Σε κλίμα συμβολισμών και γεωπολιτικής σημειολογίας πραγματοποιείται η παρουσία του προέδρου της Σερβίας, Aleksandar Vučić, στη Μόσχα, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Νίκης κατά του φασισμού. Ο Vučić συναντήθηκε το βράδυ της Πέμπτης με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Robert Fico, τον οποίο αποκάλεσε «αδελφό και φίλο», υπογραμμίζοντας την ιστορική και πολιτική εγγύτητα των δύο χωρών. «Οι Σέρβοι και οι Σλοβάκοι είναι αδέλφια για πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Vučić σε ανάρτησή του στο Instagram, δίνοντας τον τόνο για μια περίοδο ενίσχυσης των σχέσεων Βελιγραδίου και Μπρατισλάβας, σε μια συγκυρία αυξανόμενης διεθνούς απομόνωσης της Μόσχας και επαναπροσδιορισμού των συμμαχιών στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.
Η παρουσία Vučić στη ρωσική πρωτεύουσα δεν εξαντλείται σε τελετουργικού χαρακτήρα επαφές. Όπως ο ίδιος δήλωσε σε Σέρβους δημοσιογράφους, πρόκειται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Vladimir Putin, καθώς και συνομιλίες σε επίπεδο αντιπροσωπειών, εστιάζοντας στην ενεργειακή συνεργασία, με κύριο ζητούμενο μια νέα συμφωνία για τον εφοδιασμό της Σερβίας με φυσικό αέριο. «Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το φυσικό αέριο και όλα τα άλλα», είπε χαρακτηριστικά ο Vučić, προσδίδοντας βαρύτητα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις.
Ο Σέρβος πρόεδρος δεν έκρυψε επίσης τη σημασία που αποδίδει στη συνάντηση που αναμένεται να έχει με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης. Όπως τόνισε, το γεγονός ότι η Κίνα επιλέγει να συνομιλήσει απευθείας με τη Σερβία αποτελεί «τεράστια τιμή για μια μικρή χώρα», ενισχύοντας το αφήγημα του Vučić περί “πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής” που ισορροπεί ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη στρατηγική επένδυση της κινεζικής HBIS στο εργοστάσιο χάλυβα του Smederevo, το οποίο έχει εξελιχθεί σε δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα της χώρας, απασχολώντας περίπου 5.000 εργαζόμενους. Η συνεργασία αυτή, σύμφωνα με τον Vučić, δεν ενισχύει απλώς τη βιομηχανική βάση της χώρας, αλλά λειτουργεί και ως απόδειξη της εμβάθυνσης των σχέσεων Σερβίας–Κίνας σε όλα τα επίπεδα, από την οικονομία έως τη γεωπολιτική.
Η συγκυρία της παρουσίας Vučić στη Μόσχα, παράλληλα με ηγέτες όπως ο Robert Fico και ο Xi Jinping, και σε συνδυασμό με την επικείμενη συνάντησή του με τον Vladimir Putin, αποκτά ειδικό βάρος τόσο σε συμβολικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Καθώς η ΕΕ και το ΝΑΤΟ εντείνουν τις πιέσεις προς το Βελιγράδι για ευθυγράμμιση με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Vučić επιλέγει να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους με τις δυνάμεις που αντιπροσωπεύουν τον ευρασιατικό πόλο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Σερβία επιχειρεί να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, διατηρώντας την αυτονομία των διπλωματικών της ελιγμών εντός ενός όλο και πιο πολωμένου διεθνούς περιβάλλοντος.
Πηγή: https://www.ibnaeu.com/
Be the first to write a comment.