Με τις έντεκα προτάσεις νόμου που αποσκοπούν στον τερματισμό των στρεβλώσεων που παρατηρούνται με τις πολλαπλές συντάξεις νυν και πρώην κρατικών αξιωματούχων στην ατζέντα της, κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Σε αυτές περιλαμβάνονται οι επτά προτάσεις νόμου που καταθέσαν το προηγούμενο Απρίλιο οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου, του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, των Οικολόγων Σταύρο Παπαδούρη και του Βολτ Αλεξάνδρα Ατταλλίδου, αλλά και τέσσερις παλαιότερες που βρίσκονταν στα συρτάρια της κοινοβουλευτικής επιτροπής και κατατέθηκαν από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, τον πρώην πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τον βουλευτή των Οικολόγων Σταύρο Παπαδούρη.
Υπενθυμίζεται ότι οι έξι από τις επτά προτάσεις είχαν ετοιμαστεί από τον γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη, μετά από οδηγίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τον προηγούμενο Οκτώβριο, όταν επανεξετάσθηκε το θέμα των πολλαπλών συντάξεων.
Μεταξύ άλλων, οι συγκεκριμένες προτάσεις νόμου προβλέπουν αύξηση της ηλικίας καταβολής της σύνταξης στους υπουργούς , υφυπουργούς, βουλευτές και δημάρχους από το 60ο στο 65ο έτος της ηλικίας τους.
Η έβδομη πρόταση νόμου που κατατέθηκε την ίδια μέρα από την κ. Χαραλαμπίδου αφορά την φορολόγηση κατά 90% των εισοδημάτων ενός πρώην αξιωματούχου που υπερβαίνουν τις €70 χιλιάδες ετησίως.
Όσον αφορά την πρόταση του κ. Παπαδόπουλου προβλέπει την θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για την καταβολή συντάξεων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους , πρώην και εν ενεργεία, για σκοπούς συμμόρφωσης με αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου και διόρθωσης ορισμένων στρεβλώσεων στον ισχύοντα νόμο.
Οι δύο προτάσεις νόμου του κ. Νεοφύτου αποσκοπούν επίσης στην επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης των βουλευτών και των υπουργών στο 65ο έτος και εισαγωγή πρόνοιας, αλλά και ρύθμιση της ταυτόχρονης καταβολής σύνταξης και μισθού σε κρατικούς αξιωματούχους , ώστε να αποφευχθούν κοινωνικές και οικονομικές στρεβλώσεις και να επιτευχθεί συμμόρφωση με σχετική απόφαση του Δικαστηρίου.
Η πρόταση του κ. Παπαδούρη προνοεί την καταβολή σύνταξης σε βουλευτή με τη συμπλήρωση του 63ου έτους της ηλικίας του, αντί με τη συμπλήρωση του 60ου που ισχύει σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Νομική Υπηρεσία, σε γραπτή ενημέρωση της Βουλής είχε εκφράσει την διαφωνία της με την πλειοψηφία των κομματικών προτάσεων στις οποίες αποτυπώνονται οι εισηγήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καθώς όπως υποστήριξε αντιμετωπίζουν συνταγματικά ζητήματα.
Σημειώνεται ότι οι προτάσεις είχαν ελεγχθεί νομοτεχνικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής.
Εντός Σεπτεμβρίου τα κυβερνητικά νομοσχέδια
Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι εντός Σεπτεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο θα προχωρήσει στην έγκριση των νομοσχεδίων που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών, τα οποία προβλέπουν την έναρξη της καταβολής της σύνταξης για τους κρατικούς αξιωματούχους στο 65ο έτος της ηλικίας τους, αντί στο 60ο που είναι σήμερα, με την καταβολή όμως ταυτόχρονα εφάπαξ φιλοδωρήματος μετά την αποχώρηση τους από τη θέση τους, αντί σύνταξης.
Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Απρίλιο είχε ξεσπάσει μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την καθυστέρηση στην κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων των συγκεκριμένων νομοσχεδίων.
Ως αποτέλεσμα, το Υπουργείο Οικονομικών προώθησε στην Βουλή των Αντιπροσώπων τα προσχέδια των νομοσχεδίων που ετοίμασε, έτσι ώστε να υπάρξει διαβούλευση και να καταθέσουν τα κόμματα τις εισηγήσεις τους, προτού τα κείμενα κατατεθούν και εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Με απόφαση που λήφθηκε στην σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων, τα προσχέδια νόμων επιστράφηκαν στο υπουργείο, ενώ παράλληλα κατατέθηκαν στη Βουλή οι προτάσεις νόμου που ετοίμασε ο Γενικός Ελεγκτής.
Στην Ολομέλεια εντός Οκτωβρίου οι προτάσεις
Στο μεταξύ σε δηλώσεις χθες στο ΚΥΠΕ η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι στόχος είναι να καταργηθούν οι πολλαπλές συντάξεις και να μην υπάρχει ταυτόχρονη καταβολή σύνταξης και μισθού ή αντιμισθίας.
Η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η πρόθεσή της είναι να οδηγηθεί το θέμα στην Ολομέλεια πριν από την έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα Οκτωβρίου.
«Είναι μια στρέβλωση που πρέπει να διορθωθεί», σημείωσε.
Από την πλευρά της, η κ. Χαραλαμπίδου σε ανακοίνωση αναφέρει ότι είχε στείλει επιστολή στις 5 Αυγούστου στην πρόεδρο της επιτροπής Οικονομικών, καθιστώντας σαφές πόσο σημαντικό ήταν να επιλυθεί το θέμα των πολλαπλών συντάξεων, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχόλησε κατ’ επανάληψη την κοινωνία.
Η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρει ότι «πρόκειται για μεγάλη πρόκληση να υπάρχουν σήμερα άτομα τα οποία λαμβάνουν συντάξεις ύψους 130-140 χιλιάδων ευρώ τον χρόνο και είναι μεγαλύτερη πρόκληση για τον πολίτη να υπάρχει ο ισχυρισμός ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα. Σαφώς και μπορεί, πολιτική βούληση χρειάζεται και μέχρι σήμερα δεν έχει επιδειχθεί».
Όσον αφορά την πρόταση νόμου που κατάθεσε, ανέφερε πως δίνει μια πολύ απλή λύση, χωρίς να αφαιρεί το περιουσιακό στοιχείο της σύνταξης από τον αξιωματούχο, τονίζοντας παράλληλα πως με τις σημερινές συνθήκες, όπου τόσοι συμπατριώτες μας αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες στην καθημερινή τους διαβίωση, το να διαμαρτυρηθεί οποιοσδήποτε αξιωματούχος ότι θα περιοριστεί η σύνταξη του στις 5 χιλιάδες ευρώ τον μήνα, θα είναι κάτι χειρότερο από πρόκληση για όλη την κοινωνία.
Στην πρώτη ατζέντα φορολόγηση στοιχήματος και διαχειριστές ΜΕΔ
Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι η επιτροπή Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεχίσει την συζήτηση επί του πακέτου των επτά νομοσχεδίων που αφορά τους διαχειριστές πιστώσεων για το οποίο η Κύπρος έλαβε προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή τον περασμένο Απρίλιο.
Το πακέτο νομοσχεδίων προνοεί αυστηροποίηση του πλαισίου πλαίσιο των διαχειριστών πιστώσεων στο πλαίσιο ευρωπαϊκή οδηγίας.
Επίσης η Επιτροπή θα συνεχίσει την εξέταση του νομοσχεδίου για αύξηση της φορολογίας επί των στοιχημάτων από 1,5% στο 3%, για διευθέτηση των οφειλών ποδοσφαιρικών σωματείων.
Πριν την έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, η επιτροπή αναμένεται να συζητήσει ακόμα, νομοσχέδιο για τις μεγάλες επενδύσεις ώστε να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες, νομοσχέδιο για τη διοίκηση των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων και νομοσχέδιο που αφορά το διορισμό Εφόρου Ασφαλίσεων.
Πηγή: Stockwatch
Comments are closed for this post.