Στο Εξ Αφορμής στις 22/4, ο διευθυντής του καναλιού, κ. Χάρης Θεραπής, φιλοξένησε τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και τους διεθνολόγους Δρ Χαράλαμπο Χρυσοστόμου και Πέτρο Ζαρούνα για μία συζήτηση εφ όλης της ύλης για την επικείμενη άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαρούνα, η επικείμενη πενταμερής είναι κομβικής σημασίας γιατί υπάρχουν νέες προτάσεις που μπορούν να καταλήξουν σε κάτι χειρότερο και επικίνδυνο, κάτι που είναι αντιληπτό από τον κόσμο και προκαλεί εμφανή ανησυχία. Επίσης η απουσία της ΕΕ επιτείνει την ανησυχία, αφού δείχνει πως δεν διεκδικεί γεωπολιτικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Χρυσοστόμου σημειώνει πως η διατυπωμένη πρόθεση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών και η απουσία της ΕΕ από την πενταμερή δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Η ΕΕ, όπως είναι καταγεγραμμένο στα συμπεράσματα, θα έπρεπε να έχει ενεργό ρόλο παρατηρητή και αυτό αναιρείται πριν καν ξεκινήσει η πενταμερής. Αυτό, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, είναι υπέρ της Τουρκίας η οποία έχει καταφέρει να απενεργοποιήσει τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, τον ρόλο της ΕΕ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει πως δεν εξέφρασε αισιοδοξία για τις εξελίξεις και είναι σημαντικό η πλευρά μας να είναι έτοιμη για όλα τα πιθανά σενάρια διότι υπάρχει απαισιοδοξία από τους Τούρκους ηγέτες για τα δρώμενα αλλά και γιατί από τους εμπλεκόμενους, εμείς βιώνουμε καθημερινά τις αρνητικές συνέπειες και πρέπει να επιμείνουμε στην αλλαγή αυτού του κατεστημένου.

Προσθέτει, πως 3 από τα 5 μέρη των συζητήσεων δεν επιθυμούσαν την παρουσία της ΕΕ στην πενταμερή και αυτό είναι μια αρνητική εξέλιξη. Συνέχισε λέγοντας πως σε αυτή τη διάσκεψη μοναδικός στόχος είναι να αρχίσουν συνομιλίες που θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, για αυτό δεν υπάρχει σχέδιο β’ υπό την έννοια μη ύπαρξης λύσης του. Θέλει να πιστεύει πως αν όλοι οι δρώντες στις συζητήσεις σκεφτούν ορθολογικά, μπορούν να δουν ότι μέσα από την επίλυση του Κυπριακού μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα τους.

Όπως αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης, η γραφειοκρατία του Υπουργείου Εξωτερικών δεν συμμετέχει στις συνομιλίες γιατί διαχρονικά αυτές διεξάγονται σε επίπεδο κοινοτήτων.

Τέλος, όσον αφορά την ανάπτυξη διεθνών συμμαχιών της Κύπρου με την Ανατολική Μεσόγειο, ο Υπ. Εξωτερικών πιστεύει ότι αξιοποιούνται όλα τα διπλωματικά, πολιτικά και νομικά μέσα από πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνει, πως στη διπλωματία δεν υπάρχουν ρομαντισμοί και μόνιμοι φίλοι αλλά συμφέροντα και τρόποι που αυτά εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Vouli TV