Υποβλήθηκε σήμερα από το Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος ο φάκελος διεκδίκησης μετεγκατάστασης του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου στην Πάφο.

Οπως δήλωσε ο κ. Φαίδωνος για πρώτη φορά η Πάφος διεκδικεί με πλήρη φάκελλο την εγκατάσταση δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και χαρακτήρισε τη μέρα της κατάθεσης του φακέλου ως σημαντική για την πόλη και επαρχία.
Σήμερα, είπε, ο Δήμαρχος Πάφου, η Πάφος είναι ανάμεσα στους τρεις διεκδικητές για να εγκατασταθεί το Ανώτατο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο και εκτίμησε ότι ο φάκελος του Δήμου ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις και στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί .

Η πόλη της Πάφου, η κατεξοχήν τουριστική πόλη, είπε ο κ. Φαίδωνος, η πόλη με τις περισσότερες τουριστικές κλίνες, με το μεγαλύτερο αριθμό τουριστών – το 38% του τουριστικού ρεύματος που έρχεται στην Κύπρο καταλήγει στην Πάφο- η πόλη με τα περισσότερα πεντάστερα ξενοδοχεία, με τουριστική περίοδο ακόμη και το χειμώνα, διεκδικεί να πάρει το ΑΞΙΚ σε συγκεκριμένο μέρος.

Ο Δήμος της Πάφου σε δική του περιουσία συνέχισε, προτείνει να εγκατασταθεί το ΑΞΙΚ σε κτίριο που θα ανεγερθεί εκεί όπου θα κατασκευαζόταν το νέο Δημοτικό Μέγαρο.

Συγκεκριμένα η έκταση, παρά την εκκλησία της Παναγίας Παντάνασσας, στην περιοχή της Τεχνικής Σχολής, κρίνεται από το Δήμο ως η καταλληλότερη για τη λειτουργία του Ανώτατου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου.

Σε σχέση με τις εγκαταστάσεις για διαμονή φοιτητών ο κ. Φαίδωνος είπε πως μπορούν  να γίνουν σε ακριβώς διπλανό οικόπεδο το οποίο είναι ιδιοκτησία του ΣΟΔΑΠ, με τον οποίο η Τοπική αρχή ήρθε σε συνεννόηση  και προς τούτο υπάρχει η συγκατάθεση τους και έχουν γίνει και οι σχετικοί σχεδιασμού, συμπλήρωσε.

Ο Δήμος Πάφου είναι έτοιμος μόλις το Υπουργικό συμβούλιο εάν και εφόσον επιλέξει την Πάφο, συμπλήρωσε.

Η Λευκωσία, είπε, έχει ήδη πάρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Λεμεσός το ΤΕΠΑΚ, προσθέτοντας πως δικαιωματικά η  Πάφος ως κατεξοχήν τουριστική πόλη, δικαιούται να πάρει το Ανώτατο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου.

Επεσήμανε ωστόσο, πως και η Λάρνακα δικαιούται να πάρει κάποια τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο κ. Φαίδωνος εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα του να συνεργαστεί με τις κρατικές υπηρεσίες, τα Υπουργεία για να θέσει στην υλοποίηση όλο αυτό το κτιριακό συγκρότημα και να παραδοθεί έγκαιρα προς τις αρμόδιες αρχές, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει η μετακίνηση των φοιτητών  στην Πάφο.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, μετά από όλη την επανεκκίνηση που έγινε στην πόλη με τα 16 έργα υποδομής  η παρουσία του Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι αυτό που οριστικά θα θέσει την πόλη σε μια τροχιά προόδου και ανάπτυξης, κατέληξε.

Vouli TV