Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρώσεις στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις

Avatar photo

Published

on

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υιοθέτησε σήμερα συμπεράσματα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμφωνώντας “με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται στην παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό”.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων οι 28 αναφέρουν: “υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων παράνομης διάνοιξης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”.

Το Συμβούλιο “υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019 σε όλα τα μέρη του και ιδίως ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με διάλογο και διαπραγμάτευση καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας”.

“Το Συμβούλιο, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί, συμφωνεί με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό”, καταλήγει το ΣΕΥ.

Ικανοποίηση Χριστοδουλίδη
Ικανοποίηση για τις αποφάσεις περί στοχευμένων μέτρων κατά των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοινώνοντας πως το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στο επίπεδο των ηγετών την ερχόμενη Πέμπτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

“To Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε σήμερα ομόφωνα να εγκαθιδρύσει καθεστώς κυρώσεων εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας”, ανακοίνωσε από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε γραπτή δήλωσε που εξέδωσε μετά το πέρας του Συμβουλίου, ο ΥπουργόςΕξωτερικών αναφέρει ότι “οι σημερινές αποφάσεις αποτελούν συνέχεια των πολιτικών, διπλωματικών και οικονομικών μέτρων, που αποφάσισαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ τον περασμένο Ιούλιο υπό το φως της μη-συμμόρφωσης της Τουρκίας προς τις αποφάσεις της Ένωσης”.

Σημειώνει δε ότι “η ΕΕ, με τις σημερινές της αποφάσεις, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι οι ενέργειες της είναι καταδικαστέες, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μήνυμα προς όλους όσοι εμπλέκονται στις εν λόγω παράνομες ενέργειες ότι οι πράξεις τους έχουν συνέπειες”.

“Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το αποτέλεσμα που ενισχύει την προσπάθεια μας για αποτροπή και τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας”, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ανακοίνωσε ότι “ως σχετική συνεννόηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το θέμα θα συζητηθεί περαιτέρω σε επίπεδο ηγετών στην επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου, το οποίο και θα επικυρώσει τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου”.

Δένδιας: Η Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε σταθερά και καθαρά
Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις εξέφρασε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.

«Η ΕΕ μίλησε σταθερά και καθαρά, με μια φωνή που αναφέρεται στις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες και το διεθνες δίκαιο», υπογράμμισε ο Ν. Δένδιας σημειώνοντας την καταδίκη της Τουρκίας από την ΕΕ σε ό,τι αφορά «τις πάρανομες ενέργειες» αλλά και τις αναφορές σε κυρώσεις, σε εμπάργκο όπλων και στο προσφυγικό.

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η ΕΕ «μίλησε επίσης καθαρά για το θέμα των παραβιάσεων της κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου». «Πήγε ενα βήμα παραπέρα από προηγούμενες αποφάσεις και αποφάσισε μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων, αυτό δηλαδή που επεδίωκε καθαρά η κυπριακή πλευρά», είπε και τόνισε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γι΄αυτό».

«Πιστεύουμε ότι πάντα πρέπει να είναι οδηγός όλων μας το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναφερόμαστε όλοι και όταν η Τουρκία το παραβαίνει οφείλουν να υπάρχουν κυρώσεις. Για να καταλάβαίνουν όλοι πως οφείλουν να συναλλάσσονται και να αδιαβιώνουν τα έθνη», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.

Ερωτηθείς εάν η ΕΕ όπως και οι ΗΠΑ “εγκατέλειψαν” τον κουρδικό λαό, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι όσον αφορά την ΕΕ δεν πιστεύει “καθόλου” ότι συνέβη κάτι τέτοιο. «Εάν κανείς δει την σημερινή απόφαση βλέπει ότι η Τουρκία καταδικάστηκε, όπως το λέει η λέξη που χρησιμοποίησε η ίδια η ΕΕ» είπε και ερωτηθείς γιατί δεν επιβλήθηκε υποχρεωτικό εμπάργκο σημείωσε «δεν είναι εθελοντικό το εμπάργκο είναι νομικό ζήτημα, παραπέμπεται στα κράτη μέλη και θα επιβληθεί από όλα τα κράτη».

Τουρκία: Παράνομη και μεροληπτική η συμπεριφορά της ΕΕ
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε και καταδίκασε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο και για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Η Άγκυρα θα εξετάσει σοβαρά τη συνεργασία της με το μπλοκ σε συγκεκριμένους τομείς εξαιτίας της «παράνομης και μεροληπτικής» συμπεριφοράς της ΕΕ, υπογραμμίζει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Παράλληλα επέκρινε έντονα την κριτική της ΕΕ για την επίθεση της Άγκυρας στη Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής, κάνοντας λόγο για «μια προσέγγιση που προστατεύει τους τρομοκράτες».

«Το γεγονός ότι η ΕΕ υιοθετεί μια προσέγγιση που προστατεύει τα τρομοκρατικά στοιχεία είναι απαράδεκτη», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Άγκυρας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενέργεια, ανθεκτικότητα κι ανταγωνιστικότητα πρόταξε ο ΠτΔ σε τηλεδιάσκεψη με Ευρωπαίους ηγέτες

Avatar photo

Published

on

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη ομάδας Ευρωπαίων ηγετών με αντικείμενο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και της ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Καγκελάριου της Γερμανίας, της Πρωθυπουργού της Ιταλίας και του Πρωθυπουργού του Βελγίου και αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης συνάντησης που είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο στο Alden Biesen του Βελγίου, πριν από το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στόχος της συνάντησης ήταν ο συντονισμός θέσεων ενόψει της συζήτησης για την ανταγωνιστικότητα που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, κατά το οποίο αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την οικονομική ανθεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και τη διαμόρφωση των αναγκαίων πολιτικών για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις τιμές ενέργειας και τις επιπτώσεις των πρόσφατων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, την περαιτέρω εμβάθυνση και ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, καθώς και την ανάγκη απλοποίησης των ευρωπαϊκών διαδικασιών και μείωσης του διοικητικού και γραφειοκρατικού φόρτου για τις επιχειρήσεις.

Κατά την παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας ότι η αστάθεια στην περιοχή επηρεάζει άμεσα την ευρωπαϊκή οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της Ένωσης, ιδίως μέσα από τις επιπτώσεις που καταγράφονται στις τιμές της ενέργειας, στις αλυσίδες εφοδιασμού και στο ευρύτερο γεωοικονομικό περιβάλλον.

Τόνισε ότι οι εξελίξεις αυτές καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε συντονισμένες πολιτικές που θα ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια, τη στρατηγική ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει ενεργά στον σχετικό ευρωπαϊκό διάλογο και υπό το πρίσμα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απέπλευσε το βρετανικό αντιτορπιλικό «Dragon» με προορισμό την Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

Avatar photo

Published

on

Το βρετανικό αντιτορπιλικό «Dragon» αναχώρησε από το Πόρτσμουθ της νότιας Αγγλίας με κατεύθυνση την Κύπρο ώστε να συμβάλει στην άμυνα των βρετανικών βάσεων στο νησί.

Θεωρείται ένα από τα πλέον προηγμένα πλοία αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη. Κύρια αποστολή του είναι η προστασία από εναέριες απειλές (μαχητικά αεροσκάφη, ντρόουν και βαλλιστικούς πυραύλους).

Διαθέτει το αντιαεροπορικό σύστημα Sea Viper με πυραύλους Aster 15 και Aster 30, καθώς και το προηγμένο ραντάρ SAMPSON, που επιτρέπει ταυτόχρονη παρακολούθηση και εμπλοκή πολλαπλών στόχων. Είναι επίσης εξοπλισμένο με πυροβόλο 114 χιλιοστών, συστήματα εγγύς άμυνας και δυνατότητα μεταφοράς ελικοπτέρου (Wildcat) για αποστολές επιτήρησης και ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Επανειλημμένα έχει  αναπτυχθεί επανειλημμένα στη Μεσόγειο, στη Μαύρη Θάλασσα και στον Περσικό Κόλπο, συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και σε αποστολές θαλάσσιας ασφάλειας. Σε περιόδους αυξημένης έντασης, χρησιμοποιείται συχνά για συνοδεία αεροπλανοφόρων και για ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας του Ηνωμένου Βασιλείου σε κρίσιμες θαλάσσιες ζώνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως θα χρειαστεί περίπου μια εβδομάδα για να φτάσει στην Κύπρο

 

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia