ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ζήτησε στήριξη για το Κυπριακό, έδωσε το στίγμα για το μέλλον της Ευρώπης από το βήμα του ΕΛΚ ο ΠτΔ
Στον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μέση Ανατολή, αναφερόμενος ειδικά στην επικείμενη επίσκεψη της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κύπρο και στην πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο Βουκουρέστι.
Ο ΠτΔ αναφέρθηκε επίσης και στο Κυπριακό και στη δυνατότητα της ΕΕ να παίξει καταλυτικό ρόλο στις προσπάθειες για λύση.
Στην ομιλία του ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για τη δύναμη του ευρωπαϊκού εγχειρήματος ως παράγοντα ειρήνης και για το πώς ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις, ενώ χαιρέτισε την ηγεσία που έδειξε η κ. Φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας τη στήριξή του στην υποψήφια για επανεκλογή στην Προεδρία της Κομισιόν.
Επανέλαβε ακόμα εκ νέου τη στήριξη της Κύπρου προς την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή, υπενθυμίζοντας πως η Κύπρος, ούσα η ίδια θύμα εισβολής και κατοχής, βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Απευθυνόμενος στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «οι αληθινοί ηγέτες αναδεικνύονται σε δύσκολες στιγμές, σε στιγμές που απαιτούν τόλμη, ακόμη και θράσος. Οδήγησες το καράβι σε φουρτουνιασμένα νερά, και το έκανες χτίζοντας την Ένωση, μέσα από απαράμιλλη επιμονή, σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα. Είμαστε περήφανοι που θα σταθούμε δίπλα σου για τα επόμενα πέντε χρόνια», σημείωσε.
DOC.20240307.6346806.assets_gallery_5701_84626 (Copy)
Μέση Ανατολή και Γάζα
Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνειδητοποίηση ότι «δεν υπάρχουν παγωμένες συγκρούσεις», παραπέμποντας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, «στην άμεση γειτονιά της Ευρώπης, στο κατώφλι της Κύπρου» ως «τραγική απόδειξη».
«Η ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια να μην έχει ισχυρή φωνή και ρόλο σε ό,τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, όχι μόνο επειδή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ρόλου της ΕΕ ως στρατηγικού, παγκόσμιου δρώντα, αλλά και επειδή ό,τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή έχει σοβαρό αντίκτυπο στην Ευρώπη, από τη μετανάστευση μέχρι την ασφάλεια», επεσήμανε.
«Η ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα απαιτεί, επίσης, τη χωρίς καθυστέρηση, επείγουσα προσοχή μας. Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει ηγεσία, μαζί με άλλους βασικούς εταίρους όπως τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ, τις χώρες της περιοχής και του Κόλπου, όπως τα ΗΑΕ», συνέχισε.
12
«Η Κύπρος, ως αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής, έχει εργαστεί ακούραστα από την αρχή του πολέμου με όλους τους γείτονές της και όχι μόνο, για το σχεδιασμό της πρωτοβουλίας Amalthea για έναν θαλάσσιο διάδρομο μονής κατεύθυνσης, για την παράδοση μεγάλου όγκου βοήθειας στο λαό της Γάζας» ανέφερε.
«Απλά δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο, τη στιγμή που εκτυλίσσεται αυτή η ανθρωπιστική τραγωδία μπροστά στα μάτια μας», τόνισε.
«Προσβλέπω με ανυπομονησία στην αυριανή επίσκεψη της Ούρσουλα στην Κύπρο, στο πλαίσιο του ανοίγματος του θαλάσσιου διαδρόμου για την παράδοση βοήθειας στο λαό της Γάζας», συνέχισε, αναφέροντας πως «από τα πρώτα κιόλας στάδια της πρωτοβουλίας, η Ούρσουλα κατανόησε το όραμα και την αξία» της πρωτοβουλίας και της «έδωσε το πολιτικό της βάρος, καθώς και το βάρος της Επιτροπής. Σε ευχαριστώ πολύ Ούρσουλα» πρόσθεσε.
Κυπριακό και ΕΕ
Αναφερόμενος στον ρόλο του ΕΛΚ στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως το ΕΛΚ «έχει σταθερά και προβεβλημένα σταθεί στο πλευρό της Κύπρου στις προσπάθειές μας για επανένωση της χώρας».
«Πιστεύω ακράδαντα ότι η ΕΕ πρέπει να αποτελέσει καταλυτική ενοποιητική δύναμη για το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της, το οποίο 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή εξακολουθεί να τελεί υπό τουρκική κατοχή», σημείωσε.
«Τους επόμενους μήνες, υπολογίζω στη στήριξη της ευρύτερης πολιτικής μας οικογένειας και της ηγεσίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, στις προσπάθειές μας για την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος», τόνισε.
Ενότητα και μέλλον της Ευρώπης, Ουκρανία
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως ποτέ άλλοτε δεν ήταν πιο πολύτιμο το ευρωπαϊκό εγχείρημα των 27 κρατών ενωμένων για την υπεράσπιση των κοινών αξιών και του κοινού οράματος.
«Ποτέ δεν χρειαζόμασταν περισσότερο μια ισχυρότερη, πιο ανθεκτική, πιο ανταγωνιστική Ένωση, που να αφορά την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών και να είναι παρούσα ως ισχυρός παγκόσμιος παράγοντας στη γεωπολιτική αρένα», υπογράμμισε.
«Σήμερα, στεκόμαστε υπερήφανοι για όλα όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια», είπε, και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε επίσης μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή για το κοινό μας σπίτι, για την Ένωση», καθώς «έχουμε την ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές, να θέσουμε τα θεμέλια και να δημιουργήσουμε μια ακόμη ισχυρότερη Ένωση» εσωτερικά και στην παγκόσμια σκηνή.
Παραπέμποντας στο ακαδημαϊκό του υπόβαθρο, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως πάντα τείνει να εξετάζει κριτικά το παρελθόν για αντλήσει διδάγματα για τις αποφάσεις για το μέλλον. Σημείωσε πως κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει την πανδημία, «και όμως αντιμετωπίσαμε αυτή την πρόκληση, η οποία είχε τεράστιο αντίκτυπο στις οικονομίες μας και στον τρόπο ζωής μας».
«Μπροστά σε αυτή την απρόβλεπτη, πρωτοφανή πρόκληση, η Ένωση ενωμένη ανταποκρίθηκε στην πρόκληση, υπό τη σταθερή και ικανή ηγεσία της Ούρσουλα, η οποία αποδείχθηκε απολύτως καθοριστική όχι μόνο για να αντιμετωπιστεί και να ξεπεραστεί η πανδημία», όπως είπε, αλλά και για να γίνει η ΕΕ ισχυρότερη.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε πως η πανδημία δεν ήταν η μόνη τεράστια πρόσκληση που αντιμετώπισε η ΕΕ. Υπενθυμίζοντας πως η γενιά του ίδιου μεγάλωσε πιστεύοντας πως δεν υπήρχαν αδυναμίες στην ειρήνη που έφερε το ευρωπαϊκό εγχείρημα, πρόσθεσε πως στις 24 Φεβρουαρίου 2022 «ξυπνήσαμε σε μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, με την Ουκρανία, μια κυρίαρχη ευρωπαϊκή χώρα να δέχεται εισβολή, την εδαφική της ακεραιότητα να παραβιάζεται, τη διεθνή νομιμότητα να συντρίβεται».
«Η Κύπρος, θύμα παράνομης εισβολής και μισού αιώνα συνεχούς κατοχής, στάθηκε αταλάντευτα και κατηγορηματικά στη σωστή πλευρά της ιστορίας όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στεκόμαστε και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και του θαρραλέου λαού της καθώς πολεμούν τη ρωσική επιθετικότητα», συνέχισε.
660
Σε σχέση με το μέλλον της ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «οι συζητήσεις που κάνουμε στις Βρυξέλλες για μια ισχυρότερη Ευρώπη, μια πιο γεωπολιτικά και στρατηγικά αυτόνομη Ένωση, δεν είναι θεωρητικές», και πρέπει ξανά και ξανά να έχουν συγκεκριμένο αντίκτυπο.
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη η ΕΕ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών και πιθανών μελλοντικών προκλήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως για «να υλοποιήσουμε τον γεωπολιτικό ρόλο της ΕΕ πρέπει πρώτα απ’ όλα να είμαστε σε θέση να στηριζόμαστε στους εαυτούς μας, χωρίς να εξαρτόμαστε πάντα από εξωτερικούς παράγοντες».
Για αυτό, τόνισε, «η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ δεν πρέπει να παραμείνει αφηρημένη ιδέα», να γίνει «απτός στόχος».
«Η οικοδόμηση της ευρωπαϊκής άμυνας σε επίπεδο Ένωσης μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά», είπε, επισημαίνοντας πως η κ. Φον ντερ Λάιεν «έχει επιδείξει τόλμη και αποφασιστική ηγεσία και σε αυτόν τον τομέα», ενώ χαρακτήρισε τη νέα βιομηχανική αμυντική στρατηγική που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα ένα σημαντικό βήμα.
«Πέρα από τις εξωτερικές απειλές και προκλήσεις, η Ευρώπη αντιμετωπίζει πλήθος εσωτερικών» απειλών σημείωσε ακόμα. «Η άνοδος εξτρεμιστικών, ανελεύθερων, λαϊκιστικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων απειλεί να ανατρέψει όσα έχουμε επιτύχει όλα αυτά τα χρόνια», συνέχισε.
«Η μόνη απάντηση σε αυτό το φαινόμενο είναι η οικοδόμηση μιας καλύτερης Ένωσης για τους πολίτες μας, μιας Ένωσης οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας, ανταγωνιστικότητας», τόνισε.
«Είναι στο χέρι μας να είμαστε σταθεροί και να υπερασπιστούμε τις αξίες μας» που ενώνουν και «μας διαφοροποιούν από τους αντιπάλους μας», είπε.
«Όσο υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας, το ΕΛΚ θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη και η κινητήρια δύναμη για το μέλλον της Ευρώπης», ανέφερε.
Ειδική αναφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πρωτοβουλία του για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διάδρομού στη Γάζα, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Βουκουρέστι
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσφώνησε σήμερα τις εργασίες της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιούνται στο Βουκουρέστι, της Ρουμανίας.
Κατά την ομιλία της στη Σύνοδο, η κα φον ντερ Λάιεν είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε τόσο περήφανοι για τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τον ηγετικό του ρόλο στην αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθεια προς τη Γάζα και στην επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης στην Κύπρο».
Πηγή: rEPORTERCY
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανάλυση Reuters για τον Βανς :Από αντιπρόεδρος σε πιθανό διάδοχο του Τραμπ μέσω της συμφωνίας με το Ιράν
Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέι Ντι Βανς, ετοιμάζεται να αναλάβει τον σημαντικότερο διεθνή ρόλο της μέχρι σήμερα πολιτικής του πορείας, ως επικεφαλής διαπραγματευτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του τρίμηνου πολέμου με το Ιράν. Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή που ενδέχεται να διαμορφώσει τις προοπτικές του ως πιθανού διαδόχου στον Λευκό Οίκο.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν την Τετάρτη σε μια προσωρινή ειρηνευτική συμφωνία, η οποία οδήγησε σε αναστολή των εχθροπραξιών, χωρίς ωστόσο να επιλύσει βασικά ζητήματα. Οι αποφάσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τη στήριξη που παρέχει σε περιφερειακές ένοπλες οργανώσεις και το στρατηγικής σημασίας Στενό του Ορμούζ μετατέθηκαν για έναν νέο κύκλο συνομιλιών διάρκειας 60 ημερών.
Οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια διαδικασία υψηλού πολιτικού και γεωπολιτικού ρίσκου για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, για τη Μέση Ανατολή συνολικά, αλλά και για τις προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες του Βανς. Παράλληλα, η κατάσταση παραμένει αβέβαιη, καθώς ο αντιπρόεδρος ακύρωσε προγραμματισμένη πτήση προς την Ελβετία το βράδυ της Πέμπτης, όπου επρόκειτο να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, με τον Λευκό Οίκο να διαβεβαιώνει πάντως ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία είναι «έτοιμη να αναχωρήσει με την πρώτη δυνατή ευκαιρία».
Οι καταιγιστικές εξελίξεις συμπίπτουν με την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του Βανς για τη μεταστροφή του στον Καθολικισμό, με τίτλο «Communion», καθώς και με την περιοδεία του στα μέσα ενημέρωσης για την προώθησή του. Κατά τις εμφανίσεις του, μίλησε τόσο για την πίστη του όσο και για τη θέση του ως βασικού υποστηρικτή μιας συμφωνίας με το Ιράν.
Η επικοινωνιακή του εκστρατεία κορυφώθηκε την Πέμπτη με συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, όπου παρουσίασε τις αμερικανικές προσδοκίες για μια οριστική ειρηνευτική συμφωνία. Παράλληλα, διατύπωσε αυτό που αρκετοί αναλυτές χαρακτήρισαν ως μία από τις πιο έντονες επικρίσεις προς το Ισραήλ από Αμερικανό αντιπρόεδρο, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο μελλοντικής προεδρικής υποψηφιότητας.
«Εάν οι Ιρανοί δεν αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, ο στρατός τους και το πυρηνικό τους πρόγραμμα θα καταστραφούν», δήλωσε ο Βανς. «Εάν αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, τότε θα έχουν μια μετασχηματιστική σχέση με τη Μέση Ανατολή και η Μέση Ανατολή θα έχει μια μετασχηματιστική σχέση με τον λαό του Ιράν».
Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αναδείξει τη βαρύτητα του ρόλου που διαδραματίζει ο Βανς στη συμφωνία με το Ιράν.
Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα, εξέχουσα μορφή της εξωτερικής πολιτικής των Ρεπουμπλικανών, χαρακτήρισε τον Βανς «αρχιτέκτονα» της ειρηνευτικής συμφωνίας, εκφράζοντας την άποψη ότι ο αντιπρόεδρος θα πρέπει να παρουσιάσει την τελική συμφωνία στη Γερουσία προς έγκριση.
Ο Ντόναλντ Τραμπ αστειεύτηκε την Τετάρτη ότι ο Βανς έχει λίγα να κερδίσει και πολλά να χάσει από την ανάληψη αυτής της αποστολής.
«Αν πετύχει, θα αναλάβω εγώ την ευθύνη. Αν δεν πετύχει, θα κατηγορήσω τον Τζέι Ντι!», είπε γελώντας ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη σύνοδο κορυφής της G7 στο Εβιάν-λε-Μπεν της Γαλλίας.
Εκπρόσωποι του γραφείου του Βανς αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
Υπερασπιζόμενος τον Τραμπ
Ο Τραμπ διεκδίκησε την προεδρία με την υπόσχεση να περιορίσει τις τιμές και να βάλει τέλος στους λεγόμενους «αιώνιους πολέμους» στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί, ενώ στις 28 Φεβρουαρίου διέταξε επιθέσεις κατά του Ιράν. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι σύμμαχοί του υποστηρίζουν ότι προχώρησε σε σημαντικές παραχωρήσεις προς την Τεχεράνη, επιδιώκοντας να περιορίσει τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στις τιμές.
Παρότι ο Τραμπ παρουσιάζει την προσωρινή ειρηνευτική συμφωνία ως σημαντική στρατιωτική και διπλωματική επιτυχία, μέχρι στιγμής φαίνεται πως λίγοι από τους αρχικούς του στόχους έχουν επιτευχθεί: η θεοκρατική ηγεσία του Ιράν παραμένει στην εξουσία, διατηρεί το οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων και τα αποθέματα ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού, ενώ συνεχίζει να στηρίζει οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Ο Βανς έχει βρεθεί στη θέση να υπερασπίζεται τις επιλογές του προέδρου, επιχειρώντας ταυτόχρονα να κρατήσει αποστάσεις από τη μείωση της δημοτικότητας του Τραμπ. Για τον σκοπό αυτό επικαλείται ορισμένες οικονομικές βελτιώσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι «υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει».
«Να έχετε λίγη πίστη στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ιδέα ότι πρόκειται να συνάψει μια συμφωνία που θα είναι κακή για τον αμερικανικό λαό είναι παράλογη», δήλωσε ο Βανς την Πέμπτη.
Μιλώντας νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα στη συντηρητική παρουσιάστρια Μέγκιν Κέλι, ανέφερε ότι παραμένει προσηλωμένος στη διαχείριση της κρίσης με το Ιράν, υποστηρίζοντας πως η αποστασιοποίηση από την προσπάθεια θα αποτελούσε «έναν πολύ ανώριμο τρόπο προσέγγισης της πολιτικής διαδικασίας». Παράλληλα, επέκρινε τους πιο επιθετικούς συντηρητικούς κύκλους, κατηγορώντας τους ότι επιθυμούν τη συνέχιση των αμερικανικών επιθέσεων «μέχρι να πέσει κάθε βόμβα ή μέχρι να πεθάνει κάθε Ιρανός».
Ο Βανς έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τους κινδύνους περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου και έχει υποστηρίξει ότι ο Τραμπ πρέπει να επιδιώξει μια διπλωματική διέξοδο. Αποτελεί μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες μιας νέας πτέρυγας των Ρεπουμπλικανών που επιδιώκει να περιορίσει τις παγκόσμιες στρατιωτικές παρεμβάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ωστόσο, δεν λείπουν και οι επικριτές του. «Κατά τη γνώμη μου, ο αντιπρόεδρος – ο επικεφαλής διαπραγματευτής σε αυτή την υπόθεση – δεν έχει υπηρετήσει καλά τον πρόεδρο», δήλωσε την Πέμπτη στο Fox News ο συντηρητικός σχολιαστής Μπεν Σαπίρο.
«Πρόσωπο της συμφωνίας»
Ο Τραμπ φαίνεται να έχει αναδείξει τον Βανς ως το κεντρικό πρόσωπο της συμφωνίας αντί του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος παραδοσιακά θα είχε τον πρωταγωνιστικό διπλωματικό ρόλο, προκαλώντας ερωτήματα ακόμη και σε συμμάχους της κυβέρνησης σχετικά με την ακριβή θέση του Ρούμπιο στις διαπραγματεύσεις.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανέφερε ότι κανένα μέλος της ομάδας του Τραμπ δεν εξέφρασε αντιρρήσεις για την προσωρινή ειρηνευτική συμφωνία.
Ο Ρούμπιο θεωρείται επίσης πιθανός διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2028, αν και ούτε ο ίδιος ούτε ο Βανς έχουν δηλώσει πρόθεση να είναι υποψήφιοι.
Το υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού.
Η επιλογή του Τραμπ να προωθήσει τον Βανς θεωρείται, ωστόσο, χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου κατά τη δεύτερη θητεία του, σύμφωνα με πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον Λευκό Οίκο και μίλησε επίσης υπό καθεστώς ανωνυμίας.
«Αυτές οι συζητήσεις μπορεί να μπερδεύουν πολλούς, όμως ο Τραμπ γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει», ανέφερε η ίδια πηγή. «Ουσιαστικά διεξάγει μια δοκιμαστική περίοδο σε πραγματικό χρόνο».
Σε όλη αυτή την περίοδο, στο προσκήνιο παρέμεινε και το βιβλίο του Βανς, το οποίο ο ίδιος προωθεί συχνά με χιουμοριστικό τρόπο σχεδόν σε κάθε δημόσια εμφάνισή του, παράλληλα με τα ζητήματα της επικαιρότητας.
Αντιμέτωπος με επικρίσεις για το Ιράν, τη μετανάστευση και τα πολιτικά δικαιώματα στην εκπομπή «The View» του ABC την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος απάντησε αστειευόμενος: «Ας μιλήσουμε για το βιβλίο – είμαι εδώ για να πουλήσω βιβλία».
ΠΗΓΗ : ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ .gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ
Το Ισραήλ και η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, κατέληξαν σε συμφωνία εκεχειρίας με ισχύ από τις 16:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου.
«Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός», ανέφερε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματευτές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ κατέληξαν στη συμφωνία με τη συνδρομή του Ιράν. «Από όσα γνωρίζουμε, μετά την ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ βρίσκονται πλέον σε καθεστώς κατάπαυσης του πυρός», συμπλήρωσε.
Κλιμάκωση των συγκρούσεων
Η ανακοίνωση του Αμερικανού αξιωματούχου για την επίτευξη εκεχειρίας έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών είχαν ενταθεί επικίνδυνα τις τελευταίες ώρες, παρά το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν.
Ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 18 ανθρώπων σήμερα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων NNA. Την ίδια ώρα, ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι τέσσερις στρατιώτες του ισραηλινού στρατού έχασαν τη ζωή τους, σε ένα από τα πιο αιματηρά μεμονωμένα περιστατικά από την έναρξη της τελευταίας φάσης της σύγκρουσης.
«Όλος ο Λίβανος πρέπει να καεί», δήλωσε άμεσα ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, εξέχον στέλεχος της Ακροδεξιάς και πολιτικός σύμμαχος του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι «το Ισραήλ δεν θα ανεχθεί επιθέσεις εναντίον των στρατιωτών του ή του εδάφους του και θα επιβάλει πολύ βαρύ τίμημα στη Χεζμπολάχ».
Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει και την προηγούμενη ημέρα, επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει την παρουσία του στη ζώνη ασφαλείας του νότιου Λιβάνου. «Το Ισραήλ θα παραμείνει στη ζώνη ασφαλείας στο νότιο Λίβανο για όσο διάστημα απαιτηθεί, προκειμένου να προστατεύσει τις κοινότητες του Βορρά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Χεζμπολάχ, πάντως, διαμηνύει ότι οι μαχητές της «θα υπερασπιστούν τη γη και τον λαό τους με μεγάλο θάρρος» απέναντι στο Ισραήλ. Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της απέρριψε «τις κατηγορίες του εχθρού ότι η Χεζμπολάχ παραβίασε την εκεχειρία», αποδίδοντας αποκλειστικά την ευθύνη στο Ισραήλ και υποστηρίζοντας ότι η γειτονική χώρα «δεν τήρησε ποτέ καμία συμφωνία εκεχειρίας» από τα τέλη του 2024.
Τριβές μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ
Η τοποθέτηση του Αμερικανού αξιωματούχου έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ παρουσιάζουν αυξανόμενες εντάσεις. Τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς έχουν ασκήσει ασυνήθιστα έντονη κριτική στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ.
Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η πλήρης αποχώρηση του Ισραήλ από τον Λίβανο αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας που έχει συνάψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν διεθνή μέσα ενημέρωσης σήμερα, η Τεχεράνη έχει ζητήσει εγγυήσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στον Λίβανο, προτού επανεκκινήσουν οι συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελβετία.
Ο βουλευτής της Χεζμπολάχ, Χασάν Φαντλαλάχ, δήλωσε στο Reuters ότι το Ιράν έχει ενημερώσει την οργάνωση πως οι διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να συνεχιστούν εάν δεν εφαρμοστεί μια συνολική εκεχειρία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έρχιουρμαν: Καμία πλευρά δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της για ενέργεια και θαλάσσιες ζώνες
Η ενέργεια, οι θαλάσσιες ζώνες, οι υδρογονάνθρακες, οι θαλάσσιες εμπορικές διαδρομές, η ασφάλεια και το ζήτημα της ευρωπαϊκής ιθαγένειας συνιστούν τομείς κοινής αρμοδιότητας, στους οποίους καμία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις μονομερώς, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Τουφάν Έρχιουρμαν.
Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του, ο κ. Έρχιουρμαν αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό, στη μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων, στις σχέσεις με την Τουρκία, καθώς και σε ζητήματα που αφορούν τα παιδιά από μικτούς γάμους και τις επικείμενες «εκλογές».
Αναφερόμενος στη θέση της Τουρκίας περί «κυριαρχικής ισότητας» και «ίσου διεθνούς καθεστώτος», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα εννοιολογικό πλαίσιο που τέθηκε μετά το Κραν Μοντανά, το περιεχόμενο του οποίου, ωστόσο, δεν έχει μέχρι σήμερα συζητηθεί ή εξειδικευθεί επαρκώς. Όπως ανέφερε, προτιμά να συζητά επί της ουσίας και του συγκεκριμένου περιεχομένου, υπογραμμίζοντας ότι «αν επιδιώκεται λύση, αυτή πρέπει να αναζητηθεί στο περιεχόμενο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η πιο ελκυστική έννοια ως ονομασία, όμως αν εξετάσεις τι υπάρχει από κάτω, μπορεί να διαπιστώσεις ότι ο τρόπος με τον οποίο έχει συμπληρωθεί δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που επιθυμείς».
Ο κ. Έρχιουρμαν επανέλαβε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδιώκει διαπραγματεύσεις με στόχο την εξεύρεση λύσης και όχι «διαπραγματεύσεις για χάρη των διαπραγματεύσεων», προσθέτοντας ότι πριν από την ουσία θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στη μεθοδολογία των τεσσάρων σημείων.
Εστιάζοντας στα έξι προαναφερθέντα κεφάλαια, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι πρόκειται για τομείς στους οποίους η κυριαρχία θα πρέπει να ασκείται από κοινού, μέσα από μια λογική συνδιαχείρισης.
«Τι εννοώ με αυτό; Σε αυτά τα ζητήματα, όπως εγώ δεν θα μπορώ να πω “εγώ αποφασίζω”, έτσι και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα πρέπει να μπορεί να λέει “εγώ αποφασίζω”. Συνεπώς, αυτοί οι τομείς αποτελούν κοινές αρμοδιότητες και απαιτούν έναν μηχανισμό λήψης αποφάσεων από κοινού, στη βάση της πολιτικής ισότητας», ανέφερε.
Σχολιάζοντας τις αμυντικές συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ως παράδειγμα το ενδεχόμενο παρουσίας γαλλικών στρατευμάτων ή τη χρήση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» από το Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι τέτοιου είδους κινήσεις μετατρέπουν το νησί σε πιθανό στόχο. Όπως είπε, σε μια τέτοια περίπτωση, ένας πύραυλος αποτελεί απειλή «τόσο για τον νότο όσο και για τον βορρά», επηρεάζοντας εξίσου την ασφάλεια αλλά και τον τουρισμό και στις δύο κοινότητες.
Ο κ. Έρχιουρμαν χαρακτήρισε «διάκριση» τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ζήτημα της παραχώρησης ιθαγένειας σε παιδιά από μικτούς γάμους, επικαλούμενος σχετικές εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και διεθνών οργανισμών κατά του ρατσισμού. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε προσωπική του εμπειρία από επίσκεψη σε σχολείο εγκλωβισμένων στο Ριζοκάρπασο, όπου, όπως είπε, Ελληνοκύπρια μητέρα του περιέγραψε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί της, το οποίο, παρότι έχει ως μητρική γλώσσα τα ελληνικά, δεν λαμβάνει ιθαγένεια ούτε οποιαδήποτε βοήθεια επειδή ο πατέρας του είναι τουρκικής καταγωγής.
Όσον αφορά την παρουσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας στη διεθνή σκηνή, υπερασπίστηκε τη συμμετοχή της στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) με καθεστώς παρατηρητή. Εξήγησε επίσης ότι ο ίδιος δεν έχει ακόμη μεταβεί στις Βρυξέλλες για επαφές, καθώς αναμένει την ολοκλήρωση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αποφευχθούν πρόσθετες δυσκολίες.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ταυτόχρονης διεξαγωγής δύο «εκλογικών» διαδικασιών στα κατεχόμενα, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε σημαντικό βάρος για το «ανώτατο εκλογικό δικαστήριο», θα επηρέαζε αρνητικά τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων και θα μπορούσε να πλήξει την τουρκοκυπριακή «δημοκρατία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, λόγω αμφιβολιών που ενδέχεται να δημιουργηθούν για την ασφάλεια της καταμέτρησης.
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks agoΒουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ4 days agoΠόρισμα καταπέλτης για το “Κράτος-Μαφία” για 15 φυσικά και νομικά πρόσωπα
-
Off the Record1 month agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΦ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»
-
EKLOGES20264 weeks agoΒουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΣάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΜε μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΤι δεν επιτρέπεται από την Παρασκευή μέχρι την ημέρα των εκλογών
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – H τελική της προεκλογικής περιόδου με χιούμορ! | Παρασκευή 22/05 στις 7μμ






