Το μεταναστευτικό και ο κορωνοϊός είναι τα δύο θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Προεδρικό.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά τη συνεδρία αποφασίστηκε:

Η παράταση αναστολή λειτουργίας των οδοφραγμάτων μέχρι τις 18 Μαρτίου

Ακυρώνονται οι εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους (άνω των 75 ατόμων)

Ακύρωση όλων των εκδηλώσεων, συναυλιών

Αναστολή λειτουργίας συγκεκριμένων σχολείων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα (θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας ο κατάλογος.

Απαγορεύονται οι θείες λειτουργίες (άνω των 75 ατόμων)

Οι αγώνες θα διεξάγονται μέχρι τις 31 Μαρτίου κεκλεισμένων των θυρών.

Την ίδια ώρα, όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, λόγω των εξελίξεων γύρω από το ζήτημα του κορωνοϊού το ταξίδι του
Πρόεδρου Αναστασιάδη στην Αυστρία αναβάλλεται.

«Η Κυβέρνηση θα προωθήσει άμεσα σειρά μέτρων»

Νωρίτερα σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία της Διυπουργικής Επιτροπής για το Μεταναστευτικό που έγινε υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδης, με τη συμμετοχή του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «τη μεταναστευτική πολιτική του κράτους και τα όποια βήματα θα πρέπει να ληφθούν τη χαράσσει το Υπουργικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ως αποτέλεσμα πρόσφατων διαβουλεύσεων τις οποίες είχαμε με τη Διυπουργική Επιτροπή η οποία έχει αναλάβει να προωθήσει τα θέματα που εγείρονται από τη μαζική μετανάστευση, προέκυψαν κάποια θέματα τα οποία τα αρμόδια Υπουργεία έχουν υποβάλει ως εισηγήσεις, και μέτρα που κατά την άποψη τους θα μπορούσαν να απαμβλύνουν το πρόβλημα.

Τα θέματα αυτά, ως εισηγήσεις πλέον, έχουν αποσταλεί το Σαββατοκύριακο στη Νομική Υπηρεσία και αφού τα έχουμε επεξεργαστεί δώσαμε τις απόψεις μας ως προς το κατά πόσο συγκεκριμένα μέτρα είναι δυνατόν να ληφθούν καθότι συνάδουν ή δεν είναι ασύμβατα είτε με τους υφιστάμενους νόμους είτε με το Σύνταγμα είτε, κυρίως, με αρχές που προκύπτουν από το δίκαιο της ΕΕ.

Οι απόψεις μας έχουν αναλυθεί και έχουν μετουσιωθεί σε συγκεκριμένα μέτρα που η Κυβέρνηση θα αναλάβει να προωθήσει και θα σας ανακοινωθούν αργότερα σήμερα».

Ερωτηθείς αν υπήρξαν και θέματα που κρίθηκαν αντισυνταγματικά ή που να αντιβαίνουν αρχές της ΕΕ ή και εθνική νομοθεσία, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι «είναι γεγονός ότι κάποια επιμέρους θέματα προσκρούουν πάνω σε αρχές που δεν μπορούν να υποκύψουν, έτσι ώστε τα μέτρα αυτά να μην μπορούν να ληφθούν καθότι θεωρούνται δραστικής φύσεως σε βαθμό που να επηρεάζουν κάποια δικαιώματα που είμαστε υποχρεωμένοι ασφαλώς να σεβόμαστε είτε από το Σύνταγμα είτε από τις αρχές της ΕΕ, τις σχετικές Οδηγίες κλπ. Όμως, μια σειρά από άλλα μέτρα μπορούν να ληφθούν και αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει πρόθεση να προωθηθούν άμεσα».

πηγή ΑΝΤ1

Vouli TV