Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας: Η κυπριακή Navtex εκτός της δικαιοδοσίας της Άγκυρας

Published

on

Η Navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία για το Οικόπεδο 5 βρίσκεται εκτός της «θαλάσσιας δικαιοδοσίας» της Τουρκίας, σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ. Παρά την απόσταση από την περιοχή δικαιοδοσίας της Άγκυρας, οι τουρκικές πηγές επισημαίνουν ότι παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες στην περιοχή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το θέμα αξιολογείται σε όλες του τις διαστάσεις και όταν κριθεί αναγκαίο, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Συγκεκριμένα, οι τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι η ναυτική ειδοποίηση που εκδόθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για την περιοχή του Οικόπεδου 5 βρίσκεται 11,5 μίλια (περίπου 22 χιλιόμετρα) νότια από την τουρκική θαλάσσια δικαιοδοσία. Όσον αφορά τις δραστηριότητες του πλοίου, που ξεκίνησαν στις 19 Ιανουαρίου 2025, οι τουρκικές αρχές παρακολουθούν στενά τις κινήσεις. «Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, και οποιαδήποτε παραβίαση της υφαλοκρηπίδας μας θα εμποδιστεί άμεσα», τονίζεται στη δήλωση.

Αναφέρεται επίσης ότι η Τουρκία αξιολογεί το ζήτημα πλήρως και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Επιπλέον, το τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος ATR-72 εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ, πετώντας πάνω από το Οικόπεδο 5, το οποίο είναι αδειοδοτημένο στην κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum. Το αεροσκάφος, το οποίο απογειώθηκε από την περιοχή της Αττάλειας, πετούσε παράλληλα με τα βόρεια παράλια της Κύπρου, κατευθυνόμενο προς τον Απόστολο Ανδρέα και από εκεί προς το νοτιοδυτικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ, πιθανόν για να παρακολουθήσει τις προετοιμασίες για τη γεώτρηση στην περιοχή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΣΕΑΔ: Πραγματοποιήθηκε η Δημοσιογραφική Διάσκεψη για το 11ο Παγκύπριο Συνέδριο «ΜΑΖΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ»

Avatar photo

Published

on

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 17 Απριλίου 2026, στο Δημαρχείο Στροβόλου, η Δημοσιογραφική Διάσκεψη του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΣΕΑΔ), στο πλαίσιο του επικείμενου Ετήσιου Συνεδρίου του Συνδέσμου.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες και η θεματολογία του 11ου Παγκύπριου Συνεδρίου ΠΣΕΑΔ με τίτλο «ΜΑΖΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ – Διαμορφώνοντας το Αύριο», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Απριλίου 2026, στις 8:45 π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

Το φετινό συνέδριο εστιάζει στις σημαντικές εξελίξεις που επηρεάζουν τον ασφαλιστικό τομέα, με έμφαση στη φορολογική μεταρρύθμιση και τις επιπτώσεις της, στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των σύγχρονων τεχνολογιών, καθώς και σε καινοτόμες πρακτικές που επανακαθορίζουν τον ρόλο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Στη διάσκεψη τοποθετήθηκαν:

• ο κ. Πάνος Τσιολής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΠΣΕΑΔ
• η κ. Άντρη Κονιζίδου, Προεδρεύουσα του 11ου Παγκύπριου Συνεδρίου
• ο κ. Νικόλας Κλάρκ, Λειτουργός Τμήματος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων
• ο κ. Γιάννης Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος, εκ μέρους του Μεγάλου Χορηγού του Συνεδρίου SOEASY Insurance Brokers Ltd
• ο κ. Ζαχαρίας Τζερμνίας, Business Development Director και F2F Head Sales, εκ μέρους του Μεγάλου Χορηγού MetLife
• ο κ. Παναγιώτης Σοφοκλέους, υπεύθυνος θεματολογίας
• η κ. Φρύνη Σόλωνος, μία εκ των κύριων ομιλητών του Συνεδρίου
• καθώς και εκπρόσωπος του «Ιδρύματος Θεοτόκος – Αμερίκος Αργυρίου»

Ο ΠΣΕΑΔ ευχαριστεί θερμά τα ΜΜΕ για την παρουσία και το ενδιαφέρον τους.
Continue Reading

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική αντιπαράθεση ανεβαίνει επίπεδο μέσα από το νέο δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel. Με γρήγορο ρυθμό, ξεκάθαρους κανόνες και ουσιαστικές τοποθετήσεις, δύο υποψήφιοι τίθενται αντιμέτωποι σε ένα debate χωρίς περιθώρια υπεκφυγών.

Στο νέο επεισόδιο, στο στούντιο βρίσκονται:
▪️ Απόστολος Ψαράς, υποψήφιος με το ΑΚΕΛ (Λεμεσός)
▪️ Ανδρέας Νικητήρας, υποψήφιος βουλευτής Κερύνειας με το ΔΗΚΟ

Οι δύο υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που καίνε — χωρίς περιστροφές και χωρίς “ασφαλείς” απαντήσεις:

🔴 Κυπριακό
👉 «Ποιος από τους δύο σας λέει την αλήθεια στον λαό για τη λύση — και ποιος συνειδητά τον παραπλανεί;»

💸 Οικονομία / Ακρίβεια
👉 «Αν αύριο κυβερνούσατε, ποιο μέτρο θα παίρνατε άμεσα — και γιατί δεν το έχετε επιβάλει ήδη ή στηρίξει μέχρι σήμερα;»

🏠 Στεγαστικό / Νέοι
👉 «Ποιος ευθύνεται πραγματικά που μια ολόκληρη γενιά δεν μπορεί να ζήσει αυτόνομα — και τι ΔΕΝ κάνατε όταν μπορούσατε;»

Ενέργεια
👉 «Ποιος φταίει που πληρώνουμε από τα ακριβότερα ρεύματα — και ποια δική σας απόφαση ή παράλειψη συνέβαλε σε αυτό;»

🧨 Αξιοπιστία
👉 «Γιατί να σας εμπιστευτεί ξανά ο πολίτης — όταν έχετε ήδη δοκιμαστεί και αποτύχει;»

Με αυστηρό χρόνο, ευθείες ερωτήσεις και πραγματική σύγκρουση, το The Duel δεν αφήνει χώρο για υπεκφυγές — μόνο για καθαρές θέσεις.

📺 Δείτε το επεισόδιο στο Vouli.TV και παρακολουθήστε την πολιτική αντιπαράθεση όπως πραγματικά είναι: άμεση, σκληρή και χωρίς φίλτρα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων

Avatar photo

Published

on

Σημαντική πολιτική εξέλιξη ανακοινώθηκε χθες στη Δημοσιογραφική Εστία, όπου το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου επισημοποίησαν τη συνεργασία τους ενόψει των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων.

Η συνεργασία βασίζεται σε κοινές αξίες και μια κοινή φιλοσοφία που δίνει έμφαση στον σεβασμό προς κάθε μορφή ζωής. Όπως τονίστηκε, τα δύο κινήματα ενώνονται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: την προστασία των ζώων, τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την προώθηση μιας πολιτικής με ουσία για τον άνθρωπο και τη φύση.

Σε μια περίοδο με αυξανόμενες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, η επιλογή της συνεργασίας παρουσιάζεται ως απάντηση στην ανάγκη για σοβαρότητα και πολιτική ευθύνη. Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών υπογράμμισαν ότι στόχος δεν είναι οι εύκολες υποσχέσεις, αλλά η διατύπωση καθαρών θέσεων, η συνέπεια και η συστηματική δουλειά.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, υποψήφιοι που προέρχονται από το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση μιας ενιαίας και ισχυρής φωνής για την οικολογία, την ευημερία και τα δικαιώματα των ζώων, τόσο εντός της Βουλής όσο και στην κυπριακή κοινωνία ευρύτερα.

Η συγκεκριμένη συνεργασία αναμένεται να διαμορφώσει νέα δεδομένα στον χώρο της πολιτικής οικολογίας στην Κύπρο, αναδεικνύοντας ζητήματα που αφορούν όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και την ηθική διάσταση της συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia