ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ζήτησε στήριξη για το Κυπριακό, έδωσε το στίγμα για το μέλλον της Ευρώπης από το βήμα του ΕΛΚ ο ΠτΔ
Στον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μέση Ανατολή, αναφερόμενος ειδικά στην επικείμενη επίσκεψη της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κύπρο και στην πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο Βουκουρέστι.
Ο ΠτΔ αναφέρθηκε επίσης και στο Κυπριακό και στη δυνατότητα της ΕΕ να παίξει καταλυτικό ρόλο στις προσπάθειες για λύση.
Στην ομιλία του ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για τη δύναμη του ευρωπαϊκού εγχειρήματος ως παράγοντα ειρήνης και για το πώς ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις, ενώ χαιρέτισε την ηγεσία που έδειξε η κ. Φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας τη στήριξή του στην υποψήφια για επανεκλογή στην Προεδρία της Κομισιόν.
Επανέλαβε ακόμα εκ νέου τη στήριξη της Κύπρου προς την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή, υπενθυμίζοντας πως η Κύπρος, ούσα η ίδια θύμα εισβολής και κατοχής, βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Απευθυνόμενος στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «οι αληθινοί ηγέτες αναδεικνύονται σε δύσκολες στιγμές, σε στιγμές που απαιτούν τόλμη, ακόμη και θράσος. Οδήγησες το καράβι σε φουρτουνιασμένα νερά, και το έκανες χτίζοντας την Ένωση, μέσα από απαράμιλλη επιμονή, σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα. Είμαστε περήφανοι που θα σταθούμε δίπλα σου για τα επόμενα πέντε χρόνια», σημείωσε.
DOC.20240307.6346806.assets_gallery_5701_84626 (Copy)
Μέση Ανατολή και Γάζα
Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνειδητοποίηση ότι «δεν υπάρχουν παγωμένες συγκρούσεις», παραπέμποντας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, «στην άμεση γειτονιά της Ευρώπης, στο κατώφλι της Κύπρου» ως «τραγική απόδειξη».
«Η ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια να μην έχει ισχυρή φωνή και ρόλο σε ό,τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, όχι μόνο επειδή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ρόλου της ΕΕ ως στρατηγικού, παγκόσμιου δρώντα, αλλά και επειδή ό,τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή έχει σοβαρό αντίκτυπο στην Ευρώπη, από τη μετανάστευση μέχρι την ασφάλεια», επεσήμανε.
«Η ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα απαιτεί, επίσης, τη χωρίς καθυστέρηση, επείγουσα προσοχή μας. Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει ηγεσία, μαζί με άλλους βασικούς εταίρους όπως τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ, τις χώρες της περιοχής και του Κόλπου, όπως τα ΗΑΕ», συνέχισε.
12
«Η Κύπρος, ως αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής, έχει εργαστεί ακούραστα από την αρχή του πολέμου με όλους τους γείτονές της και όχι μόνο, για το σχεδιασμό της πρωτοβουλίας Amalthea για έναν θαλάσσιο διάδρομο μονής κατεύθυνσης, για την παράδοση μεγάλου όγκου βοήθειας στο λαό της Γάζας» ανέφερε.
«Απλά δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο, τη στιγμή που εκτυλίσσεται αυτή η ανθρωπιστική τραγωδία μπροστά στα μάτια μας», τόνισε.
«Προσβλέπω με ανυπομονησία στην αυριανή επίσκεψη της Ούρσουλα στην Κύπρο, στο πλαίσιο του ανοίγματος του θαλάσσιου διαδρόμου για την παράδοση βοήθειας στο λαό της Γάζας», συνέχισε, αναφέροντας πως «από τα πρώτα κιόλας στάδια της πρωτοβουλίας, η Ούρσουλα κατανόησε το όραμα και την αξία» της πρωτοβουλίας και της «έδωσε το πολιτικό της βάρος, καθώς και το βάρος της Επιτροπής. Σε ευχαριστώ πολύ Ούρσουλα» πρόσθεσε.
Κυπριακό και ΕΕ
Αναφερόμενος στον ρόλο του ΕΛΚ στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως το ΕΛΚ «έχει σταθερά και προβεβλημένα σταθεί στο πλευρό της Κύπρου στις προσπάθειές μας για επανένωση της χώρας».
«Πιστεύω ακράδαντα ότι η ΕΕ πρέπει να αποτελέσει καταλυτική ενοποιητική δύναμη για το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της, το οποίο 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή εξακολουθεί να τελεί υπό τουρκική κατοχή», σημείωσε.
«Τους επόμενους μήνες, υπολογίζω στη στήριξη της ευρύτερης πολιτικής μας οικογένειας και της ηγεσίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, στις προσπάθειές μας για την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος», τόνισε.
Ενότητα και μέλλον της Ευρώπης, Ουκρανία
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως ποτέ άλλοτε δεν ήταν πιο πολύτιμο το ευρωπαϊκό εγχείρημα των 27 κρατών ενωμένων για την υπεράσπιση των κοινών αξιών και του κοινού οράματος.
«Ποτέ δεν χρειαζόμασταν περισσότερο μια ισχυρότερη, πιο ανθεκτική, πιο ανταγωνιστική Ένωση, που να αφορά την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών και να είναι παρούσα ως ισχυρός παγκόσμιος παράγοντας στη γεωπολιτική αρένα», υπογράμμισε.
«Σήμερα, στεκόμαστε υπερήφανοι για όλα όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια», είπε, και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε επίσης μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή για το κοινό μας σπίτι, για την Ένωση», καθώς «έχουμε την ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές, να θέσουμε τα θεμέλια και να δημιουργήσουμε μια ακόμη ισχυρότερη Ένωση» εσωτερικά και στην παγκόσμια σκηνή.
Παραπέμποντας στο ακαδημαϊκό του υπόβαθρο, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως πάντα τείνει να εξετάζει κριτικά το παρελθόν για αντλήσει διδάγματα για τις αποφάσεις για το μέλλον. Σημείωσε πως κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει την πανδημία, «και όμως αντιμετωπίσαμε αυτή την πρόκληση, η οποία είχε τεράστιο αντίκτυπο στις οικονομίες μας και στον τρόπο ζωής μας».
«Μπροστά σε αυτή την απρόβλεπτη, πρωτοφανή πρόκληση, η Ένωση ενωμένη ανταποκρίθηκε στην πρόκληση, υπό τη σταθερή και ικανή ηγεσία της Ούρσουλα, η οποία αποδείχθηκε απολύτως καθοριστική όχι μόνο για να αντιμετωπιστεί και να ξεπεραστεί η πανδημία», όπως είπε, αλλά και για να γίνει η ΕΕ ισχυρότερη.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε πως η πανδημία δεν ήταν η μόνη τεράστια πρόσκληση που αντιμετώπισε η ΕΕ. Υπενθυμίζοντας πως η γενιά του ίδιου μεγάλωσε πιστεύοντας πως δεν υπήρχαν αδυναμίες στην ειρήνη που έφερε το ευρωπαϊκό εγχείρημα, πρόσθεσε πως στις 24 Φεβρουαρίου 2022 «ξυπνήσαμε σε μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, με την Ουκρανία, μια κυρίαρχη ευρωπαϊκή χώρα να δέχεται εισβολή, την εδαφική της ακεραιότητα να παραβιάζεται, τη διεθνή νομιμότητα να συντρίβεται».
«Η Κύπρος, θύμα παράνομης εισβολής και μισού αιώνα συνεχούς κατοχής, στάθηκε αταλάντευτα και κατηγορηματικά στη σωστή πλευρά της ιστορίας όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στεκόμαστε και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και του θαρραλέου λαού της καθώς πολεμούν τη ρωσική επιθετικότητα», συνέχισε.
660
Σε σχέση με το μέλλον της ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «οι συζητήσεις που κάνουμε στις Βρυξέλλες για μια ισχυρότερη Ευρώπη, μια πιο γεωπολιτικά και στρατηγικά αυτόνομη Ένωση, δεν είναι θεωρητικές», και πρέπει ξανά και ξανά να έχουν συγκεκριμένο αντίκτυπο.
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη η ΕΕ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών και πιθανών μελλοντικών προκλήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως για «να υλοποιήσουμε τον γεωπολιτικό ρόλο της ΕΕ πρέπει πρώτα απ’ όλα να είμαστε σε θέση να στηριζόμαστε στους εαυτούς μας, χωρίς να εξαρτόμαστε πάντα από εξωτερικούς παράγοντες».
Για αυτό, τόνισε, «η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ δεν πρέπει να παραμείνει αφηρημένη ιδέα», να γίνει «απτός στόχος».
«Η οικοδόμηση της ευρωπαϊκής άμυνας σε επίπεδο Ένωσης μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά», είπε, επισημαίνοντας πως η κ. Φον ντερ Λάιεν «έχει επιδείξει τόλμη και αποφασιστική ηγεσία και σε αυτόν τον τομέα», ενώ χαρακτήρισε τη νέα βιομηχανική αμυντική στρατηγική που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα ένα σημαντικό βήμα.
«Πέρα από τις εξωτερικές απειλές και προκλήσεις, η Ευρώπη αντιμετωπίζει πλήθος εσωτερικών» απειλών σημείωσε ακόμα. «Η άνοδος εξτρεμιστικών, ανελεύθερων, λαϊκιστικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων απειλεί να ανατρέψει όσα έχουμε επιτύχει όλα αυτά τα χρόνια», συνέχισε.
«Η μόνη απάντηση σε αυτό το φαινόμενο είναι η οικοδόμηση μιας καλύτερης Ένωσης για τους πολίτες μας, μιας Ένωσης οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας, ανταγωνιστικότητας», τόνισε.
«Είναι στο χέρι μας να είμαστε σταθεροί και να υπερασπιστούμε τις αξίες μας» που ενώνουν και «μας διαφοροποιούν από τους αντιπάλους μας», είπε.
«Όσο υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας, το ΕΛΚ θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη και η κινητήρια δύναμη για το μέλλον της Ευρώπης», ανέφερε.
Ειδική αναφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πρωτοβουλία του για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διάδρομού στη Γάζα, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Βουκουρέστι
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσφώνησε σήμερα τις εργασίες της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιούνται στο Βουκουρέστι, της Ρουμανίας.
Κατά την ομιλία της στη Σύνοδο, η κα φον ντερ Λάιεν είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαστε τόσο περήφανοι για τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τον ηγετικό του ρόλο στην αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθεια προς τη Γάζα και στην επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης στην Κύπρο».
Πηγή: rEPORTERCY
Άρθρα Χάρη Θεραπή
Η Ευρώπη χάνει τον βηματισμό της: Τραμπ, πόλεμοι και εσωτερικές ρωγμές
του Χάρη Θεραπή
Από την ενεργειακή ανασφάλεια και τις κοινωνικές πιέσεις μέχρι τη γεωπολιτική αβεβαιότητα – Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε αποφάσεις που ίσως καθορίσουν όχι απλώς την οικονομία της, αλλά την ίδια τη θέση της στον νέο κόσμο
Η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι ενώπιον ενός δύσκολου ερωτήματος: μπορεί να λειτουργήσει ως πραγματική γεωπολιτική δύναμη ή θα συνεχίσει να αντιδρά στις αποφάσεις και στις κρίσεις που δημιουργούν άλλοι;
Η συζήτηση δεν είναι πλέον θεωρητική.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα εκρηκτικό μείγμα οικονομικών, κοινωνικών και γεωπολιτικών πιέσεων. Η ενεργειακή αβεβαιότητα επιστρέφει, οι διαφωνίες μεταξύ των «27» γίνονται εντονότερες, οι εθνικοί προϋπολογισμοί πιέζονται και οι κοινωνίες εμφανίζονται ολοένα λιγότερο πρόθυμες να αποδεχθούν νέες θυσίες.
Την ίδια ώρα, το διεθνές περιβάλλον αλλάζει με ταχύτητα που οι Βρυξέλλες δυσκολεύονται να ακολουθήσουν.
Από τη μία κρίση στην άλλη
Η Ευρώπη πέρασε τα τελευταία χρόνια από διαδοχικά σοκ: πανδημία, ενεργειακή κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία, πληθωρισμός, μεταναστευτικές πιέσεις και ανατροπές στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις.
Τώρα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας.
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επηρεάζει άμεσα την ενεργειακή ασφάλεια, ενώ οι εξελίξεις στην Ουκρανία εξακολουθούν να απαιτούν σημαντικούς οικονομικούς και αμυντικούς πόρους.
Παράλληλα, οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται δεδομένες με τους όρους προηγούμενων δεκαετιών.
Και απέναντι στην Κίνα, η Ευρώπη εξακολουθεί να προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ οικονομικής συνεργασίας, εμπορικού ανταγωνισμού και στρατηγικής αυτονομίας.
Η ΕΕ καλείται, δηλαδή, να πληρώσει περισσότερο για την άμυνά της, περισσότερο για την ενέργειά της και περισσότερο για τη διατήρηση της οικονομικής της ανταγωνιστικότητας.
Το ερώτημα είναι ποιος τελικά θα πληρώσει τον λογαριασμό.
Οι κοινωνίες αρχίζουν να αντιδρούν
Εδώ βρίσκεται ίσως και η μεγαλύτερη πολιτική απειλή.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν ήδη βιώσει χρόνια αυξημένου κόστους ζωής, υψηλών τιμών ενέργειας, στεγαστικής πίεσης και συρρίκνωσης της πραγματικής αγοραστικής τους δύναμης.
Στη Γαλλία, οι δημοσιονομικές πιέσεις συνοδεύονται από κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις. Στην Ισπανία, το στεγαστικό εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυβερνήσεις καλούνται να βρουν χρήματα για άμυνα, ενεργειακή ασφάλεια, κοινωνική πολιτική και ανάπτυξη – όλα ταυτόχρονα.
Και κάπου εδώ εμφανίζεται η μεγάλη αντίφαση:
Οι Βρυξέλλες ζητούν περισσότερη Ευρώπη την ώρα που σημαντικό μέρος των ευρωπαϊκών κοινωνιών ζητά περισσότερες απαντήσεις για την καθημερινότητά του.
Βορράς και Νότος ξανά απέναντι;
Οι διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την ενέργεια επαναφέρουν γνώριμες αντιπαραθέσεις.
Οι χώρες που ζητούν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση βρίσκονται απέναντι σε εκείνες που επιμένουν σε αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.
Πίσω όμως από τους αριθμούς κρύβεται ένα πολύ μεγαλύτερο πολιτικό ζήτημα:
Τι Ευρώπη θέλουν τελικά τα κράτη-μέλη;
Μια Ένωση που θα διαθέτει κοινή αμυντική πολιτική, ισχυρότερο προϋπολογισμό και μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης;
Ή μια Ευρώπη στην οποία τα κράτη θα εξακολουθούν να διατηρούν τον πρώτο και τελευταίο λόγο όταν φτάνει η στιγμή των δύσκολων αποφάσεων;
Η απάντηση παραμένει θολή.
Το πρόβλημα της ευρωπαϊκής ηγεσίας
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη.
Η σημερινή κρίση δεν είναι μόνο οικονομική ή γεωπολιτική. Είναι και κρίση πολιτικής ηγεσίας.
Η Ευρώπη έχει θεσμούς, οικονομική ισχύ και μια αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών. Εκείνο που συχνά δυσκολεύεται να αποκτήσει είναι μία ενιαία στρατηγική φωνή.
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν διαφορετικές προτεραιότητες, διαφορετικές ιστορικές σχέσεις και διαφορετικές αντιλήψεις για την ασφάλεια.
Και όσο αυτές οι διαφορές παραμένουν, η περίφημη «στρατηγική αυτονομία» κινδυνεύει να παραμένει περισσότερο πολιτικό σύνθημα παρά πραγματικότητα.
Και η Κύπρος;
Για την Κύπρο αυτή η συζήτηση κάθε άλλο παρά μακρινή είναι.
Ως μικρό κράτος-μέλος στην ανατολικότερη πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε μια περιοχή με αυξημένη γεωπολιτική αστάθεια, η Λευκωσία έχει κάθε λόγο να επιθυμεί μια Ευρώπη με ισχυρότερη κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.
Ταυτόχρονα, όμως, η ενεργειακή αβεβαιότητα, οι διεθνείς αναταράξεις και οι ευρωπαϊκές δημοσιονομικές αποφάσεις επηρεάζουν άμεσα μια μικρή και ανοικτή οικονομία όπως η κυπριακή.
Το πραγματικό ερώτημα επομένως δεν είναι εάν οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες αφορούν την Κύπρο.
Είναι πόσο έτοιμη είναι η Κύπρος να διεκδικήσει ρόλο μέσα στην Ευρώπη που διαμορφώνεται.
Η ώρα των αποφάσεων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποδείξει πολλές φορές ότι οι μεγάλες κρίσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως επιταχυντές της ενοποίησης.
Αυτή τη φορά, όμως, οι προκλήσεις έρχονται όλες μαζί.
Οικονομία. Ενέργεια. Άμυνα. Ουκρανία. Μέση Ανατολή. ΗΠΑ. Κίνα. Μετανάστευση. Κοινωνική συνοχή.
Και πίσω από όλα αυτά βρίσκεται ένα ερώτημα που γίνεται ολοένα πιο δύσκολο να αποφευχθεί:
Θέλει η Ευρώπη να γίνει πραγματική δύναμη ή αρκείται να παραμείνει μια μεγάλη οικονομική αγορά σε έναν κόσμο όπου επιστρέφει η σκληρή πολιτική ισχύος;
Οι επόμενες αποφάσεις των «27» ίσως δώσουν την απάντηση.
Γιατί η Ευρώπη δεν βρίσκεται απλώς σε ακόμη μία κρίση.
Βρίσκεται μπροστά σε μια νέα δοκιμασία για το τι ακριβώς θέλει να είναι.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΗΣΥ: Αβέρωφ ή Παμπορίδης; Επιστροφή ή αλλαγή σελίδας για το 2028
Δεν είναι απλώς μια εσωκομματική εκλογή. Είναι μια αναμέτρηση για το ποιος ΔΗΣΥ θα πάει στις Προεδρικές του 2028. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ζητά την πολιτική του επιστροφή. Ο Γιώργος Παμπορίδης επιχειρεί να εκφράσει την αλλαγή σελίδας. Και αυτή τη φορά, την απάντηση θα δώσει απευθείας η βάση.
Η μάχη άρχισε και επίσημα.
Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργος Παμπορίδης πέρασαν τη Δευτέρα το κατώφλι της Πινδάρου και υπέβαλαν τις υποψηφιότητές τους για το χρίσμα του Δημοκρατικού Συναγερμού στις Προεδρικές Εκλογές του 2028.
Πίσω όμως από την τυπική διαδικασία κρύβεται ένα πολύ μεγαλύτερο πολιτικό δίλημμα.
Επιστροφή Αβέρωφ ή αλλαγή σελίδας με Παμπορίδη;
Αυτό είναι, σε μεγάλο βαθμό, το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν στις 28 Νοεμβρίου τα σχεδόν 50.000 μέλη του ΔΗΣΥ.
Και η απάντησή τους δεν θα καθορίσει μόνο ποιος θα είναι ο προεδρικός υποψήφιος της παράταξης. Θα δείξει προς ποια κατεύθυνση θέλει να κινηθεί ο ίδιος ο Συναγερμός μετά τις πληγές του 2023.
Αβέρωφ: «Επιστροφή στο σπίτι»
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου μπήκε στην αναμέτρηση με ένα σαφές πλεονέκτημα: γνωρίζει τον ΔΗΣΥ όσο λίγοι.
Πρώην πρόεδρος του κόμματος, με πολυετή παρουσία στην πρώτη γραμμή, ισχυρές οργανωτικές διασυνδέσεις και βαθιά γνώση του κομματικού μηχανισμού, επιστρέφει για να ζητήσει από τη βάση μια δεύτερη ευκαιρία για τη μεγάλη μάχη.
Η εικόνα της υποψηφιότητάς του ήταν χαρακτηριστική.
Η αναφορά του στον ΔΗΣΥ ως το «σπίτι» και την «οικογένειά» του συμπύκνωσε ουσιαστικά ολόκληρο το πολιτικό αφήγημά του: επιστροφή στις ρίζες, εμπειρία, κομματική συνέχεια και επανασυσπείρωση.
Οι περισσότερες από 3.000 υπογραφές που συγκέντρωσε, όταν απαιτούνταν 500, αποτελούν παράλληλα σαφή επίδειξη οργανωτικής ισχύος.
Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι άλλο:
Μπορεί η ισχυρή παρουσία του Αβέρωφ στον κομματικό μηχανισμό να μετατραπεί ξανά σε πλειοψηφικό πολιτικό ρεύμα;
Γιατί από τις Προεδρικές του 2023 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά.
Και η νέα κάλπη δεν αφορά μόνο την αποτίμηση του παρελθόντος, αλλά κυρίως το ποιος μπορεί να κερδίσει το 2028.
Παμπορίδης: Το στοίχημα της αλλαγής
Απέναντι στον Αβέρωφ βρίσκεται μια διαφορετική πολιτική πρόταση.
Ο Γιώργος Παμπορίδης δεν διαθέτει την ίδια διαδρομή στον κομματικό μηχανισμό. Διαθέτει, όμως, κυβερνητική εμπειρία και επιχειρεί να παρουσιάσει την υποψηφιότητά του ως επιλογή ανανέωσης και νέας πολιτικής αφετηρίας.
Ακόμη και η εικόνα της επίσημης υποβολής της υποψηφιότητάς του ήταν διαφορετική.
Χωρίς οργανωμένη κινητοποίηση υποστηρικτών και με χαμηλότερους τόνους, έδωσε έμφαση στην ανάγκη για ποιοτική και αδιάβλητη διαδικασία και, κυρίως, στην επόμενη ημέρα.
Το δικό του στοίχημα είναι διαφορετικό από εκείνο του Αβέρωφ.
Πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να μετατρέψει το αίτημα για ανανέωση σε πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στην ίδια τη συναγερμική βάση.
Και ότι μπορεί να προσελκύσει όχι μόνο όσους θέλουν αλλαγή προσώπου, αλλά και εκείνους που αναζητούν έναν υποψήφιο με δυνατότητα διεύρυνσης πέρα από τα παραδοσιακά όρια του ΔΗΣΥ.
Η σκιά του 2023 παραμένει
Υπάρχει όμως και ένας τρίτος «πρωταγωνιστής» σε αυτή την αναμέτρηση.
Το 2023.
Οι προηγούμενες Προεδρικές Εκλογές άφησαν βαθιά σημάδια στον Δημοκρατικό Συναγερμό.
Η ήττα Αβέρωφ, η εκλογή Νίκου Χριστοδουλίδη, οι εσωτερικές διαφοροποιήσεις και όσα ακολούθησαν εξακολουθούν να επηρεάζουν τις πολιτικές ισορροπίες.
Γι’ αυτό και η κάλπη της 28ης Νοεμβρίου μπορεί να λειτουργήσει και ως μια καθυστερημένη απάντηση της βάσης σε όσα συνέβησαν τότε.
Θέλει επιστροφή σε μια δοκιμασμένη κομματική ηγετική φυσιογνωμία;
Ή θεωρεί ότι ο κύκλος εκείνης της περιόδου έχει κλείσει και χρειάζεται μια νέα πολιτική πρόταση;
Και στο βάθος… Χριστοδουλίδης
Υπάρχει, ασφαλώς, και το μεγάλο ερώτημα των Προεδρικών του 2028.
Ο πραγματικός αντίπαλος του νικητή της 28ης Νοεμβρίου δεν θα είναι ο ηττημένος της εσωκομματικής αναμέτρησης.
Θα βρίσκεται έξω από την Πινδάρου.
Και εκεί η συζήτηση για τον Νίκο Χριστοδουλίδη αποκτά αναπόφευκτα ιδιαίτερη σημασία.
Ο ΔΗΣΥ πρέπει να αποφασίσει όχι μόνο ποιον θα κατεβάσει στις Προεδρικές, αλλά και με ποια στρατηγική θα επιχειρήσει να επιστρέψει στην εξουσία.
Πώς θα τοποθετηθεί απέναντι στον σημερινό Πρόεδρο;
Πώς θα επαναπατρίσει ψηφοφόρους που απομακρύνθηκαν;
Και, κυρίως, ποιος από τους δύο μπορεί να οικοδομήσει ευρύτερες συμμαχίες όταν η αναμέτρηση μεταφερθεί από την εσωκομματική κάλπη στην κοινωνία;
Η Αννίτα στη μέση μιας δύσκολης εξίσωσης
Για την Αννίτα Δημητρίου η διαδικασία αποτελεί επίσης μια σημαντική πολιτική δοκιμασία.
Μετά την απόφασή της να μη διεκδικήσει το χρίσμα, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ καλείται τώρα να εγγυηθεί μια διαδικασία που δεν θα αφήσει πίσω της έναν νικητή και δύο στρατόπεδα.
Γιατί η μεγαλύτερη πρόκληση για την Πινδάρου ίσως να μην είναι η 28η Νοεμβρίου.
Ίσως να είναι η 29η.
Ο νικητής θα πρέπει να ενώσει την παράταξη. Ο ηττημένος θα πρέπει να αποδεχθεί έμπρακτα το αποτέλεσμα. Και η ηγεσία θα πρέπει να μετατρέψει μια σκληρή εσωκομματική αναμέτρηση σε κοινή πορεία προς τις Προεδρικές.
Η βάση καλείται να επιλέξει πορεία
Για πρώτη φορά ο προεδρικός υποψήφιος του ΔΗΣΥ θα αναδειχθεί απευθείας από τη βάση του κόμματος.
Και αυτό δίνει στην αναμέτρηση χαρακτηριστικά πολύ μεγαλύτερα από μια συνηθισμένη εσωκομματική διαδικασία.
Στη μία πλευρά βρίσκεται ένας πρώην πρόεδρος που επιστρέφει ζητώντας να ολοκληρώσει μια πολιτική διαδρομή που έμεινε ανολοκλήρωτη το 2023.
Στην άλλη, ένας πρώην υπουργός που επιχειρεί να πείσει ότι το 2028 χρειάζεται διαφορετική αφετηρία.
Αβέρωφ ή Παμπορίδης. Επιστροφή ή αλλαγή σελίδας.
Στις 28 Νοεμβρίου, τα μέλη του ΔΗΣΥ δεν θα επιλέξουν απλώς υποψήφιο Πρόεδρο.
Θα επιλέξουν προς ποια κατεύθυνση θέλουν να κινηθεί ο Συναγερμός στην πιο κρίσιμη πολιτική μάχη των επόμενων χρόνων.
Άρθρα Χάρη Θεραπή
Η Ιφιγένεια του ΔΗΣΥ: Αρκεί η «θυσία» της Αννίτας για να φυσήξει ούριος άνεμος;
Ποιος έπαιξε τον ρόλο του Αγαμέμνονα στη περίπτωση της θυσίας της Αννίτας και τελικά θα φυσήξει ούριος άνεμος;
- Η απόσυρση της Αννίτας Δημητρίου: Απέτρεψε μια μετωπική σύγκρουση στον ΔΗΣΥ, αλλά άφησε ανοικτό το ερώτημα για το πώς οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση.
- Η επόμενη μέρα του ΔΗΣΥ: Η κρίση δεν τελείωσε. Μεταφέρεται πλέον στη μάχη για το ποιος θα καθορίσει την πολιτική φυσιογνωμία και την προεδρική επιλογή της παράταξης.
- Το ζήτημα της πολιτικής ισχύος: Η νυν πρόεδρος αποσύρθηκε, ενώ ο τέως πρόεδρος παρέμεινε στη διεκδίκηση, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για τις πραγματικές ισορροπίες στο κόμμα.
- Η κρίση πολιτικού πολιτισμού: «Προδοσίες», παρασκήνιο, προσωπικές αιχμές, πιέσεις και «κηδεμόνες» δείχνουν μια πολιτική αντιπαράθεση που ξεπερνά πλέον τα όρια της σκληρής πολιτικής διαφωνίας.
Η Αννίτα Δημητρίου έκανε πίσω και ο ΔΗΣΥ απέφυγε, προς το παρόν, μια μετωπική σύγκρουση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποκαταστάθηκε η εσωκομματική ομαλότητα. Αντίθετα, ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκαν τα γεγονότα άφησε πίσω του ένα δύσκολο ερώτημα: ποιος καθορίζει σήμερα το παιχνίδι στον Δημοκρατικό Συναγερμό;
Η πολιτική εικόνα είναι απλή. Η νυν πρόεδρος αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση του χρίσματος, ενώ ο τέως πρόεδρος παρέμεινε. Προηγήθηκαν δημόσιες παρεμβάσεις, αιχμές, καταγγελίες, συναντήσεις και έντονο παρασκήνιο. Γι’ αυτό και η απόφαση της Αννίτας δεν μπορεί να εξεταστεί μόνο ως πράξη «ενότητας», χωρίς να εξεταστούν οι συνθήκες που την προκάλεσαν.
Η απόφαση της Αννίτας
Η Αννίτα Δημητρίου επέλεξε να μην οδηγήσει τον ΔΗΣΥ σε μια εσωκομματική αναμέτρηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σύγκρουση χωρίς εύκολη επιστροφή. Υπό αυτή την έννοια, η απόφασή της έχει πολιτική λογική και ενδεχομένως προστατεύει τόσο την ίδια όσο και την παράταξη από έναν νέο βαθύ διχασμό.
Το πρόβλημα βρίσκεται στη διαδρομή που προηγήθηκε. Η αρχική αντίδραση της ηγεσίας στην ανακοίνωση Αβέρωφ ήταν η υποψηφιότητα Αννίτας και η επιτάχυνση των εσωκομματικών διαδικασιών. Στη συνέχεια τα χρονοδιαγράμματα χαλάρωσαν και τελικά η ίδια η πρόεδρος απέσυρε το ενδιαφέρον της, μετά από ημέρες δημόσιας αντιπαράθεσης και έντονων παρασκηνιακών διεργασιών.
Αυτή είναι και η πολιτική αντίφαση που δύσκολα παρακάμπτεται: δεν έκανε πίσω ο τέως πρόεδρος για να διευκολύνει τη νυν πρόεδρο, αλλά η νυν πρόεδρος για να αποφευχθεί η σύγκρουση με τον τέως. Η εξέλιξη αυτή δεν ακυρώνει το επιχείρημα περί ενότητας, αλλά αναπόφευκτα δημιουργεί ερωτήματα για τις πραγματικές ισορροπίες ισχύος μέσα στον ΔΗΣΥ.
Ποιος έχει τον πρώτο λόγο;
Μέχρι πρόσφατα, η εικόνα που εξέπεμπε η παράταξη ήταν ότι η πρόεδρος έχει τον πρώτο λόγο και, εφόσον επιθυμεί να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, θα αποτελούσε την προφανή επιλογή του κόμματος. Η εξέλιξη των τελευταίων ημερών ανέτρεψε αυτή την εικόνα και επανέφερε στο προσκήνιο τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως καθοριστικό παράγοντα των εξελίξεων.
Το πραγματικό ερώτημα της επόμενης ημέρας, συνεπώς, δεν περιορίζεται στο ποιος θα πάρει τελικά το χρίσμα. Αφορά το ποιος διαθέτει την πολιτική ισχύ να καθορίζει την πορεία της παράταξης. Και αν για να αποφευχθεί η εσωκομματική σύγκρουση χρειάστηκε να αποχωρήσει η ίδια η πρόεδρος από τη διεκδίκηση, τότε ο ΔΗΣΥ οφείλει κάποια στιγμή να απαντήσει πού βρίσκεται το πραγματικό κέντρο αποφάσεων.
Η επόμενη μέρα δεν θα είναι ήρεμη
Η απόσυρση της Αννίτας δεν τελειώνει την εσωκομματική συζήτηση. Υπάρχει ο Ιωνάς Νικολάου, υπάρχει ο Γιώργος Παμπορίδης, υπάρχουν διαφορετικά κέντρα επιρροής και μια μεγάλη κομματική βάση που θα κληθεί να τοποθετηθεί. Το διακύβευμα, μάλιστα, είναι μεγαλύτερο από την επιλογή ενός υποψηφίου για το 2028.
Ο ΔΗΣΥ καλείται να αποφασίσει ποιος θέλει να είναι πολιτικά. Θα επιστρέψει σε μια προηγούμενη περίοδο, θα επενδύσει στην ανανέωση ή θα συνεχίσει να ισορροπεί ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές, προσωπικές στρατηγικές και κέντρα εξουσίας; Η αποχώρηση μιας υποψηφιότητας δεν δίνει απάντηση. Απλώς μεταθέτει τη συζήτηση για αργότερα.
Οι «κηδεμόνες» και το παρασκήνιο
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η ειρωνική αναφορά του Γιώργου Παμπορίδη ότι «φαίνεται πως ο καθένας θέλει τον κηδεμόνα του στις συναντήσεις» αποτυπώνει μια άλλη διάσταση της υπόθεσης. Πίσω από την ατάκα υπάρχει ένα ουσιαστικό ερώτημα για το ποιοι συμμετέχουν στις κρίσιμες πολιτικές διαβουλεύσεις, με ποια ιδιότητα και με ποια πραγματική επιρροή στις αποφάσεις.
Οι διαβουλεύσεις και οι συμβιβασμοί αποτελούν μέρος της πολιτικής. Το πρόβλημα αρχίζει όταν δημιουργείται η εντύπωση ότι οι αποφάσεις δεν διαμορφώνονται μέσα από καθαρές πολιτικές διαδικασίες, αλλά μέσα από προσωπικές παρεμβάσεις, παρασκηνιακές συναντήσεις και πιέσεις. Τότε τα όρια ανάμεσα στην πολιτική συνεννόηση και στην επιβολή γίνονται επικίνδυνα δυσδιάκριτα.
Η διολίσθηση του πολιτικού πολιτισμού
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο των τελευταίων ημερών ίσως δεν αφορά καν το ποιος θα είναι υποψήφιος. Αφορά τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται πλέον η πολιτική αντιπαράθεση. «Προδοσίες», υπονοούμενα, προσωπικές αιχμές, διαρροές, συναντήσεις που αποκτούν σχεδόν συνωμοτικό χαρακτήρα και δημόσιες επιθέσεις δημιουργούν ένα πολιτικό περιβάλλον στο οποίο η διαφωνία εύκολα μετατρέπεται σε προσπάθεια αποδόμησης του αντιπάλου.
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη σκληρή πολιτική σύγκρουση και στην πολιτική εξόντωση. Όταν ο στόχος παύει να είναι η αντιπαράθεση θέσεων και γίνεται η αμφισβήτηση των κινήτρων, της αξιοπιστίας ή ακόμη και της πολιτικής ηθικής του άλλου, τα όρια ξεπερνιούνται. Και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση δεν εξαφανίζονται επειδή στο τέλος ακολουθούν χειραψίες, χαμόγελα και δηλώσεις ενότητας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, μετά την απόσυρση της Αννίτας Δημητρίου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε για «σώφρονα και υπεύθυνη απόφαση». Το ερώτημα είναι τι άλλαξε μέσα σε λίγες ημέρες. Οι πολιτικές διαφορές και όσα είχαν προηγηθεί ή απλώς η αποχώρηση μιας υποψηφιότητας που στεκόταν απέναντί του; Οι λέξεις στην πολιτική έχουν βάρος και δεν μπορούν να διαγράφονται ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής.
Η κοινωνία παρακολουθεί εμβρόντητη
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σοβαρότερα ζητήματα. Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, η ακρίβεια πιέζει τα νοικοκυριά, η στέγαση εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα και η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς δοκιμάζεται. Οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις για προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα, όχι για τις προσωπικές στρατηγικές του 2028.
Κι όμως, η πολιτική συζήτηση έχει ήδη αρχίσει να περιστρέφεται γύρω από το ποιος θα είναι υποψήφιος, ποιος θα αποσυρθεί, ποιος συναντήθηκε με ποιον και ποιος «πρόδωσε» ποιον. Όσο η πολιτική εγκλωβίζεται σε προσωπικές φιλοδοξίες, παρασκήνιο και αλληλοεξοντώσεις, τόσο περισσότερο απομακρύνεται από τον πραγματικό λόγο ύπαρξής της: την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας.
Η Αννίτα έκανε πίσω και ο ΔΗΣΥ απέφυγε την άμεση σύγκρουση. Η πραγματική δοκιμασία όμως αρχίζει τώρα: να αποδείξει ότι μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσα από καθαρές διαδικασίες και πολιτικές επιλογές, χωρίς εκβιαστικά διλήμματα, προσωπικές βεντέτες και χτυπήματα κάτω από τη μέση.
Γιατί το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι μόνο ποιος θα πάρει το χρίσμα του ΔΗΣΥ για το 2028. Είναι τι πολιτική και τι πολιτικός πολιτισμός θα έχουν απομείνει μέχρι τότε.
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή4 weeks agoΗ τέλεια καταιγίδα της Πινδάρου: Ο Αβέρωφ αποφάσισε, οι «πιστοί» του 2023 τι κάνουν;
-
LIVE4 weeks ago1η Οκτωβρίου 2026: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η στρατιωτική παρέλαση
-
Off the Record1 month agoΨάχνουν τον νέο Χριστοδουλίδη. Ο παλιός είναι ακόμη στο Προεδρικό!
-
voulitv1 month agoΧριστοδουλίδης 2028: Χρειάζεται το ΕΛΑΜ, αλλά πόσο κοντά το αντέχει;
-
Off the Record1 month agoΤο είπα-ξείπα της Αννίτας
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΧρίστος Κληρίδης: Γιατί να παραμένουμε στη ΔΔΟ όταν η Τουρκία την έχει απορρίψει;
-
Off the Record1 month agoΤορναρίτης στο Προεδρικό: Αξιοποίηση εμπειρίας ή μήνυμα προς την Πινδάρου;
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 month agoΠρέπει πρώτα να κερδίσει τον ΔΗΣΥ για να διεκδικήσει την Κύπρο;
-
Off the Record4 weeks agoΌταν ο «στενότερος των στενοτέρων» φιλοδοξεί να μάθει στην Αννίτα… πολιτικό πόκερ!
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ4 weeks agoΑβέρωφ Νεοφύτου: «Ο προδομένος ποτέ δεν προδίδει, αλλά δεν θα ξαναπροδοθεί»






