Παραλίμνι, 21/1/2020

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΟΣΕΑ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΣΕΑ
Ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου (ΟΣΕΑ) ιδρύθηκε το 2010 από φυσικά και νομικά πρόσωπα με μεγάλη εμπειρία και αξιοπιστία στον χώρο των δημοσίων μεταφορών στην Επαρχία Αμμοχώστου. Έκτοτε εκτελεί με επιτυχία όλα τα δρομολόγια εντός της ελεύθερης Επαρχία Αμμοχώστου.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Τον Ιούλιο του 2019, το υπουργείο Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για Παραχώρηση Υπηρεσίας Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών. Υποβλήθηκαν δύο (2) προσφορές για παροχή Υπηρεσιών Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών με Λεωφορεία στην επαρχία Αμμοχώστου.
Το Υπουργείο Μεταφορών κατακύρωσε την νέα σύμβαση για την επαρχία Αμμοχώστου στην νεοεμφανιζόμενη κοινοπραξία MLKP, ισπανικών και κυπριακών συμφερόντων, για δεκαετές συμβόλαιο με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα πέντε χρόνια.
Ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου (ΟΣΕΑ) προχώρησε άμεσα σε καταγγελία κατά του κύρους της κατακύρωσης της προσφοράς και πέτυχε την έκδοση απαγορευτικού διατάγματος από το Διοικητικό Δικαστήριο, που ουσιαστικά δεν επιτρέπει την υπογραφή σύμβασης μεταξύ του υπουργείου μεταφορών και της κοινοπραξίας MLKP μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης, η οποία αναμένεται μέσα Φεβρουαρίου.

ΛΟΓΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η προσφυγή του ΟΣΕΑ η οποία αφορά τα δρομολόγια της επαρχίας Αμμοχώστου, έγιναν στην βάση σειράς λαθών στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την αξιολόγηση και παρεμβάσεων του Γενικού Ελεγκτή. Ακόμη και η ανακοίνωση από το Υπουργείο Μεταφορών, ότι η κοινοπραξία MLKP (Malta Lines και Kapnos Airport) είχε υποβάλει την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά, αποκρύπτει ουσιώδη ζητήματα, τα οποία και θα αναλύσουμε παρακάτω.
Βασική επιδίωξη του Οργανισμού Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου (ΟΣΕΑ) είναι η ακύρωση των προσφορών και η επαναξιολόγηση τους στη βάση της οποίας θα πρέπει να γίνει η ανάθεση της στον ΟΣΕΑ.

ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ
1. Εμπειρία Οι μετόχοι του ΟΣΕΑ γεννήθηκαν, ανδρώθηκαν και δραστηριοποιούνται στην επαρχία Αμμοχώστου. Έχουν εμπειρία δεκάδων χρόνων και αρκετοί απ’ αυτούς ανήκουν στη δεύτερη και τρίτη γενιά επαγγελματιών στις δημόσιες συγκοινωνίες. Επιπρόσθετα, ο ΟΣΕΑ δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε καταδίκες ή υπόνοιες κακοδιαχείρησης, διασπάθισης δημόσιου χρήματος ή αρνητικών σχολίων από το επιβατικό κοινό.

Η κοινοπραξία MLKP αποτελείται από Μαλτέζικη εταιρεία ισπανικών συμφερόντων και την εταιρεία ΚΑΠΝΟΣ η οποία εκτελεί δρομολόγια από και προς τα αεροδρόμια. Καμία σχέση δεν έχουν με την επαρχία Αμμοχώστου, τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της. Όσο αφορά την ικανοποίηση του επιβατικού κοινού στη Μάλτα, μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο με ορολογία «negative comments about Malta public transportation” είναι ενδεικτική για τον χαμηλό δείκτη ικανοποίησης του επιβατικού κοινού.

2. Θέσεις Εργασίας Σήμερα εργοδοτούνται στον ΟΣΕΑ γύρω στα 150 άτομα, κάτοικοι της επαρχίας και οι περισσότεροι απ’ αυτούς με χρόνια προϋπηρεσίας. Οι θέσεις αυτές είναι εξασφαλισμένες από την εταιρεία και δεν διαταράχθηκε ποτέ η εργατική ειρήνη στα 10 χρόνια ζωής της.
Η κοινοπραξία MLKP δεν εγγυάται τις θέσεις αυτές για περισσότερο από ένα χρόνο και υπάρχουν έντονες φήμες για εργοδότηση επαγγελματιών οδηγών από την Ευρώπη ή και τρίτες χώρες.

3. Οικονομικά Συμφέρουσα προσφορά Το υπουργείο ως αιτιολόγηση της κατακύρωσης της προσφοράς στην κοινοπραξία MLKP, έχει εστιάσει στο γεγονός ότι ήταν η πλέον οικονομικά συμφέρουσα, όπως επανειλημμένα τονίζει. Το κόστος ορίζεται από τα χιλιόμετρα των διαδρομών, την ηλικία και την ποιότητα των λεωφορείων, την τιμή του κομίστρου, την σωστή διαχείριση της εταιρείας και των πόρων της και φυσικά το κόστος του εργατικού. Αρκεί μια προσεκτική πρώτη αξιολόγηση της «φθηνότερης και οικονομικά συμφέρουσας προσφοράς» για να γίνει αντιληπτό από που γίνονται οι εξοικονομήσεις.

4. Στόλος λεωφορείων Η πρόθεση της κοινοπραξίας MLKP είναι η αγορά κινεζικών λεωφορείων, κάτι το οποίο νομικά είναι επιτρεπτό, αλλά ως χώρα μέλος της ΕΕ είναι εύκολα αντιληπτό ότι η πρόθεση της εταιρείας ΟΣΕΑ για ανανέωση του υφιστάμενου της στόλου με ευρωπαϊκής κατασκευής λεωφορεία, δίνει μια διαφορετική δυναμική. Για την κάλυψη του συνολικού αριθμού χιλιομέτρων της σύμβασης παγκύπρια, με βάση την σημερινή πραγματικότητα, απαιτούνται γύρω στα 380 λεωφορεία. Η κοινοπραξία MLKP στην προσφορά της αναφέρει την πρόθεση της για την αγορά 282 λεωφορείων, με το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις;

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ζητάμε την στήριξη του επιβατικού κοινού της επαρχίας Αμμοχώστου, ως άμεσα επηρεαζόμενοι από την ποιότητα των δημοσίων συγκοινωνιών. Τα τελευταία δέκα (10) χρόνια, ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Επαρχίας Αμμοχώστου (ΟΣΕΑ) έχει να επιδείξει άριστες υπηρεσίες, με ασφάλεια και υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης.
Ζητάμε την στήριξη των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, γιατί στον ΟΣΕΑ εργοδοτούνται γύρω στα 150 άτομα, εργαζόμενοι και δημότες οι οποίοι διαμένουν στα όρια των δήμων και των ΚΣ της επαρχίας Αμμοχώστου, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις ιδιαιτερότητες και ανάγκες της επαρχίας μας.
Ζητάμε την στήριξη των τοπικών οικονομικών φορέων, ως άμεσα επηρεαζόμενοι από την παρεχόμενη ποιότητα των δημοσίων συγκοινωνιών σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, επισκέπτες και τουρίστες της επαρχίας μας.
Ζητάμε την στήριξη ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, γιατί αυτό ορίζει η χρηστή διαχείριση δημόσιου χρήματος, η στήριξη της ντόπιας επιχειρηματικότητας και ο σεβασμός στους θεσμούς. Με την δική σας στήριξη μπορούμε να ανατρέψουμε μια λανθασμένη απόφαση και να προστατεύσουμε τις δημόσιες συγκοινωνίες της επαρχίας Αμμοχώστου!

Γραφείο Τύπου Οργανισμού Συγκοινωνιών
Επαρχίας Αμμοχώστου (ΟΣΕΑ)

Vouli TV