Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση “δεν έχει ‘σχέδιο Β'” όσον αφορά το ακινητοποιημένο τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Βασιλικό.

Ο Παπαναστασίου μίλησε σε συνεδρίαση κλειστών θυρών της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, με διαδικασίες διαμεσολάβησης σε εξέλιξη μεταξύ της Δημοκρατίας της Κύπρου και της κινεζικής κατευθυνόμενης συνομοσπονδίας που πρόκειται να κατασκευάσει το εργοστάσιο LNG.

Εξήγησε ότι “δεν θα προχωρούσα στο ίδιο έργο σήμερα ως Δημοκρατία της Κύπρου σε αυτήν τη συνομοσπονδία”, αλλά ότι η ολοκλήρωση του έργου με τον τρέχοντα ανάδοχο είναι “η ταχύτερη λύση”.

“Το πρώτο βήμα της Δημοκρατίας της Κύπρου θα είναι να ολοκληρωθεί το έργο με αυτόν τον ανάδοχο, εκτός αν εμφανιστούν σοβαρά ελαττώματα ή οι απαιτήσεις του είναι φρικτά υπερβολικές”, δήλωσε.

Είπε ότι η προτεραιότητα του υπουργείου του είναι “το μέλλον του τερματικού, το οποίο πρέπει να είναι λειτουργικό το συντομότερο δυνατόν”.

Πρόσθεσε ότι ο ανάδοχος “δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας”, και ότι η κυβέρνηση “απαιτεί το έργο να παραδοθεί τον Ιούλιο του 2024 όπως είχε υποσχεθεί από τον ανάδοχο.”

Αυτή η προθεσμία έχει οριστεί μετά από δύο προηγούμενες παρατάσεις. Αρχικά, το τερματικό αναμένονταν να είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο του 2022, προτού η προθεσμία αυτή επεκταθεί στον Ιούλιο του 2023 και στη συνέχεια στον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Ωστόσο, ο Παπαναστασίου παρέμεινε αισιόδοξος, λέγοντας ότι “συγκεντρωνόμαστε στο να καταστήσουμε αυτό το τερματικό να λειτουργεί”.

Τόνισε επίσης την ανάγκη εισαγωγής φυσικού αερίου για τη χρήση σε συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, λέγοντας ότι εάν το τερματικό LNG υπήρχε σήμερα, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα μειώνονταν σε περίπου 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Είπε ότι συζητά το θέμα με τον Κινέζο πρέσβη Liu Yantao “σε πολιτικό επίπεδο”, δεδομένου ότι η εταιρεία ανάδοχος είναι κρατική.

Οι συζητήσεις που διεξάγονται με τον Liu, δήλωσε, είναι “πολύ εποικοδομητικές”, με συνάντηση προγραμματισμένη για την Παρασκευή με υψηλόβαθμο στελέχος της εταιρείας που έχει ταξιδέψει στην Κύπρο για διαβουλεύσεις επί του θέματος.

Ρωτηθείς εάν πιστεύει ότι είναι δυνατό να ολοκληρωθεί το τερματικό μέχρι τον Ιούλιο, είπε: “Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση, όσον αφορά τον ανάδοχο που επιθυμεί.”

“Εάν ο ανάδοχος για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι διατεθειμένος ή ανίκανος να ολοκληρώσει το έργο, θα πρέπει να το δηλώσει, έτσι ώστε η Κύπρος να μην παραμένει στη φυλακή των αδυναμιών του αναδόχου.”

Στη συνάντηση, σημειώθηκε ότι ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, που υπηρέτησε κάτω από τον πρώην πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, και ο πρώην επικεφαλής της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) Συμεών Κασσιανίδης δεν παρευρέθηκαν στη συνάντηση, παρά το γεγονός ότι από τον Φεβρουάριο είχαν προγραμματιστεί συναντήσεις για τη σύγκλησή τους.

Ο πρόεδρος της επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κούλιας, δήλωσε ότι έχει “απόλυτη εμπιστοσύνη” ότι το έργο θα “έχει ευτυχή κατάληξη”.

“Το Κοινοβούλιο αναμένει επίσης ότι η Κίνα θα ζητηθεί να τηρήσει την υπογραφή της”, είπε, λέγοντας ότι “η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα που έχει φιλικές σχέσεις με την Κίνα, και η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το να τηρήσει την υπογραφή της εδώ, η Κίνα θα μπορέσει να συνεχίσει να πραγματοποιεί έργα στην ΕΕ.”

Ερωτηθείς αν το θέμα θα παραπεμφθεί στην Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς, είπε ότι μια τέτοια απόφαση θα ληφθεί σε μια πλήρη συνεδρίαση της επιτροπής αφού ολοκληρωθούν όλες οι συνεδριάσεις της επί του θέματος.

“Σίγουρα, υπάρχουν σκέψεις όπου θα πάει πέρα από αυτό, αλλά υπάρχουν τόσο πολλές σοβαρές παραβιάσεις που πρέπει να πάει κάπου”, είπε.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, δήλωσε ότι θα “επιμείνει” να παραπεμφθεί το θέμα στην Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς, προσθέτοντας ότι ό,τι έχει ακουστεί στην επιτροπή ήταν “απαράδεκτο, και με έξοδα του κυπριακού φορολογούμενου”.

Επεσήμανε ότι ο πρώην υπουργός Λακκοτρύπης, σύμφωνα με τον Ελεγκτή Οργανισμού, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, “παρέλειψε να αναφέρει τη σχέση του” με τη μητρική εταιρεία μιας από τις εταιρείες που εμπλέκονται στο τερματικό και στη συνέχεια απασχολήθηκε από την ίδια εταιρεία.

“Εάν είμαστε μια σοβαρή κράτος, δεδομένων των εκατομμυρίων που έχουν ήδη χαθεί και της εργασίας που δεν έχει γίνει… το λιγότερο που μπορεί να κάνει το κράτος είναι να ξεκινήσει ποινικές διώξεις”, είπε.

Πηγή: Cyprusmail

Vouli TV