ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τοπική Αυτοδιοίκηση: Το σχόλιο ΠτΔ για την απουσία της Αννίτας από την σύσκεψη
Για απόλυτες συγκλίσεις αλλά και κοινούς στόχους και κοινές επιδιώξεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του το βράδυ της Τρίτης στο περιθώριο των εγκαινίων έκθεσης φωτογραφίας του Άδωνη Χριστοφόρου και κληθείς να προβεί σε μια αποτίμηση της σημερινής σύσκεψης στο Προεδρικό με τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως ήταν μια πάρα πολύ καλή συνάντηση κατά την οποία υπήρξε ανταλλαγή απόψεων. «Υπάρχουν κοινοί στόχοι με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, να εργαστούμε, να πράξουμε ότι είναι δυνατόν».
Πρόσθεσε ότι χρειάζεται επίσης και η συνεργασία των υφιστάμενων δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων έτσι ώστε να έχουμε μια πετυχημένη υλοποίηση της μεταρρύθμισης της ΤΑ. «Ενδεχόμενες προκλήσεις, προβλήματα που θα προκύψουν είναι κάτι που τόσο εμείς ως εκτελεστική εξουσία αλλά και από πλευράς νομοθετικής εξουσίας υπάρχει θέληση και είμαστε εδώ για να τα επιλύσουμε», τόνισε.
Κληθείς να σχολιάσει την απουσία της Προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «αναγάγουμε ένα θέμα (σε μείζον) ενώ δεν υπάρχει καν θέμα», και σημείωσε ότι «η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σίγουρα είχε άλλες υποχρεώσεις και δεν μπορούσε να παραστεί». Υπέδειξε ότι εκπρόσωπος της κ. Δημητρίου συμμετείχε στη συνάντηση και πως ως εκ τούτου «δεν θα πρέπει να συζητούμε ένα θέμα το οποίο πραγματικά δεν υπάρχει».
Σε ερώτηση αν οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να αναμένονται μετά τις εκλογές στην ΤΑ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως σίγουρα πριν τις εκλογές δεν θα υπάρξουν οι οποιεσδήποτε αλλαγές που θα επηρεάζουν τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης με οποιοδήποτε τρόπο. «Μετά μακάρι να μην υπάρξουν προκλήσεις και προβλήματα και δεν θα υπάρξουν αλλαγές. Αν υπάρξουν σίγουρα είμαστε εδώ για να τις αντιμετωπίσουμε», είπε.
Ο Πρόεδρος επεσήμανε στο πλαίσιο αυτό πως σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση, όπως για παράδειγμα στο ΓεΣΥ, στη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης όπου ήδη διαπιστώνονται κάποιες προκλήσεις, «είμαστε», όπως είπε, «εδώ για να τις αντιμετωπίσουμε».
Σε ερώτηση αν υπάρχουν συγκλίσεις με τα κόμματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για «απόλυτες συγκλίσεις», αλλά και για «κοινούς στόχους και κοινές επιδιώξεις» για τους οποίους εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθούν μέσα από τη συλλογική αυτή προσπάθεια.
Πηγή: Kathimerini
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε απεργιακή κινητοποίηση οι δεσμοφύλακες της «Ισότητας» έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης
Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρά σήμερα το Κλαδικό Συμβούλιο Δεσμοφυλάκων της παγκύπριας συντεχνίας Ισότητα. Η απόφαση λήφθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού συμβουλίου δεσμοφυλάκων, με τη διαμαρτυρία να πραγματοποιείται έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διεκδικώντας μεταξύ άλλων ασφαλείς συνθήκες εργασίας και σεβασμό προς τον συνδικαλισμό.
Ο κλάδος ζητά, μεταξύ άλλων, άμεση και ουσιαστική συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με τη Συντεχνία, επισημαίνοντας ότι «μέχρι σήμερα αρνείται να μας δει και να μας απαντήσει. Δεν θα ανεχθούμε άλλο τη σιωπή». Παράλληλα, απαιτεί την άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης για τους δεσμοφύλακες, το οποίο, όπως αναφέρεται, σήμερα απουσιάζει πλήρως, καθώς και τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας.
Παράλληλα, προβάλλονται διεκδικήσεις που χαρακτηρίζονται ως μη διαπραγματεύσιμες, όπως η άμεση ακύρωση της πειθαρχικής διαδικασίας εις βάρος του Αντιπροέδρου του Κλαδικού Συμβουλίου Δεσμοφυλάκων της συντεχνίας «Ισότητα» στην Κύπρο, καθώς και «κάθε μορφής αντίποινα προς εκλεγμένους συνδικαλιστές».
Η συντεχνία ζητά ακόμη θεσμοθετημένη και υποχρεωτική διαβούλευση για κάθε απόφαση που αφορά το προσωπικό, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των συντεχνιών στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τους εργαζομένους αποτελεί πάγια αρχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Παράλληλα, απαιτείται «άμεση ανάκληση της παράνομης διαταγής που τιμωρεί όσους κάνουν χρήση άδειας ασθενείας με αποκλεισμό από υπερωρίες», όπως αναφέρεται, ενώ ζητείται η απόσυρση και επανεξέταση των σχετικών πρωτοκόλλων μέσα από ουσιαστική διαβούλευση με τη συντεχνία και η επαναφορά τους σε πιλοτική εφαρμογή μέχρι την τελική αξιολόγησή τους. Επιπρόσθετα, ζητείται αλλαγή του οργανογράμματος και «διορισμός ανεξάρτητου Διευθυντή Φυλακών, εκτός Στρατού και Αστυνομίας, με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στη σωφρονιστική πολιτική». Παράλληλα, προτείνεται η τοποθέτηση τεσσάρων λειτουργών αμέσως κάτω από τον Διευθυντή, με εξειδίκευση στην εγκληματολογία και τη διοίκηση προσωπικού.
Η συντεχνία διαμηνύει ότι, σε περίπτωση που οι πιο πάνω διεκδικήσεις δεν ικανοποιηθούν, «θα κλιμακώσουμε εκ νέου τα μέτρα μας, με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό μέσο που διαθέτει το συνδικαλιστικό κίνημα».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της απεργίας, από τον Δεκέμβριο του 2025, όταν ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου της Συντεχνίας, Γιώργος Μαλτέζος, έφερε δημόσια στο προσκήνιο ζητήματα υπερπληθυσμού, διακίνησης ναρκωτικών και υποστελέχωσης στις Φυλακές, άρχισε — όπως υποστηρίζεται — μια μεθοδευμένη προσπάθεια στοχοποίησής του.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε πρόσφατη διαταγή, σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι που λαμβάνουν άδεια ασθενείας αποκλείονται από υπερωριακή εργασία για δέκα ημέρες. Η συντεχνία χαρακτηρίζει το μέτρο παράνομο και τιμωρητικό, υποστηρίζοντας ότι συγκρούεται με βασικές αρχές του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου.
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας, η συντεχνία καταγγέλλει σοβαρή υποστελέχωση, με αναλογίες που — όπως αναφέρει — φθάνουν σε έναν δεσμοφύλακα ανά 60 έως 70 κρατούμενους ή δύο δεσμοφύλακες ανά 100 έως 120 κρατούμενους, γεγονός που, σύμφωνα με τη συντεχνία, καθιστά αδύνατη την ασφαλή λειτουργία των πτερύγων.
Η συντεχνία σημειώνει ακόμη ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι δεσμοφύλακες παραμένουν κλειδωμένοι εντός των πτερύγων μαζί με τους κρατουμένους κατά τη διάρκεια της βάρδιας, χωρίς άμεση δυνατότητα απομάκρυνσης ή ενίσχυσης, κάτι που — όπως υποστηρίζει — θέτει σε κίνδυνο τόσο το προσωπικό όσο και τους ίδιους τους κρατουμένους. Προσθέτει δε ότι οι καταγγελίες της επιβεβαιώνονται, όπως αναφέρει, από αποφάσεις του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις της χωρίς υπαναχωρήσεις.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βαραίνει το κλίμα μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συναγερμός στους κτηνοτρόφους – Έκτακτη σύσκεψη στη Χοιροκοιτία για τον αφθώδη πυρετό
-
Off the Record1 month agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
EKLOGES20263 weeks agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
Off the Record3 days agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
voulitv1 month agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 17/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ
-
LIVE4 weeks ago65η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ 2026, Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00

