταν μπορούσατε;»

Ενέργεια
👉 «Ποιος φταίει που πληρώνουμε από τα ακριβότερα ρεύματα — και ποια δική σας απόφαση ή παράλειψη συνέβαλε σε αυτό;»

🧨 Αξιοπιστία
👉 «Γιατί να σας εμπιστευτεί ξανά ο πολίτης — όταν έχετε ήδη δοκιμαστεί και αποτύχει;»

Με αυστηρό χρόνο, ευθείες ερωτήσεις και πραγματική σύγκρουση, το The Duel δεν αφήνει χώρο για υπεκφυγές — μόνο για καθαρές θέσεις.

📺 Δείτε το επεισόδιο στο Vouli.TV και παρακολουθήστε την πολιτική αντιπαράθεση όπως πραγματικά είναι: άμεση, σκληρή και χωρίς φίλτρα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων

Avatar photo

Published

on

Σημαντική πολιτική εξέλιξη ανακοινώθηκε χθες στη Δημοσιογραφική Εστία, όπου το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου επισημοποίησαν τη συνεργασία τους ενόψει των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων.

Η συνεργασία βασίζεται σε κοινές αξίες και μια κοινή φιλοσοφία που δίνει έμφαση στον σεβασμό προς κάθε μορφή ζωής. Όπως τονίστηκε, τα δύο κινήματα ενώνονται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: την προστασία των ζώων, τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την προώθηση μιας πολιτικής με ουσία για τον άνθρωπο και τη φύση.

Σε μια περίοδο με αυξανόμενες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, η επιλογή της συνεργασίας παρουσιάζεται ως απάντηση στην ανάγκη για σοβαρότητα και πολιτική ευθύνη. Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών υπογράμμισαν ότι στόχος δεν είναι οι εύκολες υποσχέσεις, αλλά η διατύπωση καθαρών θέσεων, η συνέπεια και η συστηματική δουλειά.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, υποψήφιοι που προέρχονται από το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση μιας ενιαίας και ισχυρής φωνής για την οικολογία, την ευημερία και τα δικαιώματα των ζώων, τόσο εντός της Βουλής όσο και στην κυπριακή κοινωνία ευρύτερα.

Η συγκεκριμένη συνεργασία αναμένεται να διαμορφώσει νέα δεδομένα στον χώρο της πολιτικής οικολογίας στην Κύπρο, αναδεικνύοντας ζητήματα που αφορούν όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και την ηθική διάσταση της συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 07/04 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Η επαρχία Λεμεσού βρέθηκε στο μικροσκόπιο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με τον Χάρη Θεραπή να συντονίζει τη συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και τις προτάσεις των κομμάτων.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού: Μιχάλης Καυκαλιάς (ΑΚΕΛ), Ζαχαρίας Αθανασιάδης (ΕΛΑΜ) και Μαρία Κρίδη (Οικολόγοι).
• Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Λεμεσός και ποιες λύσεις προτείνουν τα κόμματα;
• Το κυκλοφοριακό παραμένει ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα, με την πόλη να «πνίγεται» καθημερινά και τους υποψηφίους να καταθέτουν τις προτάσεις τους για αποσυμφόρηση.
• Η ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τα νοικοκυριά, με τα κόμματα να παρουσιάζουν μέτρα για στήριξη των πολιτών.
• Το στεγαστικό επιδεινώνεται, καθώς η πρόσβαση σε προσιτή κατοικία γίνεται ολοένα πιο δύσκολη για τους κατοίκους της πόλης.
• Οι δημόσιες μεταφορές τέθηκαν στο τραπέζι, με συζήτηση για το κατά πόσο υπάρχει ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο που να αντιμετωπίζει την ταλαιπωρία των πολιτών.
• Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους νέους της Λεμεσού, οι οποίοι –λόγω ακρίβειας και στεγαστικού– νιώθουν ότι δεν έχουν χώρο στην ίδια τους την πόλη και αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων, αλλά και την κοινή ανάγκη για ουσιαστικές και άμεσες λύσεις για τη Λεμεσό.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ6 hours ago

«Μαζί Γράφουμε Ιστορία»: Το μεγάλο ραντεβού της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην Κύπρο

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE10 hours ago

THE DUEL «ΔΗΣΥ VS ΑΛΜΑ», Παρασκευή 10/04 στις 5μμ

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE12 hours ago

THE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ

Off the Record18 hours ago

Άρον Άρον καρατόμησε Αυτόν… λόγω social!

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Διεθνής κατακραυγή για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο – Σκιές στην εκεχειρία ΗΠΑ–Ιράν

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 day ago

Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων

Off the Record2 days ago

Λάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος

Off the Record2 days ago

Ο Οδυσσέας, οι ΡΟΔΟΣΤΑΥΡΟΙ και η νύφη…

Off the Record2 days ago

Με επιπρόσθετα 200 εκατομμύρια αποδέχονται οι γιατροί αλλαγές στο ΓΕΣΥ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Ο Τραμπ συμφωνεί σε εκεχειρία δύο εβδομάδων αν το Ιράν ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia