Λίγους μήνες μετά τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία, ο Εκρέμ Ιμάμογλου είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για δεύτερη θητεία στον δημαρχιακό θώκο.

Από εκείνη τη στιγμή, και με βάση τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει, φαίνεται ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει την επανεκλογή του έναντι των τριών πιθανών υποψηφίων του κυβερνώνοντος κόμματος. Οι εκλογές έχουν οριστεί από την Κυβέρνηση στις 31 Μαρτίου 2024.

Συγκεκριμένα, η έρευνα της MetroPoll, έδειξε ότι ο Ιμάμογλου, που προέρχεται από το CHP, συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη έναντι του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Murat Kurum καθώς και του Selçuk Bayraktar, γαμπρού του προέδρου Ερντογάν και επικεφαλής τεχνικού διευθυντή της τουρκικής εταιρείας παραγωγής drone, και του Ali Yerlikaya, νυν υπουργού Εσωτερικών και πρώην κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.

Τα σενάρια

Μεταξύ των τριών πιθανών υποψηφίων δημάρχων του ΑΚΡ, αυτός που λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων έναντι του Ιμάμογλου είναι ο Bayraktar, ο οποίος φέρνει 38% έναντι 45,1% που συγκεντρώνει ο νυν δήμαρχος.

Ακόμη, αν ο Kurum κατεβεί ενάντια στον İmamoğlu, ο δήμαρχος θα τον κέρδιζε με διαφορά μεγαλύτερη των 14 μονάδων, με τον Kurum να συγκεντρώνει 33,9% και τον İmamoğlu να λαμβάνει 48,2% των ψήφων. Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι αποτελούν το 17,9 τοις εκατό.

Σε περίπτωση που ο Ιμάμογλου αναμετρηθεί με τον Yerlikaya, ο Ιμάμογλου θα λάβει το 46,6% των ψήφων και ο Yerlikaya το 37%, με τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να αντιπροσωπεύουν το 16,4%.

Προβλήματα με τη δικαιοσύνη

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δίνει μάχη και στο δικαστήριο, καθώς με απόφαση αποκλείστηκε επισήμως από την πολιτική αφού καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο για «προσβολή δημόσιου λειτουργού» και καταδικάστηκε σε σχεδόν τρία χρόνια φυλάκισης.

Στη συνέχεια, ο ίδιος άσκησε έφεση και να διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου. Αλλά το ενδεχόμενο να επικυρώσει το ανώτερο δικαστήριο την ποινή ουσιαστικά τον απέκλεισε από το να είναι υποψήφιος εναντίον του προέδρου Ερντογάν στις γενικές εκλογές του Μαΐου.

Στήριξη από τα άλλα κόμματα

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 84,2% των υποστηρικτών της İYİ και το 75% των υποστηρικτών του κόμματος DEM θα ψήφιζαν τον İmamoğlu, ενώ το 6,1% των ψηφοφόρων της İYİ και το 2,7% των υποστηρικτών του κόμματος DEM δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν τον Kurum.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο İmamoğlu έχει την υποστήριξη του 80,4 τοις εκατό των υποστηρικτών της İYİ και του 69,6 τοις εκατό των ψηφοφόρων του κόμματος DEM. Ο Yerlikaya, από την άλλη πλευρά, λαμβάνει 12,5 τοις εκατό υποστήριξη από τους ψηφοφόρους της İYİ και 6,3 τοις εκατό από τους ψηφοφόρους του κόμματος DEM.

in.gr

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.