Φοιτητές από το Νότιγχαμ της Αγγλίας, απέστειλαν ανοιχτή επιστολή απευθυνόμενοι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε σχέση με τις αποφάσεις που λήφθηκαν χτες Κυριακή κατά την έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού.

Στην εν λόγω επιστολή οι φοιτητές εξηγούν πως θεωρούν ότι τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο όσο αφορά την απόφαση για την είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία μόνο σε όσους κατά την άφιξη τους προσκομίζουν ιατρική βεβαίωση εξέτασης του κορωνοϊού από πιστοποιημένα ιατρικά κέντρα από τη χώρα προέλευσης τους, πιστεύουν πως πάρθηκε με έμμεσο στόχο τον εγκλωβισμό των φοιτητών.

Δείτε αυτούσια την ανοικτή επιστολή των φοιτητών από το Νότιγχαμ της Αγγλίας:

«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε και εντιμότατο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα μέτρα που ανακοινώσατε χθες, Κυριακή 15/03/2020, τα οποία θεωρώ κατά το μέγιστο ορθά εφόσον έχουν ως στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και τη μείωση των κρουσμάτων στο νησί. Ωστόσο, με την ιδιότητα μου ως τριτοετής φοιτητής/φοιτήτρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, σας γράφω αναφορικά για το μέτρο που αφορά την είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία μόνο σε όσους κατά την άφιξη τους προσκομίζουν ιατρική βεβαίωση εξέτασης του κορωνοϊού από πιστοποιημένα ιατρικά κέντρα προέλευσης του καθενός, το όποιο θα ισχύει από την 6η μετά μεσημβρινή της 16ης Μαρτίου, 2020, μιας και πιστεύω πάρθηκε με έμμεσο στόχο τον εγκλωβισμό κυρίως των φοιτητών. Εφόσον γνωρίζω αρκετές ώρες αναχωρήσεων και αφίξεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο μιας και είχα κλείσει κι εγώ όπως και πολλοί συμφοιτητές μου εισιτήρια δυο και τρεις φορές για να επαναπατριστώ και σε συνδυασμό με τη δυσκολία του να μας παραχωρηθεί ένα τέτοιο πιστοποιητικό, θεωρώ πως πήρατε αυτή την απόφαση χωρίς να δώσετε έστω ένα μικρό περιθώριο και χωρίς να γνωρίζετε πως για να σε υποβάλουν στην διαδικασία να κάνεις το τεστ εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ανήκεις στις ευπαθείς ομάδες, ακόμα και αν έχεις συμπτώματα.

Εμείς εδώ που το ζούμε και χωρίς καμία δόση υπερβολής, δε μπορούμε να εξασφαλίσουμε τέτοιου είδους βεβαίωση αφού και τα εγκεκριμένα διαπιστευμένα κέντρα διεξαγωγής της εργαστηριακής εξέτασης για τον κορωνοϊό τα οποία αναρτήσατε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας για το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από το ότι βρίσκονται σε Λονδίνο, Γλασκώβη και Κάρντιφ που αποτελεί πρόβλημα για όσους δεν σπουδάζουν εκεί, είναι και ελεγχόμενα από το National Health Service (NHS) το οποίο ακόμη και με συμπτώματα μας στέλνει σπίτι μας. Ο χρόνος έκδοσης των αποτελεσμάτων του τεστ αυτού σε συνδυασμό με τον όγκο των δειγμάτων που παραλαμβάνει κάθε εργαστήριο παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση. Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα μπορεί να βγει στην καλύτερη στις 5-6 ώρες, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει μέχρι και τις 48 ώρες με τα τόσα επιβεβαιωμένα κρούσματα που υπάρχουν εδώ. Επομένως, ακόμη και αν έκαναν κάποιοι από εμάς το τεστ τη μέρα ανακοίνωσης των νέων μέτρων, μπορεί να μην έπαιρναν εγκαίρως τα αποτελέσματα. Επίσης, κάποιος που είχε κλείσει πτήση για τις επόμενες δύο μέρες και ακούγοντας τα νέα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν λίγο μετά το μεσημέρι της Κυριακής, βρισκόταν σε κατάσταση πανικού μιας και πιάστηκε εξ απροόπτου και δε μπορούσε να δράσει διαφορετικά εκτός από το να μπει στη διαδικασία να κλείσει άλλη πτήση πριν τις 6 μ.μ. και να δαπανήσει ακόμη περισσότερα λεφτά.

Θα ήθελα να τονίσω πως δε βρίσκω λανθασμένη αυτή την απόφαση, εντούτοις θεωρώ πως πάρθηκε αν όχι εσκεμμένα, βεβιασμένα και εν αγνοία των όσων ανέφερα πιο πάνω, «κλείνοντας» έτσι σε εισαγωγικά τα σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας και πηγαίνοντας έμμεσα ενάντιας στο Άρθρο 14 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας: “Ουδενός πολίτου απαγορεύεται η είσοδος εις την Δημοκρατία ουδ´ επιτρέπεται η εξορία υφ´ οιαδήποτε περίσταση», σε αντίθεση με άλλες χώρες οι οποίες ενθαρρύνουν τους πολίτες τους να επαναπατριστούν με την προϋπόθεση ότι θα αυτοπεριοριστούν λαμβάνοντας και τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τα πιο πάνω θα ήθελα να σας θέσω και το εξής ερώτημα: Αν κάποιου η πτήση του φτάνει στις 5:59 μ.μ. βάση τα λεγόμενα σας δε χρειάζεται ούτε πιστοποιητικό ούτε 14 μέρες καραντίνα σε χώρο που θα του υποδείξετε εσείς, με την οποία καραντίνα και συμφωνώ γιατί έτσι μειώνεται ακόμη περισσότερο το ποσοστό κάποιος να προσκολλήσει άθελα του τον ιό σε κάποιο συνάνθρωπό του. Από την άλλη όμως, εκείνου που η πτήση του ατύχησε να φτάνει στις 6:01 μ.μ., χρειάζεται και βεβαίωση και αυτοπεριορισμό εκτός της οικίας του. Επομένως, αυτό το ένα λεπτό το θεωρείτε ακόμη απαραίτητο για τη σημερινή μέρα, από τη στιγμή που δεν αφήσατε κανένα χρονικό περιθώριο ψυχικής και σωματικής προετοιμασίας του φοιτητή μιας και αυτό το ένα λεπτό αλλάζει ουσιαστικά πολλά. Θα μπορούσε να γίνει πιο κατανοητό αν αφήνατε χρονικό περιθώριο μέχρι την Πέμπτη αφού όπως προανέφερα μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 48 ώρες για να βγουν τα αποτελέσματα, ούτως ώστε να προσπαθήσει ο φοιτητής και ο κάθε Κύπριος πολίτης που βρίσκεται στο εξωτερικό να εξασφαλίσει το πολυπόθητο πιστοποιητικό.

Ακόμη ένα περιστατικό που διαδραματίστηκε σήμερα στα ταχυδρομεία της Κύπρου είναι ότι πήγαν γονείς και γιαγιάδες με δέματα που περιείχαν μάσκες προφύλαξης, θερμόμετρα και αντισηπτικά τα οποία είναι άφαντα εδώ και εβδομάδες από τα ράφια των καταστημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά κυρίως περιείχαν φάρμακα για την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη σε περίπτωση που προσκομίσουμε τον ιό μιας και δε μας χορηγεί κανένας εδώ, το σύστημα υγείας λειτουργεί εντελώς διαφορετικά αλλά και άλλα φάρμακα για προσωπικές προ υπάρχουσες ασθένειες του καθενός μας όπως άσθμα ή χρόνια βρογχίτιδα που είναι φάρμακα απαραίτητα για κάποιον που έχει προβλήματα στο αναπνευστικό του σύστημα. Και ξέρετε τι τους είπαν; Πως υπάρχει εγκύκλιος να μη σταλθεί τίποτα από Κύπρο προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Πότε είχε αποφασιστεί αυτό και κανείς μας δεν είχε γνώση του συγκεκριμένου μέτρου; Δε φτάνει που μας δυσκολεύετε να επαναπατριστούμε, μας αφαιρείτε και το δικαίωμα να περιθάλψουμε και να φροντίσουμε σωστά τους εαυτούς μας;

Διαβάζοντας και ενημερώνοντας καθημερινά για το τι συμβαίνει ανά το παγκόσμιο με την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 και βλέποντας τις αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις, μας βάζει σε ποικίλες σκέψεις. Αρκετοί συμπολίτες μας, στο άκουσμα και μόνο ότι τα περισσότερα κρούσματα στο νησί μας έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, διακατέχονται από φόβο και μας θεωρούν ως το κύριο τους κίνδυνο μιλώντας άσκοπα, αβάσιμα και κατακρίνοντας εμάς και τις οικογένειες μας στα ΜΜΕ για την απόφαση μερικών από εμάς που θέλουμε να επαναπατριστούμε αγνοώντας πως βρισκόμαστε μακριά από τους δικούς μας και για το πως λειτουργεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εδώ και αμφιβάλλω επίσης, αν γνωρίζουν την τακτική του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson και τα όσα διαδραματίζονται γύρω μας το τελευταίο διάστημα, που ανησυχούν την παγκόσμια κοινότητα. Επιστήμονες καταγγέλλουν πως η τακτική αυτή με τη μη απαγόρευση μαζικών συναθροίσεων ή το μη κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων θα στοιχίσει πολλές ζωές. Ο ίδιος ο Boris Johnson εξάλλου έχει δηλώσει «Πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας, ειλικρινής με τους Βρετανούς πολίτες, πολλές περισσότερες οικογένειες θα χάσουν αγαπημένους τους πριν την ώρα τους». Η Βρετανική Επιστημονική Ομάδα της Κυβέρνησης θέλει να προσβληθούν από τον ιό 6 στους 10 Βρετανούς ώστε να υπάρξει «ανοσία της αγέλης», χρησιμοποιώντας μας ουσιαστικά ως πειραματόζωα γιατί θεωρούν ότι όταν επανεμφανιστεί ο ιός τον Χειμώνα δε θα εντοπίσει πεδίο δράσης στους πολίτες που ήδη απέκτησαν ανοσία. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τα πιο πάνω, μπορεί να κατανοήσει κανείς πως είμαστε έρμαια, ανδράποδα και ανδρείκελα της Βρετανικής Κυβέρνησης, κάνοντας μας να νιώθουμε πως η ίδια μας η κυβέρνηση μας αφήνει απροστάτευτους στα χέρια ενός ξένου κράτους που μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει απολύτως κανένα μέτρο. Πώς θα νιώσετε σαν κυβέρνηση και πόσο εντάξει θα είσαστε με τη συνείδηση σας, όταν ω μη γένη το νοσήσουν αρκετοί Κύπριοι φοιτητές χωρίς την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ακόμη σκεφτείτε πώς θα νιώθουν οι οικογένειες τους και πόσο άγχος θα τους διακατέχει που θα βρίσκονται μακριά και δε θα μπορούν να βοηθήσουν όσο θα ήθελαν το παιδί τους. Τώρα θα μπορούσατε να μου πείτε ότι στατιστικά άτομα της δικής μας ηλικίας δεν εμφανίζουν σοβαρές περιπτώσεις αλλά ποτέ δεν ξέρεις πως θα αντιμετωπίσει ο κάθε οργανισμός αυτόν το νέο ιό.

Σας ξαναρωτάω λοιπόν. Θέλετε να μας αφήσετε στα χέρια αυτού του ανθρώπου που σκέφτεται με αυτήν την απάνθρωπη λογική και βλέπει εμάς τους Βρετανούς και μη Βρετανούς πολίτες σαν πειραματόζωα; Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ιατρικής Υπηρεσίας της Αγγλίας, καθηγητή Chris Whitty, αναμένεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα φτάσει στη κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού σε περίπου 10 με 14 εβδομάδες από τη 12η Μαρτίου όπου έκανε αυτές τις δηλώσεις. Συμπληρωματικά, σύμφωνα πάλι με τον καθηγητή Chris Whitty, τους προσεχείς μήνες Μάιο και Ιούνιο, θα προκληθεί η μεγαλύτερη ζημιά στη χώρα και το χειρότερό σενάριο είναι ότι περίπου το 80% του Ηνωμένου Βασιλείου θα νοσήσει με υπολογιζόμενους περίπου 500.000 συνανθρώπους μας που θα βρουν τραγικό θάνατο.

Εν κατακλείδι, με την εφαρμογή του μέτρου για την πρόσβαση στη χώρα μας με τη χρήση πιστοποιητικού μέχρι τις 30/04/2020, αυτό ουσιαστικά δείχνει ότι στην καλύτερη περίπτωση μέχρι και αυτήν την ημερομηνία ευελπιστούμε ότι στο νησί μας θα μειωθούν τα κρούσματα κορωνοϊού σε αντίθεση με τα δεδομένα εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειου που τα κρούσματα θα βρίσκονται σε έξαρση. Τα όσα λέχθηκαν από εσάς την Κυριακή 15/03/2020 σε συνδυασμό με τα πιο πάνω στοιχεία πως στο Ηνωμένο Βασίλειο οι χειρότεροι μήνες προβλέπονται να είναι ο Μάιος και ο Ιούνιος, θα θεωρούμαστε ακόμη κίνδυνος για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας εάν επαναπατριστούμε μετά το τέλος του γνωστού και ως «lockdown”. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να μη μπορέσουμε να επιστρέψουμε πίσω ούτε μετά το τέλος της εξεταστικής μας περιόδου. Επομένως, θα το εκτιμούσαμε αν αναθεωρήσετε το μέτρο που αφορά την είσοδο στο νησί με βεβαίωση ότι δεν έχουμε τον κορωνοϊό και το τεστ αυτό να γίνεται αμέσως μετά την άφιξη μας όπως επίσης και η 14ήμερη καραντίνα σε χώρους κατόπιν υπόδειξης της Κυπριακής Δημοκρατίας να τηρείτε αυστηρά. Τελευταίο μας αίτημα είναι να ναυλώσετε περισσότερες πτήσεις μιας και αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει, αν όχι όλες, αρκετές από τις πτήσεις τους από και προς την Κύπρο ή τουλάχιστον να αφήσετε τους γονείς μας να μας στείλουν τα όσα μας έχουν αγοράσει και θεωρούνται άκρως απαραίτητα για να προστατευτούμε κι εμείς κατάλληλα από τον κορωνοϊό. Συνοψίζοντας, θα ήθελα να σας θέσω ένα τελευταίο ερώτημα λοιπόν. Σας ενδιαφέρει όντως πότε θα επιστρέψουμε στην πατρίδα μας και αν ως τότε τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται ραγδαία και δε καταφέρουμε να επαναπατριστούμε τι θα απογίνουμε; Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, για το λόγο που δεν μας αποδέχεστε τώρα θα έρθει η στιγμή που θα πρέπει να μας αποδεχτείτε για τον ίδιο λόγο που μας απορρίψατε. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο που αφιερώσατε για να διαβάσετε το μήνυμά μας το οποίο αντικατοπτρίζει την εικόνα πολλών φοιτητών του Ηνωμένου Βασιλείου!

Μετά τιμής,

Σταυριάνα Χαρούς και Χαράλαμπος Πισσάρης,

δύο τριτοετείς φοιτητές από το Νότιγχαμ της Αγγλίας».

Vouli TV