12/6/2020

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (12/6) δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας των εταιρειών ΕΜΕΛ (Λεμεσού), ΖΗΝΩΝ (Λάρνακας),ΟΣΕΑ (Αμμοχώστου), ΟΣΥΠΑ (Πάφου) και ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ, ενάντια στις μεθοδεύσεις σε σχέση με τον διαγωνισμό για τις δημόσιες συγκοινωνίες του 2020-30. Δυναμικό παρών έδωσαν και οι εργαζόμενοι της εταιρείας ΟΣΕΑ κατόπιν απόφασης της συντονιστικής τους επιτροπής.
Στείλαμε ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους εμπλεκόμένους ότι οι εταιρείες που δημιούργησαν τις δημόσιες συγκοινωνίες στην Κύπρο είναι ενωμένες, δυνατές και διεκδικούν τα αυτονόητα: Ισονομία, διαφάνεια και πλήρη διερεύνηση σε βάθος του ρόλου που διαδραμάτισαν άτομα και θεσμοί με ανάμιξη στον διαγωνισμό για τις δημόσιες συγκοινωνίες.
Όσο αφορά τον ρόλο του γενικού ελεγκτή, είναι πλέον πασιφανές μετά και από την σημερινή ατυχέστατη παρουσία του ενώπιον της επιτροπής μεταφορών -όπου καλέστηκε εκτάκτως- ότι πέραν των γενικολογιών περί «διασπάθισης δημόσιου χρήματος» δεν έχει τίποτα το ουσιαστικό να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:
1. Ποιος ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος της δημιουργίας του «σαθρού συστήματος» το οποίο κατηγορείτε με μανία; Δεν ήσασταν εσείς ο διευθυντής ελέγχου του υπουργείου συγκοινωνιών μέχρι το 2014, τα τέσσερα από τα δέκα χρόνια δηλαδή του «σαθρού συστήματος» το οποίο εσείς δημιουργήσατε;
2. Ποιος παρεμβαίνει απροκάλυπτα σε όλο το φάσμα της διαδικασίας αξιολόγησης της επιτροπής του διαγωνισμού με έντονες πιέσεις και προσωπικές επιθέσεις στα δύο από τα τρία μέλη της επιτροπής και στον γενικό διευθυντή του υπουργείου; Φυσικά εσείς κε γενικέ ελεγκτή.
3. Ποιος ενεργεί με εμπάθεια και είναι κατώτερος του θεσμικού του ρόλου, με ανυπόστατες κατηγορίες και γενικολογίες περί «διασπάθισης δημοσίου χρήματος» «απατεώνες και κλέφτες» λεωφορειατζήδες; Σας προκαλούμε κε γενικέ ελεγκτή, δώστε άμεσα στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων από τις εταιρείες μας έχουν καταδικαστεί για οτιδήποτε, αλλιώς ανακαλέστε και απολογηθείτε. Εξάλλου οι αναρτήσεις σας στα ΜΚΔ εναντίον των εταιρειών μας και εκθειάζοντας τους ανταγωνιστές μας, ήδη σας έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα στα μάτια της κοινής γνώμης.

Μας ικανοποιεί που αριθμός βουλευτών έχουν αντιληφθεί επιτέλους τις πραγματικότητες στο θέμα της προσφοράς για τις δημόσιες συγκοινωνίες και τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζουν οι γενικός ελεγκτής, γενική εισαγγελία και συγκεκριμένο άτομο της επιτροπής αξιολόγησης. Μας ικανοποιεί που στη σημερινή κλειστή συνεδρία της επιτροπής μεταφορών (γιατί κε πρόεδρε της επιτροπής, βουλευτή του ΔΗΚΟ Γιώργο Προκοπίου την μετατρέψατε σε κλειστή και απαιτήσατε να βγουν από την αίθουσα τα ΜΜΕ;) ασκήσατε επιτέλους κοινοβουλευτικό έλεγχο σε μία διάτρητη δημόσια προσφορά που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ λόγω των κάκιστων χειρισμών των λειτουργών του υπουργείου εμπορίου.
Τονίζουμε ξανά ότι η υπομονή μας έχει εξαντληθεί και δεν έχουμε καμία διάθεση να συνεχίσουμε την πολιτική του καλού παιδιού. Για αυτό εξαγγέλλουμε τις επόμενες δυναμικές μας κινητοποιήσεις για ενημέρωση του επιβατικού κοινού.
1. Το Σαββατοκυριάκο (13-14/6) διοργάνωση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε κεντρικά σημεία όλων των πόλεων.
2. Την Τετάρτη 17/6, από τις 5πμ εικοσιτετράωρη στάση εργασίας όλων των εταιρειών Παγκύπρια – πλην της Λευκωσίας – με μοναδικό αίτημα την υλοποίηση της απόφασης των Κυπριακών δικαστηρίων για άμεση ακύρωση της κοινοπραξίας στην οποία μανιωδώς προσπαθούν να κατακυρώσουν τις προσφορές.
Δίνουμε αρκετό χρόνο στην εκτελεστική εξουσία να παρέμβει δυναμικά για αποφυγή του μεγαλύτερου εγκλήματος στο χώρο των δημοσίων συγκοινωνιών. Έχετε εξ ολοκλήρου την ευθύνη για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να προστατεύσετε τις εκατοντάδες εργαζομένους και τις οικογένειες τους.

Συντονιστική Επιτροπή εταιρειών
ΕΜΕΛ- ΖΗΝΩΝ -INTERCITY- ΟΣΕΑ – ΟΣΥΠΑ
Τηλ. Επικοινωνίας 95 75 00 55

Vouli TV