Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το προσωπικό του Μακάριου νοσοκομείου αρνείται να πραγματοποιήσει εκτρώσεις.

Avatar photo

Published

on

Μόνο δύο από τους οκτώ αναισθησιολόγους του νοσοκομείου Μακάριος είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αμβλώσεις, αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα, μετά από καταγγελία ότι μια γυναίκα αναγκάστηκε να υπομείνει για πέντε ημέρες αυτό που θα έπρεπε να ήταν μια διαδικασία δύο ημερών. Οι βουλευτές ζήτησαν διοικητική έρευνα για το περιστατικό.

Η 40χρονη γυναίκα, η οποία παρέμεινε ανώνυμη, μίλησε στην εφημερίδα Πολίτης για την εμπειρία της στο νοσοκομείο Μακάριος όπου υπέβαλε σε άμβλωση στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης, μετά από διαγνωστείσα σύνδρομο Down στο έμβρυο που κρατούσε.

Εξετάζοντας το θέμα της υγείας των γυναικών και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βουλής τη Δευτέρα, οι βουλευτές έμαθαν ότι από τους οκτώ αναισθησιολόγους του νοσοκομείου μόνο δύο είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν στις διαδικασίες άμβλωσης και ότι η απροθυμία ορισμένων από αυτούς προκάλεσε την παρατεταμένη διαδικασία της γυναίκας.

Λόγω του συστήματος βάρδιας που λειτουργεί στο νοσοκομείο και του γεγονότος ότι ορισμένοι γιατροί αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία, παρέμεινε πέντε ημέρες στο νοσοκομείο.

Αυτό παρά το γεγονός ότι περίπου δύο εβδομάδες πριν οι αναισθησιολόγοι είχαν στείλει επιστολή στην επιτροπή λέγοντας ότι θα συμμετέχουν όλοι υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι αναισθησιολόγοι είπαν ότι θα συμμετάσχουν μόνο υπό τρεις προϋποθέσεις – αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα κακοποίησης (έως την 19η εβδομάδα), αν το έμβρυο έχει κάποια ανωμαλία (έως την 23η εβδομάδα) και αν η ζωή της εγκύου είναι σε κίνδυνο.

Τη Δευτέρα, η βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδης είπε ότι πρέπει να διενεργηθεί διοικητική έρευνα για τους αναισθησιολόγους που αρνούνται να συμμετάσχουν σε αμβλώσεις.

“Είναι λυπηρό σε μια χώρα που θέλει να θεωρείται Ευρωπαϊκή να βιώνουν οι γυναίκες τέτοιες καταστάσεις”, δήλωσε η Χαραλαμπίδης για το διήγημα της γυναίκας.

Κάλεσε την οργάνωση κρατικών υπηρεσιών υγείας (ΟΚΥΠΥ) να διενεργήσει διοικητική έρευνα για τους αναισθησιολόγους.

Η επιτροπή ζήτησε επίσης να καταγραφεί επίσημα το δυσάρεστο περιστατικό της γυναίκας και να αναφερθεί από την ΟΚΥΠΥ και το νοσοκομείο Μακάριος.

Η Χαραλαμπίδης είπε ότι θέλουν ένα γραπτό αναφορικό στοιχείο για τις ευθύνες των αναισθησιολόγων που εμπλέκονται και πώς θα τιμωρηθούν.

“Θέλουμε ένα γραπτό αναφορικό στοιχείο, το οποίο θα μοιραστούμε τόσο με το υπουργείο Υγείας όσο και με την Επίτροπο Δικαιωμάτων”, δήλωσε η Χαραλαμπίδης, προσθέτοντας ότι θα συμβουλεύσει την ασθενή να κινηθεί νομικά κατά του νοσοκομείου Μακάριος και του κράτους.

Ζήτησε επίσης από την ΟΚΥΠΥ να ετοιμάσει και να εκτυπώσει ένα έντυπο σχετικά με την τεκμηριωμένη διαδικασία και το πρωτόκολλο που ακολουθείται για τις άμβλωσεις, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα νοσοκομεία για οποιαδήποτε γυναίκα που θέλει να κάνει άμβλωση εντός των πρώτων 12 εβδομάδων της εγκυμοσύνης.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Ιωάννα Γρηγορίου είπε ότι το υπουργείο δεν είχε γνώση των επιστολών που υποβλήθηκαν στην επιτροπή για το θέμα των αμβλώσεων.

Ωστόσο, τόνισε ότι το σημαντικό είναι ότι πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα της γυναίκας στην άμβλωση και ότι η ΟΚΥΠΥ πρέπει να πάρει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει αυτό.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια της Κλινικής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Νοσοκομείου Μακάριος, Ναυσικά Λεπουρά, δήλωσε ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα επίσημο παράπονο, αλλά παραδέχτηκε ότι υπήρξε περιστατικό στο οποίο ορισμένοι αναισθησιολόγοι αρνήθηκαν να εφαρμόσουν αναισθησία.

Ο εκπρόσωπος της ΟΚΥΠΥ, Κωνσταντίνος Κουρίδης, είπε ότι δεν υπήρχε πληροφορία από το νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι θα ζητήσουν μια έρευνα.

Τόνισε επίσης ότι δεν είναι αποδεκτό στην ΟΚΥΠΥ να χρησιμοποιούνται θρησκευτικές πεποιθήσεις ως δικαιολογία για μια αρνητική στάση.

Οι γυναίκες δεν μπορούν να αρνούνται αμβλώσεις στην Κύπρο, αν υπάρχει ιατρικός λόγος, ο οποίος στην περίπτωση της γυναίκας από το Σάββατο υπήρχε, καθώς οι γιατροί που επισκέφθηκε δεν μπόρεσαν να την διαβεβαιώσουν ότι το παιδί θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητο και να ζήσει χωρίς ιατρική φροντίδα, λόγω της γενετικής ανωμαλίας.

Υπάρχουν δύο νόμοι στην Κύπρο που δρουν σχετικά με τις αμβλώσεις, ένας επιτρέπει στις γυναίκες να λαμβάνουν άμβλωση κατόπιν αιτήματος πριν την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αλλά ο άλλος επιτρέπει στους γιατρούς να αρνούνται να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον νόμο στην Κύπρο όπως ενημερώθηκε το 2018, οι γυναίκες μπορούν να κάνουν αμβλώσεις μέχρι την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης κατόπιν αιτήματος και μέχρι την 19η εβδομάδα σε περιπτώσεις βιασμού ή βιαστικής πράξης.

Μετά την δωδέκατη εβδομάδα, πρέπει να πληρούνται συνθήκες. Αυτό περιλαμβάνει την σωτηρία της ζωής της μητέρας, την προστασία της σωματικής ή ψυχικής υγείας της γυναίκας ή μιας εμβρυϊκής ανωμαλίας.

Επίσης, αναφερόμενη σε αυτό το θέμα μετά την συνεδρίαση της επιτροπής, η βουλευτής της ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν είπε ότι η πλειονότητα των αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Μακάριος αρνούνται να συμμετάσχουν σε τερματισμούς ακόμα και πριν από τις 12 εβδομάδες, όταν είναι νόμιμο για μια γυναίκα να κάνει άμβλωση κατόπιν αιτήματος.

Είπε ότι αυτό, ωστόσο, δεν είναι παράνομο καθώς οι γιατροί έχουν επίσης το δικαίωμα να αρνηθούν.

Αυτό που είπε ότι πρέπει να γίνει είναι να υπάρχει ένας μηχανισμός από την ΟΚΥΠΥ για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Πηγή: CyprusMail

Continue Reading

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Εκρηκτική άνοδος των γερμανικών εξοπλισμών εν μέσω διεθνών εντάσεων

Avatar photo

Published

on

Η γερμανική αμυντική βιομηχανία βρίσκεται σε πορεία πρωτοφανούς ανάπτυξης, καθώς η Rheinmetall καταγράφει ρεκόρ πωλήσεων και νέων συμβολαίων. Οι παραγγελίες της εταιρείας ξεπερνούν ήδη τα 64 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος Άρμιν Πάπεργκερ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα γίνουμε παγκόσμιοι πρωταθλητές στις πωλήσεις όπλων». Οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε περίπου 7,5 δισ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, με την ετήσια αύξηση να αναμένεται να φθάσει το 30%. Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 18%, φτάνοντας τα 835 εκατομμύρια ευρώ. Τα εντυπωσιακά αυτά νούμερα αντικατοπτρίζουν την ευρύτερη πολεμική κινητοποίηση που συντελείται στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της λεγόμενης «ρωσικής απειλής».

Σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, «ο μεγαλύτερος κατασκευαστής όπλων της Γερμανίας εξακολουθεί να αποκομίζει τεράστια οφέλη από την άνοδο των στρατιωτικών δαπανών του ΝΑΤΟ». Η παγκόσμια αστάθεια και οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν οδηγήσει σε θεαματική αύξηση των εσόδων της Rheinmetall. Ιδιαίτερα στον τομέα των πυρομαχικών, αναμένονται συμβάσεις αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς η εταιρεία σχεδιάζει να παράγει έως και 1,5 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού ετησίως από το 2027. Μόλις στα τέλη Αυγούστου, εγκαινίασε ένα νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην Κάτω Σαξονία, το οποίο αναμένεται να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής πυρομαχικών της Ευρώπης.

Επέκταση στη ναυπηγική βιομηχανία

Η Rheinmetall δεν περιορίζεται πλέον στην παραγωγή τεθωρακισμένων και πυρομαχικών, αλλά σχεδιάζει να εισέλθει δυναμικά και στην αγορά ναυπήγησης πολεμικών πλοίων. Για τον σκοπό αυτό, προχωρά στην εξαγορά του στρατιωτικού τμήματος του ομίλου Lürssen με έδρα τη Βρέμη.

«Με τα έργα που έχουμε σε εξέλιξη, φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε βασικό παράγοντα σε όλους τους στρατιωτικούς τομείς – στην ξηρά, στη θάλασσα, στον αέρα και ακόμη και στο διάστημα», δήλωσε ο Άρμιν Πάπεργκερ, επισημαίνοντας πως η εταιρεία βρίσκεται «σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης και επίτευξης των φιλόδοξων ετήσιων στόχων της».

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η δυτική βιομηχανία όπλων έχει επιδοθεί σε αγώνα ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων. Η Rheinmetall επιδιώκει στρατηγικές συμμαχίες με άλλες αμυντικές εταιρείες, ώστε να ανταποκριθεί στη ζήτηση και να αντιμετωπίσει τη ρωσική απειλή. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεργάζεται με την ιταλική Leonardo για την παραγωγή αρμάτων μάχης μέσω κοινοπραξίας.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του στρατιωτικού τμήματος φορτηγών της Iveco, ενώ η εταιρεία συνεργάζεται και με τον αμερικανικό κολοσσό Lockheed Martin στην κατασκευή εξαρτημάτων αεροσκαφών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Επιπλέον, οι δύο πλευρές προχωρούν σε κοινή παραγωγή πυραύλων.

Εργοστάσια στην Ανατολική Ευρώπη

Η Rheinmetall προχωρά και στην κατασκευή ενός νέου εργοστασίου πυρομαχικών για βαρύ πυροβολικό στη Λιθουανία, σε μικρή απόσταση από τα ρωσικά σύνορα. Το εργοστάσιο, το οποίο θα καλύπτει έκταση ίση με περισσότερα από 300 γήπεδα ποδοσφαίρου, αναμένεται να λειτουργήσει το 2026, με σταδιακή αύξηση της παραγωγής από το 2027. «Η εγκατάσταση αυτή θα έχει στρατηγική σημασία όχι μόνο για τη Λιθουανία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Πάπεργκερ.

Η ευρωπαϊκή ήπειρος φαίνεται να προετοιμάζεται για ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια η αμυντική βιομηχανία έχει εξελιχθεί σε κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η νέα εποχή επανεξοπλισμού που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η σταδιακή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Ευρώπη έχουν επανακαθορίσει τις προτεραιότητες των κρατών.

Από το Λονδίνο έως τη Βαρσοβία, από το Βερολίνο έως τη Ρώμη, οι κυβερνήσεις έχουν ξανανακαλύψει τη στρατιωτική επένδυση ως εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής. Και μέσα σε αυτό το νέο ευρωπαϊκό σκηνικό, ένα όνομα ξεχωρίζει: η Rheinmetall, ο γερμανικός κολοσσός της αμυντικής βιομηχανίας, που έχει μετατραπεί στο απόλυτο σύμβολο της πολεμικής αναγέννησης της Ευρώπης.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ .gr

Continue Reading

#exAformis

#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! | Παρασκευή 07/11 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Η ένταση ανεβαίνει στην πολιτική σκηνή!

1. Η προεκλογική ανάλυση των κομμάτων – ποια στρατηγική ακολουθεί ο καθένας και πού οδηγούν οι νέες ισορροπίες.

2.Οι καυγάδες Αννίτας – Θεμιστοκλέους, η μακροθυμία και η θεσμική εκτροπή

3. Τελικά ο Φαίδωνας επιβεβαιώνεται; Νέα δεδομένα και ο εκνευρισμός Χαρτζιώτης

4. Το γαϊτανάκι για τους ΤΑΚΑΤΑ – Ο Κώστα αποκαλύπτει, ποιοι εμπλέκονται και γιατί συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις.

5. Ποιος έφτιαξε το λογότυπο της Βουλής; Μια σύγκριση με τα λογότυπα άλλων κοινοβουλίων – κύρος ή απλώς… γραφιστική ατυχία;

Μια εκπομπή χωρίς φίλτρα, με σχόλιο και ανάλυση που δεν χαρίζεται σε κανέναν.

Δείτε σήμερα στο Vouli.TV

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αναμένεται σήμερα η απόφαση του παράνομου «στρατιωτικού δικαστηρίου» για τους πέντε Ελληνοκύπριους

Avatar photo

Published

on

Η τελική απόφαση του παράνομου «στρατιωτικού δικαστηρίου» για την υπόθεση των πέντε Ελληνοκυπρίων που κατηγορούνται για «παράνομη είσοδο σε στρατιωτική ζώνη πρώτου βαθμού» αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα στις 11:00.

Η ημερομηνία καθορίστηκε μετά την ολοκλήρωση της «ακροαματικής διαδικασίας» στις 20 Οκτωβρίου, κατά την οποία οι συνήγοροι υπεράσπισης και η «κατηγορούσα αρχή» προέβησαν στις τελικές τους αγορεύσεις. Οι πέντε Ελληνοκύπριοι αντιμετωπίζουν «κατηγορίες» που σχετίζονται με την «παράνομη είσοδο» στα κατεχόμενα και την «παραβίαση στρατιωτικής ζώνης».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, συνεχίστηκε στο επαρχιακό «δικαστήριο» του κατεχόμενου Τρικώμου η «δίκη» των δύο εκ των πέντε Ελληνοκυπρίων, με την «κατάθεση μάρτυρα κατηγορίας». Οι δύο κατηγορούνται για παραβίαση του «νόμου» περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικής ζωής.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia