Είμαστε σχεδόν 5 μήνες πριν τις Δημοτικές εκλογές και οι ζυμώσεις και διαβουλεύσεις των κομμάτων είναι στο αποκορύφωμα τους. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ φαίνεται να έχουν καταλήξει στους υποψήφιους με τους οποίους θα διεκδικήσουν τους μεγάλους δήμους, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται να υπάρχει δυστοκία στο να παρθούν οι τελικές αποφάσεις για σειρά σημαντικών δήμων. Το ρευστό σκηνικό μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπές της τελευταίας στιγμής, ειδικότερα στους δήμους Παραλιμνίου – Δερύνειας και Λατσιών – Γερίου.

Για την περίπτωση του νέου δήμου Παραλιμνίου – Δερύνειας έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν καυτηριάζοντας τον ακατανόητο χειρισμό του ΔΗΣΥ στο μεγάλο αριθμό υποψηφιοτήτων από στελέχη του κόμματος στο δήμο. Η μεσοβέζικη λύση της δημοσκόπησης κατέληξε σε φιάσκο, με υποψηφίους να διαμαρτύρονται έντονα για την μη τήρηση των συμφωνηθέντων από ανώτατα στελέχη του κόμματος. Η καθόλα αρνητική ανάμιξη του αναπληρωτή προέδρου Ευθύμιου Δίπλαρου οδήγησε σε συγκρουσιακές καταστάσεις οι οποίες ανάγκασαν τον εκ των αντιπροέδρων και βουλευτή Αμμοχώστου Γιώργο Κάρουλλα να ενεργεί ως πυροσβέστης στις πολλαπλές φωτιές που άναψαν οι άτσαλοι χειρισμοί του Δίπλαρου και της υπόλοιπης ηγεσίας.

Η μεσοβέζικη λύση της δημοσκόπησης κατέληξε σε φιάσκο, με υποψηφίους να διαμαρτύρονται έντονα για την μη τήρηση των συμφωνηθέντων από ανώτατα στελέχη του κόμματος.

Η ανεξάρτητη υποψηφιότητα Κώστα Φυτιρή έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα με την δυναμική που αναπτύσσει και ενώ έγιναν σκέψεις στήριξης της, τελικά φαίνεται ότι ο ΔΗΣΥ οδηγείται στη ποντιοπιλατική απόφαση του κατά βούληση. Μία απόφαση που θα οδηγήσει σε αλληλοσπαραγμό στελεχών του κόμματος και ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την συνεχιζόμενη επέλαση του ΕΛΑΜ στο δήμο και την ευρύτερη επαρχία. Άγνωστη παραμένει η τελική απόφαση του ΑΚΕΛ παρόλες τις φήμες για στήριξη της υποψηφιότητας Ζουβάνη. Με τα σημερινά δεδομένα θα έχουμε εκλογές με τουλάχιστον τέσσερεις υποψηφίους: Φυτιρή, Πυρίλλη, Ζουβάνη, Πολυκάρπου, χωρίς να αποκλείεται η περίπτωση να αυξηθούν.

Για την περίπτωση του νέου δήμου Λατσιών – Γερίου οι χειρισμοί του ΔΗΣΥ φαίνεται να οδηγούν σε περιπέτειες την υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Λατσιών Χρήστου Πιτταρά. Πληροφορίες που έφεραν την ύπαρξη άτυπης συμφωνίας για στήριξη του από το ΔΗΚΟ-ΔΗΠΑ με αντάλλαγμα την αντιδημαρχία των Λατσιών να δίνεται στο ΔΗΚΟ, προσέκρουσαν στην έντονη αντίδραση του νυν αντιδημάρχου και διευθυντή οργανωτικού του ΔΗΣΥ Κυπριανού Φιλίππου (δεοντολογικά ανάρμοστη κατά την άποψη μας η διεκδίκηση του αφού είναι έμμισθος του κόμματος στο καίριο πόστο του διευθυντή οργανωτικού!) και του νυν επικεφαλής της ομάδας του ΔΗΣΥ στο δημοτικό συμβούλιο, Κώστα Γεωργίου, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να κατέλθει στις εκλογές ως ανεξάρτητος αν δεν πάρει το χρίσμα του κόμματος του.

Για την περίπτωση του νέου δήμου Λατσιών – Γερίου οι χειρισμοί του ΔΗΣΥ φαίνεται να οδηγούν σε περιπέτειες την υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Λατσιών Χρήστου Πιτταρά.

Η αντιπρόταση του ΔΗΣΥ για να δοθεί η αντιδημαρχία Γερίου αντί των Λατσιών στο ΔΗΚΟ, ανατίναξε την καλή σχέση και σύμπνοια που υπήρχε, αφήνοντας πλέον ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Το ΑΚΕΛ ψάχνει εναγωνίως τον ανεξάρτητο υποψήφιο ο οποίος θα μπορέσει να ανοίξει τον δρόμο για συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα -πλην ΔΗΣΥ – και να μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις τον δημαρχιακό θώκο. Μελετούν συγκεκριμένο δυνητικό υποψήφιο ο οποίος μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στη διεκδίκηση της δημαρχίας και ο οποίος έχει ήδη εξασφαλίσει την στήριξη των εν δυνάμει αντιδημάρχων με την πρόταση του για κάθοδο στις εκλογές με κοινό πρόγραμμα. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική όσο αφορά τις τελικές αποφάσεις όλων των κομμάτων με όλες τις ενδείξεις να συνηγορούν ότι θα έχουμε τελικά συμφωνία των κομμάτωνΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΔΗΠΑ για την διεκδίκηση της δημαρχίας και των δύο αντιδημαρχιών από υποψήφιους κοινής αποδοχής.

Vouli TV