Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βάζουν μπρος 11 προτάσεις για πολλαπλές συντάξεις

Published

on

Με τις έντεκα προτάσεις νόμου που αποσκοπούν στον τερματισμό των στρεβλώσεων που παρατηρούνται με τις πολλαπλές συντάξεις νυν και πρώην κρατικών αξιωματούχων στην ατζέντα της, κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι επτά προτάσεις νόμου που καταθέσαν το προηγούμενο Απρίλιο οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου, του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, των Οικολόγων Σταύρο Παπαδούρη και του Βολτ Αλεξάνδρα Ατταλλίδου, αλλά και τέσσερις παλαιότερες που βρίσκονταν στα συρτάρια της κοινοβουλευτικής επιτροπής και κατατέθηκαν από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, τον πρώην πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τον βουλευτή των Οικολόγων Σταύρο Παπαδούρη.

Υπενθυμίζεται ότι οι έξι από τις επτά προτάσεις είχαν ετοιμαστεί από τον γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη, μετά από οδηγίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τον προηγούμενο Οκτώβριο, όταν επανεξετάσθηκε το θέμα των πολλαπλών συντάξεων.

Μεταξύ άλλων, οι συγκεκριμένες προτάσεις νόμου προβλέπουν αύξηση της ηλικίας καταβολής της σύνταξης στους υπουργούς , υφυπουργούς, βουλευτές και δημάρχους από το 60ο  στο 65ο έτος της ηλικίας τους.

Η έβδομη πρόταση νόμου που κατατέθηκε την ίδια μέρα από την κ. Χαραλαμπίδου αφορά την φορολόγηση κατά 90% των εισοδημάτων ενός πρώην αξιωματούχου που υπερβαίνουν τις €70 χιλιάδες ετησίως.

Όσον αφορά την πρόταση του κ. Παπαδόπουλου προβλέπει την θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου για την καταβολή συντάξεων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους , πρώην και εν ενεργεία, για σκοπούς συμμόρφωσης με αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου και διόρθωσης ορισμένων στρεβλώσεων στον ισχύοντα νόμο.

Οι δύο προτάσεις νόμου του κ. Νεοφύτου αποσκοπούν επίσης στην επέκταση του ορίου συνταξιοδότησης των βουλευτών και των υπουργών στο 65ο  έτος και εισαγωγή πρόνοιας, αλλά και ρύθμιση της ταυτόχρονης καταβολής σύνταξης και μισθού σε κρατικούς αξιωματούχους , ώστε να αποφευχθούν κοινωνικές και οικονομικές στρεβλώσεις και να επιτευχθεί συμμόρφωση με σχετική απόφαση του Δικαστηρίου.

Η πρόταση του κ. Παπαδούρη προνοεί την καταβολή  σύνταξης σε  βουλευτή  με  τη  συμπλήρωση  του  63ου έτους της ηλικίας του, αντί με τη συμπλήρωση του 60ου που ισχύει σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Νομική Υπηρεσία, σε γραπτή ενημέρωση της Βουλής είχε εκφράσει την διαφωνία της με την πλειοψηφία των κομματικών προτάσεων στις οποίες αποτυπώνονται οι εισηγήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καθώς όπως υποστήριξε αντιμετωπίζουν συνταγματικά ζητήματα.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις είχαν ελεγχθεί νομοτεχνικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής.

Εντός Σεπτεμβρίου τα κυβερνητικά νομοσχέδια

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι εντός Σεπτεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο θα προχωρήσει στην έγκριση των νομοσχεδίων που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών, τα οποία προβλέπουν την έναρξη της καταβολής της σύνταξης για τους κρατικούς αξιωματούχους στο 65ο  έτος της ηλικίας τους, αντί στο 60ο  που είναι σήμερα, με την καταβολή όμως ταυτόχρονα εφάπαξ φιλοδωρήματος μετά την αποχώρηση τους από τη θέση τους, αντί σύνταξης.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Απρίλιο είχε ξεσπάσει μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την καθυστέρηση στην κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων των συγκεκριμένων νομοσχεδίων.

Ως αποτέλεσμα, το Υπουργείο Οικονομικών προώθησε στην Βουλή των Αντιπροσώπων τα προσχέδια των νομοσχεδίων που ετοίμασε, έτσι ώστε να υπάρξει διαβούλευση και να καταθέσουν τα κόμματα τις εισηγήσεις τους, προτού τα κείμενα κατατεθούν και εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με απόφαση που λήφθηκε στην σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων, τα προσχέδια νόμων επιστράφηκαν στο υπουργείο, ενώ παράλληλα κατατέθηκαν στη Βουλή οι προτάσεις νόμου που ετοίμασε ο Γενικός Ελεγκτής.

Στην Ολομέλεια εντός Οκτωβρίου οι προτάσεις

Στο μεταξύ σε δηλώσεις χθες στο ΚΥΠΕ η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι στόχος είναι να καταργηθούν οι πολλαπλές συντάξεις και να μην υπάρχει ταυτόχρονη καταβολή σύνταξης και μισθού ή αντιμισθίας.

Η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι η πρόθεσή της είναι να οδηγηθεί το θέμα στην Ολομέλεια πριν από την έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα Οκτωβρίου.

«Είναι μια στρέβλωση που πρέπει να διορθωθεί», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η κ. Χαραλαμπίδου σε ανακοίνωση αναφέρει ότι είχε στείλει επιστολή στις 5 Αυγούστου στην πρόεδρο της επιτροπής Οικονομικών, καθιστώντας σαφές πόσο σημαντικό ήταν να επιλυθεί το θέμα των πολλαπλών συντάξεων, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχόλησε κατ’ επανάληψη την κοινωνία.

Η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρει ότι «πρόκειται για μεγάλη πρόκληση να υπάρχουν σήμερα άτομα τα οποία λαμβάνουν συντάξεις ύψους 130-140 χιλιάδων ευρώ τον χρόνο και είναι μεγαλύτερη πρόκληση για τον πολίτη να υπάρχει ο ισχυρισμός ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα. Σαφώς και μπορεί, πολιτική βούληση χρειάζεται και μέχρι σήμερα δεν έχει επιδειχθεί».

Όσον αφορά την πρόταση νόμου που κατάθεσε, ανέφερε πως δίνει μια πολύ απλή λύση, χωρίς να αφαιρεί το περιουσιακό στοιχείο της σύνταξης από τον αξιωματούχο, τονίζοντας παράλληλα πως με τις σημερινές συνθήκες, όπου τόσοι συμπατριώτες μας αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες στην καθημερινή τους διαβίωση, το να διαμαρτυρηθεί οποιοσδήποτε αξιωματούχος ότι θα περιοριστεί η σύνταξη του στις 5 χιλιάδες ευρώ τον μήνα, θα είναι κάτι χειρότερο από πρόκληση για όλη την κοινωνία.

Στην πρώτη ατζέντα φορολόγηση στοιχήματος και διαχειριστές ΜΕΔ

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι η επιτροπή Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεχίσει την συζήτηση επί του πακέτου των επτά νομοσχεδίων που αφορά τους διαχειριστές πιστώσεων για το οποίο η Κύπρος έλαβε προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο κατατέθηκε στην Βουλή τον περασμένο Απρίλιο.

Το πακέτο νομοσχεδίων προνοεί αυστηροποίηση του πλαισίου πλαίσιο των διαχειριστών πιστώσεων στο πλαίσιο ευρωπαϊκή οδηγίας.

Επίσης η Επιτροπή θα συνεχίσει την εξέταση του νομοσχεδίου για αύξηση της φορολογίας επί των στοιχημάτων από 1,5% στο 3%, για διευθέτηση των οφειλών ποδοσφαιρικών σωματείων.

Πριν την έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, η επιτροπή αναμένεται να συζητήσει ακόμα, νομοσχέδιο για τις μεγάλες επενδύσεις ώστε να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες, νομοσχέδιο για τη διοίκηση των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων και νομοσχέδιο που αφορά το διορισμό Εφόρου Ασφαλίσεων.

Πηγή: Stockwatch

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσίαση βιβλίου – Η απόρρητη έκθεση του Νιχάτ Ερίμ

Avatar photo

Published

on

Το 1956 υπήρξε έτος κορύφωσης του κυπριακού αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, με τους αποικιοκράτες Βρετανούς να προχωρούν στην εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε απαγχονισμούς Ελληνοκυπρίων αγωνιστών και στη λήψη άλλων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων. Την ίδια περίοδο, ύστερα από υποκίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετοχή της, μαζί με την Ελλάδα, στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1955, η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στο Κυπριακό ζήτημα.

Πρωθυπουργός της χώρας ήταν τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Αντνάν Μεντερές (1899-1961), ο οποίος, για να μπορέσει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική πολιτική, κάλεσε τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου Νιχάτ Ερίμ (1912-1980), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να υποβάλει σχετικό υπόμνημα εισηγήσεων.

Στόχος της τουρκικής πολιτικής, όπως είχε καθοριστεί, ήταν η ανάκτηση της Κύπρου, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ύστερα από περίοδο τριακοσίων περίπου χρόνων κυριαρχίας.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).

• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.

Continue Reading
Advertisement
Behind Politics2 hours ago

Behind Politics | Επεισόδιο 3: Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, Σάββατο 21/03 στις 7μμ

EKLOGES20265 hours ago

EKLOGES2026 – Ρήξεις, πολιτικές διαφορές και το στοίχημα της ΔΕΚ | Σάββατο 21/03, 6μμ

EKLOGES20266 hours ago

EKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE6 hours ago

THE DUEL «Κίνημα Οικολόγων VS Volt», Παρασκευή 20/03 στις 5μμ

Off the Record14 hours ago

Δολοπλοκίες για απομάκρυνση της Υπ. Παιδείας

Off the Record2 days ago

Συνεχίζεται η λεηλασία – Και μισθό και σύνταξη από αξιωματούχους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

ΠτΔ: Κοινός στόχος με ΓΓ ΟΗΕ η ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Κυβερνητική πηγή: Η αλληλεγγύη προς την Κύπρο πυξίδα για ενίσχυση του Άρθρου 4.2.7

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Απειλεί να «ασκήσει τα δικαιώματα» της η Τουρκία-«Άκυρη η NOTAM Λευκωσίας»

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Το μεσημέρι η κηδεία του Αλί Λαριτζανί – Το Ιράν δεσμεύεται να «εκδικηθεί» τον θάνατό του

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia